DVB-T Kraków

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 sierpnia 2013, o 09:01

slqa pisze:Mieszkam na 4 piętrze w 5 piętrowym bloku przy ul. Bobrzyńskiego i mam mieszkanie skierowane na zachód. Myślicie że pokojowa się nada czy trzeba kierunkową na Katowice założyć?
Jeśli okna na zachód to w przeciwnym kierunku niż najbliższa Chorągwica. Do Katowic daleko. Z anteną pokojową raczej bez szans. Mimo wszystko jeśli masz możliwość załóż antenę zewnętrzną - to jest najlepsze rozwiązanie.

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Post autor: kemi73 » 22 sierpnia 2013, o 17:09

Panie Jarku bez szans na pokojowej to jest odbiór z Chorągwicy. Obecnie mam bardzo dobry odbiór z Rabki wszystkich 3 mux-ów i to na antenie pokojowej.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 sierpnia 2013, o 20:20

Pogratulować. Ale to absolutnie nie jest regułą, ja nigdy nie zaproponuję anteny pokojowej ze względu na jej podatność na wpływ otoczenia - szkoda kasy.

slqa
Posty: 10
Rejestracja: 14 lutego 2012, o 15:39

Re: DVB-T Kraków

Post autor: slqa » 23 sierpnia 2013, o 17:03

Witam,
Kupiłem dziś antenę pokojową (siatkowa 30zł ze wzmacniaczem). Jeśli chodzi o sygnał z Chorągwicy to nic ona nie dała, za to zacząłem łapać sygnał MUX1 z Wisły. Jak antena była na balkonie to mi sygnał skakał a jak ją dałem do pomieszczenia przez okno to mam 47 siły i 70 jakości (może wywalić wzmacniacz i dać symetryzator?). Za to nie mogę złapać MUX2 z Wisły, a jest nadawany z taką samą siłą. Pewnie trzeba zastosować jakąś zewnętrzną kierunkową i może pomoże.

Edit.
Okazało się że odbieram Katowice i mam większy sygnał w pomieszczeniu w którym sygnał musi lecieć przez dwie ściany.
Pozdrawiam slqa

Jolcia
Posty: 4
Rejestracja: 15 października 2014, o 17:17

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jolcia » 15 października 2014, o 17:25

Dzien Dobry sprowadziłam się wraz z dziećmi z UK do Polski,mąż dzis dosłał nam TV, chciałabym z niego normalnie korzystac ale widze ze sporo się pozmieniało podpiełam tv do zwykłym kablem antenowym do tego wystającego ze sciany ale mam totalny brak kanałow, ustawiłam automatyczne wyszukiwanie znajduje pare ale wyskakuje komunikat brak modułu CI,prosiłabym o pomoc i cierpliwość :)

model tv to LG 42LD450, mieszkamy w krakowie na ulicy czarnowiejskiej :)

z góry dziękuję :)

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Post autor: kemi73 » 15 października 2014, o 18:02

Bez dokupienia tunera dvb-t w mpeg4 się nie obejdzie. Więcej szczegółów na stronie Emitela http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania?oq=55

Jolcia
Posty: 4
Rejestracja: 15 października 2014, o 17:17

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jolcia » 15 października 2014, o 18:41

http://www.videotesty.pl/produkt/3114/lg-42ld450/


w opisie mojego tv pisze ze juz go posiadam :)

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Post autor: kemi73 » 15 października 2014, o 18:52

Jest to instalacja zbiorcza ? Jeśli tak to powinno wyszukać przy automatycznym wyszukiwaniu 3 muxy. Obawiam się ze te co znalazł są kanałami z mux4 płatnymi od polsatu. W takim przypadku pozostaje antena zewnętrzna. Jaki kraj został wybrany podczas pierwszej instalacji ?.
Ostatnio zmieniony 15 października 2014, o 18:55 przez kemi73, łącznie zmieniany 1 raz.

Jolcia
Posty: 4
Rejestracja: 15 października 2014, o 17:17

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jolcia » 15 października 2014, o 18:54

hmmm tak, czyli jakąś skomplikowaną antenę mam na własną rękę kupic? :/

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Post autor: kemi73 » 15 października 2014, o 18:56

Można ponękać administratora budynku powinien mieć przygotowaną instalację na odbiór DVB-t

Jolcia
Posty: 4
Rejestracja: 15 października 2014, o 17:17

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jolcia » 15 października 2014, o 20:03

hmm dzieki..a kraj Polska

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jarosław Bałuka » 16 października 2014, o 10:35

Przede wszystkim nie kupuj na razie żadnej anteny, a skontaktuj się z administracją budynku i dowiedz, czy i co jest lub może być dostępne w instalacji budynkowej tj. czy jest antena zbiorcza, kablówka, itp. Być może wybór jest tylko wystarczy podłączyć mieszkanie do instalacji

Przemek
Posty: 1
Rejestracja: 16 października 2014, o 17:44
Instalacja antenowa: czasza satelitarna 120 cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Hotbird 13E

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Przemek » 16 października 2014, o 19:07

Jolcia pisze:..a kraj Polska
... i co kraj to obyczaj.
W Polsce do oglądania tv cyfrowej musimy mieć urządzenie z oznaczeniami DVB-T MPEG-4 (H.264/AVC) E-AC-3.

W UK mają starszy standard dla cyfrowej TV standartowej rozdzielczości - DVB-T MPEG-2 i dla wysokiej rozdzielczości nowszy od naszego DVB-T2/H.264/MPEG-4.
DVB-T2 w UK było wdrażane w latach 2010-2012 po tym kiedy został wyprodukowany Twój telewizor (ok 2009-2010?).

Przypuszczam, że odbierany w tej chwili przez Ciebie sygnał to radia w MPEG-2 w zakodowanym MUX-4 Cyfrowego Polsatu (tzw. "telewizja mobilna", hahaha...) a ten egzemplarz telewizora (wersja na UK) nie wspiera ani MPEG-4, ani DVB-T2.
Ew. jakieś zakodowane kanały kablówki nadawane w mpeg-2 (?)

Wersja na Polskę mogła już wspierać MPEG-4 (tzn. musiała :-) ) i dlatego w polskich info jest mpeg4 w tym modelu.

Sprawdzałem opis modelu na stronie LG dla UK - brak info o MPEG-4.
http://www.lg.com/uk/tvs/lg-42LD450-lcd-tv#

Każdy kto serwisuje telewizory cyfrowe wie, że jeden model tv może mieć kilkanaście/kilkadziesiąt wersji na różne rynki...



Rozwiązanie Twojego problemu to zakup zewnętrznego dekodera DVB-T MPEG-4 (H.264/AVC) E-AC-3 lub nowego tv.
Tylko nie moduł CI...

Problem niedokładnie opisywany również na elektroda.pl.

PS. Zanim Bóg stworzył niebo, ziemię, wodę i ogień był chaos. A wiecie kto stworzył chaos? Informatycy ;-)

kemi73
Posty: 739
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Post autor: kemi73 » 16 października 2014, o 20:25

Przemek pisze:
Każdy kto serwisuje telewizory cyfrowe wie, że jeden model tv może mieć kilkanaście/kilkadziesiąt wersji na różne rynki...
Tak samo ma się to do wyboru kraju po wyborze jednego działa przy drugim już nie ot taka oszczędność producenta.

karolinakrakow
Posty: 1
Rejestracja: 17 grudnia 2014, o 09:16
Odbiornik: Samsung ssg-5100gb 3D
Instalacja antenowa: antena zbiorcza na wieżowcu. Do telewizora podchodzi kabel sieciowy.

problemy z Mux-2 w krakowie

Post autor: karolinakrakow » 17 grudnia 2014, o 09:24

Witam, od razu bardzo proszę o pomoc. Jak w temacie posiadam problem z odbiorem kanałów w tym pakiecie. Tvp2 tvp1 itp odbiera a nie wyszukuje wogole polsatu tvn itp. Próbowałam ręcznie skanować programy ale również bez rezultatu. Wydawało by się ze w Krakowie takich problemów być nie powinno. Proszę o radę.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Jarosław Bałuka » 21 grudnia 2014, o 14:10

Jeżeli korzystasz z instalacji zbiorczej w wieżowcu - skontaktuj się z administracją budynku celem sprawdzenia czy w Waszej instalacji jest telewizja naziemna czy kablowa. Jeśli tv naziemną to przy okazji zgłosisz brak sygnału - być może jest uszkodzenie w instalacji.

Monika123
Posty: 2
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 19:03
Odbiornik: SHARP LC24-le240c
Instalacja antenowa: Antena pokojowa Telkom Telmor DSP-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Monika123 » 7 stycznia 2015, o 19:32

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu z odbiorem TV. Posiadam telewizor Sharp LC-24 LE240E i na poprzednim mieszkaniu które wynajmowałam nie było problemu gdyż była tam antena zbiorcza i wystarczyło podłączyć telewizor do gniazdka w ścianie, teraz jednak przeprowadziłam się na ulicę Masarską w Krakowie i nie ma tutaj takiej możliwości, jedyne co jest to gniazdko UPC za które nie zamierzam płacić. Kolejnym problem jest to iż nie posiadam balkonu i jedyne co mnie ratuje to antena pokojowa, posiadam antenę Telkom Telmor która wygląda prawie identycznie jak DSP - 860 http://www.telmor.pl/Klient-indywidualn ... jowa-DVB-T. Sprawa wygląda następująco, odbieram całkiem nieźle choć z drobnymi zakłóceniami kanały które jak wyczytałam obejmują niejaki MUX-3, brak pozostałych kanałów, natomiast pewnego dnia po włączeniu TV okazało się iż odbierają wszystkie programy bez wyjątku, trwało to niestety jeden dzień i teraz dalej odbiera tylko MUX-3, dodam iż oczywiście próbowałem wielokrotnie wyszukiwać kanały, łącznie z całkowitą początkową instalacją telewizora i nic, wyszukuje tylko kanały z MUX-3. Domyślam się iż tego jednego dnia kiedy odbierały wszystkie kanały musiała być jakaś piękna pogoda chyba, tylko dziwi mnie iż MUX-3 odbierają prawie bez zarzutu a MUX -1 i MUX-2 w ogóle nie wyszykuje a przecież nadaje je ten sam nadajnik (Chorągwica?). Moje pytanie to czy do tej anteny mogę zakupić jakiś wzmacniacz i czy to coś da? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2413
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T Kraków

Post autor: K63 » 7 stycznia 2015, o 20:38

Jakie masz wskazania parametrów sygnału (siła/ jakość) poszczególnych mux-ów na tv. Jeżeli siła sygnału na wszystkich muxach jest na max., to zapewne pomoże nie zakup, a demontaż wzmacniacza ? :idea:

poxipol
Posty: 1819
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: poxipol » 8 stycznia 2015, o 00:02

Monika123 pisze:Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu z odbiorem TV.
Witam.Problemem twoim na pewno będzie to że odbierasz mux-3 z synchronicznego nadajnika k.50 z Krzemionek(nadają tylko 1 mux)Pozostałe mux-y z Chorągwicy k23,25,50 z twojej lokalizacji z anteny pokojowej będziesz odbierac sporadycznie w zależności od propagacji.Najlepszym rozwiązaniem będzie zainstalowanie anteny kierunkowej na dachu względnie za oknem,w ostateczności przedwzmacniacz ant.Nie radzę wystawiac tej anteny na zew.gdyż może ulec uszkodzeniu.Pozdrawiam

Monika123
Posty: 2
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 19:03
Odbiornik: SHARP LC24-le240c
Instalacja antenowa: Antena pokojowa Telkom Telmor DSP-860
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Post autor: Monika123 » 11 stycznia 2015, o 17:00

K63 pisze:Jakie masz wskazania parametrów sygnału (siła/ jakość) poszczególnych mux-ów na tv. Jeżeli siła sygnału na wszystkich muxach jest na max., to zapewne pomoże nie zakup, a demontaż wzmacniacza ? :idea:
Dziękuję za odpowiedź, niestety nie wiem jak sprawdzić te wskazania w TV, szukałam w ustawieniach jednak nic nie znalazłam.

Odpowiedz