DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 22 czerwca 2013, o 19:12

U mnie niestety nie da rady podnieść (sąsiad z góry ma balkon nademna) :)

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: qrzy » 22 czerwca 2013, o 19:19

Spróbuj zresetować odbiornik (wyłączyć z sieci i włączyć ponownie). U mnie taki problem występuje czasem na Arivie T65 na lokalnym MUX3.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 22 czerwca 2013, o 19:35

niestety nie pomaga, nawet przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowna instalacja nie pomaga. Tak jak mówię, mux 1 i 3 na maxa a mux 2 ok 50 %, jakieś inne pomysły rozwiązania? Już świruje z tym

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: _chris_ » 22 czerwca 2013, o 23:25

piter23 pisze:Jeśli ustawię antenę na raszyn jest tak samo.
Masz tak samo zły odbiór mux-2 na k48 z raszyna?
piter23 pisze: jakieś inne pomysły rozwiązania?
Nie widać w pobliżu innych emisji na k37, więc winowajcą może być emisja na którymś z sąsiednich kanałów k36 albo k38, z którą nie może poradzić sobie twój dekoder.

Najbardziej podejrzany wygląda tu mux-2 ze Świętego Krzyża na k36. Co prawda, była tam wcześniej transmisja analogowa, ale transmisja cyfrowa będzie się zachowywać inaczej. Ewentualnie może coś z lokalnych nadajników mux-4 albo... sieje któraś z anten sąsiadów, akurat na k37...

Twoja antena jest bez wzmacniacza i jakie masz parametry mux-ów?

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 23 czerwca 2013, o 10:02

Z raszyna również mux 2 na ok 50 %, antena jest ze wzmacniaczem AX -W11, dedykowanym do anteny opticum. Być może, że wyłapuje też sygnał ze św krzyża, ponieważ na 50 % łapie mi tvp info kielce, ale również łódź, warszawa, lublin. Jak również czasem przy wyszukiwaniu kanałów łapie mi tvp rozrywka. Co można poradzić?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: _chris_ » 24 czerwca 2013, o 11:22

piter23 pisze:Jak również czasem przy wyszukiwaniu kanałów łapie mi tvp rozrywka.
Jak to, czasami ci 'łapie'? Przecież TVP Rozrywka to mux-3 i to powinieneś mieć zawsze?
piter23 pisze:Z raszyna również mux 2 na ok 50 %,
To może być, bo Raszyn to daleko.
piter23 pisze:Być może, że wyłapuje też sygnał ze św krzyża, ponieważ na 50 % łapie mi tvp info kielce, ale również łódź, warszawa, lublin.
Łapiesz mux-3 i mux-1 zewsząd, jak widać.
piter23 pisze:antena jest ze wzmacniaczem AX -W11,
Próbowałeś bez wzmacniacza?

Kanały:
Kozłowiec
Święty Krzyż
Ryki
Raszyn

A teraz podaj kanał (bądź częstotliwość), poziom i jakość, które podaje każdy odbierany przez ciebie mux.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 24 czerwca 2013, o 16:29

A więc, próbowałem bez wzmacniacza - jest jeszcze gorzej (ok 20% na mux 1, gdzie ze wzmacniaczem mam 80%).

Mux 1 - kanał 30, jakość 80 % , siła 95 %
Mux 2 - kanał 37, jakość skacze 75-80 %, siła 95%
Mux 3 - kanał 26, jakość 0, siła 95% (od czasu do czasu skacze raz 0 raz 95)

A z tym muxem 3 to mi sie pomysliło, również odbiera na ok 65%, a nie tak jak wczesniej pisalem na 80 % (maximum przy fergusonie t65).

A jeżeli chodzi o tvp rozrywka to tak jak napisałem raz przy wyszukiwaniu mi wyłapuje a raz nie, dziwne

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Cyfrowytelewidz » 24 czerwca 2013, o 20:19

Tę antenę dobrze zmienić na inną na przykład na Tri-digit albo na ATX-a , odbiór na innej antenie z symetryzatorem jak najbardziej możliwy z ul.Przytyckiej oraz wszystkie MUX-y z Przysuchy.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 24 czerwca 2013, o 20:25

Jak kupowałem ten zestaw, to myślałem, że jest to jeden z najlepszych, a dlaczego proponujesz zmienić antenę? Coś może z nią być nie tak?

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Cyfrowytelewidz » 24 czerwca 2013, o 21:41

Wpisując w googlach Opticum 1000 problem jest aż 5 wątków. Przy takiej sile sygnału wzmacniacz może być zbędny i najlepiej założyć symetryzator a końcówkę wymieńić na zwykły wtyk zamiast zasilacza. Warto też zmienić na kabel TRISET 113 Czarny. Anteny nie zmieniaj tylko zrób od samego kupna symetryzatora. Antenę musisz dobrze wycetlować na nadajnik. Jak masz nie daleko do Przysuchy , zakłóceniami jest zapewnie MUX4 na K.37.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: _chris_ » 24 czerwca 2013, o 22:44

piter23 pisze:Mux 3 - kanał 26, jakość 0, siła 95% (od czasu do czasu skacze raz 0 raz 95)
Z tego, co tu napisałeś to wynika, że nie masz odbioru mux-3, a nie mux-2. Stąd te pojawiająca się i znikająca TVP rozrywka.

Kanały w mux-ach

A mux-3 przy odbiorze z Kozłowca to:
  1. najmniejsza moc
  2. nadajnik doświetlający w Radomiu
Antena jest OK, zacznij od wymiany wzmacniacza na symetryzator, tylko pamiętaj, że ta antena ma swój własny symetryzator (podobnie, jak i wzmacniacz). Jeśli wzmacniacz zasilasz z dekodera trzeba wtedy wyłączyć zasilanie anteny w menu. Jeśli zasilasz z zasilacza antenowego, trzeba jego wtyczkę - separator na zwykłą wtyczkę antenową.

Ewentualnie, jeśli zasilacz ze wzmacniacza antenowego +12V można spróbować zastosować zasilacz z regulacją napięcia zasilania.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 25 czerwca 2013, o 10:03

mimo tego co napisałem (o co prosiłeś) mux 3 odbiera lepiej niż mux 2, wiem że po tych liczbach wynika inaczej, ale tak jest.

Jedno mnie zastanawia, jeżeli wyszukuje ręcznie kanały z 37 to nie zapisuje mi ich, mimo pustej listy, z 30 i 26 zapisuje odrazu. dziwne, może tu coś siedzi, wgrywałem ponownie soft, przywracałem ustawienia fabryczne i nadal to samo.

Próbowałem robić tak jak mówiłeś, i nic. Być może mam uszkodzony symetryzator ponieważ sygnału nie było żadnego, jak również próbowałem drugi zasilacz z regulacją. im więcej podkręciłem tym lepszy sygnał, lecz max 65% czyli tak samo jak na zasilaczu bez regulacji

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: _chris_ » 25 czerwca 2013, o 11:47

piter23 pisze:Jedno mnie zastanawia, jeżeli wyszukuje ręcznie kanały z 37 to nie zapisuje mi ich, mimo pustej listy,
hm, jak ma je zapisać, skoro lista jest pusta, czyli nic nie odnalazł?
piter23 pisze:Być może mam uszkodzony symetryzator ponieważ sygnału nie było żadnego
Mało prawdopodobne, że jest uszkodzony, raczej jakiś problem z podłączeniem.
piter23 pisze:lecz max 65% czyli tak samo jak na zasilaczu bez regulacji
Wyżej napisałeś, że masz 95% siły???

Napisz jeszcze raz dokładnie, jak wygląda instalacja, od anteny do dekodera - ze wszystkimi szczegółami i elementami, które na niej są.

Próbowałeś może innego dekodera lub swój dekoder na innej instalacji.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 25 czerwca 2013, o 12:08

Przy ręcznym wyszukiwaniu gdy wyszukuje mux 1 i 3 kanały automatycznie mi sie dodaja do listy (gdy jest pusta), natomiast z mux 2 nie. Kanały oczywiście znalezione. Ale nie ma ich na liście, dopiero przy automatycznym wyszukiwaniu dodaje automatycznie wyszukane kanały z wszystkich trzech muxów.
_chris_ pisze:Wyżej napisałeś, że masz 95% siły???
95% siły pokazuje gdy wejde w reczne wyszukiwanie kanałów i tam pokazuje te 95%, lecz gdy juz oglądam kanał i wcisne na pilocie przycisk info to wtedy mi pokazuje te 65 %, mimo iż w tym ręcznym wyszukiwaniu pokazuje 95 %

Instalacja wygląda następująco:

Antena Opticum AX 1000+
wzmacniacz 20dB Opticum AX-w11
do wzmacniacza przymocowany złączem F kabel RG6U Coaxial
po ok 2 metrach kabla przejściówka okienna (2 złącza F) http://[nie podajemy linków do serwisów aukcyjnych]/przejsciowka-okienna- ... 97555.html
następnie zasilacz antenowy, również na złączu F, podłączone do odbiornika Ferguson ariva t65.

Ot cała moja instalacja.

Wszystkie wtyki F zarabiałem jeszcze raz. Nie pomogło

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Cyfrowytelewidz » 25 czerwca 2013, o 12:57

Ostatnia moja rada:
1. Obrazek Tutaj masz jak podłączyć symetryzator oraz jaki zastosować wtyk. Druty czyli ekran mają być zakręcone na foli aluminiowej i nie mogą dotykać środka tam gdzie podpinasz miedź.

2.Anteny kierunkowe nie lubią być blisko zamontowane jakieś przeszkody której może zakłócać. Nie możesz zamontować na balustradzie nie możesz tylko podnieść trochę wyżej.

3.Czy nie masz przed sobą przeszkody tego nie napisałeś , dobrze jak byś podał tylko ulicę twojego zamieszkania a sprawdzę w DVB-T Maps czy coś zasłania.

4.Spróbuj też bez przejściówki okiennej podłączyć Antena z symetryzatorem-Kabel-Wtyk podłączony pod Dekoder.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: _chris_ » 25 czerwca 2013, o 14:02

@ piter23:
dziwne rzeczy dzieją się na twojej instalacji. To z tym zapisywaniem kanałów to będzie wina dekodera, nie jesteś pierwszy, gdzie T65 wyczynia cuda. Czytałeś wątek o T65?

Więc tak:
  1. po pierwsze primo, to zaniósłbym ten twój dekoder do innej instalacji i tam sprawdził, czy w ogóle on poprawnie odbiera. Ewentualnie, pożyczyłbym jakiś inny i sprawdził instalację u ciebie.
  2. a po drugie primo, to połączyłbym bezpośrednio innym kablem antenowym dekoder z anteną (wyposażoną we wzmacniacz). Separator od zasilacza antenowego zastąpiony oczywiście zwykłą wtyczką antenową, włączone zasilanie anteny w menu odbiornika.

    Ten wzmacniacz może być zasilany z napięć 5...12V, więc mu za jedno, jak go zasilisz ( dlatego, nie powinien w ogólności reagować na kręcenie zasilaczem regulowanym).

    Jeśli nie masz innego kabla, to przynajmniej wyrzuć przejściówkę okienną na czas testów.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 25 czerwca 2013, o 22:25

Po próbuje jeszcze coś pokombinować tak jak mówicie, inny dekoder itp, ale narazie zamówiłem na allegro nowy symetryzator, zauważyłem malutkie pęknięcie na tym moim (nie było na nim w ogole sygnału lub bardzo niski). Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu mi dojdzie.

A ulica to A.Rapackiego, blok 2 piętro antena przymocowana do masztu o wysokości ponad balkonem ok 1 metr i oddalona od balkonu na ok 0,5 m.

Dodam iż przez ok 3 miesiące było wszystko dobrze, tak jak się należy, dopiero odkąd wyłączyli analoga i zniknęło mi troche kanałów, wyszukałem ponownie i od tego momentu sie zaczelo pieprzyc.

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Cyfrowytelewidz » 26 czerwca 2013, o 08:54

Po drodze nie widzę przeszkód a więc Antena z symetryzatorem powinna odbierać bez problemu , teren między nadajnik-odbiornik jest bez przeszkód. W razie czego jak ktoś w pobliżu też ma NTC możesz pójść i sprawdzić lub zobaczyć czy występuję problem.

piter23
Posty: 11
Rejestracja: 22 czerwca 2013, o 15:12

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: piter23 » 28 czerwca 2013, o 11:02

Koledzy! SUKCESSSSS!!!!! Dziękuję Wam bardzo za pomoc w rozwiązywaniu problemu. Pomogło kupno nowego symetryzatora. Zamontowałem go do anteny, jak również założyłem zwykłą końcówkę antenową i podłączyłem do fergusona. Lekko przekręciłem antenę i wszystkie muxy na max (czyli 80% w przypadku arivy t65), nic nie zarywa, nie ma "pixelozy". Tak więc to była wina wzmacniacza i zasilacza, za mocny sygnał albo coś w tym rodzaju.

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, jak mogę się odwdzięczyć? :)

Pozdrawiam

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Cyfrowytelewidz » 28 czerwca 2013, o 12:20

Przy twoim terenie tak to wygląda https://lh3.googleusercontent.com/-fU5i ... o/DNIK.jpg te na szaro są to przeszkody po prawej twój dom po lewej stacja nadawcza.

I wzmacniacz dawał zbyt za silny sygnał.

Za nic nie musisz odwdzięczać ;) Ważne że wszystko dobrze ci działa :D

Odpowiedz