SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1620
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: Krosnoludek » 6 listopada 2014, o 21:28

Widzę, że i w Warszawie podobne cyrki dzieją się po wymianie głównego systemu antenowego. W Krośnie mamy taki sam problem już od końca sierpnia, sygnał spadł bardzo mocno, nadajnik dużej mocy Sucha Góra oddalony o ok. 10 km. Kręcenie anteną lewo-prawo, góra dół NIE POMAGA !!!, a Emitel chowa głowę w piasek i milczy, więcej w wątku viewtopic.php?f=28&t=43&start=3680
pisały o tym też lokalne media:
http://www.krosno24.pl/informacje.php3?id=7806
http://supernowosci24.pl/czytelnik-jest ... naziemnej/

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: lustracja » 6 listopada 2014, o 22:00

problem jest. mam wielu klientów. czasami dramatyczne bo antena, która do tej pory wystarczała na parterze już musi być na dachu.
żadne kręcenie anteną nie rozwiązuje problemu.
takie są parametry nadawania . a zmiana położenia promienników już powoduje dalsze zmiany w rozkładzie pola a nawet zaniki pola.
teraz to już czasy PR
Jak dotąd nasi klienci nie zgłaszali problemów związanych z jakością sygnału – mówi Super Nowościom Waldemar Sromek, rzecznik prasowy Emitel. – Nic mi też nie wiadomo na temat awarii nadajnika na Suchej Górze k. Krosna – mówi.


@olaola

a jaka to antena? może jeśli musisz mieć pokojową da radę poszukać lepszej anteny lub trzeba na dach.

vindex
Posty: 2
Rejestracja: 5 listopada 2014, o 23:15
Odbiornik: LG 42A641-S
Instalacja antenowa: antena siatkowa na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: vindex » 7 listopada 2014, o 00:46

Dziękuję. Wypadnie więc przeprosić się z drabiną i poruszać anteną.

olaola
Posty: 4
Rejestracja: 6 listopada 2014, o 19:11
Odbiornik: Tuner DVB-T na usb
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: olaola » 16 listopada 2014, o 11:04

Jarosław Bałuka pisze:Spróbuj ustawić TV na strojenie ręczne, kanał 58 i obserwując wskazania siła/jakość manewruj anteną na najlepsze wskazania. Powinno się udać.


Niestety nic to nie daje. Nie mam TV tylko tuner komputerowy, wyszukiwanie dla kanału 58 nie pokazuje żadnych kanałów tv. Jedynie na częstotliwości 522 są kanały tvp - i to tylko w jednym, konkretnym ustawieniu anteny.

lustracja pisze:@olaola

a jaka to antena? może jeśli musisz mieć pokojową da radę poszukać lepszej anteny lub trzeba na dach.


Antena jest taka: https://dvbsklep.pl/pl/p/Antena-pokojow ... cniaczem/7 Ale ostatnio próbowałam też na innej, małej, bez wzmacniacza, wystawionej na zewnętrzny parapet. Skutek ten sam. Jedyne co dobrze odbiera to kanały TVP. Reszty nie ma wcale.
Niestety nie mam możliwości zamontowania anteny na dachu.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: lustracja » 16 listopada 2014, o 14:33

odbierasz typowo najlepszy w sensie nadawania mux3.
W Ursusie, które piętro? Okno na nadajnik?

Inna mała? ta od tunera na USB?

W każdym razie potrzebujesz LEPSZĄ ANTENĘ.

Skoro nie można na dachu to chociażby Telmor DSP-860.
a z typowo panelowych to 20dB to za mało.
potrzebna silniejsza np.
ANT 1411 Thomson z 40dB
Powinno pomóc.

olaola
Posty: 4
Rejestracja: 6 listopada 2014, o 19:11
Odbiornik: Tuner DVB-T na usb
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: olaola » 17 listopada 2014, o 08:56

lustracja pisze:edit/ Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.


Dzięki za rady, postaram się coś w kwestii nowej anteny zadziałać i dam znać czy coś się zmieniło. Pozdrawiam!

gasparoni
Posty: 1
Rejestracja: 22 grudnia 2014, o 17:21
Odbiornik: Sharp LC50 LE650V
Instalacja antenowa: antena A1112 Dipol, okablowanie złe YWD RG59
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Problem z MUX 3 Białołęka

Postautor: gasparoni » 22 grudnia 2014, o 17:43

Witam mam następującą instalacje antenową
Antena A1112 http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_uhf_11-elementowa_dipol_11-21-60_A1112.htm

Niestety instalację kablową mam na kablach YWD 0.59 / 3,7 niby miedziany oplot i miedziany rdzeń pełny ale cieńsze od normalnych antenowych RG6U ( wykonawca spartolił ) jest tego od anetny do gniazdka jakieś 16-18 m w ścianach.

Antenę mam dokładnie 14,2 Km od PKiN z dachu na około 8m od ziemi kierunek z białołęki


Mój prolem jest taki że o ile

Paczka 730 Mhz TVN HD, TVN7 HD TVN ( generalnie TVN ) odbieram bardzo dobrze siła sygnału około 21-25db jakość około 50y(coś tam) - zielone pole ) BER mam 0 E7 ( czyli chyba praktycznie nie ma błędów na 730 Mhz

i Paczka 690 Mhz z polsatem i tVPULS TV4 etc.. jak wyżej na 690 Mhz

Obie odbierają BARDZO DOBRZE zerowy BER

o tyle MUX 3 522 Mhz cały ( wszystkie kanały ze stajni TVP ) tną niemiłosiernie ( paradoksalnie te HD najmniej - najbardziej SD TVP Warszawa i TVP info ) siła sygnału C/N jest wysokoa mieści się 20-25 db , jakość też na zielonym polu o tyle BER jest Bardzo wysoki skacze do 80 właściwie na maksa jest na mierniku

I teraz tak - mam w całej chałupie systemy na 433 Mhz zastanawiam się czy

a). zakłócenia bo mam nieekranowany zły kabel antenowy (kabel RG59 YWD 0,57 3,7) antenowy ?
b). lipna mała antena ? łapie zakłócenia od systemów 433 Mhz
c). czy ktoś miał podobny problem ?

- bo wydaje się że jak kanały HD tvn z nadajnika 3kW łapie antena z 14 KM to tutaj problemu chyba nie ma tylko ten wysoki BER - skąd on się bierze ?

To ten problem z doświetleniem i linią pokrywających się nadajników ( PKiN z Raszynem ) ?

dulski1
Posty: 1
Rejestracja: 3 stycznia 2015, o 11:35
Odbiornik: Sharp
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Yaga
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Wiatr

Postautor: dulski1 » 3 stycznia 2015, o 11:44

Mam problem z odbiorem przy silnym wietrze. Do tej pory wszystko działało OK. Pierwszy raz siadło tydzień temu jak silnie wiało i padał deszcz. Myślałem , że poruszyła się antena ale po kilku godzinach jak ucichł wiatr wszystko wrócił9o do normy. Dziasiaj znowu wieje i znowu nic. Na początku były jeszcze programy :TVP1, TVP2, TVPinfo , TVP Warszawa a teraz niema już nic. Próbowałem poruszać anteną na dachu nic nie dało. Może ktoś wie o co chodzi?

Crocodyl
Posty: 1
Rejestracja: 13 marca 2015, o 12:23
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Brak sygnału MUX-1 Warszawa

Postautor: Crocodyl » 13 marca 2015, o 12:26

Od kilku dni nie mam sygnału i nigdzie nie ma o tym informacji!!!!
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2307
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Brak sygnału MUX-1 Warszawa

Postautor: JaroslawMroczkowski » 13 marca 2015, o 14:49

No to teraz na naszym forum jest już taka informacja.
Czy poza jej zamieszczeniem masz jakieś pytania albo sugestie?

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Brak sygnału MUX-1 Warszawa

Postautor: distefano » 13 marca 2015, o 18:15

Dobre .

ArturWu
Posty: 1
Rejestracja: 21 marca 2015, o 07:54
Odbiornik: ARIVA T60
Instalacja antenowa: Vivanco TVA500
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN / Raszyn

Brak MUX1 ale w zamian za to ...

Postautor: ArturWu » 21 marca 2015, o 08:10

20.03.2015
Kilka dni temu zniknęły mi kanały z MUX1 ...
Mieszkam pod Piasecznem, mam nieszczęście być w zasięgu dwóch nadajników - PKiN i Raszyn - co zapewne jest po części przyczyną problemów z odbiorem.
Zaczęło się od tego, że właściwie wszystkie programy zaczęły zrywać obraz - obróciłem więc nieco antenę na dachu (5 stopni?) - dalej dało się oglądać super. Ale następnego dnia rano wcześniej zaprogramowane kanały się wymieszały tak, jakby zmieniły się parametry nadawania (zdarza mi się to od czasu do czasu - średnio 2 razy w roku).
Podczas próby ponownego zaprogramowania odbiornika ARIVA T60, okazało się, że zniknęły kanały nadawane w MUX1 - czyli najważniejszy w domu TVP ABC ale za to pojawiła się paczka programów na kanale 37 i częstotliwości 602 - Comedy Central, Nickelodeon, i takie tam ...
Zaś kanał 58 / 770 pokazuje słaby sygnał i słabą jakość i to wszystko zanika od czasu do czasu.
Czy ktoś ma pojęcie co się dzieje?

poxipol
Posty: 1718
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Brak MUX1 ale w zamian za to ...

Postautor: poxipol » 21 marca 2015, o 14:03

Witam .
Najprawdopodobniej przyczyną jest żle dobrana antena do lokalizacji.
Anteny tego typu mają małą kierunkowośc,a zastosowanie wzm.o dużym i automatycznym wzmocnieniu powoduje że są bardzo podatne na niepożądane sygnały.
Ich zastosowanie jest bardziej wskazane do odbioru mobilnego.

Polecał bym np.ant.szerokopasmową M-Log 6-69 lub mocniejszą Log 5-65,w cenach 30 i 35zł.

Pozdrawiam.

dobel
Posty: 2
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa-Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: dobel » 8 kwietnia 2015, o 16:56

Witam

Pojawił mi się problem z odbiorem kanału HD TVP. 1 i TVP 2 na telewizorze lg(starszy model). Zauważyłem go dzisiaj, tzn. klatkowanie obrazu (pikseloza). Jest to na 100% zmiana parametrów nadawania tych kanałów.Pozostałe kanały w mux3 działają poprawnie.

ajt
Posty: 5
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: ajt » 8 kwietnia 2015, o 19:29

Potwierdzam, problem wydaje się być spowodowany jakąś zmianą w kodowaniu. Obraz klatkuje, dźwięk jest o kilka sekund opóźniony. Zjawisko występuje tylko na programach TVP HD, na niektórych starych tunerach (np. Signal HD-507) i telewizorach. Jakiś w miarę nowy Opticum działa ok.

Mike1380
Posty: 20
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 21:16
Odbiornik: Samsung B650 40
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa Log 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: chorągwica

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: Mike1380 » 8 kwietnia 2015, o 20:23

KRAKÓW. Również potwierdzam pikseloza na TVP1 HD i TVP2 HD. Na dwóch TV Samsung B650, mają różne wersje oprogramowania, ale problem występuje taki sam. Pozostałe programy OK.
Dzisiaj pisałem w dziale woj. małopolskiego na ten temat.

szelest2
Posty: 29
Rejestracja: 5 marca 2010, o 08:57
Odbiornik: Samsung LE37B650/LE32C630
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: szelest2 » 8 kwietnia 2015, o 21:17

U mnie występuje ten sam problem na Samsungu B650, na Samsungu C630 podpiętym do tej samej instalacji żadnych zakłóceń. Tak jak u poprzedników co ok sekundę pojawia się pikseloza na kanałach TVP 1 HD i TVP 2 HD. Na pozostałych kanalach mux 3 problem nie występuje.

poxipol
Posty: 1718
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: poxipol » 8 kwietnia 2015, o 21:34

Akurat nie mam Samsunga,sprawdzałem na kilku odb. w tym nawet na dedykowanym Cyfry+ (z głowicą NTC).Nie zauważyłem żadnych problemów.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Postautor: rradek21 » 9 kwietnia 2015, o 01:09

U mnie także nie ma problemów.

Martinus
Posty: 2
Rejestracja: 2 czerwca 2013, o 16:43
Odbiornik: ferguson ariva t65
Instalacja antenowa: antena zewnętrzna
Nadajnik - obiekt nadawczy: łomża

Słaby odbiór

Postautor: Martinus » 10 maja 2015, o 14:10

Witam was
Mieszkam w Warszawie, jakieś 1,5 - 2 km od Pałącu Kultury (okolice za Rondem Daszyńskiego w kierunku na Bemowo). Mam zewnętrzną antene szerokopasmową ze wzmacniaczem do 50 DB i bardzo słaby sygnał. Na 730 Mhz łapie wiązke nadawana przez TVN ( jakość 60-70%, siła około 50%), ale pozostałych multipleksów mój dekoder nie widzi (522, 770, 692) . Trochę tego nie rozumiem - bo skoro TVN na 730 Mhz nadaje z Pałacu Kultury, to dlaeczego nie odbieram sygnału TVP też nadawanego z Pałacu o wielę większej mocy?


Wróć do „Województwo Mazowieckie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika