DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 5 czerwca 2012, o 19:52

czajnik23 pisze:Miejscowość pomiaru Łosice

CH36 594Mhz modulacja Q64 G1/4 FEC 5/6
CH43 650Mhz modulacja Q64 G1/8 FEC 3/4
CH56 754mHZ MODULACJA Q64 G1/8 FEC 3/4
Pomiar robiony miernikiem digiairpro.
Dzięki za dobrą wiadomość. :D

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 7 czerwca 2012, o 13:51

po co to FEC 5/6 na MUX1 z SFN Siedlce? MUX2 i MUX3 są w FEC 3/4 i jest odbiór ok.

Są problemy coraz z odbiorem MUX1. Myślałem że będzie cały czas silny sygnał a tutaj przykra niespodzianka :-( Prosze o odp. przedstawiciela Emitela.
Czy nie można przestawić MUX1 z Siedlec zna FEC 3/4? Poprawi się odbiór MUX-a :-(
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2012, o 13:54 przez pablo21_1984, łącznie zmieniany 1 raz.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 7 czerwca 2012, o 13:53

Nie może być FEC 3/4 w MUX-1 ponieważ RTCN Siedlce/Łosice pracuje w układzie SFN z SLR Chruszczewka. :(
A mocy w MUX-1 (20 kW) nie można na razie podnieść ponieważ na tym samym 36 kanale pracuje MUX-2 z RTCN Kielce/Święty Krzyż (50 kW) (po wyłączeniu analogu ma być na szczęście na kanale 37 z mocą 100 kW) oraz analogowe TVP2 z nadajnika RTCN Zamość/Tarnawatka (300 kW).
Po wyłączeniu analoga brak, póki co, docelowego planu dla MUX-1.
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2012, o 13:59 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 3 razy.

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 7 czerwca 2012, o 13:55

a co to ma do rzeczy skoro SFN warszawski nadaje wszystkie emisje z Raszyn/PKiN w FEC 3/4?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 7 czerwca 2012, o 13:58

Ponieważ SFN warszawski ma maszty bliżej siebie i można zastosować wtedy FEC 3/4.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 7 czerwca 2012, o 14:09

sprawdź sobie, jaki GI (a za tym i FEC aby zachować założoną przepływność mux-a), musi być dla odległości 60km pomiędzy nadajnikami i już będziesz miał jasność. Nie potrzeba tu przedstawicieli emitela - wiedza oczywista i pospolita.

Instalację antenowa musi być po prostu przystosowana do warunków odbiorczych, ces't la vie..

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 7 czerwca 2012, o 14:42

czyli muszę wywalić siatkową antenę i zastosować antenę kierunkową?
Co ciekawe na jednym tunerze są problemy z odbiorem a na drugi telewizorze z wbudowanym tunerem MPEG-4 nie ma. Czułość głowicy chyba się kłania? :-(

A wie ktoś jaką docelową moc mają mieć emisje MUX-ów z Siedlec i z obiektu pod Sokołowem Podlaskim?

marul

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: marul » 7 czerwca 2012, o 15:34

WItam

Czy z Łosic bez problemu wysyłane sa programy z MUX-2 ???

Wczoraj kupiłem dekoder i mam programy z MUX-1 , MUX-3 ale nie mam z MUX-2.
DOdam że mieszkam w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego i do nadajnika w Łosicach mam 40-50km.
Mam zwykłą antene kierunkową

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 7 czerwca 2012, o 15:53

pablo21_1984 pisze:czyli muszę wywalić siatkową antenę i zastosować antenę kierunkową?
niekoniecznie.
pablo21_1984 pisze:Co ciekawe na jednym tunerze są problemy z odbiorem a na drugi telewizorze z wbudowanym tunerem MPEG-4 nie ma. Czułość głowicy chyba się kłania?
raczej nie czułość, a kiepska jakość obwodów synchronizacji odbiornika. Normalka. Wygląda, że część producentów przewiduje tylko ideale warunki odbioru dla swoich sprzętów...
marul pisze:Mam zwykłą antene kierunkową
może coś niecoś więcej, bo z wróżeniem to tu na forum cienkawo generalnie jest...

Dokładniej, jaka antena, gdzie zamocowana, ze wzmacniaczem antenowym (zasilaczem antenowym) czy nie, jaki kabel antenowy (średnica, kolor, wiek...), ile metrów tego kabla jest, ile odbiorników podłączonych do anteny... czym więcej informacji, tym większa szansa na szybki odbiór tego mux-2...

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 7 czerwca 2012, o 16:28

marul pisze:WItam

Czy z Łosic bez problemu wysyłane sa programy z MUX-2 ???
Skoro ja mieszkając ponad 80 km od nadajnika w Łosicach bez problemów łapie sygnał MUX2 to tym bardziej w bliższych odległościach nie powinno być problemu. Tym bardziej że MUX1 i MUX2 nadają na niższych kanałach częstotliwości. Jeszcze kilka dni temu odbierałem MUX-y z nadajników Raszyn/PKiN a tam wszystko nadawane jest na wysokich kanałach częstotliwości.
Czekałem tylko na uruchomienie przekazu MUX1 z Łosic na k36. Jak ruszyła emisja od razu przekierowałem siatkę na kierunek z Łosic. Tym bardziej że MUX1 idzie w SFN z oddalonym ode mnie ok 40 km obiektem pod Sokołowem Podlaskim.
Od przejścia na kierunek Siedlce MUX2 cały czas mam b.dobry odbiór :-)
_chris_ pisze:raczej nie czułość, a kiepska jakość obwodów synchronizacji odbiornika. Normalka. Wygląda, że część producentów przewiduje tylko ideale warunki odbioru dla swoich sprzętów...
Ten problem jest na stacjonarnym tunerze CabloTech-a niestety. Na monitoro-telewizorze LG Flatron nawet nie reaguje na to odbiór jest płyny bez zakłóceń.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 7 czerwca 2012, o 17:18

@ pablo21_1984:
różnie bywa...

Jakie masz wskazania siły i jakości sygnału na poszczególnych mux-ach na obu sprzętach?

Rozgałęzienie sygnału sprawdziłeś?

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 7 czerwca 2012, o 19:09

_chris_ pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
NA LG Flatronie mam tak:
MUX1 - siła 100% i jakość 100%
MUX2 - siła 100% (czasem sekundowy spadek na 99%) i jakość 100%
MUX3 - siła 92% i jakość 0-5% (odbiór nie możliwy niestety!)

Na tunerze DVB-T CabloTech mam tak:
MUX1 - intensywność sygnału 76% i jakość 97%
MUX2 - intensywność sygnału 69-70% i jakość 97%
MUX3 - intensywność sygnału 60-62% i jakość 24-25%
MUX3 też nie możliwy do odbioru (kanały TVP główne są na MUX1 więc to na razie mało istotne!)

marul

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: marul » 7 czerwca 2012, o 19:18

-chris-

antena jest zwykła kierunkowa bez zasilania zamocowana na zewnątrz na wysokości 5m, ma ... lat tak samo przewód antenowy (biały ok 7metrów), pod tą antene jest tylko mój tv podłączony


Edit
podłaczyłem teraz pokojową antene z zasilaniem i sa wszystkie programy, więc trzeba wymienić starą antene i kabel
Pytanie tylko czy jak kupie nowa antene na zewnątrz kierunkową to będzie działać ok :)

edit/

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 7 czerwca 2012, o 19:54

marul pisze:podłaczyłem teraz pokojową antene z zasilaniem i sa wszystkie programy, więc trzeba wymienić starą antene i kabel
Pytanie tylko czy jak kupie nowa antene na zewnątrz kierunkową to będzie działać ok
no, skoro na wewnętrzne idzie OK, to tym bardziej na zewnętrznej będzie. Ja bym na spokojnie zaczął od wymiany kabla antenowego oraz wtyczki antenowej oraz symetryzatora antenowego (SA IV/V).
pablo21_1984 pisze:MUX3 też nie możliwy do odbioru (kanały TVP główne są na MUX1 więc to na razie mało istotne!)
powiedziałbym, że trzy rzeczy warte są uwagi:
  1. wzmacniacz w antenie. Przy tej odległości nie sądzę by dało rady odebrać mux-3 z takim profilem i na dwa odbiorniki, przy obecnym mocowaniu anteny, bez wzmacniacza. A ten, co masz, to chyba intermoduluje już na k57. Spróbowałbym z zasilaczem antenowym z regulacją napięcia, a potem z innymi wzmacniaczami, bo uważam, że odbiór mux-3 z Łosic masz możliwy.
  2. Antena ustawiona na Łosice będzie łapać oba nadajniki i stąd możliwy problem dla dekodera. Próbuj ustawić antenę odkręcając ją od kierunku na Łosice stopniowo w prawo, czyli na południe, tak aby osłabić odbiór z Chruszczewki. Rób do skutku - albo Cabletech 'zaskoczy' ze stabilnym odbiorem mux-1, albo w ogóle stracisz odbiór.
    Odkręcając antenę w lewo, ku północy, wytłumiałbyś odbiór z Łosic, ale prawdopodobnie zakończyłoby się to kłopotami w odbiorze mux-2 i całkowitą niemożliwością odbioru mux-3.
  3. sprawdź, jak zachowują się odbiory bez rozgałęźnika.
Oczywiście, zmieniając 'siatkę' na coś o wyższej klasie - powiedzmy typu UHF-200 lub porządny ATX pewnie miałbyś łatwiej, ale z tą co masz też chyba można jeszcze powalczyć. Tylko spokojnie i systematycznie.

Pozostaje jeszcze opcja dwu anten - jedna na Warszawę, druga na Łosice / Chruszczewkę.

edit/

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 7 czerwca 2012, o 21:24

_chris_ pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Już się bawiłem rzez 2 dni obracaniem anteny i skończyło się na ustawieniu prawidłowym MUX1 i MUX2 a MUX3 został tak jak jest.
co do dwóch anten to tam mam 2 siatki jedna jest na Wa-wę a druga u mnie do telewizora i tunera DVB-T na Siedlce.
Jeśli chodzi o zasilacz z regulacją napięcia to kiedyś taki miałem pamiętam i się nim bawiłem przy analogu :-) Popytam w sklepach RTV o niego.

Teraz coś drgnął poziom sygnału z MUX3 na k56 z Siedlec. Obecnie jest 96% siła i jakość 41% i już można oglądać bez zacinek :-)

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: pablo21_1984 » 9 czerwca 2012, o 09:32

niestety po kilku dniach musiałem z powrotem przestawić antenę na SFN z Wa-wy bo odbiór MUX1 z Siedlec się posypał i nie dało się oglądać a sam MUX2 to tylko stacje komercyjne :-(
Już więcej próbować nie będę. Pewnie jakby FEC na MUX1 z Siedlec nie był 5/6 a 3/4 tak jak na MUX2 było by inaczej.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Tomasz Berezowski » 10 czerwca 2012, o 20:21

Krótki raport z terenu. Miejscowośc Borsuki 25km od nadajnika Chotycze, antena noname ze wzmacniaczem (dwa kawałki drutu w plastikowym pudełku), 30 minut grasowania po terenie i znalezione wszystkie 3 MUXy w jakości "do ogladania". Przed anteną ściana lasu, antena na wysokości 1.5m npt, na drabinie. Faktem jest, ze 20 cm dalej już niczego nie odbierało :-) Ale jak sie poszuka, to się znajdzie.

czeremcha
Posty: 9
Rejestracja: 4 lutego 2012, o 19:53
Odbiornik: 1: WIWA HD85
Firmy Linepro z Warszawy
2: telewizor z MPEG4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem, Czeremcha pow. Hajnówka
ok.54 km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: Siedlce-Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: czeremcha » 10 czerwca 2012, o 23:03

Czy wszystkie programy nadawane są z Siedlec bez zakłóceń ?
Wczoraj majstrowałem z anteną lekko przekręciłem tak że wszystkie programy ze wszystkich MUXów działały idealnie bez żadnych zakłóceń , pikselowań. Dzisiaj rano zaczął się taniec pikseli , zaczęły skakać parametry :
MUX1 jakość sygnału 0-17
MUX2 jakość sygnału 44-94
MUX3 jakość sygnału 0-25
Natężenie sygnału na wszystkich kanałach złe. Czy to jest wina anteny - jakieś problemy z utrzymaniem stabilności sygnału czy też problemy u nadawcy albo co innego ?

Druga sprawa to fakt że jednego dnia telewizor wykrywa TVP1HD i TVP 2 a drugiego TVP1 i TVP2HD - z czego to wynika - zmiana wykrywania nie wystąpiła w momencie zmiany kierunku anteny (siatkowa ze wzmacniaczem) ?

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: maniek357 » 11 czerwca 2012, o 09:37

Raczej nie ma czegoś takiego jak nadawanie z zakłóceniami. Albo nadają z pełną mocą, albo nie nadają wcale (chyba, że np są jakieś prace związane z wymianą anten na maszcie, wtedy mogą obniżyć moc, ale przeważnie EmiTel o tym informuje). Wina raczej po Twojej stronie. Być może potrzebujesz mocniejszej płytki wzmacniającej lub lepszej anteny (kierunkowej). Wtedy, gdy ustawiałeś antenę, mogły być polepszone warunki propagacyjne, dlatego odbierałeś bez zakłóceń.

Druga sprawa była szeroko omawiana na forum, np tu http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=4362

lukmalczyk
Posty: 5
Rejestracja: 6 września 2012, o 16:04
Odbiornik: Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Odbiór z Łosic w odległości 68 km

Post autor: lukmalczyk » 8 września 2012, o 11:31

Jestem nowym użytkownikiem forum.
Mam problem z odbiorem naziemnej telewizji w odległości 68 km od nadajnika w Łosicach.
Mam zamontowaną starą antenę siatkową ze wzmacniaczem, nowy kabel. Odbiór przedstawia się następująco:
MUX 1 - parametry się wahają jednego dnia odbiera ok, następnego sygnał znika całkowicie.
MUX 2 - działa ok siła ok 90 jakość 70-80
MUX 3 - praktycznie nie odbiera wcale
Mam odbiornik Ariva T65, antena zamontowana na ok 5m.
W podobnej odległości mam nadajnik z Piasek(wiem że jest mocniejszy sygnał nadawany) ale w tym kierunku koło domu mam mały lasek i nie łapie sygnału wcale.
Proszę o radę co mam wymienić żeby poprawić odbiór? Zależy mi na Mux 1 i Mux 2.

Odpowiedz