SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Templar
Posty: 8
Rejestracja: 12 marca 2011, o 20:13

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Templar » 15 marca 2011, o 22:54

Kupiłem dziś tuner USB - Leadtek WinFast DTV Dongle Gold tam była dołączona jakaś badziewna antenka, podłączyłem do niej zarówno tuner, jak i TV i już mi wszystkie kanały MUX2 działają, Polsat HD, kanały TVP i TVN Warszawa mają taką samą jakość jak wcześniej - 100%, lekko zwiększona siła sygnału, a w przypadku Polsatu, TVN itd. siła ok. 40-50% i jakość skaczę od 50% do 100%, ale ogląda się bardzo dobrze. Czyli wystarczyło najgorsze badziewie podłączyć ;D

wojtaszek
Posty: 52
Rejestracja: 15 stycznia 2010, o 20:32

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: wojtaszek » 15 marca 2011, o 23:51

No właśnie też mam takie badziewie. Ale wystawiłeś to za okno czy w pokoju? Bo mi w pokoju zupełnie nic, dopiero jak wystawię lecz wtedy tylko polsat hd. A gdzie mieszkasz?

Templar
Posty: 8
Rejestracja: 12 marca 2011, o 20:13

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Templar » 16 marca 2011, o 21:01

wojtaszek pisze:No właśnie też mam takie badziewie. Ale wystawiłeś to za okno czy w pokoju? Bo mi w pokoju zupełnie nic, dopiero jak wystawię lecz wtedy tylko polsat hd. A gdzie mieszkasz?
Mieszkam zaledwie 500 metrów od PKiN, wczoraj tą antenkę wrzuciłem za telewizor, dzisiaj postawiłem ją przy oknie i teraz mam 100% jakości na każdym kanale, a siła sygnału przy Polsat HD 100%, przy reszcie 70-80%. A i do tej antenki mam podpięte obecnie 3 urządzenia - TV, tuner USB i PlayTV (z Twin Tunerem) ;)

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: janek 77 » 17 marca 2011, o 08:21

A nie mówiłem 8-) Nawet taka antenka wystarczy

wojtaszek
Posty: 52
Rejestracja: 15 stycznia 2010, o 20:32

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: wojtaszek » 17 marca 2011, o 14:20

Teraz podłączyłem taką fajną antenkę przenośną z jakichś lat 90 :D I na niej odbiór jest idealny wszystko 6/6, pewnie dlatego, że bez wzmacniacza ;) Dzięki za rady. Jako, że odbieram jeszcze DAB to on też działa na tej antence lepiej jak się dobrze ustawi niż na siatkowej.

apk
Posty: 698
Rejestracja: 5 sierpnia 2009, o 23:59
Odbiornik: LG UH65 Ser. (DVB-T2 HEVC) / DUAL DAB 4

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: apk » 17 marca 2011, o 14:47

Ponad 20 lat temu kupiłem antenę 19 elementową jak włączyli programy w V paśmie, bo prędzej nie było jeszcze używane a więc większość miała anteny do 39 kanału później kupiłem ( ok.1990r.) kupiłem ATX – 55 i do dziś obie mi służą.

szelest2
Posty: 29
Rejestracja: 5 marca 2010, o 08:57
Odbiornik: Samsung LE37B650/LE32C630
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: szelest2 » 17 marca 2011, o 17:08

Odbieracie Mux2? Na żadnym telewizorze nie mogę złapać dzisiaj tego muxa

Zoman
Posty: 52
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 15:04

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Zoman » 17 marca 2011, o 17:13

Mnie Mux2 padł około godziny 17 :(

kolejka

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: kolejka » 17 marca 2011, o 17:14

ja mam tylko polsat HD i tvn warszawa a reszte wszystko padło.

Maniek99
Posty: 581
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Maniek99 » 17 marca 2011, o 17:20

Już działa.

zapa62
Posty: 27
Rejestracja: 31 marca 2009, o 13:57

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: zapa62 » 17 marca 2011, o 17:31

To pewnie wiatr zwiał fale. Jestem ciekaw czy ktoś przeprosi.

Awatar użytkownika
wołominiak
Posty: 32
Rejestracja: 1 października 2010, o 15:22
Odbiornik: TV Samsung UE32C4000
Instalacja antenowa: stara pordzewiała antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: wołominiak » 17 marca 2011, o 18:11

Potwierdzam, przez kilka minut po tym jak dzisiaj włączyłem TV, działały tylko TVN Warszawa i Polsat HD. Teraz jest już wszystko OK.

Kojot48
Posty: 5
Rejestracja: 11 stycznia 2011, o 21:00

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Kojot48 » 17 marca 2011, o 18:25

@ zapa62. No pewnie, muszą przeprosić, na wszystkich stacjach w czasie największej oglądalności. Ludzie, ludzie - jeszcze nie tak dawno kręciło się rurą od anteny żeby chociaż "śnieg złapać" Ach życie,życie.

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: problem z odbiorem MUX2 (polsat itd)

Post autor: piotrek88 » 19 marca 2011, o 15:59

To ja też mam problem tylko że z Mux3 z RTCN Płock/Rachocin, mam siła sygnału na 28% a jakość sygnału jest różna i 1% i 19% a nieraz dochodzi do 90% i obraz zanika pokazują się kwadraty, natomiast z Mux 2 jest wszystko wporządku siła sygnału jest dobra natomiast jakość dochodzi prawie do 100% mam antenę podłączoną do magnetowidu przez rozgałęziacz, kabel antenowy do tunera i drugi kabel antenowy pomiędzy TV a tuner i TV z tunerem i magnetowidem przez dwa kable Euro?

agravator
Posty: 99
Rejestracja: 4 grudnia 2010, o 23:12
Odbiornik: NOT Lv6tmpvr
Instalacja antenowa: Siatka ze wzmacniaczem, 8m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn+|EC4, Rachocin

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: agravator » 23 marca 2011, o 20:23

Witam!
Czy w prezeciągu ostatnich dwóch dni uległy zmianie parametry nadawania MUX2 lub MUX3? Mam takie podejżenie gdyż mój LV6T wczytuję liste kanałów na domyslną już 3 raz w ciągu 2dni. Wczesniej raz zdarzyło się to przy włączeniu PolsatuHD w MUX2.

pozdro
Marek

wojtaszek
Posty: 52
Rejestracja: 15 stycznia 2010, o 20:32

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: wojtaszek » 25 marca 2011, o 15:08

Parametry nie zmienią się (mowa o muxach nadawanych komercyjnie) przez przynajmniej najbliższe 10 lat (chodź kto wie? :roll: )

eyetv

Co Emitel zrobił w Warszawie?

Post autor: eyetv » 26 marca 2011, o 10:53

Do stycznia 2011 oglądałem bez żadnego problemu tv na oprogramowaniu EyeTV. Prawdopodobnie po wejściu Polsatu HD czyli od marca (dokładnej daty nie ustaliłem) nie mogę odbierać żadnych innych programów.
Tuner i antena podłączone do PC działają bezproblemowo i odbierają wszystko. Stąd mój wniosek, że firma Emitel musiała coś zmienić w nadawanym sygnale.
Czy ktoś z firmy Emitel może oficjalnie powiedzieć co zostało zmienione (kodeki?), że mój tuner nadaje się do kosza? Czy jest możliwość przywrócenia poprzednich parametrów sygnału?

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Co Emitel zrobił w Warszawie?

Post autor: rppmedia » 26 marca 2011, o 11:07

Chciałbym zwrócić uwagę, że wszelkiej maści tunery USB do odbierania DVB-T są TYLKO substytutami sprzętu do korzystania z NTC. Oczywiście najprościej od razu oskarżać Emitel, że "zakręcił kurek" z mocą nadawania, a powinno się bardziej zwracać uwagę na własne poczynania. Ja zainwestowałem w telewizor oraz antenę (w kolekcji posiadam również w/w substytuty) i ani razu nie miałem większych problemów z odbiorem sygnału.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Co Emitel zrobił w Warszawie?

Post autor: janek 77 » 27 marca 2011, o 23:57

Odbieram bez problemów na tunerze USB WandTV i Leadtek Dongle H. Na Windows Vista.
Nic się nie zmieniło. Po przejściu na nadawanie komercyjne były problemy. Musiałem przestawić antenę i zmienić kodek H264.

Jeśli by zmienili kodeki to nie twój tuner tylko soft nadawałby się do kosza.


Jesli by coś zmienili to jak wytłumaczysz że odbierasz na PC a na MAC tylko Polsat HD?
PC daje sobie radę a MAC nie? 8-)

przeskanuj jeszcze raz. Sprawdź instalację softu. bO jeśli na tej samej antenie odbierasz na PC to z nią nie ma nic nie w porządku

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: rppmedia » 28 marca 2011, o 16:43

Jakbyś czytał ze zrozumieniem, to byś wyczytał z mojego wcześniejszego wpisu, że mam telewizor. I cały czas odbieram bez problemów. Już kiedyś p. Jarek pisał na tym forum, że tunerki USB nie są odnośnikiem dla faktycznej sytuacji z sygnałem cyfrowym.

Odpowiedz