Emisja Polsat HD

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: vari107 » 8 stycznia 2012, o 13:54

Ja wiem, że odebrać się da, ale bardzo trudno.
Miałem tu pokojową antenę ze wzmacniaczem i odbiór był tylko w jednym miejscu na parapecie i to na kwiatku.
Pewnie gdybym wywiesił za okno krótką yagę z jakimś LNA to bym odbierał. Ale jak to przymocować ?
To jest właśnie rzeczywistość polskich osiedli.
Jak się powie w administracji, ze powinni zapewnić sygnał to się w gębę roześmieją (bo co im kto zrobi).
A na parterze i jak ktoś nie ma balkonu to naprawdę może być problem.
W Niemczech MUSI być sygnał TV w gnieździe abonenckim w domu wielorodzinnym.
Ja to opisuję jako ciekawostkę.
Faktem jest, że kanały 21-30 chodzą dobrze, 31-55 znośnie a powyżej jest problem.
Ale ja właśnie chciałem zwtrócić uwagę na ten wycinek dolny UHFu, który i w analogu znacznie lepiej działa niż wyższe kanały.
O tym, że jeszcze lepiej działa VHF-III to każdy wie. To chyba optymalne pasmo do wszystkiego.
Skoro Polsat może być odbierany na prowizorce to i inne mogły by być.
W Żółwinie na pomorzu mam Polarisa i wzmacniacz budynkowy (mała AIZ).
Odbieram MUX2 i MUX3 z Kołowa (a MUX3 to i w samym Sczecinie mało kto odbiera).
I to MUX3 kanał obok analogowego Polsatu dużej mocy.
Bardzo krytycznie trzeba było ustawić tłumik na wejsciu wzmacniacza (albo MUX3 był za słaby albo zakłócony intermodulacjami).
Teraz mam wszystko z analogu i cyfry z Kołowa i Helpterbergu.
Ja wiem jak powinna wyglądać instalacja antenowa ale piszę o tym dla pokazania że jednak dół pasma IV to rodzynek.
vari
Ostatnio zmieniony 8 stycznia 2012, o 13:57 przez vari107, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cietrzewiec Rusinowy
Posty: 121
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 14:04
Odbiornik: eldżi plazma
Instalacja antenowa: siatkowa/strych
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Wałcz - Rusinowo

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Cietrzewiec Rusinowy » 8 stycznia 2012, o 13:55

Masz antenę na niskie częstotliwości, więc odbierasz niskie częstotliwości.

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: vari107 » 8 stycznia 2012, o 14:24

Cietrzewiec Rusinowy pisze:Masz antenę na niskie częstotliwości, więc odbierasz niskie częstotliwości.
To jest antena 5/8 fali więc nawet kanału 21 już odbierać nie powinna.
Poza swoim pasmem jest po prostu kawałkiem metalu nie w rezonansie.
vari

_chris_

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: _chris_ » 8 stycznia 2012, o 14:54

vari107 pisze:Ja wiem, że odebrać się da, ale bardzo trudno.
Miałem tu pokojową antenę ze wzmacniaczem i odbiór był tylko w jednym miejscu na parapecie i to na kwiatku.
Przy antenie wewnętrznej wszędzie w Polsce mogą wystąpić trudności w odbiorze DVB-T, z powodów, które były wyszczególnione wcześniej.

Ale nie oznacza to, że stabilny odbiór DVB-T, w tym i w Warszawie, która ma dodatkowo luksusową sytuacje z uwagi na doświetlanie w SFN, jest jakoś specjalnie "trudny".

Było już wielokrotnie o odbiorze na antenach wewnętrznych i wszystkim, co się z tym wiążę, a przede wszystkim o nie powtarzaniu, że mamy kiepską DVB-T, bo nie daje jej się odbierać wszędzie na antenie pokojowej. Jest to najzwyklejsze przekłamanie.
vari107 pisze:Pewnie gdybym wywiesił za okno krótką yagę z jakimś LNA to bym odbierał. Ale jak to przymocować ?
to rzeczywiście bywa problemem. Ale zwykle wystarcza odpowiednio dobrana antena wewnętrzna na parapecie po wewnętrznej stronie okna.
vari107 pisze:W Niemczech MUSI być sygnał TV w gnieździe abonenckim w domu wielorodzinnym.
i MUSI być ponoszona dodatkowa opłata, choćby za konserwację instalacji AIZ..., ale zwykle są to opłaty za kablówkę... Powiedz to komukolwiek w Polsce, dla kogo polskie DVB-T MA BYĆ DARMOWE. Oczywiście, prawda o AIZ jest też taka, że za jego konserwację i amortyzację też trzeba płacić, chociaż większość nie ma o tym pojęcia.
vari107 pisze:Skoro Polsat może być odbierany na prowizorce to i inne mogły by być.
żartujesz sobie? Popatrz sobie na parametry i przepływność Polsatu HD.
vari107 pisze:Ja wiem jak powinna wyglądać instalacja antenowa ale piszę o tym dla pokazania że jednak dół pasma IV to rodzynek.
jeśli wiesz, jak działa instalacja odbiorcza TV, to dlaczego nie postawiłeś choćby samoróbki w postaci ćwierćfalówki, dipola półfalowego, całofalowego, bi-quada czy żmijki, zapewniających jaki taki odbiór w V paśmie, a zdecydowałeś się na antenę kompletnie spoza pasma i wyciągasz z tego swoje, jak dla mnie, dziwaczne wnioski o niemożliwości odbioru wszystkich mux-ów w Warszawie?

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: vari107 » 8 stycznia 2012, o 16:36

Użytkowałem pożyczoną antenę z regulowanym wzmacniaczem.
I niestety odbiór był niestabilny i chwilowy.
Tak jak z DAB+. jest tylko w jednym kącie pokoju.
Niestety nie rozumiesz intencji mojego wpisu.
Chodzi o to, że dolne kanały faktycznie inaczej propagują w terenie niż wyższe.
I nie jest to dopiero zauwazalne powyżej kanału 55.
Niemożność jest o tyle, że są takie miejsca, gdzie właśnie tylko Polsat odbiera.
U mnie pewnie można by uzyskać odbiór innych sygnałów ale skoro ta stacja się wyróżnia to mogą być miejsca gdzie tylko to da się odebrać.
Niestety są ludzie skazani na antenę pokojową.
Mój kolega mieszka na 5 piętrze i widzi PKiN.
Mimo to w oknie stoi 1/4 fali i ma pikselozę. Tylko właśnie Polsat idzie OK.
A nie ma wzmacniacza (obok stoi pełno BTSów).
Nie można oskarżać tunera o to, że się przesterowuje bo się nie przesterowuje.
vari

_chris_

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: _chris_ » 8 stycznia 2012, o 19:07

To wiadomo powszechnie, że czym wyższy kanał, tym większe problemy z odbiorem, ale nie dotyczy to problemu Polsatu HD. Tu nie tyle chodzi chodzi o częstotliwość kanału, co o parametry sygnału OFDM. I jeśli byłby on nadawany na k60, to też byłby łatwiej odbieralny niż pozostałe mux-y.

Podobnie jest zresztą z TVN HD - który pomimo mikroskopijnej mocy ludzie też spokojnie oglądają, pomimo wysokiego kanału.

Ale nigdy nie zgodzę się z twierdzeniem, że mux-y w Warszawie są trudno odbieralne.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Bartt » 8 stycznia 2012, o 20:38

Tak jak pisze kolega powyżej, niski kanał robi swoje, ale najwięcej robi tu modulacja i fec.

Przykładowe parametry na gnieździe abonenckim:

- Polsat HD: FEC 2/3, QAM16, - minimalny sygnał do odbioru - 36dBµV
- MUX 2 i 3: FEC 3/4, QAM64, - minimalny sygnał do odbioru - 48dBµV

Różnica 12dB to po prostu przepaść.

Cóż to się działo i jakie były lamenty w Warszawie i okolicach gdy chwilowo zmieniono fec dla MUX2 z 3/4 na 5/6 (minimalny sygnał do odbioru - 51dBµV), a to przecież taka drobna zmiana ;).

Niestety coś za coś, przepływność całych multipleksów to odpowiednio:
13,271 mbit/s - dla Polsatu HD
24,882 mbit/s - dla MUX2 lub 3

Chociaż moim zdaniem wybrane parametry modulacji dla DVB-T w Polsce są zbyt wygórowane, praktycznie są to parametry maksymalnie złe dla odbioru, gorsza jest tylko QAM64 i fec7/8 :evil:.

Spokojnie wystarczyłoby QAM64 i fec 2/3 (minimalny sygnał do odbioru - 45dBµV) co dało by przepływność całego MUX 22,118 mbit/s.
No ale ktoś stwierdził że w każdym mux ma być 8 kanałów SD no i mamy tego efekt :( - koszty przerzucone na odbiorcę, a że nie wszystkie kanały nadają, eee co tam, kiedyś zaczną :mrgreen:.

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: vari107 » 9 stycznia 2012, o 06:57

_chris_ pisze: Podobnie jest zresztą z TVN HD - który pomimo mikroskopijnej mocy ludzie też spokojnie oglądają, pomimo wysokiego kanału.
Ja nie odbieram i dużo ludzi także.
vari

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Matteo87 » 9 stycznia 2012, o 09:57

vari107 pisze: Mój kolega mieszka na 5 piętrze i widzi PKiN.
Mimo to w oknie stoi 1/4 fali i ma pikselozę. Tylko właśnie Polsat idzie OK.
A nie ma wzmacniacza (obok stoi pełno BTSów).
vari
Jak widzi z okna PKiN to nie może narzekać na problemy odbiorcze.

PKiN wysyła 2,5 - 3 kW ERP podstawowe MUXy.
Mam pewne doświadczenia z odbioru Żórawiny MUX3 o mocy 0,2 kW nadawanej kierunkowo. Mam 15 km i widoczność optyczną. Odbieram z centrum Wrocławia - BTSów również mnóstwo. Stabilny odbiór bez pikselozy możliwy na patyczku dołączanym do tunera USB, przyczepionym na magnes do parapetu na zewnątrz.
Docelowo używam tego: http://www.dipol.com.pl/antena_asp-4_a_ ... _A0050.htm
przymocowana do balkonu. Różnica azymutu między Żórawiną a Ślężą 44 stopnie. Antena skierowana gdzieś na środek między tymi kierunkami. Brak widoczności Ślęży (35km) i Czarnej Góry (97 km) - zasłania sąsiedni blok. Odbiór MUX2 i MUX3 bezproblemowy.

Jak ktoś widzi PKiN i nie odbiera, to znaczy, że nie chce odbierać.

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: vari107 » 9 stycznia 2012, o 13:58

Ojej, ludzie.
Przecież wyraźnie napisałem, że 70 km od Kołowa odbieram oba MUXy a w samym Szczecinie ludzie mają z MUX3 problem (kanał 49 a kanał 48 silny analogowy Polsat).
Wcale nie jest tak, że dalej=trudniej a bliżej to łatwiej.
Sygnał słabszy im dalej, ale to nie wszystko.
Gość w Szczecinie ma Yagę i też MUX3 nie odbiera.
A w zasadzie nie powinien mieć problemów.
Pewnie że gdyby kumpel się postarał to odebrałby porządnie wszystko z PKiN, skoro widzi anteny nadawcze.
Chodzi właśnie o to, że kiedyś nie trzeba się było tak starać.
Nawet na Bielanach na kanale 2-gim dawno temu odbierałem idealnie TVP1 na antenie pokojowej (dziś bym nie odebrał bo kanał 2 zasypany śmieciami od ładowarek i innych świetlówek kompaktowych).
Wy tylko o mocy.
Tu jeden kolega słusznie napisał o parametrach modulacyjnych.
U nas nie są tak korzystne jak w innych krajach.
Pisałem o tym kilka lat temu gdy w czasie tropo 13 km od Międzyzdrojów odbierałem czeskie MUXy ale Jemiołowa ni cholery (mimo idealnie krystalicznego analogu z tamtąd i z Wichowa w tym czasie).
vari

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: nkp123 » 9 stycznia 2012, o 16:16

Wracając do tematu Polsatu HD:

Czy zwróciliście uwagę, że nasiliło się przerywanie sygnału?

piotr_bl
Posty: 2
Rejestracja: 19 marca 2011, o 19:51

Zawał HD

Post autor: piotr_bl » 2 lutego 2012, o 01:58

Witam
Coś się stało z Polsatem HD i TVN HD (komunikat brak sygnału, a było 100% i 0 BER)
TVP1, 2 itd z tego MUXA dramatyczne zmniejszenie sygnału i jakości.
MUX z Polsatem Sport News itd., chodzi bez zmian.
Mróz szkodzi wybranym.

Miejsce: Warszawa opodal Placu Unii.

krzys5
Posty: 10
Rejestracja: 4 lutego 2011, o 09:03

Re: Zawał HD

Post autor: krzys5 » 2 lutego 2012, o 08:49

piotr_bl pisze:Witam
Coś się stało z Polsatem HD i TVN HD (komunikat brak sygnału, a było 100% i 0 BER)
TVP1, 2 itd z tego MUXA dramatyczne zmniejszenie sygnału i jakości.
MUX z Polsatem Sport News itd., chodzi bez zmian.
Mróz szkodzi wybranym.

Miejsce: Warszawa opodal Placu Unii.
Ale zes problem znalazl ja mieszkam na pomorzu i tez od dwuch tygodni nie odbieram 3muxa 2 ok i jakos nikt mi nie odpowiada na moje posty co to morze byc czy to od mrozu czy nie jak by zwiekszyli mux 3 z chwaszczyna o 10kw to problemu by nie bylo

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: Zawał HD

Post autor: Miodzik » 2 lutego 2012, o 08:50

piotr_bl pisze: Mróz szkodzi wybranym.
Owszem szczególnie tym, co mają kiepską instalację ;) Zamiast siać panikę najpierw zrób porządek ze swoją instalacją - u mnie żadnych zmian - wszystko nadaje żyleta :)

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Miodzik » 10 lutego 2012, o 13:22

Od wczoraj nie ma EPG na Polsacie HD - wiadomo jaka jest przyczyna? Czy może ktoś coś wyłączył, bo nie wiedział co to za "pstryczek" ? ;)

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: Emisja Polsat HD

Post autor: Miodzik » 10 lutego 2012, o 20:28

Dziękuję - już "pstryknął" nazad :)

pawelk

czy są róznice w progamie stacji w SD i HD (tvn i polsat)

Post autor: pawelk » 21 lutego 2012, o 20:10

Mam pytanie dotyczące programów w SD i HD a zwłaszcz stacji polsat i tvn

Mam od dzisiaj równolegle obie stacje zarówno w SD jak i HD.
Zwracam się do tych co mają co mieli okazję porównywać dłużej te programy.

Czy są różnice w programie czy po prostu programy w SD i HD są tożsame

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: czy są róznice w progamie stacji w SD i HD (tvn i polsat

Post autor: Matteo87 » 21 lutego 2012, o 20:21

ramówka ta sama, jakość techniczna już nie

pawelk

Re: czy są róznice w progamie stacji w SD i HD (tvn i polsat

Post autor: pawelk » 21 lutego 2012, o 20:37

tak samo w tvn i polsacie?

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: czy są róznice w progamie stacji w SD i HD (tvn i polsat

Post autor: nkp123 » 21 lutego 2012, o 20:38

TVN HD = TVN, z tym, że TVN HD nadaje w jakości HD - czyli lepszej (pod warunkiem, że akurat emitowany film jest w HD).
Analogicznie z Polsatem.

Zablokowany