Emisja TVN+1

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Tomasz Berezowski » 2 czerwca 2011, o 18:51

Zatem dla wieczornego rozluźnienia atmosfery:
http://nhdtv.pl/forum/showpost.php?p=48 ... count=5125

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Puma » 2 czerwca 2011, o 19:21

Dobre :)

Nie zaprzeczam że w pewnych sytuacjach i mi się przyda taki kanał... jednak nie kosztem innej oferty programowej (mówię o NTC gdzie jest mało miejsca).

A tak w ogóle to chętnie bym widział takie testy w moim regionie :D

Awatar użytkownika
RAPIOTR
Posty: 839
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: SONY ST-SB920QS,KDL-42W828B,DAB:PHILIPS AE5220, DA1200/05
Instalacja antenowa: Antena: Fracarro Sigma
84mnpm+12m
Antena: Televes V-RANGE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem . SLR Poznań

Re: Emisja TVN+1

Post autor: RAPIOTR » 2 czerwca 2011, o 20:26

Tomasz Berezowski pisze:Ale na litość...
Jaki ma związek testowe nadawanie w Warszawie z oddzielnego nadajnika tymczasowego progrogramu TVN+1 z jakością i bitratem koncesjonowanych w DVB-T programów TVN i TVN7 w MUX-2 ???


A można wiedzieć na czym polegają te testy ?? ;) .Jakieś próbne konfiguracje?. A może okupacja kanału nadawczego... hihi ?

Proszę się nie obrażać bo jestem pod wrażeniem techniki TVN S.A. ,ale cosik mi wygląda,że te testy to takie małe szachy z perspektywami.. hehe :P

pozdawiam

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Tomasz Berezowski » 2 czerwca 2011, o 20:29

RAPIOTR pisze:
Tomasz Berezowski pisze:Ale na litość...
Jaki ma związek testowe nadawanie w Warszawie z oddzielnego nadajnika tymczasowego progrogramu TVN+1 z jakością i bitratem koncesjonowanych w DVB-T programów TVN i TVN7 w MUX-2 ???


A można wiedzieć na czym polegają te testy ?? ;) .Jakieś próbne konfiguracje?. A może okupacja kanału nadawczego ?

Proszę się nie obrażać bo jestem pod wrażeniem techniki TVN S.A. ,ale cosik mi wygląda,że te testy to małe szachy z perspektywami hehe :P

pozdawiam

Bedą polegały na badaniu oglądalności tego kanału u widzów aglomeracji warszawskiej wyposażonych w urządzenia (dowolne) odbierające DVB-T. Posiadamy już takie dane dla widzów satelitarnych, interesuje nas zachowanie tzw. naziemnych.
Ostatnio zmieniony 2 czerwca 2011, o 20:33 przez Tomasz Berezowski, łącznie zmieniany 1 raz.

tom41
Posty: 91
Rejestracja: 4 grudnia 2009, o 12:07

Re: Emisja TVN+1

Post autor: tom41 » 2 czerwca 2011, o 20:37

Ja usunąłem ten kanał całkowicie żeby się nie irytować tego rodzaju pomysłami. Jeżeli jednak traktować to jako test, to kanał ten jest uruchomiony dla nadawcy, a nie dla nas, widzów. Przychylam się do sugestii p. Berezowskiego dotyczącej zamknięcia tego wątku. Poszedłbym jeszcze dalej i nie dopuszczał do jego wznowienia. Niech nadawca robi testy. Rozważania na temat potrzeby oglądania dwóch identycznych programów z jednogodzinnym opóźnieniem są pozbawione jakiegokolwiek sensu.
Miodzik pisze:Jak się skupimy na technice tylko, to się okaże szybko, że wątek umrze. Ja już wywaliłem ten kanał na koniec listy i nie mam zamiaru tam zaglądać, żeby jakieś techniczne spostrzeżenia tu wywodzić.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Tomasz Berezowski » 2 czerwca 2011, o 20:43

tom41 pisze:Ja usunąłem ten kanał całkowicie żeby się nie irytować tego rodzaju pomysłami. Jeżeli jednak traktować to jako test, to kanał ten jest uruchomiony dla nadawcy, a nie dla nas, widzów. Przychylam się do sugestii p. Berezowskiego dotyczącej zamknięcia tego wątku. Poszedłbym jeszcze dalej i nie dopuszczał do jego wznowienia. Niech nadawca robi testy. Rozważania na temat potrzeby oglądania dwóch identycznych programów z jednogodzinnym opóźnieniem są pozbawione jakiegokolwiek sensu.
Miodzik pisze:Jak się skupimy na technice tylko, to się okaże szybko, że wątek umrze. Ja już wywaliłem ten kanał na koniec listy i nie mam zamiaru tam zaglądać, żeby jakieś techniczne spostrzeżenia tu wywodzić.
Ja nigdzie nie napisałem, że chcę zamknięcia tego wątku. Sugerowałem tylko adminowi usunięcie postów z inwektywami i odnośnikami politycznymi.

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN+1

Post autor: geolog » 2 czerwca 2011, o 23:11

chyba zbyt wiele emocji?
Przecież to tylko test i TVN może tam uruchomić co zechce, to nie MUX.
Miłego testowania ;)

ps. a tvn warszawa szkoda, poczciwy to był kanał.

Koneser
Posty: 124
Rejestracja: 4 maja 2010, o 21:17
Odbiornik: LG42P, Ferg.250 combo, 65T, Strong 8106, 8102+, Cabl.URZ8080
Instalacja antenowa: Yagi:
Skrzyczne-24el.,
Kosztowy-K60,
Ostrawa/Pradziad-24el
Sat:0,8m,monoblok
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne/Kosztowy Ostrawa/Pradziad

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Koneser » 3 czerwca 2011, o 03:04

Pokrętne jest uzasadnienie istnienia programów typu TV+1...100, do tego żeby umożliwić żonatemu facetowi możliwość nagrywania nachodzących na siebie programów. To ich sprawa jak sobie ustawią nagrywanie.... Jeśli są tak uzależnieni od TV mogą kupić dodatkowe nagrywarki, to ich problem.
Tak więc sam pomysł o przystąpieniu do takich testów i rozpoznania rynku pod takim kątem jest obraźliwy dla ogółu społeczeństwa, korzystającego z ograniczonego i koncesjonowanego dobra, jakim jest bardzo ograniczona liczba kanałów TV naziemnej.
Dlatego zgadzam się z przedmówcami, że umieszczanie takiego kanału w DVB-T jest zwykłą zapchajdziurą.
Natmiast nieskończoną liczbę klonów kanałów z dowolnymi przesunięciami czasowymi można emitować w Internecie, ewentualnie z satelity - zainteresowani ludzie dotrą sobie do tych programów.
Tak na marginesie, współczesne telewizje, a zwłaszcza prywatne, nie mają mi nic do zaoferowania... kompletnie nic.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: MJJ » 3 czerwca 2011, o 08:31

Tomasz Berezowski pisze: Bedą polegały na badaniu oglądalności tego kanału u widzów aglomeracji warszawskiej wyposażonych w urządzenia (dowolne) odbierające DVB-T. Posiadamy już takie dane dla widzów satelitarnych, interesuje nas zachowanie tzw. naziemnych.
A do kiedy będą trwały te badania ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 czerwca 2011, o 10:43

Włączenie takiego czy innego kanału do testów jest decyzją właściciela częstotliwości/treści/koncesji itd. Przedmiot testów został wyraźnie wskazany przez p. Tomasza i opisany w wcześniejszych postach, więc dalsza kontynuacja luźnych dywagacji jest bezzasadna. Dlatego proszę o skoncentrowanie się na aspektach technicznych emisji oraz spawach z nią związanych.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN+1

Post autor: wsz » 3 czerwca 2011, o 11:39

Więc zagadnienia techniczne: czy problem zegara dla TVN+1 i Poslat HD jest nie do przewalczenia? Dziś rano o godzinie 7:38 dla TVN+1 czas był 6:38, który co pewien czas skakał na 8:29 i w ciągu niecałej sekundy wracał na 6:38. Można prosić o odpowiedź czy to będzie rozwiązane, czy mam przejść na ręczne programowanie czasu?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 czerwca 2011, o 13:59

Proszę nie przechodzić na ręczne programowanie czasu i dać informację czy problem wciąż występuje.
Czy ktoś jeszcze mógłby potwierdzić wymienione objawy na takim samym lub innym odbiorniku?

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN+1

Post autor: wsz » 3 czerwca 2011, o 14:20

Sprawdzę dopiero po 18:00. Co do innych odbiorników, to problem nie jest nowy. Proszę zwrócić uwagę na post "Miodzika" dla wątku Polsat HD: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 0&start=80 Od momentu tych postów problem tak naprawdę nie został rozwiązany i występował dla Polsat HD i TVN Warszawa. Dla "oficjalnych MUXów zawsze jest dobrze.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 czerwca 2011, o 14:40

Tak przy okazji, byłoby dużym ułatwieniem uzupełnienie profilu zgodnie z naszą prośbą.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=577

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN+1

Post autor: wsz » 3 czerwca 2011, o 15:44

Uzupełniłem. Samsung PS50C7000.

mac-26
Posty: 18
Rejestracja: 2 marca 2011, o 09:01
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Fracarro 10RD45F zysk 13db,
9 piętro, bezpośrednia widoczność PKiN (ok. 3 km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn / Warszawa PKiN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: mac-26 » 3 czerwca 2011, o 16:08

U mnie, jak zaprogramuję pvr wg EPG np. dla TVN, nieważne czy na dzisiaj czy na kilka dni naprzód, i przełączę na Polsat HD, natychmiast uruchamia mi się nagrywanie - przełącza na TVN i nagrywa aktualny program, mimo że zaprogramowane było co innego w przyszłości.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN+1

Post autor: wsz » 3 czerwca 2011, o 17:38

Jarosław Bałuka pisze:Proszę nie przechodzić na ręczne programowanie czasu i dać informację czy problem wciąż występuje.
Czy ktoś jeszcze mógłby potwierdzić wymienione objawy na takim samym lub innym odbiorniku?
Sprawdzałem: 17:40 do 17:45: czas jest dobry dla TVN+1 i Polsat HD, i nie skacze. Dziękuję za rozwiązanie problemu.

dapik1
Posty: 12
Rejestracja: 11 grudnia 2010, o 14:43
Odbiornik: LG seria LH4000
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/Warszawa PKIN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: dapik1 » 3 czerwca 2011, o 22:08

Witam. Panie Tomaszu czy jest szansa aby TVN+1 był nadawany z większą mocą w celu powiększenia zasięgu naziemnego? Jak test to test.

Awatar użytkownika
wołominiak
Posty: 32
Rejestracja: 1 października 2010, o 15:22
Odbiornik: TV Samsung UE32C4000
Instalacja antenowa: stara pordzewiała antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN+1

Post autor: wołominiak » 5 czerwca 2011, o 13:21

Jarosław Bałuka pisze:Proszę nie przechodzić na ręczne programowanie czasu i dać informację czy problem wciąż występuje.
Czy ktoś jeszcze mógłby potwierdzić wymienione objawy na takim samym lub innym odbiorniku?

Nareszcie, już myślałem że nie naprawicie tej błędnej godziny na kanałach testowych Polsat HD i TVN+1 (a wcześniej TVN Warszawa).
Swoją drogą ciekawe po co takie przesunięcie wogóle robiliście :?: :?: :?:

Co najdziwniejsze wystarczył jeden post i reakcja natychmiastowa a problem przecież był zgłaszany od dawna.

Jakubek
Posty: 37
Rejestracja: 28 lutego 2011, o 14:36
Odbiornik: Panasonic TX-P37X20E, NotOnlyTV LV5TDLX
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn/PKiN

Re: Emisja TVN+1

Post autor: Jakubek » 9 czerwca 2011, o 18:52

Czy planowane jest wprowadzenie ścieżki audio DD i napisów?

Zablokowany