DVB-T Kraków

Awatar użytkownika
gorki
Posty: 234
Rejestracja: 6 marca 2009, o 13:26
Odbiornik: Samsung 40cali
Instalacja antenowa: Antena własnej konstrukcji.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN CHORAGWICA

Re: DVB-T Kraków

Postautor: gorki » 6 czerwca 2013, o 10:56

Ja też zauważyłem w wielu miejscach Krakowa brak lub słaby sygnał z kan 23 dla przykładu ul Borsucza. Panowie z Emitela może zróbcie pomiary w terenie to sie sami przekonacie.

kemi73
Posty: 738
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Postautor: kemi73 » 12 czerwca 2013, o 20:32

Panowie Jarkowie jakim cudem odbieram MUX2 na kanale 49 z Katowic i to na antenie pokojowej (chyba że coś nadaje bliżej ale na stronie nie ma o tym mowy) a mux2 z Chorągwicy nie jest osiągalny. Możecie jakoś to wytłumaczyć. Co ciekawsze MUX1 oraz MUX3 choć mają większy sygnał to ich już nie odbieram.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T Kraków

Postautor: belzebiusz » 12 czerwca 2013, o 21:37

MUX-2 z nadajnika RTCN Katowice Kosztowy nadaje z FEC 3/4 (nie ma także SFN), a MUX-2 z nadajnika RTCN Kraków/Chorągwica nadaje w SFN z nadajnikiem RTCN Tarnów/G. Św. Marcina, a co za tym idzie ma zastosowanie FEC 5/6. Parametr FEC ma bardzo duże znaczenie.

kemi73
Posty: 738
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LV6TMPVR4,Tuner USB AveMedia
Instalacja antenowa: TriDigit + Symetryzator, pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: nadajnik: RTCN Sucha Góra

Re: DVB-T Kraków

Postautor: kemi73 » 12 czerwca 2013, o 21:50

To mi przypomina problemy z SFN Gorlice-Przechyba-Tarnów Emitel też twierdził że nie ma problemu dopiero jak zrobił się szum to się ruszyli. Panowie z Emitela to teraz na co czekamy byście łaskawie zerknęli na SFN Tarnów-Kraków.

luki_pj
Posty: 4
Rejestracja: 24 czerwca 2013, o 21:38
Odbiornik: Panasonic TX-L32E5E
Instalacja antenowa: ELTI TRICA 18dB- kierunkowa. Instalacja na szczycie dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków Chorągwica

Co to za nadajnik? Odbiór TVP Info Kielce na CH47

Postautor: luki_pj » 24 czerwca 2013, o 21:56

Witam,

Najlepiej od początku i trochę historii.
Mianowicie pewnego dnia - czyli wczoraj- po włączeniu telewizora poinformował mnie o pojawieniu się nowego kanału - co mnie dziwi bo o niczym nie słyszałem żeby coś nowego dodawali na Chorągwicy - ale przeskanował wszystko i ku mojemu zdziwieniu pojawił mi się kanał TVP Info Kielce!
Znalazł go na kanale 47 (oznaczenie nadajnika przez TV to NW07SWI)
Zadaje sobie pytanie skąd go odbieram, i jedynie przychodzi mi do głowy ta lokalizacja
http://sat-charts.eu/nadajnik,47KielceTargowa.html
ale studiując profil terenu ciężko mi w to uwierzyć (pomiędzy mną a nadajnikiem jest kilkanaście wzniesień). dodatkowo odległość prawie 100 kilometrów i niska moc ERP.
Ale w sumie mała moc o niczym nie świadczy jak by była dobra widoczność, po prostu widoczności nie ma. Więc skąd to odbieram biorąc pod uwagę że antenę mam w zupełnie innym kierunku ustawioną?
Instalacja wygląda następująco:
Antena mieści się niedaleko Mostu Wandy w nowej Hucie czyli Wschodnia cześć Krakowa. Na samym szczycie domu jest zamontowana 15 letnia (tak dokładnie) antena konstrukcją przypominająca ATX-55. Antena na wysokości 189m n.p.m.
Żadnych wzmacniaczy w instalacji, tylko przewód do telewizora i nic więcej.
Antena jest skierowana bezpośrednio na Chorągwicę która jest oddalona o de mnie w linii prostej ok 12 kilometrów - zero przeszkód do niej, widzę wzgórze oraz nadajnik jak na dłoni.

Ogólnie to ręcznie przeglądając kanały sytuacja wygląda następująco:
kanał - jakość/siła
23 - 100/100 (Chorągwica)
25 - 100/100 (Chorągwica)
34 - 89/72 (nadajnik Sucha Beskidzka albo Poręba Wielka, albo ...?)
41 - 10/0
43 - 100/60 (to pewnie Rabka)
46 - 42/52
47 - 100/90 (Tutaj mam TVP Info Kielce)
50 - 100/100 (Chorągwica)
55 - 10/0
61 - 10/5
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2013, o 22:25 przez luki_pj, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Co to za nadajnik? Odbiór TVP Info Kielce na CH47

Postautor: twmichal » 24 czerwca 2013, o 22:09

TVP Katowice jest w MUX-1 na k.25 z Chorągwicy. MUX-3 z TVP Info Kielce jest nadawny z Chorągwicy od 17.06 jako doświetlenie dla SW krańców Świętokrzyskiego. Emisja jest bardzo silnie kierunkowa ale E i NE części Krakowa mają bardzo dobry odbiór.

k.34 to zapewne Szczawnica/Przechyba tak samo jak kanał 61. Kanał 41 i 55 to Skrzyczne a k.46 to MUX-4 (kodowany) Cyfrowego Polsatu. Najbliżej masz do ich nadajnika na kominie Huty.

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: Co to za nadajnik? Odbiór TVP Info Kielce na CH47

Postautor: qrzy » 24 czerwca 2013, o 22:18

Skoro odbierasz MUX1 na kanale 43 z Rabki, to MUX3 na kanale 34 z pewnością też jest z tego obiektu.

Tak wygląda następujący układ multipleksów w Krakowie i okolicy:
23 - MUX2 - Chorągwica 100kW H ND
25 - MUX1 - Chorągwica 100kW H ND
46 - TV Mobilna - Wieża Ciśnień 8kW V ND, Komin Huty Skawina 8kW V D, Komin Huty Sendzimira 4kW V D, Kopiec Kościuszki 3kW V D
47 - MUX3 Kielce - Chorągwica 35kW H D emisja przeznaczona głównie dla powiatu Kazimierskiego
50 - MUX3 Kraków - Chorągwica 100kW H ND, Krzemionki 2,9kW H ND, Winiary 10W H D

ND - dookólnie
D - kierunkowo

Wykazy telewizyjne są powoli aktualizowane, zarówno na stronie emitela jak i forum radiopolski.

luki_pj
Posty: 4
Rejestracja: 24 czerwca 2013, o 21:38
Odbiornik: Panasonic TX-L32E5E
Instalacja antenowa: ELTI TRICA 18dB- kierunkowa. Instalacja na szczycie dachu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków Chorągwica

Re: DVB-T Kraków

Postautor: luki_pj » 24 czerwca 2013, o 22:33

Dzięki wielkie twmichal oraz qrzy za pomoc i wyjaśnienie.
Teraz wszystko już zrozumiałe.

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: DVB-T Kraków

Postautor: 5z0p3n » 25 czerwca 2013, o 09:33

A mi dalej 2HD skacze!! Starsznie mnie to denerwuje.

O co chodzi jeśl iw sile sugnalu. Na 1 HD mam 10/10 oraz nadajnik Emitel
A na 2 HD mam 3/10 i skacze ale w nadajniku nie pisze emitel tylko jakieś liczby.

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: DVB-T Kraków

Postautor: 5z0p3n » 14 sierpnia 2013, o 16:34

Czy da coś zastosowanie tłumika sygnału?
Myślę że skakanie obrazu może być spowodowane zbyt mocnym wzmacniaczem. A że instalacja w bloku jets zbiorcza, nie amm wpływu na jej wymiane czy też korektę.

Czy takie urządzenie coś daje?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2217
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T Kraków

Postautor: K63 » 14 sierpnia 2013, o 18:03

W jakim sensie "obraz skacze" ? Co się dzieje z obrazem ? Zanika, pojawia się stopklatka lub pikseloza ? Jaki masz TV/tuner ?
Wejdż w menu instalacyjne TV i sprawdż jak w czasie zakłóceń zachowują się parametry jakości i siły sygnału na kanale na którym one występują. Masz problem z odbiorem wszystkich mux-ów czy tylko z jednym ? Jak wygląda sytuacja u Twoich sąsiadów ? Może sygnał nie jest zbyt mocny, tylko zbyt słaby ? Sprawdż gniazdo antenowe i połączenie z TV.
Jeżeli chcesz poeksperymentować to zastosuj http://www.dipol.com.pl/tlumik_antenowy ... R50150.htm, ale gdy faktycznie sygnał jest zbyt mocny tylko na jednym mux-ie, to tłumiąc sygnał możesz pozbawic sie lub pogorszyć parametry odbioru pozostałych mux-ów.

Jeżeli instalacja jest wadliwa, administracja powinna to naprawić.

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: DVB-T Kraków

Postautor: 5z0p3n » 16 sierpnia 2013, o 13:28

Tak pojawia się pikesoloza. Mam Panasa plazme z wbudowanym tunerem DVB-T. W momencie kiedy występują zakłócenia siła sygnału jest 10/10 ale jego jakość spada nawet pod 1/10 pojawia się czerwona kreska i pikseloza. Nistety siąsiedzi pozosali przy kablówce, przez co nie mają np HD. Problem występuje tylko na tym muxie gdzie jest TVP2HD. Wystepuje on na kanale 50 i tak skacze. Kiedy ustawię ręcznie na kanał 34 gdzie ten muz także wsytępuje obraz jst miodzio. Jednak telewizor przy każdym uruchomieniu podmienia mi spowrotem na kanał 50, gdyż na 37 mam siłe sygnały 7 i jakość 8. ale obraz nie skacze i ani siła ani jakość się nie zmienia jak w przypadku kanału 50.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2217
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T Kraków

Postautor: K63 » 16 sierpnia 2013, o 14:41

To że masz plazmę Panasa w pewnym stopniu wyjaśnia sprawę. Tez mam taki tv. Jak się przekonałem Panasonic ma dosyć czułą głowicę i przy przesterowaniu sygnału może dawać takie objawy. To że masz problemy z podmianą kanałów, to niestety w Panasonicu normalne. Te tv ponoć w stanie czuwania przeszukują sobie pasmo i w momencie włączenia wybierają sobie kanały o najlepszych parametrach. Spróbuj wykasować wszystkie i ręcznie zaprogramuj tylko k.23. 25 i mux-3 na k.34 lub 37 (piszesz że odbierasz obydwa). Ale podejrzewam że to nic nie da, bo po pewnym czasie i tak wskoczy Ci k.50. Problem był już poruszany viewtopic.php?f=36&t=2715&hilit=Panasonic .

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2314
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: DVB-T Kraków

Postautor: JaroslawMroczkowski » 16 sierpnia 2013, o 16:30

W menu Panasonica jest opcja (*) pozwalająca wyłączyć nocne poszukiwania nowych kanałów i aktualizacji oprogramowania. Po jej wyłączeniu i zaprogramowaniu TV zgodnie z własnymi preferencjami jest spokój.

* przynajmniej była w modelu z 2011 roku

staszekr
Posty: 1
Rejestracja: 2 marca 2012, o 15:12
Nadajnik - obiekt nadawczy: Tarnów

Re: DVB-T Kraków

Postautor: staszekr » 17 sierpnia 2013, o 10:50

Witam posiadam tuner (AvantiHD)dvbt180 mam problem z odbiorem POLSAT MUX-2 kanał23 nadajnik Kraków pozostałe jest ok
i MUX-3 Kanał-34 Gorlice TYLKO odbieram TVP 1,TV POLONIE i TV-INFO Poziom sygnału 79 do 90%
MUX 1
W MUX 1 programy TVP1 HD, TVP2, TVP INFO, Eska TV, TTV, Polo TV,ATM Rozrywka
MUX 2
W MUX 2programy: Polsat, TVN, TVN7, TV4, TV Puls, PULS 2, TV6 i Polsat Sport News.
MUX 3
W MUX 3 programy TVP1, TVP2 HD,TVP INFO,TVP Kultura, TVP Polonia, TVP Historia, TVP Rozrywka.
Wszystkie multipleksy poziom sygnału mają 88%
Do wszystkich co się spotkali z problemem takim czy problem został rozwiązany
Na tym forum był omawiany temat ale się urwał nie wiem do końca czy wina była oprogramowania czy coś innego
<<<pozdrawiam /

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: DVB-T Kraków

Postautor: 5z0p3n » 19 sierpnia 2013, o 11:22

K63 pisze:To że masz plazmę Panasa w pewnym stopniu wyjaśnia sprawę. Tez mam taki tv. Jak się przekonałem Panasonic ma dosyć czułą głowicę i przy przesterowaniu sygnału może dawać takie objawy. To że masz problemy z podmianą kanałów, to niestety w Panasonicu normalne. Te tv ponoć w stanie czuwania przeszukują sobie pasmo i w momencie włączenia wybierają sobie kanały o najlepszych parametrach. Spróbuj wykasować wszystkie i ręcznie zaprogramuj tylko k.23. 25 i mux-3 na k.34 lub 37 (piszesz że odbierasz obydwa). Ale podejrzewam że to nic nie da, bo po pewnym czasie i tak wskoczy Ci k.50. Problem był już poruszany viewtopic.php?f=36&t=2715&hilit=Panasonic .


No właśnie, a więc czy taki tłumik sygnały mi to skoryguje?

JaroslawMroczkowski pisze:W menu Panasonica jest opcja (*) pozwalająca wyłączyć nocne poszukiwania nowych kanałów i aktualizacji oprogramowania. Po jej wyłączeniu i zaprogramowaniu TV zgodnie z własnymi preferencjami jest spokój.

* przynajmniej była w modelu z 2011 roku


Niesttey w moimem odelu tego nie ma. Model 37x10Y. Jest tylko opcja "nie informuj mnie o nowych kanałach". wtedy czy jest czy nie to nie ma znaczenia i tak podmienia na lepsze pasmo. Niestety na blędny kanał 50.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2217
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: DVB-T Kraków

Postautor: K63 » 19 sierpnia 2013, o 17:18

Raczej to nie o tą opcję chodzi. Ona odpowiada za informacje o nowym programie, który pojawił się w ofercie, ewentualnie gdy rozpoczął nadawanie na nowych parametrach np. zmiana częstotliwości, PID itp.
Najpierw zaprogramuj ręcznie TV na wybranych kanałach.
Aby wyłączyć funkcję autoprogramowania : MENU -> KONFIGURACJA -> SYSTEM MENU -> AKTUALIZACJA SYSTEMU -> AUTOWYSZUKIWANIE AKTUALIZACJI W TRYBIE GOTOWOŚCI -> WYŁĄCZONY
W mojej P37X20E tak jest. Ty masz model chyba o rok starszy. Ale ta funkcja powinna w nim być. Nie wiem jak działa, bo obecnie nie mam takich możliwości aby to sprawdzić.
Jak zadziała, tłumik nie będzie Ci potrzebny.

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: DVB-T Kraków

Postautor: 5z0p3n » 21 sierpnia 2013, o 08:48

K63 jesteś wielki. Udało się. Tak o tą funkcję chodziło. Ustawiłem sobie na stałe kanał 34 i odbiera mi bez przerwy. Dziękuję Ci bardzo za pomoc.
:D
<piwko>

slqa
Posty: 10
Rejestracja: 14 lutego 2012, o 15:39

Re: DVB-T Kraków

Postautor: slqa » 21 sierpnia 2013, o 21:15

Witam.

Zakupiłem sobie tunerek na usb do laptopa MT4171, wykrywa mi on na dołączonej do zestawu antence tylko MUX3. Sprawdzałem programem progfinder poziom sygnałów MUX1 i MUX2 z Chorągwicy i pojawiają się jakieś skoki sygnału. Stąd moje pytanko czy zmiana anteny na jakąś lepszą pokojową może poprawić sytuację z sygnałem? Mieszkam na 4 piętrze w 5 piętrowym bloku przy ul. Bobrzyńskiego i mam mieszkanie skierowane na zachód. Myślicie że pokojowa się nada czy trzeba kierunkową na Katowice założyć?

Pozdrawiam slqa

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T Kraków

Postautor: grzegorz0plonka » 21 sierpnia 2013, o 22:26

Dołączone antenką z tunerem niestety jest najsłabsze. W Krakowie nie jest idealnie jakością sygnału. Jeśli nie masz żadnych przeszkody drzewa lub budynki to można kupić takie antena http://www.ceneo.pl/2789827#tab=spec. O to właśnie moja siostra posiada anteną pokojową i odbiera bez problemów. A najlepiej złapuje od Wisła / Skrzyczne:)
Lepiej kupować przez Internet i masz możliwość zwrotu towaru 10 dni. jeśli chcesz mieć pewność, ze będzie odbiera poprawnie to radzę kup takie anteną http://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-DVB-T-17 ... t-MINI/332


Wróć do „Województwo Małopolskie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika