DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

fipii

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: fipii » 1 czerwca 2012, o 07:40

Może mi ktoś wyjaśnić po co TVP Info Białystok z tego nadajnika?
Przecież ten nadajnik ma większe pokrycie na lubelszczyźnie niż na terenach podlaskich. Nie lepiej by było włączyć TVP Lublin?

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: maniek357 » 1 czerwca 2012, o 08:44

Widocznie mieszkańcy woj. podlaskiego wykazali większą determinację w prośbach do TVP niż mieszkańcy lubelskiego.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: damianaleks » 1 czerwca 2012, o 09:41

fipii pisze:Może mi ktoś wyjaśnić po co TVP Info Białystok z tego nadajnika?
Przecież ten nadajnik ma większe pokrycie na lubelszczyźnie niż na terenach podlaskich. Nie lepiej by było włączyć TVP Lublin?
boze, Łódź źle, Białystok jeszcze gorzej, ten nadajnik jest na granicy trzech wojewodztw http://www.emitel.pl/mux2etapiii.jpg w kazdym po 1/3. nikomu sie nie dogodzi. rzeeczywiscie tvp bialystok sie staralo i wywalczylo swoje, bo na tych terenach nie ma mozliwosci odbioru analogowego z bialegostoku

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 2 czerwca 2012, o 20:28

Dlaczego w MUX-3 zmieniono kodowanie korekcyjne (FEC) z 3/4 na 5/6, a okres ochronny (GI) z 1/8 na 1/4 :?:
Teraz wszystkie MUXy z Łosic lecą z tymi parametrami. :(

jaworek346
Posty: 16
Rejestracja: 31 marca 2011, o 10:43
Odbiornik: ferguson 120 combo, 2x ariva t50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16 elementowa, wzmacniacz LNA-177, kabel około 15metrów.
Nadajnik - obiekt nadawczy: chotycze/chruszczewka

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: jaworek346 » 3 czerwca 2012, o 19:03

czy wie ktoś dlaczego u mnie(okolice sokołowa podlaskiego) MUX-2 i 3 działają bardzo dobrze, a MUX-1 tnie strasznie? czy może jest to winą synchronicznego nadawania chruszczewka-siedlce??
prosze o pomoc

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 4 czerwca 2012, o 11:14

belzebiusz pisze:Dlaczego w MUX-3 zmieniono kodowanie korekcyjne (FEC) z 3/4 na 5/6, a okres ochronny (GI) z 1/8 na 1/4 :?:
Teraz wszystkie MUXy z Łosic lecą z tymi parametrami. :(
??? masz takie odczyty na mierniku czy z TS?
jaworek346 pisze:czy wie ktoś dlaczego u mnie(okolice sokołowa podlaskiego) MUX-2 i 3 działają bardzo dobrze, a MUX-1 tnie strasznie? czy może jest to winą synchronicznego nadawania chruszczewka-siedlce??
wszystkiego po trochu, ale przede wszystkim to problemem zwykle jest nie za duża moc mux-1 i FEC 5/6.

Instalacja antenowa musi być Tip Top.

Primo: Przede wszystkim zasada jest taka - antena pasywna o MAX zysku, a do niej dopiero wzmacniacz o MIN wzmocnienia. U Ciebie jest dokładnie odwrotnie, zwłaszcza , że masz rozdział sygnału na trzy odbiorniki.

Secundo: antena bardzo precyzyjnie ustawiona na MAX jakości odbieranych mux-ów.


Ja mam pod Sokołowem odbiór na siatce ze wzmacniaczem umieszczonej na strychu odbiór mux-1 i mux-2 (o mux-3 nie walczyłem). Niestety, pomimo niższego kanału, mux-1 potrafi od czasu do czasu zapikselować, mux-2 stabilny.

Zależy jeszcze gdzie dokładnie mieszkasz, bo tereny sokołowskie to momentami niezłe pofałdowania, rzeczywiście mogące skutecznie utrudnić odbiór.
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2012, o 14:07 przez _chris_, łącznie zmieniany 1 raz.

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 4 czerwca 2012, o 13:14

Mam pytanie:
Czy na obiekcie "SLR Chruszczewka" z ktorego obecnie nadaje w SFN z Łosicami na k36 MUX1 z moca 5 kW będzie też nadawać z w SFN MUX2 na k43 i MUX3 na k56?
Ten obiekt nadawczy jest ode mnie oddalony o nie całe 40 km o odkad nadaje z niego MUX1 sygnał jest bardzo silny u mnie. Obecnie jest zmuszony odbierać MUX-y z SFN Warszawa ale odbiór jest uzależniony od pogody. Do Raszyna mam ponad 70 km a do PKiN 60 km zaś do Łosic mam 82 km. Emisja z "SLR Chruszczewka" wszystko by załatwiła ale niestety tylko obecnie nadaje z niego MUX1 w SFN Siedlce. MUX2 pewnie jakoś złapie bo nadaje z moca 50 kW a docelow chyba ma być 100 kW?
Wie ktoś mozę czy planują w najbliższym czasie uruchomić SFN MUX2 i MUX3 z "SLR Chruszczewka"?
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2012, o 19:15 przez pablo21_1984, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 czerwca 2012, o 13:48

Na stronie z harmonogramem http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-2 jest wykaz emisji do uruchomienia w etapie 6 (etap docelowy). Obecnie SLR Chruszczewka w nim nie występuje.

jaworek346
Posty: 16
Rejestracja: 31 marca 2011, o 10:43
Odbiornik: ferguson 120 combo, 2x ariva t50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16 elementowa, wzmacniacz LNA-177, kabel około 15metrów.
Nadajnik - obiekt nadawczy: chotycze/chruszczewka

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: jaworek346 » 4 czerwca 2012, o 17:20

ja mam kazdy dekoder podlaczony do innej anteny i w innym domu. jeden jest na warszawe u babci i dziala idealnie. moja lokalizacja to dybów. mux 2 i 3 jest bardzo stabilny tylko 1 strasznie tnie. a antena wydaje mi sie dobra poniewaz przez 2 lata dzialala dobrze. gdy wlaczono mux 1 to zaczely sie problemy.

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 4 czerwca 2012, o 19:16

Jarosław Bałuka pisze:Na stronie z harmonogramem http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... ania-mux-2 jest wykaz emisji do uruchomienia w etapie 6 (etap docelowy). Obecnie SLR Chruszczewka w nim nie występuje.

A czy jest szansa że także MUX2 na k43 będzie nadawać z Łosicami w SFN?
Podobno MUX3 są plany że też będzie SFN z Łosicami z SLR Chruszczewka.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 4 czerwca 2012, o 19:25

jaworek346 pisze:a antena wydaje mi sie dobra poniewaz przez 2 lata dzialala dobrze. gdy wlaczono mux 1 to zaczely sie problemy.
jeśli założyć, że nie są to problemy pochodzące od strony nadawczej (ale to szansa bardziej niż znikoma...) to nie jest dobra, bo nie masz stabilnego odbioru tego mux-1. Niestety, to głównie przez FEC 5/6 i SFN. Ja bym na twoim miejscu zaczął od popracowania nad instalacją odbiorczą.

Naprawdę, to, że odbiera się bezproblemowo dwa mux-y, nic nie musi znaczyć w obliczu odbioru tego trzeciego, a zwłaszcza przy antenie ze wzmacniaczem.

Profil terenu do Łosic masz niezły, odbiór powinien być możliwy na tej odległości również na antenie pasywnej (mux-3 z Łosic jest odbierany na pasywnych siatkach nawet na odległościach rzędu 70km), chyba, że masz jakieś duże przeszkody na linii do nadajnika. Albo antenę pod dachem...

Dlaczego taki silny wzmacniacz, jeśli napędzasz tylko jeden odbiornik? Próbowałeś z anteną pasywną z nowym kablem antenowym?
Ostatnio zmieniony 4 czerwca 2012, o 19:36 przez _chris_, łącznie zmieniany 1 raz.

CPS
Posty: 21
Rejestracja: 29 kwietnia 2009, o 19:16
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łosice (Chotycze)

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: CPS » 4 czerwca 2012, o 19:25

Panie Jarosławie a czy coś wiadomo na temat zwiększenia mocy MUX3 z Łosic. Z góry dziękuję za odpowiedz.

jaworek346
Posty: 16
Rejestracja: 31 marca 2011, o 10:43
Odbiornik: ferguson 120 combo, 2x ariva t50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16 elementowa, wzmacniacz LNA-177, kabel około 15metrów.
Nadajnik - obiekt nadawczy: chotycze/chruszczewka

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: jaworek346 » 4 czerwca 2012, o 20:01

nie probowalem z innymi wzmacniaczami. kupie jutro symetryzator i zobacze i zrobie regulowany wzmacniacz do zasilania to zmiejsze wzmacnienie. dziekuje

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 4 czerwca 2012, o 20:09

@ jaworek346:
pamiętaj, że na dalekim odbiorze na antenie pasywnej bardzo ważnym jest dobry kabel antenowy, w żadnym wypadku stary, o średnicy ~5mm.

jaworek346
Posty: 16
Rejestracja: 31 marca 2011, o 10:43
Odbiornik: ferguson 120 combo, 2x ariva t50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16 elementowa, wzmacniacz LNA-177, kabel około 15metrów.
Nadajnik - obiekt nadawczy: chotycze/chruszczewka

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: jaworek346 » 4 czerwca 2012, o 22:01

niestety przewod mam polozony pod tynkiem i styropianem 8cm takze nie moge go zmienic ale jest nowy ma 2 lata, ale dziekuje za uwagi.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 4 czerwca 2012, o 22:14

_chris_ pisze:
belzebiusz pisze:Dlaczego w MUX-3 zmieniono kodowanie korekcyjne (FEC) z 3/4 na 5/6, a okres ochronny (GI) z 1/8 na 1/4 :?:
Teraz wszystkie MUXy z Łosic lecą z tymi parametrami. :(
??? masz takie odczyty na mierniku czy z TS?
Z TS przez program TSReader. Wcześniej MUX-3 miał FEC 3/4 i GI 1/8.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 5 czerwca 2012, o 09:35

@ belzebiusz:
co do informacji (deskryptorów) zawartych w TS to należy do nich podchodzić ostrożnie, gdyż nie muszą odpowiadać rzeczywistości dla danego TS. Wynika to z wielu czynników, a między innymi z centralnego generowania TS-ów.

Tak więc, odnośnie wartości FEC - wiarygodne będą wskazania miernika wskazującego rzeczywiste parametry odbieranego TS i zapisów na stronie emitela z mapą nadajników - choć i tam bywa różnie...

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 5 czerwca 2012, o 12:31

u mnie też na MUX1 z SFN Losicie z obiektu pod Sokołowem Podlaskim FEC 5/6 odbiornik 2 pokazują.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2012, o 19:39 przez pablo21_1984, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czajnik23
Posty: 47
Rejestracja: 30 listopada 2011, o 19:57
Odbiornik: LG 37LV3550
Instalacja antenowa: Antena typu kółko do Junosta na balkonie. Na pasmo UHV a odbiera mux8.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chotycze

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: czajnik23 » 5 czerwca 2012, o 15:56

Miejscowość pomiaru Łosice

CH36 594Mhz modulacja Q64 G1/4 FEC 5/6
CH43 650Mhz modulacja Q64 G1/8 FEC 3/4
CH56 754mHZ MODULACJA Q64 G1/8 FEC 3/4
Pomiar robiony miernikiem digiairpro.

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 5 czerwca 2012, o 19:41

Przepraszam! Pomyłka! Na MUX1 tylko 5/6 na MUX2 jest 3/4 a MUX3 nie łapie bo za daleko i za słaba moc :-(

MUX1 u mnie mimo FEC 5/6 bardzo silny i to raczej dzięki emisji SFN z obiektu pod Sokołowem Podlaskim oddalonym ode mnie o 40 km więc nie daleko :-)

Odpowiedz