DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

gravion
Posty: 6
Rejestracja: 3 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: LG 42lv375s
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chotycze

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: gravion » 22 czerwca 2013, o 21:58

qwerty!
Ale ten przedwzmacniacz to gdzie?? z radia??
A może chodziło o końcówkę mocy?? albo lampę kineskopową.

Zapraszam do mnie - przyjedź ze swoją anteną i pokaż jak odbiera TV na samym symetryzatorze.
Obecnie K56 siła 20% jakość 0% K52 80/90

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: qwerty » 22 czerwca 2013, o 22:14

Łapię sygnał z siedlec w odległości 58,4 km i nie mam najmniejszego problemu z odbiorem multipleksów z tego obiektu.

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Cyfrowytelewidz » 22 czerwca 2013, o 22:15

Po sprawdzeniu odbieram na wszystkich MUX-ach z siłą 70-72 % , jutro chcę sprawdzić na symetrytatorze , ale czy będzie warto , profil mojego terenu bodajże jest pewnie w tym poście.

justine
Posty: 6
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 19:14
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: justine » 23 czerwca 2013, o 19:25

Witam wszystkich.
Mieszkam w Jabłonnie Lackiej, odbieram MUX-1 i MUX-2 bez problemów, problem jest z MUX-3. Przed 17 czerwca działały mi wszystkie programy. Instalacja antenowa jest ta sama. Jeśli wszystkie programy z MUXów działały mi przed 17 czerwca, kiedy to odbierałam nawet najsłabszy sygnał (bodaj 5kW było dla MUX-3), to dlaczego teraz, kiedy sygnał nadawczy z Łosic najsłabszy wynosi 20kW (i to dla MUX-1, który działa prawidłowo), zaś dla MUX-3 siła sygnału wynosi 100kW (a więc jest najsilniejszy) nie jestem w stanie odbierać MUX-3?

Informacje o aktualnej sile nadawania z Łosic mam z tej strony: http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt

Moja instalacja to telewizor kineskopowy + tuner cyfrowy + antena siatkowa.

Z góry dziękuję za próbę wyjaśnienia tego zjawiska :)

gravion
Posty: 6
Rejestracja: 3 lutego 2012, o 09:58
Odbiornik: LG 42lv375s
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chotycze

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: gravion » 23 czerwca 2013, o 20:39

Przeprogramuj dekoder na kanał 52 (Zamiast 56). Powinno pomóc.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 24 czerwca 2013, o 11:10

@ justine:

jeśli mux-3 odbierasz dalej na k56, to znaczy, że odbierasz tyłem anteny przekaz z Choszczówki, gdzie mux-3 nadawany jest obecnie właśnie na k56..

http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark30616

justine
Posty: 6
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 19:14
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: justine » 24 czerwca 2013, o 21:33

Bardzo dziękuję za wszelkie porady :) Przekazałam bratu, żeby spróbował inaczej ustawić antenę i wyszukał kanały ręcznie. Napiszę, jak będę znać efekty.

Dowiedziałam się, że dzisiaj (przed strojeniem), na górnej połowie ekranu telewizor odbierał TVP2, a na dolnej połowie Polsat... Nie byłam tego świadkiem, więc nie mogę potwierdzić. Czy to w ogóle możliwe? Bo nie bardzo chce mi się w to wierzyć...

_chris_

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: _chris_ » 24 czerwca 2013, o 22:35

justine pisze:Dowiedziałam się, że dzisiaj (przed strojeniem), na górnej połowie ekranu telewizor odbierał TVP2, a na dolnej połowie Polsat... Nie byłam tego świadkiem, więc nie mogę potwierdzić. Czy to w ogóle możliwe? Bo nie bardzo chce mi się w to wierzyć...
Przy odbiorze cyfrowym dzieją się czasami rzeczy o których "fizjologom się nie śniło", ale w to co napisałaś jakoś mnie też trudno uwierzyć, choć wiele w życiu widziałem... :D

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 24 czerwca 2013, o 23:16

Yyy a może po prostu tuner ma 2 głowice i funkcję PAP (picture and picture) lub PIP (picture in picture) :?:

justine
Posty: 6
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 19:14
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: justine » 26 czerwca 2013, o 14:09

Bardzo dziękuję za pomoc :) Po ustawieniu odbioru na kanał 52 pojawiły się programy z MUXa-3. Pojawił się nawet kanał TVP INFO z Lublina, za to gorzej odbiera dotychczasowy TVP INFO z Białegostoku.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 26 czerwca 2013, o 14:36

Bo TVP Info Białystok nie jest już nadawane z Łosic. Zapewne odbierasz Makarki na kanale 22, gdzie ten program jest nadawany w MUX-3:
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=9679

justine
Posty: 6
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 19:14
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: justine » 26 czerwca 2013, o 16:08

I wszystko jasne. Dokładnie, znajduję się w północno-zachodnim skrzydle z tego zasięgu :)
Szkoda, że nie będzie TVP INFO z Białegostoku, bo brat namiętnie ogląda ten kanał :)

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Cyfrowytelewidz » 26 czerwca 2013, o 16:16

justine Jak twój brat bardzo lubi ten kanał to możesz dokupić zwrotnicę i drugą antenę i skierować drugą antenę na Makarki :)

kacper69
Posty: 10
Rejestracja: 9 marca 2013, o 22:46
Odbiornik: ATon2 DVB Reciver, Cabletech URZ0083q
Instalacja antenowa: Opticum Ax1000
Nadajnik - obiekt nadawczy: wawa-Raszyn

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: kacper69 » 27 czerwca 2013, o 10:10

Jakie są graniczne odległości od nadajnika do odbioru sygnału w kierunku zachodnim z Siedlec- Łosic, oraz z z Sokolow Podlaski - Chruszczewka ?
Mam działkę w Kamieńczyku koło Wyszkowa, po wyłączeniu analogu z Wawy-Raszyn praktycznie nie mam tam odbioru TV.
Szukam innych źródeł sygnału.

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Cyfrowytelewidz » 27 czerwca 2013, o 10:43

Z drutu nie złapiesz sygnału przy takiej odległości.
Najlepiej kup porządną antenę kierunkową na przykład ATX91 lub TRI-Digit ze wzmacniaczem i antenę kieruj na Ostrołęka/Ławy. Jak z tam tąd nie odbierzesz to skierujesz na Warszawa/Raszyn.

Tunery USB mają słabą czułość , możesz próbować czy coś odbierze.

Siedlce/Łosice w ogóle nie odbierzesz bo jest aż 96 Km.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 27 czerwca 2013, o 12:56

Obiekt Ostrołęka/Ławy nie nadaje i prawdopodobnie nigdy nie będzie nadawać DVB-T:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=119623#p119623
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=119627#p119627

Co do odbioru z Łosic to bym nie skreślał, w szczególności przy MUX-3 (100 kW, FEC 5/6) i MUX-2 (50 kW, ale lepszy FEC 3/4). Z MUX-1 może być już gorzej (20 kW i gorszy FEC 5/6).

Cyfrowytelewidz

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Cyfrowytelewidz » 27 czerwca 2013, o 14:29

belzebiusz pisze: Z MUX-1 może być już gorzej (20 kW i gorszy FEC 5/6).
Do Chruszczewki użytkownik kacper69 ma tylko 38 km a więc złapać powinien dwa MUX-y bez problemu. MUX2 też powinno się złapać ale ta odległość to marna szansa na odbiór a tym bardziej przeszkody.

Ja tym bardziej przed 19 marca w odległości 85 km od Raszyna MUX2 odbierałem z siłą 48% , a MUX3 który był z mocą 50 KW nie mogłem wcale złapać bo była siła 55% i spadała do 0% ale jakość była 0%.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2013, o 14:34 przez Cyfrowytelewidz, łącznie zmieniany 2 razy.

Adam Brodziak
Posty: 68
Rejestracja: 2 marca 2011, o 12:43

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: Adam Brodziak » 27 czerwca 2013, o 14:32

"Obiekt Ostrołęka/Ławy nie nadaje i prawdopodobnie nigdy nie będzie nadawać DVB-T":
viewtopic.php?p=119623#p119623
viewtopic.php?p=119627#p119627

To nie jest prawdziwa informacja. Ławy ruszą tyle, że bez zwiększenia mocy.

justine
Posty: 6
Rejestracja: 23 czerwca 2013, o 19:14
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łosice

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: justine » 28 czerwca 2013, o 21:22

Jak twój brat bardzo lubi ten kanał to możesz dokupić zwrotnicę i drugą antenę i skierować drugą antenę na Makarki :)
Może poczekam na Jego wrażenia co do TVP INFO Lublin i wtedy zadecyduję :)
Czy możliwa jest taka sytuacja, że jednak Łosice w przyszłości będą nadawały TVP INFO Białystok?
A tak na marginesie - ile może kosztować taka zwrotnica? No i ew. jaka by się nadawała w moim przypadku?

Pozdrowienia :)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN SIEDLCE ŁOSICE

Post autor: belzebiusz » 28 czerwca 2013, o 21:43

Raczej nie będą nadawać - po to uruchomiono nadajnik w Makarkach, aby się z Łosic z TVP Białystok wyprowadzić.

Odpowiedz