Emisja Polsat HD

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: piotrek93 » 22 sierpnia 2011, o 00:59

ja uwazam ze powinni solorzowi zakazac testow w warszawie i zaproponowac wstawienie polsatu hd na stałe do mux 2 musiałby sie zgodzic ze wzgledu na lige mistrzow a z mux 2 mozna by * stacje ktore siegneły dna czyli polsat sport news, tv 6, puls 2 (i oczywiscie polsat sd) wszyscy byliby zadowolenii poniewaz ofrerra wymienionych powyzej stacji jest tak bez nadziejna (puls 2 na razie wogole nie ruszył). Oprocz tego po wprowadzeniu polsatu hd mozna by sie spodziewac podobnego ruchu ze strony tvn dzieki czemu wreszcie w ntc pojawiłyby sie kanały hd. Wiem ze niestety narazie to sfera marzen ale coz niezyjemy w niemczech i musimy sie pogodzic ze oferta naszej ntc jeszcze dlugo nie dorowna naszym zachodnim sasiadom

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Miodzik » 22 sierpnia 2011, o 11:37

piotrek93 pisze:Wiem ze niestety narazie to sfera marzen...
Więc po co ten post?

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Peter_CA » 22 sierpnia 2011, o 12:27

piotrek93 pisze:Wiem ze niestety narazie to sfera marzen ale coz niezyjemy w niemczech i musimy sie pogodzic ze oferta naszej ntc jeszcze dlugo nie dorowna naszym zachodnim sasiadom
No to powiedz - gdzie w Niemczech jest regularna emisja programów HD w ramach NTC :?:

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: piotrek93 » 22 sierpnia 2011, o 22:50

po pierwsze w niemczech telewizja emituje programy komercyjne jak i publiczne hd i sd fta z astry co w polsce jest niemozliwe nawet w wersji sd po drugie np. Kanał zdf hd jest emitowany w ntc w ramach mux zdf

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Peter_CA » 23 sierpnia 2011, o 07:51

piotrek93 pisze:po pierwsze w niemczech telewizja emituje programy komercyjne jak i publiczne hd i sd fta z astry
I zarazem programy komercyjne nie są (oprócz dużych aglomeracji) dostępne drogą naziemną - nawet w SD. Tak samo było w analogu - po prostu Niemcy są już przyzwyczajeni do satelity.
piotrek93 pisze:Kanał zdf hd jest emitowany w ntc w ramach mux zdf
Gdzie? Mux ZDFmobil zawiera programy ZDF (w wersji SD), ZDFinfokanal, KiKa/ZDFneo i 3sat. Nawet w planach ZDF, dotyczących HDTV jest napisane "Die Terrestrik (DVB-T) bietet derzeit leider keine Kapazitäten für eine HDTV-Verbreitung".
Proszę przestać z tym sianiem plotek o HDTV w DVB-T w Niemczech, skoro tak nie jest. Wydaje się, ze HDTV w Niemczech będzie dostępne dopiero w DVB-T2.

mac-26
Posty: 18
Rejestracja: 2 marca 2011, o 09:01
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Fracarro 10RD45F zysk 13db,
9 piętro, bezpośrednia widoczność PKiN (ok. 3 km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn / Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: mac-26 » 23 sierpnia 2011, o 12:19

piotrek93 pisze: z mux 2 mozna by * stacje ktore siegneły dna czyli polsat sport news, tv 6, puls 2
Zastanawiam się jak to możliwe że właśnie takie stacje-knoty jakoś funkcjonują a świetna stacja jaką była TVN Warszawa została zamknięta bo była nierentowna. A swoją drogą ciekawe jaką rentowność ma TVN Religia lub TVN Meteo?

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: geolog » 25 sierpnia 2011, o 10:37

mac-26 pisze:
piotrek93 pisze: z mux 2 mozna by * stacje ktore siegneły dna czyli polsat sport news, tv 6, puls 2
Zastanawiam się jak to możliwe że właśnie takie stacje-knoty jakoś funkcjonują a świetna stacja jaką była TVN Warszawa została zamknięta bo była nierentowna. A swoją drogą ciekawe jaką rentowność ma TVN Religia lub TVN Meteo?
po pierwsze polsat sport news to nie knot tylko sportowa stacja informacyjna, dają więcej niż się spodziewałem. Poza tym nie ma w niej reklam.

Co do tvn warszawa to oczywiście była to świetna stacja z tym, że nijak można ją porównać do tv6 czy tvn meteo. TVN Wawa to była w dużej mierze telewizja na żywo, z dużą ilością reportaży i wiadomości z ulic stolicy, musiał przy niej pracować duży sztab ludzi i stąd była deficytowa. Takie tv6 realizuje parę osób w kanciapie jakiegoś biura - wszystko to za relatywnie niską kasę i zwrot z reklam jest.

Może kiedyś wrócą do Tvn Warszawa, bo bardzo stacji o takim profilu w Warszawie brakuje.

Adam Brodziak
Posty: 68
Rejestracja: 2 marca 2011, o 12:43

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Adam Brodziak » 30 sierpnia 2011, o 14:43

MJJ pisze:Pytanie do pana Adama Brodziaka.
Czy emisja Polsat HD kończy się definitywnie 31 sierpnia czy planujecie przedłużenie testów ?
Wystąpilismy o przedłuzenie testów. Emisja będzie kontynuowana jesli EmiTel otrzyma właściwe pozwolenie radiowe.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: MJJ » 1 września 2011, o 09:15

Dziękuję za odpowiedź.

darpajdp
Posty: 41
Rejestracja: 1 września 2011, o 09:51
Odbiornik: TUNER MANTA MMRTUN0001 HD
Instalacja antenowa: Yaga 19 elementów, na 11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: darpajdp » 1 września 2011, o 12:02

Czy ktoś w Płocku ma cały czas poprawny odbiór Polsatu HD? U mnie często w nocy jest poprawny odbiór a w innych porach bardzo uzależniony jest od pogody.

tom41
Posty: 91
Rejestracja: 4 grudnia 2009, o 12:07

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: tom41 » 28 września 2011, o 13:16

Do p. J. Bałuki
Czy zakończono testy Polsatu HD, czy jest to chwilowa przerwa w nadawaniu?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 28 września 2011, o 14:00

Dziś przerwa konserwacyjna na PKIN.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: voitek » 28 września 2011, o 14:45

Tak myślałem. Włączyłem TV i na Polsacie HD i TVN +1 "brak sygnału". Ale teraz już wszystko działa.

Banister
Posty: 63
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Banister » 6 października 2011, o 14:11

U mnie lapie PolSat HD i TVN+1 wtedy kiedy jest dobra pogoda, a do nadajnika na PKiN nam 75 kilometrow.

Jakubek
Posty: 37
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 14:36
Odbiornik: Panasonic TX-P37X20E, NotOnlyTV LV5TDLX
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn/PKiN

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Jakubek » 13 października 2011, o 22:09

U mnie dziś brak polsat hd a tvn+1 jest.
Siła sygnału polsatu hd jest na około 60-70% jakości brak...(Panasonic TXP37X20E)

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: voitek » 13 października 2011, o 22:36

U mnie wszystko ok.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Kempniu » 31 października 2011, o 19:44

Mam pytanie do oglądających Polsat HD przez DVB-T przy solidnym sygnale. Czy zdarzają Wam się zgubione klatki? W moim przypadku, przy idealnych - według danych diagnostycznych z tunera - parametrach odbioru ciężko nagrać godzinę materiału, w której nie byłoby choć jednej kilkusekundowej "dziury" w danych wideo - objawia się to chwilowym klatkowaniem obrazu podczas odtwarzania, dźwięk w tym czasie jest OK. Jestem tym zjawiskiem zaciekawiony, w końcu odbierając sygnał 6km od nadajnika spodziewałbym się perfekcyjnego sygnału bez żadnych dziur czy zakłóceń. Może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami w tym zakresie? W kanałach SD (także Polsat) błędów nie ma.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: voitek » 31 października 2011, o 20:03

Nie, ja nie mam takich problemów.

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Kempniu » 31 października 2011, o 20:57

Podejrzewam, że winna może być osiedlowa zbiorcza instalacja telewizyjna, ale ciężko będzie przepchnąć u wykonawcy tej instalacji reklamację, że przez godzinę gubione jest 6 sekund transmisji... Dlatego wolałem zapytać, czy aby na pewno nie są to po prostu błędy po stronie nadawcy (np. w kodowaniu do MPEG-4). Dodam jeszcze, że problemy są losowe, tzn. zdarzają się godzinne nagrania bez choćby jednego błędu, innym razem (ekstremalny przypadek) takich kilkusekundowych przerw jest 5 w ciągu pół godziny. Nie zauważyłem korelacji z pogodą :)

Kempniu
Posty: 23
Rejestracja: 6 września 2011, o 11:38
Odbiornik: Hauppauge WinTV-HVR-1200
Instalacja antenowa: antena zbiorcza (Supermedia)

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Kempniu » 31 października 2011, o 22:47

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy: czy emisja synchroniczna PKiN-Raszyn dotyczy tylko oficjalnych MUX2 i MUX3, czy także testowej emisji Polsatu HD? Bo wiem od wykonawcy instalacji antenowej, że antena zbiorcza jest skierowana na Raszyn, więc jeśli Polsat HD jest transmitowany testowo tylko z PKiN, mogłoby to wyjaśniać drobne zakłócenia w jego odbiorze z anteny skierowanej gdzie indziej (w końcu PKiN jest raptem parę kilometrów od mojego bloku, choć pod zupełnie innym kątem). Czy taki scenariusz jest realny, czy raczej majaczę?

Zablokowany