Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 26 stycznia 2011, o 20:20

Witam.
Mieszkam w Warszawie na Bielanach. Sygnał, który odbieram z PeKiN'u, ale jest coraz gorszy. Chciałbym złapać sygnał z Raszyna. Mam taką możliwość?

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: Tom345 » 26 stycznia 2011, o 20:41

Sprawdź, jaki masz odbiór aktualnie kanałów analogowych z Raszyna. Jeśli jest w miarę dobry, odbierasz transmisję synchroniczną (czyt, i z PKiNu, i z Raszyna jednocześnie ;)).

http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokal ... hp?pid=611

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 26 stycznia 2011, o 20:43

Jestem na granicy PKiN i w pełni z Raszyna.

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: yerry » 27 stycznia 2011, o 12:24

johnny1836 pisze:Witam.
Mieszkam w Warszawie na Bielanach. Sygnał, który odbieram z PeKiN'u, ale jest coraz gorszy. Chciałbym złapać sygnał z Raszyna. Mam taką możliwość?
Ale mówisz o odbiorze TV cyfrowej czy analogowej? Przy cyfrowej nie ma znaczenia z którego nadajnika odbierasz sygnał.

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 3 lutego 2011, o 18:36

Witam.
Przepraszam za tak długą nieobecność, a co się z tym wiąże, przepraszam że nie odpowiadałem na swój wątek.

Oczywiście chodzi mi o odbiór telewizji cyfrowej. Odbiór w moim miejscu zamieszkania nie należy do znakomitych, szczególnie w godzinach wieczornych. Kwestią tego może być sprzęt czyli antena, no ale z drugiej strony cyfrowy sygnał TV można zebrać nawet na zwykłym aluminiowym drucie...
Chciałbym dlatego spróbować zebrać sygnał z nadajnika w Raszynie, którego obszar nadawania jest dużo większy od tego, którym dysponują anteny na Pałacu Kultury. Proszę o ewentualne porady w tej sprawie.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: Tom345 » 3 lutego 2011, o 18:45

Cóż, na 99% odbierasz emisję synchroniczną.
Nie napisałeś, jaki odbiór u ciebie jest aktualnie kanałów nadawanych z Raszyna analogowo.

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 3 lutego 2011, o 22:40

A jak mam to sprawdzić?
Dodam, ze jak antena nie jest skierowana na pałac, to nie odbiera.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: Tom345 » 4 lutego 2011, o 07:06

Przeskanuj telewizor w trybie analogowym na kanałach 11, 27, 35, 51 i powiedz, w jakiej jakości odbierasz dane kanały.

I przy okazji, jaka antena?

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 5 lutego 2011, o 15:42

CH11 - TVP1 - Straszne odbicia
CH27 - TVP2 - to samo.
CH35 - TVN - Kasza, skoki obrazu
CH51 - TVP INFO - Skoki obrazu, odbicia

T R A G E D I A ! ! !
Antena... Gów*o jakich mało, moge dać foto.

_chris_

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: _chris_ » 5 lutego 2011, o 19:58

johnny1836 pisze:Oczywiście chodzi mi o odbiór telewizji cyfrowej. Odbiór w moim miejscu zamieszkania nie należy do znakomitych, szczególnie w godzinach wieczornych. Kwestią tego może być sprzęt czyli antena,
oczywiście, że chodzi o twoją instalację antenową (na to masz wpływ) i w mniejszym stopniu odbiornik (na to w zasadzie wpływu nie masz). Ewidentna kwestia zakłóceń impulsowych (wieczorem ich ilość w budynku mieszkalnym drastycznie rośnie) oraz prawdopodobnie problem z prawidłowym odbiorem sygnału SFN. Jaka antena, gdzie zamocowana i jaki odbiornik. Jakie parametry (poziom sygnału, jakość) mają odbierane mux-y?
no ale z drugiej strony cyfrowy sygnał TV można zebrać nawet na zwykłym aluminiowym drucie...
a skąd masz takie rewelacyjne informacje? Tu masz oficjalnie napisane, w jaki sposób należy odbierać nadawaną w Polsce NTC http://cyfryzacja.gov.pl/Odbior,indywidualny,16.html.
A tak na marginesie, jaki masz odbiór TVN Wawa, bo to jedyny mux do odbioru wewnątrz pomieszczenia...?

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 6 lutego 2011, o 12:07

Kanał 48 - Siła: 50%
- Jakość: 100%

Kanał 53 - Siła: 28%
- Jakość: 100%

Kanał 55 - Siła: 49%
- Jakość: 100%

Antena kierunkowa, na balkonie, skierowana lekko na prawo od PKiNu (bo tak najlepiej zbiera)

Foto mojej anteny:
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0211/img_00206254.jpg
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0211/img_00218813.jpg

_chris_

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: _chris_ » 6 lutego 2011, o 16:10

Antenę masz teoretycznie dobrą, choć widać, że wysłużoną. Jakości są OK, poziomy faktycznie trochę przy małe - ale to prawdopodobnie nie jest kwestią anteny, a raczej lokalizacji (zakładam też, że pomiędzy anteną a odbiornikiem nie ma żadnych rozdzielaczy). Możesz próbować zmiany na inną antenę o większym zysku - realnie masz do 'wyciągnięcia' pewnie z 6..9 dB, choć tak naprawdę tylko próba by coś pokazała, bo tu jest problem SFN-u oraz kierunków odbić.

Alternatywnie można spróbować dać na próbę mały wzmacniacz, tak z 10..15 dB - zwykle poprawia to i stabilizuje warunki odbioru przy niskich poziomach.

Przy konwerterze satelitarnym masz niezabezpieczone 'F'-ki, prędzej czy później ma się szansę znaleźć tam woda...

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 6 lutego 2011, o 16:19

A co to jest SFN i woda? :D

_chris_

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: _chris_ » 6 lutego 2011, o 16:43

johnny1836 pisze:A co to jest SFN i woda? :D
  • SFN - PKiN i Raszyn nadają to samo (mux-y w DVB-T) na tych samych kanałach - więc zwykle odbiornik odbiera oba sygnały równocześnie i na nich pracuje. Przy standardowych instalacjach antenowych jest to zwykle niezauważalne dla odbiorcy.
  • woda = deszcz albo mgła albo inny opad atmosferyczny. Po jakimś czasie penetruje to sobie niezabezpieczone złącza, i nagle bywa zdziwienie - gdzie się podziały niektóre programy albo coś podobnego... :D Tak na marginesie, kabelek antenowy powinien być w kolorze czarnym, czyli w wykonaniu zewnętrznym - zwłaszcza w żrącej atmosferze naszych miast... :D

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 6 lutego 2011, o 19:50

Mój kabel jest biały :D, satelitarny :D. Nie jest nigdzie naderwany czy jakoś uszkodzony.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: Tom345 » 6 lutego 2011, o 22:11

Jesteś pewien, że w środku nic nie jest naderwane bądź zużyte? Ile kabel ma lat?

_chris_

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: _chris_ » 6 lutego 2011, o 22:42

johnny1836 pisze:Mój kabel jest biały :D, satelitarny :D. Nie jest nigdzie naderwany czy jakoś uszkodzony.
to dobrze.

Ale, pamiętaj, kabel biały ma to do siebie, że z czasem robi się porowaty i ssie wodę, choć wcale tego nie widać na zewnątrz... Masz komfortową sytuację - zawsze możesz sobie wymienić na nowy kabel, więc spoko :D

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 7 lutego 2011, o 15:47

To prawda, bo nie mam anteny na dachu ;)
Czyli jak jest z tym odbiorem, prawdopodobnie odbieram transmisję synchroniczną?

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: Tom345 » 7 lutego 2011, o 15:58

Jesteśmy tego niemal 100% pewni.

johnny1836
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2010, o 13:15

Re: Jak złapać Raszyn a nie PKiN?

Post autor: johnny1836 » 7 lutego 2011, o 19:43

Ok. Wielkie dzięki. Pozdrawiam

Odpowiedz