DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 27 grudnia 2012, o 20:10

W ubiegłym roku nic nie mogło śmigać bo MUX-1 jest emitowany z nadajnika RTCN Siedlce/Łosice od 4 maja 2012. :P
MUX-1 na kanale 46 (674 MHz), owszem jest nadawany, ale z nadajnika RTCN Białystok/Krynice (informację o tym masz w wykazie tej strony, do której już link podałeś: http://www.sat-charts.eu/dvb-t.php).

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 27 grudnia 2012, o 21:38

Ok, nie sprecyzowałem dokładnie. Napisałem ogólnikowo. Ale w każdym bądź razie, wcześniej wszystko hulało jak należy. Potem jak doszedł Mux1 i kanały w HD, to też przez jakiś czas była gitara. Tylko przez ostatnie 2-3 mies. zaczęło się pieprzyć.

Antenę mam skierowaną w kierunku Łosic. A ponieważ mieszkam w okolicach miejscowości Czyżew i Wysokie Mazowieckie, to na obecnym ustawieniu anteny na pewno nie "łapię" nadajnika z Krynic, bo musiałbym przekręcić ją o ponad 90 stopni żeby "patrzyła" na Białystok.
...a antenę mam kierunkową, typowa Yagi.

Ale tak czy inaczej, dlaczego Mux3 z nadajnika o mocy 5kW odbiera u mnie lepiej (częściej) niż Mux1 z nad. 20kW? I to z tego samego masztu? Tego akurat pojąć nie mogę. Na logikę to po prostu niedorzeczne.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2012, o 22:03

Moreno pisze:Antenę mam skierowaną w kierunku Łosic. A ponieważ mieszkam w okolicach miejscowości Czyżew i Wysokie Mazowieckie, to na obecnym ustawieniu anteny na pewno nie "łapię" nadajnika z Krynic, bo musiałbym przekręcić ją o ponad 90 stopni żeby "patrzyła" na Białystok.
Krynic to może rzeczywiście nie łapiesz, ale Łomżę (SFN z Krynicami), to czemu nie, tyłem anteny.
Kierunki na nadajniki
Moreno pisze:...a antenę mam kierunkową, typowa Yagi.
Ale wzmacniacz masz bezkierunkowy.... a w antenie mnóstwo listków bocznych i tylnych... :D
Moreno pisze:Ale tak czy inaczej, dlaczego Mux3 z nadajnika o mocy 5kW odbiera u mnie lepiej (częściej) niż Mux1 z nad. 20kW? I to z tego samego masztu? Tego akurat pojąć nie mogę. Na logikę to po prostu niedorzeczne.
Dorzeczne, dorzeczne. Mux-1 masz z Łosic i Chruszczewki (SFN). Wzmacniacz w antenie i nie masz mux-1.

A to, że mux-1 na k46 odbierał w lato? Przyszła zima, niskie temperatury, etc. - a więc zmieniły się warunki pogodowe, a za tym warunki propagacyjne i właściwości instalacji antenowej. I nie ma. A ma być na k36.

A mux-2 i mux-3 odbierasz na częstotliwościach z Łosic?

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 27 grudnia 2012, o 22:39

Aż tak to ja się na tym nie znam.
Tak, częstotliwości obydwu multipleksów odbieranych zgadzają się z częstotliwościami nadajników z Łosic, więc to raczej na pewno to. ...tym bardziej, że antena patrzy na łosice :)

//edit:
Więc co zatem proponujesz?
Mam zmienić antenę, wzmacniacz, kabel, czy dokupić drugą antenę i skierować ją na Krynice?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2012, o 23:23

@ Moreno: mux-3 masz realnie do odebrania tylko z Łosic, ale jednoczenie z uwagi na swoją mikroskopijną moc, to on robi problemy w odbiorze.

Zacznij może od prób z ustawieniem anteny. Ja bym ustawił na odbiorniku k36 i próbował złapać odbiór z Łosic / Chruszczewki. Zacząłbym od powolnego odkręcenia anteny z kierunku na Łosice w kierunku wschodnim.

Jeśli mux-1 na k36 się nie pojawi, to trzeba by założyć do anteny symetryzator (wtyczka antenowa zasilacza antenowego zamieniona na zwykłą wtyczkę antenowa) i spróbować wtedy odbioru tego mux-1 na k36. Musiałby być.

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 29 grudnia 2012, o 10:14

Panowie! ... eureka! ... dokonałem odkrycia! :)
Anteną nie kręciłem nic a nic, a jedynie pstryknąłem w telewizorze na k36 i... wybaczcie, ale muszę opisać wszystko po kolei. ;)

Pamiętam, że gdy chciałem znaleźć programy używałem w telewizorze funkcji autostrojenia, a potem edytowałem całą listę w celu uporządkowania programów wg własnego uznania.
Autostrojenie przeszukuje (rzecz jasna) częstotliwości od najmniejszych wzwyż.
Podczas przeszukiwania, gdy trafia na kanał 36 znajduje mux1, zapisuje listę programów i "idzie" dalej, znajduje mux2 i dopisuje listę, po czym na k46 znajduje znów mux1 i powtarzające się programy z k36 (z wyjątkiem jednego). Co teraz robi? Nadpisuje programy z k36 tymi z k46.
Ponieważ k46 jest słabo odbierany (bo tyłem anteny, z Łomży), to odbiór często szwankuje ... i voila. :)

Wychodzi na to, że antena dobra, kierunek też, tylko telewizor trzeba "przestawić na właściwy tor". :)
...teraz to dorzeczne jest jak najbardziej. :)

Dzięki wielkie @_chris_ za wskazówki, a właściwie to za jedną ...zapewne domyślasz się którą. :)

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 29 grudnia 2012, o 12:52

Moreno pisze:. Co teraz robi? Nadpisuje programy z k36 tymi z k46.
Ponieważ k46 jest słabo odbierany (bo tyłem anteny, z Łomży), to odbiór często szwankuje ... i voila. :)
Hm, to dziwne, powinien wybrać silniejszy (lepszy jakościowo) mux, więc Łosice. Ale może twój model tak ma, dlatego zawsze powinno się stroić ręcznie.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: qwerty » 30 grudnia 2012, o 12:05

Czyli Sony nie spełnia norm. Ja swój samsung musiałem zmuszać, aby nadpisał słabszy multipleks. ;)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: arik92 » 30 grudnia 2012, o 15:09

@Moreno, jestem ciekaw jak wygląda w EX402 w Informacji o systemie parametr Pre viterbi dla k.36, a jak dla k.46. W Sony EX501 podczas strojenia automatycznego i tego samego MUxa na dwóch częstotliwościach na listę główną zapisywane są kanały z tej częstotliwości, gdzie jest lepsza jakość sygnału, więc działa to prawidłowo, ale EX501 to inne chassis niż EX402, więc też inne oprogramowanie.

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 30 grudnia 2012, o 17:25

Jakich norm? O czym Ty mówisz? To zwykły algorytm w oprogramowaniu telewizora.
Sony, w przeciwieństwie do m.in. samsunga, trzyma swoja klasę i renomę, której wielu producentów może tylko pozazdrościć. :)
arik92 pisze:@Moreno, jestem ciekaw jak wygląda w EX402 w Informacji o systemie parametr Pre viterbi dla k.36, a jak dla k.46. (...)
Odpowiednio 1.34e-03 i 7.32e-04. Ale te wartości chyba zależą od wybranego programu, bo na innym (również z k46) mam 1.22e-03.
...nie wiem o co tutaj chodzi :)
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2012, o 17:35 przez Moreno, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: arik92 » 30 grudnia 2012, o 17:34

Było w jakimś temacie o tym, że jest norma według której przy automatycznym strojeniu, gdy jest dostęp do tego samego multipleksu na kilku częstotliwościach odbiornik ma wybrać ten o lepszym parametrze BER i C/N.
A w EX402 masz najnowsze oprogramowanie?

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 30 grudnia 2012, o 17:42

Tak, tzn. M8.728. ...i kutfa żałuje, że zaktualizowałem, bo na M8.727 chodził dużo szybciej. Teraz dużo dłużej "ładuje" programy.

ps.
Na pytanie o parametr Pre Viterbi dałem odpowiedź w poprzednim poście. :)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: arik92 » 30 grudnia 2012, o 17:51

Parametr Pre Viterbi to właśnie BER przed korekcją, o parametrach w Sony jest trochę tutaj
Moreno pisze:Ale te wartości chyba zależą od wybranego programu, bo na innym (również z k46) mam 1.22e-03.
Wartości są podane dla danego MUX z danej częstotliwości i dla każdego kanału z tego samego multipleksu wartość w tym samym czasie jest taka sama. Parametr Pre viterbi po prostu jest zmienny stąd też różnica po przełączeniu na inny kanał z tego samego MUX.

Kiedyś sprawdzałem na EX501 automatyczne strojenie dla MUX2 z dwóch nadajników. Z jednego nadajnika Pre Viterbi było na poziomie e4, a z drugiego na poziomie e6. Podczas automatycznego strojenia na główną listę trafiły kanały z tego nadajnika, gdzie Pre viterbi było na poziomie e6.
Moreno pisze:Odpowiednio 1.34e-03 i 7.32e-04.
Czy 1.34e-03 to odczyt z k.36, a 7.32e-04 z k.46?

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 30 grudnia 2012, o 20:16

arik92 pisze:jak wygląda w EX402 w Informacji o systemie parametr Pre viterbi dla k.36, a jak dla k.46. (...)
Moreno pisze:Odpowiednio 1.34e-03 i 7.32e-04.
Czy 1.34e-03 to odczyt z k.36, a 7.32e-04 z k.46?
W rzeczy samej ;)
...przynajmniej takie właśnie były w momencie gdy to sprawdzałem. A gdy przełączyłem na inny program z k46 to było już 1.22e-03.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: arik92 » 30 grudnia 2012, o 21:40

To zakładając, że takie wartości byłyby podczas automatycznego strojenia to wcale mnie nie dziwi, że kanały z k.36 zostały nadpisane tymi z k.46.

Moreno
Posty: 8
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 18:22
Odbiornik: Sony KDL-32EX402
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit + LNA-177, zwykły koncentryk 75Ω,
zasilacz D0010
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Moreno » 31 grudnia 2012, o 18:07

...a do czorta z tym ;) Przecież programów nie stroi się codziennie, tylko wtedy gdy zajdzie potrzeba. ...czyli nie za często :)
Dla mnie istotne jest to, że rozkminiliśmy tą zagadkę.
Teraz wszystkie programy śmigają aż miło, bez ani jednego zacięcia, czy nawet jakiejkolwiek "pikselozy". ...i oczywiście wiadomo dlaczego wcześniej było źle.

Dosiego roku życzę. ;)

jaworek346
Posty: 16
Rejestracja: 31 marca 2011, o 10:43
Odbiornik: ferguson 120 combo, 2x ariva t50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16 elementowa, wzmacniacz LNA-177, kabel około 15metrów.
Nadajnik - obiekt nadawczy: chotycze/chruszczewka

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: jaworek346 » 21 stycznia 2013, o 14:40

a ja zawsze recznie dodaje kanały a i tak mam od uruchomienia mux1 zaciecia na porzadku dziennym czasami przez pare godzin dziala dobrza antena byla juz ustawiana kilka razy kiedys bylo git moze ktos w koncu mi cos poradzi

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 21 stycznia 2013, o 15:58

@ jaworek346:
to trochę detali byś podał:
  • wskazania poziomów i jakości sygnału na wszystkich odbiornikach dla wszystkich mux-ów
  • gdzie i jak zamontowana jest antena? Widoczność na Łosice?
  • jak i gdzie masz zamontowaną antenę?
  • jaki rozdzielacz?
  • przy jakiej ulicy mieszkasz?
Akurat tak się składa, że na działce pod Sokołowem mam w zasadzie stabilny odbiór mux-1 i mux-2 (o mux-3 można oczywiście tylko pomarzyć...) przy antenie schowanej na strychu, pod blacho dachówką.

Na pewno kombinacja anteny ze wzmacniaczem jest nie najlepsza.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 21 stycznia 2013, o 20:16

Ogólnie MUX-1 ma główny problem w postaci FEC 5/6.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 21 stycznia 2013, o 20:29

Ale za to Sokołów ma doświetlenie mux-1 z Chruszczewki.

Odpowiedz