DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 31 maja 2012, o 08:21

TVP1 HD TEST już nadaje z Rachocina...a kiedy TVP2? Podobno od 1 czerwca te dwa kanały miały być w jakości HD?

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 31 maja 2012, o 08:41

Jest róznica w jakości miedzy TVP1 HD z mux 1 a TVP 1 z mux 3?
nie mam teraz możliwości sprawdzenia.

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 31 maja 2012, o 09:01

pajda75 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum
Coś tam widać ale pamiętaj że nie wszystkie programy są nagrane w jakości HD. Efekt na pewno będzie podczas oglądania meczy na EURO lub programów nagranych w jakości HD

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 13:46

pajda75 pisze:Jest róznica w jakości miedzy TVP1 HD z mux 1 a TVP 1 z mux 3?
nie mam teraz możliwości sprawdzenia.

Jest różnica i to duża,przynajmniej na 42 calach,chociaż do materiału w HD trzeba zaczekać do wieczora ("Ojciec Mateusz")

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 31 maja 2012, o 14:38

Dzięki chłopaki :)

mzamysle
Posty: 14
Rejestracja: 20 lutego 2012, o 10:04
Odbiornik: TV Philips
Instalacja antenowa: TELMOR DIGIT-6DT, 2-gie piętro, balkon ok 70km od Rachocina
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: mzamysle » 1 czerwca 2012, o 14:19

Czy ktoś nadal ma problemy z MUX-2 z Rachocina?
MUX-1 jest stabilny...jakość prawie cały czas 100%. Dużo słabszy MUX-3 już nie tak dobrze ale stabilnie praktycznie bez zakłóceń. Za to MUX-2 siła sygnału niższa niż MUX-1, a jakość skacze praktycznie od 0 do czasami 100%.
Dodam tylko, że przy innym ustawieniu anteny ściągam MUX-1 z Żółwieńca (746MHz) bez żadnych problemów...więc to nie problem zysku anteny na tak wysokim kanale (762MHz).
Moja lokalizacja to Toruń, ok 70km zarówno do Żółwieńca jak i Rachocina. Oba kierunki bez większych przeszkód terenowych.

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 1 czerwca 2012, o 18:10

Rozmawiałem dziś ze znajomym z Torunia. Mieszka na Rubinkowie i mówił że nie odbiera MUXa2 pozostałe działają. Nie wiem czym to spowodowane? Może p. Jarosław z Emitela się wypowie? U mnie we Włocławku wszystko działa poprawnie bez zastrzeżeń. MUX 2 i 3 na poziomie 83% a MUX 1 na poziomie 85%. (mowa o sile syg.)

Awatar użytkownika
majsza
Posty: 67
Rejestracja: 18 kwietnia 2012, o 09:23
Odbiornik: WIWA HD-90, WIWA HD-50
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Łódź EC4, Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: majsza » 1 czerwca 2012, o 20:31

Dzisiaj w Łowiczu mux1 i mux2 poprawnie.

carolef
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2012, o 10:42
Odbiornik: 50C6500
Instalacja antenowa: ATX55
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PŁOCK RACHOCIN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: carolef » 1 czerwca 2012, o 20:48

Super działa w Gostyninie. ATX55, zasilanie wzmacniacza skręcone do minimum. Myślę nad zastosowaniem samego symetryzatora.

Dla mnie największa niespodzianka i radość to TVP Bydgoszcz. Mam nadzieję, że już tak zostanie.

Awatar użytkownika
Makler1983
Posty: 11
Rejestracja: 23 maja 2012, o 22:08
Odbiornik: TUNER WIWA HD90
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Symetryzator antenowy SA IV-V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PŁOCK RACHOCIN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Makler1983 » 1 czerwca 2012, o 22:47

carolef pisze:Super działa w Gostyninie. ATX55, zasilanie wzmacniacza skręcone do minimum. Myślę nad zastosowaniem samego symetryzatora.

Dla mnie największa niespodzianka i radość to TVP Bydgoszcz. Mam nadzieję, że już tak zostanie.
Moja babcia odbiera w Gostyninie na symetryzatorze - antena taka jak u mnie w opisie.
Na wszystkich muxach pokazuje 82%. Antena zamocowana na 2 piętrze przy oknie.

Johnny Tsunami
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2012, o 11:46
Odbiornik: Dekoder STB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Johnny Tsunami » 2 czerwca 2012, o 07:34

U mnie odbiera bez problemu MUX 1 i MUX 2 ;) Jakość i siła 100/100 % ;)

Niestety, wczoraj na 35 kanale nie znalazło MUX 3 ;) Jak na 35 kanał się przełączyło, to u mnie cały czas sygnał 35 pyłgał i znikał ;) Był nawet taki moment,że było 2 sekundy i znikło ;)

A tak chciałem po pół roku zobaczyć TVP Bydgoszcz . Ludzie pomóżcie ! Dlaczego tak jest ? ;)

Lokalizacja : 40 - 50 km od nadajnika ;)

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 » 2 czerwca 2012, o 13:07

To ja mam podobny problem.

Od momenty kiedy przełączono nadawanie na główny system tj. od piątku 25 maja znikł całkowicie Mux3 0% sygnału, chociaż bywały momenty że na chwilę wpadał sygnał, nawet wczoraj w czasie ulewy był taki moment że siła sygnału podskoczyła nawet do 97% (bardzo dziwne zjawisko), przeważnie przy kiepskich warunkach sygnał słabnie a u mnie było odwrotnie, natomiast na wieczór już było 0%. Natomiast Mux2 na poziomie 70 - 90%, też spadł sygnał zawsze było 96 - 97%, najlepiej jest z Mux1 jakość 97%. Odległość od nadajnika 40km

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 2 czerwca 2012, o 14:00

piotrek88,
poziom sygnału u ciebie jest teraz tak duży, że nie wymaga wzmacniacza.
Odbiornik "przesterowany" będzie pokazywał brak sygnału. Pisałem o tym już wcześniej.
Zastosuj antenę o mniejszym zysku. Spróbuj z prowizoryczną anteną pokojową
a przekonasz się, jak duży sygnał jest u ciebie.
Ważne: wskaźniki siły sygnału w odbiornikach pokazują orientacyjnie poziom sygnału
na wejściu odbiornika pod warynkiem, że mieści się on w zakresie od około 30dBuV do około 80dBuV (czułość odbiornika). Poniżej i powyżej tych wartości wskaźnik przestaje być użyteczny. Dążenie do uzyskania 100% siły sygnału jest bez sensu, gdyż sygnał jest na górnej granicy działania odbiornika i za chwilę mogą się pojawić błędy bądź "brak" sygnału.

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 » 2 czerwca 2012, o 15:16

Zamówiłem montera po niedzieli ma przyjść i coś będzie kombinować, tylko dziwi mnie fakt że Mux.2 i 1 który nadaje z mocą 100kW odbiera bez problemu, natomiast Mux 3 z mocą 20kW i jest zasilny sygnał, chyba że po tym remoncie została podwyższona moc nadajnika, a wczoraj jak była ulewa co zazwyczaj pogarsza jakość odbioru to u mnie był moment że poziom sygnału wzrósł nawet do 97%. Apropo anteny pokojowej to u mnie nie wchodzi w grę, ponieważ okno od pokoju patrzy na północ, natomiast nadajnik jest od południowo-zachodniej strony (okolice Żuromina), próbowałem już kiedyś antene pokojową to nawet analogowych kanałów nie łapie. Musi być antena zewnętrzna

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 » 2 czerwca 2012, o 15:20

Wyłączyłem zasilacz z gniazdka i też nic, nawet na pozostałych wtedy gnie sygnał.

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 2 czerwca 2012, o 15:47

piotrek88
co to znaczy "gnie sygnał"?
Wyłaczenie zasilania wzmacniacza nie jest równoznaczne z fizycznym wypięciem z toru antenowego. Należy fizycznie wypiąć wzmacniacz i na jego miejsce założyć symetryzator.
Gdyby twoja instalacja antenowa dla kazdego z odbieranych kanałów miała jednakowe wzmocnienie to można brać pod uwagę moce nadajników. Ale tak nie jest. Kanały 25 i 57 są blisko początku i końca pasma i z reguły wzmocnienie wzmacniacza jest tam mniejsze niż w środku pasma (k. 35). Napisz jaki masz odbiór kanałów analogowych TVP1 k 29 i TVP2 k39.

Gregi

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Gregi » 2 czerwca 2012, o 15:51

Witajcie,
piszę ponieważ od wczorajszej zmiany nadawania TVP nie jestem w stanie odbierać kanałów TVP 1 HD, TVP 1, TVP 2 HD, TVP 2. Dokładnie po godzinie 20 zniknęły TVP 1 i 2.

Wyszukałem ponownie kanały, sumarycznie otrzymałem ich 29, ale wyżej wymienione kanały TVP łapią sygnał z EPG, jednak nie ma ani dźwięku ani obrazu.

Korzystam z tunera Synaps THD-2855, który w specyfikacji ma napisane:
SD MPEG-2/HD H.264 & fully DVB-T compliant

Próbowałem już zmiany anteny na pokojową, która łapie sygnał, jednak problem jest ten sam co na szerokopasmowej - znajduje 29 kanałów, jednak te TVP nie działają.

Proszę o jakąś poradę.

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 2 czerwca 2012, o 16:38

Gregi,
Problem nie jest w odbiorze sygnału, raczej w jego zdekodowaniu.
Na trzech kanałach 25 (7 programów), 35 (6 programów) i 57 (8 programów) jest nadawanych łacznie 21 programów. Dlaczego u ciebie jest 29?. Może jeszcze odbierasz inny kanał z np.muxem-2 z innego nadajnika? Spróbuj zaprogramować tuner ponownie. Programy TV HD są od wczoraj od rana, więc godz. 20 jakoś się z tym nie wiąże.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pivo » 2 czerwca 2012, o 18:05

http://www.tvp.pl/bydgoszcz/aktualnosci ... sc/7536157

Informacja TVP Bydgoszcz o starcie emisji z Rachocina i wizyta u pewnej rodziny spod Rypina. W wieczornych Zbliżeniach chwalili się wypowiedzią jakiegoś internauty z Włocławka który pisał, że w mieście wreszcie jest TVP Bydgoszcz, bo dotychczas była ona dostępna tylko w kablówce.

piotrek88
Posty: 34
Rejestracja: 15 listopada 2010, o 14:22
Odbiornik: LG M2362D
Instalacja antenowa: szerokopasmowa siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: piotrek88 » 2 czerwca 2012, o 18:54

expert33 pisze:piotrek88
co to znaczy "gnie sygnał"?
Wyłaczenie zasilania wzmacniacza nie jest równoznaczne z fizycznym wypięciem z toru antenowego. Należy fizycznie wypiąć wzmacniacz i na jego miejsce założyć symetryzator.
Gdyby twoja instalacja antenowa dla kazdego z odbieranych kanałów miała jednakowe wzmocnienie to można brać pod uwagę moce nadajników. Ale tak nie jest. Kanały 25 i 57 są blisko początku i końca pasma i z reguły wzmocnienie wzmacniacza jest tam mniejsze niż w środku pasma (k. 35). Napisz jaki masz odbiór kanałów analogowych TVP1 k 29 i TVP2 k39.
Ginie sygnał to znaczy, że jeśli wyłącze zasilacz z sieci to na pozostałych kanałach też jest informacja brak sygnału, mało tego mam zasilacz za pomocą którego można regulować wzmocnienie, nawet jeśli zmiejsze wzmocnienie to kanały Mux.3 też nie wpadają. A odbiór TVP1 i TVP2 z Sierpca jest dobry nie ma śnieżenia szumów itp.

Odpowiedz