DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: BadBoy475 » 11 maja 2012, o 16:49

U mnie oczywiście również odbiór na maksa czyli siła: 100% błędy: 0. Ale u mnie Przysucha odbiera na przysłowiowym gwoździu ;)

No to mam teraz stały odbiór MUX1/MUX2 z 3 obiektów ;) (po przekierowaniu anten również MUX-y z Wręczycy i EC4)

Z ciekawostek to przy automatycznym strojeniu TV zapisuje mi 4 x TVPINFO:
INFO Warszawa z MUX1 Przysucha
INFO Kielce z MUX1 Św. Krzyż
INFO Łódź z MUX3 Raszyn
INFO Warszawa z MUX3 Raszyn

No to pozostało czekać jeszcze na odpalenie TVP1HD i TVP2HD w NTC :)

Leszek32
Posty: 16
Rejestracja: 18 stycznia 2011, o 15:07
Odbiornik: Not Only TV LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn oraz PKiN

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Leszek32 » 11 maja 2012, o 16:55

BadBoy475 pisze:
No to pozostało czekać jeszcze na odpalenie TVP1HD i TVP2HD w NTC :)

A odbierasz TVN HD z PKiN?

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: BadBoy475 » 11 maja 2012, o 17:01

Przy ostatnich warunkach pogodowych praktycznie codziennie w godzinach rannych i wieczornych TVN HD idzie elegancko bez przycinek. W dzień odbiór zanika.

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: karol12_124 » 11 maja 2012, o 18:17

U mnie też przy ostatnich pogodach wieczorem pojawia się sygnał TVN HD, no ale rano znika.. Poczekam jeszcze trochę i antena na Przysuchę bo mam dosyć tych zakłoceń :evil:

Edit. Odbiór Przysuchy też u mnie odbiera na czymkolwiek(18km). Na dipolu zamkniętym, symetryzatorze no i puszce mam sygnał MUX 1 na poziomie 70 procent a jakość 100 w oknie na pierwszym piętrze 8-) Na wygiętych drutach też się da ;)

szwed11

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: szwed11 » 11 maja 2012, o 18:51

Jak u Was ze stabilnością odbioru MUX1 z Przysuchy ?

Mam ATX 107 + wzmacniacz "płytka" jakaś SWA + rozgałęźnik + 2 wzmacniacze antenowe. U mnie na 1 dekoderze w jednym pokoju odbiera czyli GoSat natomiast na Fergusonie T65 w innym pokoju już nie.. albo chwilowo działa. Natomiast Mux2 działa poprawnie tu i tu. Czy to moja wina czy Emitela czyli jeszcze nadajnik nie jest "dogrzany".

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: BadBoy475 » 11 maja 2012, o 18:58

szwed11 pisze: Mam ATX 107 + wzmacniacz "płytka" jakaś SWA + rozgałęźnik + 2 wzmacniacze antenowe.
Człowieku co to jest ? 3 wzmacniacze w instalacji !!!???

To przynajmniej o 2 za dużo! Wywal to całe ustrojstwo i podłącz antenę bezpośrednio i twoje problemy na pewno się skończą.

Oba MUX-y idą 100% stabilnie.

PS. Mógłbyś podać swoją lokalizacje ?

Awatar użytkownika
karol12_124
Posty: 99
Rejestracja: 11 lutego 2012, o 15:16
Odbiornik: 1.WIWA HD-90
2.WIWA HD-50
3.LV5T Delux
Instalacja antenowa: Tri Digit ECO(symetryzator), Triset-113 PE,Signal R-2 - 12m. nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Przysucha/Kozłowiec ~18km

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: karol12_124 » 11 maja 2012, o 19:26

U mnie wcześniej przez kika minut całkowicie znikł MUX 1 a MUX 2 wtedy szedł bez problemów. Ale od tamtej chwili nic sie nie dzieje ;)

Edit. @BadBoy475 Zapewne chodzi mu o dwa zasilacze :lol: Ale i tak to o jeden za dużo

Edit2 Tu już opisywał problem : http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 89#p111689

szwed11

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: szwed11 » 11 maja 2012, o 20:38

Tak chodziło mi o 2 zasilacze antenowe. Pomogła zmiana ustawienia "zasilanie antenowe" na wyłączone w dekoderze. Gdy wyłączę 1 zasilacz z prądu do drugi TV nie działa. Czy coś można z tym zrobić?

Leszek32
Posty: 16
Rejestracja: 18 stycznia 2011, o 15:07
Odbiornik: Not Only TV LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn oraz PKiN

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: Leszek32 » 11 maja 2012, o 21:26

BadBoy475 pisze:Przy ostatnich warunkach pogodowych praktycznie codziennie w godzinach rannych i wieczornych TVN HD idzie elegancko bez przycinek. W dzień odbiór zanika.
karol12_124 pisze:U mnie też przy ostatnich pogodach wieczorem pojawia się sygnał TVN HD, no ale rano znika..
Czyli podobnie jak i u mnie, odbiór możliwy jedynie podczas porannego lub wieczornego tropo. Tyle tylko że ja odbieram na siatkówce zawieszonej jedynie 4m. nad ziemia, zastanawia mnie jakby wyglądał odbiór na jakiejś kierunkowej, bo jako ciekawostkę dodam że swego czasu Polsat HD odbierał praktycznie non stop tyle że nadawał z większą mocą a i siatkówka lepiej radziła sobie z niższym kanałem. No ale dobra starczy, bo temat dotyczy odbioru z Kozłowca ;) którego widać ode mnie z okna jak mryga czerwonym światełkiem :D

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: BadBoy475 » 11 maja 2012, o 22:22

Polsat HD nadawał na niższym kanale oraz z większą mocą. Jego odbiór był znacznie łatwiejszy niż TVN HD choć całodobowy to raczej nigdy nie był (mam 112km w linii prostej do PKiN). Dodatkowo przeszkadzał u mnie bardzo silny sygnał TVP2 ze Św. Krzyża na kanale sąsiednim (kanał 28 moc 1MW).
szwed11 pisze:Tak chodziło mi o 2 zasilacze antenowe. Pomogła zmiana ustawienia "zasilanie antenowe" na wyłączone w dekoderze. Gdy wyłączę 1 zasilacz z prądu do drugi TV nie działa. Czy coś można z tym zrobić?
Kolego przede wszystkim twoja instalacja musi być zasilana wyłącznie z jednego zasilacza bo inaczej to mogą dziać się naprawdę dziwne rzeczy. Jeśli zasilacz masz zainstalowany za rozdzielaczem sygnału TV to musisz użyć rozdzielacza z separatorem sygnału zasilania aby napięcie stałe nie przechodziło na inne odbiorniki np taki Rozgałęźnik RIP-2/1F lub na zakończeniu każdego kabla stosować separator napięcia

PS. U mnie z podwórka też widzę migające światło z RTCN Przysucha choć mam około 30km do tego obiektu ;)

szwed11

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: szwed11 » 12 maja 2012, o 09:19

Ten obecnie zastosowany rozdzielacz to "ALDA 2WAY SPLITTER" czyli inaczej mówiąc mam go wywalić a zastosować zalecany przez BadBoy475 ?

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: BadBoy475 » 12 maja 2012, o 16:09

Nie musi być konkretnie taki jak podałem bo może być np. taki Chodzi o to aby był z separacją napięcia zasilającego przedwzmacniacz.

sat17
Posty: 82
Rejestracja: 31 marca 2011, o 19:58

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: sat17 » 12 maja 2012, o 21:08

Potwierdzam odbiór mux1 w oklicach Puław.Tuner Golden Intertstar GI-T/S870+moduł viaccess extra,antena ATX91+LNA177.Siła 79 Jakość 69.

pablo82
Posty: 312
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Ant. EMME ESSE UNI LINE LOG 5-60 VHF UHF + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: pablo82 » 13 maja 2012, o 12:02

Wczoraj przestawiłem teściom antenę(stara siatka ze wzmacniaczem "no name") w kierunku na Przysuchę. Teściowie mieszkają 8 km na zachód od Skarżyska (okolice Bliżyna). I tak na Wiwie HD-90 mają 3 Mux-y:
MUx-1 k.50 Przysucha siła 95% jakość 100%
Mux-1 k.58 Raszyn siła 30-40% jakość 30% pikseloza (za pewne analogowe TVP Info Kielce ze Św. Krzyża robi zakłócenia w odbiorze)
MUX-1 k.62 Św. Krzyż tyłem siatki siła 30% jakość 20-30% nie da się oglądać
Mux-2 k.36 tyłem siatki siła 70-80% jakość 90%
Mux-2 k.37 Przysucha siła 50% jakość 40-60% częste przycinki obrazu (spowodowane za pewne przesterowaniem wzmacniacza od pobliskiego mocnego 36 kanału ze Św. Krzyża)
Mux-2 k.48 Raszyn siła 70% jakość 100%
Mux-3 k.55 Raszyn siła 65% jakość 70%
Oczywiście te słabe Muxy wywaliłem teściom z listy Wiwy i wyłączyłem LCN więc teściowie z odbioru cyfrówki są zadowoleni, a ja mam w końcu spokój z ustawianiem im anteny ;)

raduspl
Posty: 4
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 15:31

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: raduspl » 4 czerwca 2012, o 09:37

Czy audio DD+ na TVP1 HD z Kozłowca (MUX1) nadawane jest prawidłowo? Ktoś go odbiera?
U mnie po zdekodowaniu przez zewnętrzny apmlituner dźwięk strasznie "bulgocze".
(odbiornik Uni-Box 9080, apmlituner Sony STR-DG820)

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: BadBoy475 » 4 czerwca 2012, o 12:31

DD+ na TVP1 HD z Kozłowca działa jak najbardziej prawidłowo. Na zewnętrznym amplitunerze jest dekodowany jako DD 5.1

raduspl
Posty: 4
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 15:31

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: raduspl » 4 czerwca 2012, o 12:39

Dzięki za info.
Tak też myślałem, potrzebowałem potwierdzenia od innych użytkowników (mój amplituner dekoduje dźwięk jako D+ 3/2.1).
W taki razie dzwonię do serwisu Golden-Interstar (producenta odbiornika combo UniBox 9080).
Pozdrawiam

zzzz
Posty: 1
Rejestracja: 10 czerwca 2012, o 20:23

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: zzzz » 10 czerwca 2012, o 20:44

Czy nadajniki Mux-2 i Mux-1 mają różną moc?
Mux-2 odbieram perfekcyjnie ze 100% sygnałem, z Mux-1 są problemy - jakość sygnału 10%, siła sygnału 22%, wedle wskazań telewizora.

densei
Posty: 68
Rejestracja: 14 lutego 2011, o 11:27
Odbiornik: LG 32LE5300
Instalacja antenowa: Siatka + wmacniacz SWA 501S-3 i wmacniacz WK-1
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa *Raszyn*

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: densei » 10 czerwca 2012, o 20:51

Mux1 to wysoki kanał k50

bdkacz
Posty: 63
Rejestracja: 15 czerwca 2012, o 18:54
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha-Kozłowiec

Re: DVB-T z RTCN PRZYSUCHA KOZŁOWIEC

Post autor: bdkacz » 15 czerwca 2012, o 19:08

U Was też teraz MUX-2 nie ma ?

Odpowiedz