DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza »

U wuja, gdzie aktualnie przebywam, mam 75 km do Raszyna.
Mux1- jakość 90-100%, siła 95 %
mux2- jakość 100%, siła 100%
Mux3- jakość 70-100%, siła 90-95% (czasem lekka pikseloza)

Tuner Wiwa HD-90, takie same wartości były na Wiwie HD-50, co teraz u rodziców jest.

Siatka zawieszona ok. 4 m nad ziemią, w puszce SWA 9, 6 m kabla satelitarnego białego (tyle znalazłem :D ).

Miejscowość 6 km na zachód od Łowicza. Tutaj akurat po demontażu starego, poruszającego się na wietrze masztu antenowego (wykorzystywanego kiedyś do anteny "sierpeckiej"- jak to się u nas mówiło) nie mam możliwości zawieszenia anteny wysoko i nakierowania na Rachocin, wysoki budynek zasłania widok, z poziomu końca elewacji.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound »

a im wyzej tym lepiej,to mogloby ustabilizowac sygnal,czarny kabel to tez juz muzealny eksponat raczej :)

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza »

Długość kabla pozwala mi tylko o metr podwyższyć antenę. W planach jest zakup kabla 10m i zamontowanie na wysokości pierwszego piętra (okienko na strychu). Okazało się że z tej lokalizacji, co odbieram Raszyn, mam widok zasłonięty na Rachocin tylko jednym budynkiem, przeszkoda to dachówka z eternitu tego budynku. Mierzyłem też azymut kompasem i się zgada.

http://imageshack.us/photo/my-images/221/domekcrm.jpg/

Dodam, że na drodze odbioru z Raszyna mam dach sąsiada (dwa domy dalej), potem według mapy satelitarnej też jadę po dachach i antena daje radę z odbiorem.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound »

Pomimo budynku sąsiada antena ma dobra widzialność z nadajnikiem.Dobra lokalizacja to połowa sukcesu,mamy sporo szczęścia,inni mieszkają znacznie bliżej nadajnika,a mają problemy z MUXami,jeden działa,drugi nie,kombinują z antenami,wzmacniaczami,symetryzatorami.Większość zapomina że cyfrowa rewolucja musi troche potrwac,jedni szybciej będą mogli się nią cieszyć inni później,taka jest kolej rzeczy.

Ja mam do wyboru jeszcze konin i łódź oba w dobrej widzialności i tej samej mniej więcej odległości,ale Raszyn ma najlepsze parametry sygnału.Łódź chyba jeszcze nie włączyła 1 MUXa

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza »

No, na EC4 jeszcze MUX1 nie włączony. Jako ostatni!!!. Prace trwają. Dlatego przekręciłem wczoraj rodzicom na Rachocin. Dzisiaj jeszcze pojadę do nich i będę monitorował sytuację.

W przypadku Łodzi miałem sygnał raczej niestabilny. Mimo siły 100% jakość wahała się w granicach 70-100%. Może moja siatka z tym wzmacniaczem nie nadaje się na dobry odbiór z 45 km. Podczas wyszukiwania u rodziny muxów z Rachocina nie wiedziałem na którym kanale jest mux3, po prostu pamiętając raszyńskie kanały i jedyny łódzki pozostałe mocne zinterpretowałem jako płockie, po przekręceniu "na pamięć" anteny na Rachocin. Potem już było tylko korygowanie i w rezultacie odbiór o jakim pisałem z tego masztu.

Nadmienię, że czy to Płock, czy Łódź łapię mux3 z Raszyna bokiem anteny, przez mur bloku. z odbić, czy z czego tam można o jakości 20-40%, siła 100%, w dzień zaniki czasowe do 0%.
Jeżeli w miejscowości mojego wuja odbieram raszyński mux3 o mocy 50 kW, to może jakieś szczątki uda mi się odebrać z Rachocina o mocy 20 kW. Ojciec ciągle pyta się o TVP Historia, a tego raszyńskiego przez blok nie idzie oglądać, a anteny do wewnątrz budynku nie będę kierował, wątpię, czy to coś da. :D

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound »

MUX2 z Łodzi ma bardzo dobry sygnal,sciągam go bokiem anteny z siłą 90%,u Ciebie skoki jakości mogły wynikać z przesterowania,swa9 ma parametry chyba 80-120km,jeśli masz do Łodzi 45km to sprawa jasna

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza »

SWA 9 to mam w tej siatce u wuja nakierowanej na Raszyn. U rodziców, gdzie odbierałem Łodź, to nie wiem, byćmoże też jest w puszce SWA 9, lub inny mocny, jeżeli dobrze odbieram Rachocin.

Za kilka godzin przyjadę od rodziców i napiszę, czy antena widzi mux3 z Rachocina, w co wątpie.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound »

a jak wyglądał u ciebie MUX3 z Łodzi??

0,4 kw ale kiedys z powodzeniem mi odbierał przed przekręceniem na Rachocin.Niestety po wymianie kabla antenowego na nowy mux3 zniknął,dlatego od dwóch miesięcy sciągam z Rachocina

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 »

Ja chciałem zapytać czy w tym Rachocinie zakończył się już na dobre ten remont bo w piątek wpadł mi elegancki Mux2 z którym przez cały czas trwania remontu miałem problemy, natomiast zniknął całkowicie Mux3 mam 0% sygnału przy czym Mux 1 i 2 na poziomie 97%, jutro widze że jest planowana jeszcze na tym obiekcie przerwa konserwacyjna.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound »

nadają już z głównego nadajnika,wszystkie muxy prawie 100% siły,chociaż wielu ma problemy z drugim muxem.Podobno mają jeszcze cos majstrowac jutro,albo we wtorek tak jak mówisz

Muxy 1 i 2 maja 100kW a mux 3 20kw,może dlatego ci nie śmiga

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza »

Jeżeli chodzi o MUX3 z Łodzi, to u mnie ani widu, ani słychu. Znaczy coś tam moi migało na kanale 47, ale nie włączałem wyszukiwania, bo było to naprawdę rzadko, a dwa razy przy wyszukiwaniu automatycznym w ogóle nie wyszukało tego muxa.

Byłem dzisiaj u rodziców i mux1 jest na: jakość- 90-100%, siła 100%, a mux2 na: jakość 95-100%, siła 99 %.
W szukajce wbiłem kanał 35 i próbowałem złapać mux3 z Rachocina. Odnalazło kanały i dodała je Wiwa do listy. Jednak oglądać się nie da, siła zmieniała się szybko w przedziale 0-100%, a jakość (jak już było 100%) pokazywała się na 20-30%, wizualnie krótkie migawki, raczej plansza brak sygnału.

Chyba zostawię już rodzicom antenę skierowaną na Rachocin.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound »

no tak,czyli bez zmian,nadają tak jak nadawali,z moca rowerowej żarówki :D

Z twojej perspektywy najlepsze rozwiązanie to mysle Rachocin,bo Raszyn to jednak za daleko na stabilny sygnał i spokojne oglądanie.

Wiesz cos o jutrzejszych pracach na Rachocińskim nadajniku?

Muxa 3 nie chce ci złapać,bo ma niby te 20kW,musisz poczekać do czerwca,moze jeszcze coś poprawią

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza »

No Rachocin jest najlepszym rozwiązaniem, bo blok jest prawie północ-południe. Myślę że Raszyn by stabilnie odbierał, bo przecież u wuja, gdzie teraz mieszkam, muxy stamtąd ładnie cykają, a to jest 6 km na zachód od Łowicza. Tylko że kierunek raszyński kompletnie zasłonięty. Wprawdzie mam okienko skierowane na południe, ale jakbym skierował antenę na raszyn, to zahaczałbym o róg bloku, co pogorszyłoby jakość odbioru. Widzę to po systemie AZART z równoległego bloku, dokładnie kierunkowych ustawionych na Raszyn. Na dach już nie pozwalają wchodzić i montować anten, a to byłoby dobre rozwiązanie. Pozostaje mi Płock/Rachocin i Łódź.

Nie wiem o żadnych pracach. Do tej pory uważnie monitorowałem, co się dzieje w Łodzi, jak się okazuje jedynym miejscu skąd jeszcze nie puszczono testowego mux1.

Myślę, że jakby poprawili do 50 KW, to może złapałbym. Może już po Euro kupię i zamontuje kierunkową ze wzmacniaczem LNA i pobawię się w celowanie w Rachocin.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: tomek1106 »

Może zauważliście że znów wszystkie MUXy się tną znów coś poprawiają co chwila rwie sygnał skacze jak szalony było już ok pod 100%????

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: tomek1106 »

tomek1106 pisze:Może zauważliście że znów wszystkie MUXy się tną znów coś poprawiają co chwila rwie sygnał skacze jak szalony było już ok pod 100%????
Już wróciło do normy

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 »

nadają już z głównego nadajnika,wszystkie muxy prawie 100% siły,chociaż wielu ma problemy z drugim muxem.Podobno mają jeszcze cos majstrowac jutro,albo we wtorek tak jak mówisz

Muxy 1 i 2 maja 100kW a mux 3 20kw,może dlatego ci nie śmiga

W tym Rachocinie chyba coś jednak się dzieje, ponieważ dziś rano miałem wszystkie Mux nawet 3 był na poziomie 50 - 70% i dało się go oglądać, natomiast teraz znów zniknął Mux3, ale nie ma chyba znaczenia z jaką mocą nadają Mux, ponieważ do piątku odbierałem wszystkie, miałem tylko przez cały czas trwania rtemontu kłopoty z mux2, natomiast gdy przełączyli w piątek na główny system znikł mux3, a jak przed remontem mogłem go odbierać to myśle że teraz po wymianie anten powinnno być jeszcze lepiej. Mieszkan w okolicach Żuromina odległość od nadajnika to ok. 35 - 40km.

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 »

Ja mieszkam w podobnej odległości od nadajnika około 45 km,okoloce Słupna i teraz mux 1,2,3 mam w jakości 92-94% moze jest problem z instalacja lub antena starszego typu nie łapie 57 kanału z muxem 2.....

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 »

Problemy z anteną nie wchodzą w grę ponieważ:
1. Była wymieniana płytka na nową i kabel antenowy, ponieważ jak zaczął się ten remont w drugiej połowie marca to myślałem że to problemy z anteną są
2. Pozostałe multipleksy odbieram bez problemu
3. Dziś rano był Mux3 jak wspomiałem wcześniej na poziomie do 76% i można go było oglądać a teraz jest poziom sygnału 25% i nie ma wcale obrazu.
A ja jestem osobą niepełnosprawną i nie mogę sam zmienić ustawień anteny, musiałbym wzywać instalatora których u nas jak na lekarstwo.

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 »

Nie wiem co Ci odpisac,ja mam atx-55 z symetryzatorem,jestem zadowolony z odbioru,masz napewno znajomych lub przyjaciół,może mogliby Ci pomóc w dokładnym ustawieniu anteny,ja mam dalej do nadajnika i jestem zadowolony,profil terenu masz podobny do mnie.
Powodzenia.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ »

@ piotrek88: poczekaj spokojnie do końca maja - może w dalszym ciągu robią coś na maszcie lub w nadajniku i muszą obniżać czasowo moce lub co innego.

A co do instalacji antenowej - NIGDY nie można być jaj pewnym w 100% oglądając tylko to, co widać (lub nie) na odbiorniku. Jest tyle czynników, które mogą wpłynąć na jej pracę lub warunki odbiorcze, że ech... sekunda, i już mamy instalację sprawną inaczej, nawet o tym nie wiedząc...

Odpowiedz