DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: qwerty » 7 lutego 2012, o 17:32

Macie odbiór mulripleksu 3?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 7 lutego 2012, o 17:53

Mamy.

_chris_

Re: MUX - 2 działa a MUX - 3 Nie działa !!! Łuków

Post autor: _chris_ » 7 lutego 2012, o 18:16

cygan_19 pisze:Dodam że sygnał jest dzielony poprzez rozdzielacz z zasilaczem. Po jego odłączeniu także nie odbiera żaden z dekoderów MUX-3, a MUX-2 jest.

W czym tkwi problem? Może ktoś podpowie co mogę jeszcze sprawdzić.
w warunkach odbioru. Rodzice mieszkają widać w nieciekawym radiowo miejscu, a do tego mux-3 idzie na niskiej mocy przejściowej (5kW) i wysokim kanale (56), i stąd te problemy. Do maja ruszy mux-1 i będziesz miał po problemie z kanałami TVP.

Natomiast na dzień dzisiejszy, musiałbyś spróbować uzyskać stabilny odbiór obu mux-ów na jednym odbiorniku, podłączonym bezpośrednio pod antenę, a dopiero potem próbować rozdzielać sygnał. Trzeba pobiegać z anteną po całym balkonie, szukając powoli i cierpliwie dobrego kierunku odbioru.

marek181

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: marek181 » 2 marca 2012, o 10:11

Witam. Czy nadajnik w Łosicach nie mógłby nadawać jako drugiego programu TVP INFO wersji z Białegostoku zamiast TVP INFO ŁÓDZ?

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: p-b » 2 marca 2012, o 10:48

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:14 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: krajes » 2 marca 2012, o 11:06

marek181 pisze:Witam. Czy nadajnik w Łosicach nie mógłby nadawać jako drugiego programu TVP INFO wersji z Białegostoku zamiast TVP INFO ŁÓDZ?

TVP Łódź w Łosiach to totalne nieporozumienie, tak jak mówi marek181 bezapelacyjnie powinna być Białostocka wersja.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 2 marca 2012, o 17:15

Ja bym wolał TVP Lublin :P
A tak na serio to chodzi o to, że dla nadajników danego województwa jest po prostu jeden dosył, więc TVP Łodź oprócz Łosic nadaje także Raszyn, PKiN i Płock/Rachocin.

michaiu
Posty: 1
Rejestracja: 5 kwietnia 2012, o 11:27

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: michaiu » 5 kwietnia 2012, o 11:35

Czy macie dobry odbiór z nadajnika Łosice? od kilku dni mam przerwy w odbiorze mux 3, mux 2 odbiera dobrze a na 3 "pixeloza" Niestety nie mam w odbiorniku wskaźnika mocy sygnału, zastanawiam się czy to wina anteny czy może nadajnika. Dodam że analogowa tv odbiera dobrze a mam wysoko antenę i nie chce mi się wdrapywać żeby sprawdzać

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: ks41 » 5 kwietnia 2012, o 20:19

Na pewno to wina Twojej instalacji antenowej.
U mnie odbiór ok.

CPS
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2009, o 19:16
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice (Chotycze)

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: CPS » 13 kwietnia 2012, o 15:02

Witam

Mam pytanie do przedstawiciela firmy Emitel na tym forum. Kiedy planowane jest wyłączenie nadajnika Polsatu na kanale 57 nadającego z wieżowca dawnego Urzędu Wojewódzkiego w Siedlcach. Ze względu na bliskość kanału do MUX3 (kanał 56) strasznie zakłóca i tak słaby sygnał tego multiplexu szczególnie osobom które mają go na linii anteny.

Pozdrawiam
CPS

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Jarosław Bałuka » 13 kwietnia 2012, o 15:59

Polsat my nadajemy z RTCN Siedlce / Łosice w k.50

CPS
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2009, o 19:16
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice (Chotycze)

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: CPS » 13 kwietnia 2012, o 21:33

Faktycznie przepraszam, doczytałem dopiero teraz ze to nadajnik firmy RS TV. Swoją droga ktoś nie pomyślał przydzielając częstotliwości :)

tomi89
Posty: 22
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 13:48
Odbiornik: Ardata MyVision Hybrid TV
WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Antena kierumkowa+ symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce/Łosice Warszawa/PKiN

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: tomi89 » 28 kwietnia 2012, o 15:47

Czy w dniu dzisiejszym macie prawidłowy odbiór? Nie miałem przez chwilę MUX2,ale już OK. Dalej brak MUX3 i jakość odbioru cały czas skacze z 42 do 0%.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: ks41 » 28 kwietnia 2012, o 19:05

U mnie wszystko w porządku. Może tropo zakłóca odbiór.

Ziomek
Posty: 15
Rejestracja: 25 marca 2012, o 23:10
Odbiornik: Sony Bravia 26EX320
Instalacja antenowa: TechniSat TechniYagi T2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Ziomek » 30 kwietnia 2012, o 07:38

Ja nie mam TVP1, TVP2, TVP Info (Warszawa) (brak sygnału), ale za to 8 kanałów białoruskich :D :D
Ale jak chcę pooglądać sobie w/w kanały, to przełączam na analog i jedziemy ;)
Choć przed chwilą zobaczyłem, że nie mam wcale MUX3... Co się mogło stać? Sąsiady zza Buga zagłuszyli sygnał?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 4 maja 2012, o 13:34

Uruchomiono testy MUX-1 na kanale 36 [594 MHz] z mocą 20 kW.

http://www.emitel.pl/strona-glowna/-64499

czeremcha
Posty: 9
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 19:53
Odbiornik: 1: WIWA HD85
Firmy Linepro z Warszawy
2: telewizor z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem, Czeremcha pow. Hajnówka
ok.54 km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce-Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: czeremcha » 5 maja 2012, o 12:04

Ziomek pisze:Ja nie mam TVP1, TVP2, TVP Info (Warszawa) (brak sygnału), ale za to 8 kanałów białoruskich :D :D
U mnie kanały TVP w cyfrowej jakości albo są i pikselują albo całkowicie znikają. Mam też często problemy z elektornicznym przewodnikiem po programach na kanałach komercyjnych.
Powtórzę się ale jak na razie NTC jest bubelkiem , jak można tak nierozumnie rozdzielać kanały regionlane. Nadajnik który emituje sygnał na trzy województwa : Podlaskie ,Mazowieckie i Lubleskie powinien nadawać te programy regionalne a po jaką @#$% mi TVP Łódź !
Mam nadzieję że naprawią ten błąd.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: ks41 » 5 maja 2012, o 14:04

czeremcha pisze: U mnie kanały TVP w cyfrowej jakości albo są i pikselują albo całkowicie znikają.
Może czas zainwestować w lepszą antenę lub zmodernizować swoją instalację.

czeremcha
Posty: 9
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 19:53
Odbiornik: 1: WIWA HD85
Firmy Linepro z Warszawy
2: telewizor z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem, Czeremcha pow. Hajnówka
ok.54 km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce-Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: czeremcha » 5 maja 2012, o 14:13

ks41 pisze:
czeremcha pisze: U mnie kanały TVP w cyfrowej jakości albo są i pikselują albo całkowicie znikają.
Może czas zainwestować w lepszą antenę lub zmodernizować swoją instalację.
Chyba gdyby to była wina anteny to pikselowałyby wszystkie programy cyfrowe ,a problem dotyczy tylko TVP1 TVP2 TVP INFO (Łódz Warszawa) TVP KULTURA TVP HISTORIA TVP POLONIA. TVNy Polsat i Tv4 6 są normalnie bezproblemowo odbierane z tymże tak jak pisałem wcześniej niekiedy są problemy z elektronicznym przewodnikiem po programach.

Jak sądzicie w Czeremsze dałoby się na jakiejś antenie ściągnąć sygnał z pod Białegostoku by miec TVP Info Białystok ???

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: ks41 » 5 maja 2012, o 14:23

MUX 2 (Polsat, TVN itp) nadaje z mocą 50 kW dlatego masz odbiór prawidłowy, a MUX 3 (wszystkie kanały TVP) z którym masz problemy nadaje z małą mocą bo tylko 5 kW, do tego jak mieszkasz w znacznej odległości od nadajnika to możesz mieć właśnie takie problemy z odbiorem tego właśnie multipleksu przez złą lub mało 'wydajną' antenę.

Jeżeli mieszkasz w Czeremsze to jesteś na granicy zasięgu; sprawdź TUTAJ
Ostatnio zmieniony 5 maja 2012, o 14:28 przez ks41, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz