DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

artik_
Posty: 68
Rejestracja: 11 stycznia 2011, o 18:12
Odbiornik: Sony EX500,ARIVA 120, NOT LV6, Telefunken LCD22857
Instalacja antenowa: Televes DAT HD 2x, UHF 19 elem,Fracarro log-period, wzmacniacz WWK 1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha G, Św.Krzyż,Piaski, Machów

Re: Problem z MUX3

Post autor: artik_ » 23 lipca 2011, o 19:01

Kolego aby ktokolwiek pomógł Ci przedstaw nam jaką masz antenę na jakiej wysokości zawieszoną, czy zasłaniają ją drzewa czy też inne przeszkody i w końcu gdzie się znajdujesz i z jakiego nadajnika(ów) odbierasz bo twoje pytanie postawione jest zupełnie bez sensu.

PS
Tuner na 99% jest ok natomiast system antenowy nie jest ok ale co jest dokładnie przyczyną tego nikt na forum nie wie jeśli nie zdradzisz nam powyższych danych.

bysiu

Re: Problem z MUX3

Post autor: bysiu » 23 lipca 2011, o 20:06

Wystarczy czytać ze zrozumieniam ale może rzeczywiście i ja coś zamieszałem. Poza tym przepraszam ale post miał się znaleźć w miejscu gdzie jest sprawa nadajnika Łosice/Chotycze. Antena siatkowa ze wzmacniaczem. Do wczoraj była na strychu pod blachą. Tam też mam rozdzielacz sygnału na którym aktualnie działają 3 odbiorniki - TV LG LG2100, stary analogowy elemis oraz LV5TDLX. Wszystkie odbierały bez zająknięcia. Jakieś 2 tygodnie temu straciłem sygnał MUX2 a kilka dni temu też i MUX2. Przeniosłem TV pod gniazdo gdzie jest LV5T i odbiór był idealny. Teraz antenę wyrzuciłem na zewnątrz na balkon na wysokości 1 piętra. To MUX2 jest idealnie ale MUX3 nadal nie mam. ZAZNACZAM ŻE PROBLEM JEST TYLKO PRZY TUNERZE KOMPUTEROWYM.

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Problem z MUX3

Post autor: wachcio » 23 lipca 2011, o 20:27

bysiu przeważnie tunery komputerowe mają mniejszą czułość głowić. Stąd pewnie te problemy...

bysiu

Re: Problem z MUX3

Post autor: bysiu » 23 lipca 2011, o 20:38

Ok, może i mają mniejszą czułość. Ale nadal zastanawia mnie to dlaczego wszystko było git od października zeszłego roku a dopiero teraz coś jest nie tak. Jutro zawiozę tuner do brata gdzie go kiedyś też instalowałem i wszystko działało cacy. Sprawdzę czy tam teraz chodzi dobrze czy nie bardzo.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: damianaleks » 14 września 2011, o 16:16

jestem z podlasia ale NTC odbieram z Siedlec. czy może ktoś sie orientuje czy dla tego nadajnika zmniejszono dzisiaj moc czy co? muxu 3 nie da się oglądać bo takie zakłócenia a nawet wskakują inne kanały. wcześniej miałem moc około 70% teraz ledwo 50%.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: ks41 » 14 września 2011, o 16:45

U mnie parametry bez zmian. Spróbuj antenę skierować bardziej na Łosice niż Siedlce (a jeżeli wiesz gdzie są Chotycze to kieruj tam), to powinno coś pomóc. A dokładnie skąd jesteś, jaką masz antenę?

MUX-3 z Łosic nadaje tylko z mocą 5 kW, mieszkam 16 km od nadajnika a mam 50% siły sygnału, 100% jakości, a antenę mam zawieszoną dość wysoko.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011, o 14:49 przez ks41, łącznie zmieniany 1 raz.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: damianaleks » 16 września 2011, o 10:09

Na razie już jest ok :) to chyba antena właśnie lekko się przestawiła jak taki dość silny wiatr hulał w ostatnich dniach. Przełączyłem na analog tą samą antenę to były spore zakłócenia. Swoją drogą fachowcy którzy naprawiali dach kiepsko zamontowali antenę..

Ja mam w linii prostej około 60km do Łosic (Chotycz) a mam zwykłą siatkówkę chyba :):)

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: damianaleks » 18 września 2011, o 10:22

Całkowity brak sygnału muxu3 z Łosic od soboty do dzisiaj rano.

grzes055
Posty: 9
Rejestracja: 5 sierpnia 2011, o 19:31

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: grzes055 » 23 września 2011, o 23:03

Ciekawe kto w TVP wpadł na pomysł, aby w MUX-3 dać jako kanał dodatkowy TVP Łódź :lol: zamiast TVP Lublin czy TVP Białystok.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: ks41 » 24 września 2011, o 15:44

Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011, o 14:49 przez ks41, łącznie zmieniany 1 raz.

MateuszNTC

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: MateuszNTC » 10 października 2011, o 20:28

grzes055 pisze:Ciekawe kto w TVP wpadł na pomysł, aby w MUX-3 dać jako kanał dodatkowy TVP Łódź :lol: zamiast TVP Lublin czy TVP Białystok.
Niestety tak ustalił TVP i pewnie tak zostanie,jeszcze nie wiadomo czy w SIEDLCE/ŁOSICE coś się zmienni lub będzie dodatkowo.

zajac18
Posty: 6
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 13:52
Odbiornik: TV-Grudnic Davio
Tuner- Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Zwykła antena siatkowa ze wzmacniaczem antenowym
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Brak sygnału mux3

Post autor: zajac18 » 17 grudnia 2011, o 14:05

Witam to mój pierwszy post więc jśeli nie w tym dziale napisałem to proszę o przeniesienie do poprawnego. Mieszkam w w bliskiej okolicy Sokołowa Podlaskiego. I mam problem z mux3 bo go wcale nie znajduje. Mux 2 obieram no ok 95% sygnału a mux3 cały czas wykazuje mi 0%. Antena wisi ok 6m nad ziemią. Telewizor to Grudnig Davio Tuner Wiwa HD50 antena zwykła siatkowa ze wzmacniaczem antenowym. Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: Brak sygnału mux3

Post autor: SAT-COM » 17 grudnia 2011, o 19:04

MUX 3 K56 z Siedlce Łosice nadaje z mocą EPR 5KW a Mux 2 K43 z mocą 50KW . Dlatego masz problem.
Do nadajnika masz ok 40 km bez większych przeszkód i przy odpowiedniej antenie dobrym ustawieniu można to rozwiązać.

Ale lepiej będzie jak się wypowie ktoś z twojego regionu.

Na początek sprawdziłbym połączenia i jakość koncetryku K56 to częstotliwość ok 750 Mhz dlatego wszelkie uchybienia na tym polu będą generowały duże tłumienie sygnału.

zajac18
Posty: 6
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 13:52
Odbiornik: TV-Grudnic Davio
Tuner- Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Zwykła antena siatkowa ze wzmacniaczem antenowym
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: zajac18 » 18 grudnia 2011, o 10:12

Koncentryk bez żadnych załamań i bez żadnych łączeń i rozdzielaczy. Płytka w antenie też została stara nie wymieniałem jej na nowa.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Matteo87 » 18 grudnia 2011, o 10:30

Antena siatkowa nie jest zła. Jeżeli widziałbym gdzieś problem to prawdopodobnie we wzmacniaczu. Polecałbym Ci spróbować wzmacniacza ekranowanego, o niezbyt dużym wzmocnieniu - LNA101. Jeżeli koncentryk jest w dobrym stanie to nie powinien sprawiać problemu, nawet jeżeli jego parametry nie są z najwyższej półki. Ile metrów masz tego koncentryka? Przejrzyj też, czy wtyczka zasilacza jest dobrze oprawiona. I jeszcze pytanie, czy widok z miejsca zamontowania anteny w stronę nadajnika jest jakoś przesłonięty? Budynki, wysokie drzewa w pobliżu? Oczywiście zalecam spróbować też wyregulować antenę na max. poziom jakości MUX3.

zajac18
Posty: 6
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 13:52
Odbiornik: TV-Grudnic Davio
Tuner- Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Zwykła antena siatkowa ze wzmacniaczem antenowym
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: zajac18 » 18 grudnia 2011, o 12:57

Długość kabla to ok 10m.Siła sygnały mux 2 to jest ok 95-100%. A mux 3 wogóle nie łapie ciągle jest 0%. A mux2 jest ustawione w najlepszym możliwym ustawieniu także przesynięcie anteny powoduje pogorszenie sygnału a mux 3 delej nie łapie. to nadajnika mam ok 40-50 km. Do nadajnika musze przebić się po linii prostej przez Sokołów Podlaski. A płytki w antenie nie zmieniałem została ta co odbierałem na niej sygnał analogowy. w sklepie mi powiedział że nie ma potrzeby zmieniać jak działa.I po linii prostej w odległości ok 3km dopiero zaczynaja się wyższe budynki(bloki w miescie). A z miastem w linii lasy.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Matteo87 » 18 grudnia 2011, o 13:31

Czyli przeszkód raczej nie ma. Taki wzmacniacz kosztuje około 10-15 zł, nie jest to duży wydatek. Jeżeli masz możliwość zawiesić antenę wyżej, to też powinno wpłynąć korzystnie na poziom sygnału. Jeżeli jednak te zabiegi nie pomogą to pozostanie zakup lepszej anteny (np. ATX91 albo Dipol TRIDIGIT), albo czekanie na uruchomienie MUX1 w maju (moc 20 kW), a w późniejszym czasie (2013r.) także zwiększenie mocy MUX3.

zajac18
Posty: 6
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 13:52
Odbiornik: TV-Grudnic Davio
Tuner- Wiwa HD50
Instalacja antenowa: Zwykła antena siatkowa ze wzmacniaczem antenowym
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: zajac18 » 18 grudnia 2011, o 14:53

I po zmianie tego wzmacniacza powinen znaleźć sygnał mux3?? Jeśli na tą chwile poziom sygnały utrzymuje się na 0%??

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Pączek » 18 grudnia 2011, o 15:45

A mi się wydaje że lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie samego symetyzatora bez jakiegokolwiek wzmacniacza. Ja u siebie odbieram z 38 km (PKiN) TVN HD z 70% i 0 błędów a moc tego nadajnika to chyba 1.3kw Odbieram PolsatHD 80% sygnału i 0 błędów Antenę mam 6m nad ziemią ATX-91

Awatar użytkownika
czajnik23
Posty: 50
Rejestracja: 30 listopada 2011, o 19:57
Miejscowość: Łosice
Odbiornik: LG 55SM8600
Instalacja antenowa: Antena typu kółko do Junosta na balkonie. Radio DUAL DAB 4
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chotycze

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: czajnik23 » 18 grudnia 2011, o 16:00

Zainstalować mały wzmacniacz w antene np.SWA1 potem antena w ręke i szukac miejsca do optymalnego odbioru.Miałem ostatnio przypadek u kolegi braku Muxa3 z Chotycz odległosc od RTCN ok 5km na mierniku poziom kanału 56 wynosił ok 34db.Reszta bardzo ładne sygnały a 56 jakby obcioł filtrami.Po przestawiemiu anteny o 1m do dołu sygnały znalazły sie i ruszył Mux3.Teraz bez miernika to taka troche na slepo robota :( Robiłem na wsi obok Wisznic w linii prostej ok 55km z dobra widocznoscia na Łosice antena na ok 4m i sygnał TAM wystarczajacy był bez wzmacniaczy.

Odpowiedz