DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 16 stycznia 2013, o 22:20

@ luukaaszq: Dodatkowo przy wymianie wzmacniacza antenowego na symetryzator należy wymienić wtyczkę antenową od zasilacza antenowego na zwykłą wtyczkę antenową, najlepiej w całości metalową.

Jeśli masz kabel antenowy cienki, o średnicy ~5mm należałoby go niezależnie wymienić na nowy, o niskim tłumieniu i wysokim współczynniku ekranowania (najlepiej >95dB) i do zastosowań zewnętrznych - kolor czarny. Przykładowo triset-113PE czy Digitsat-113PE.

B. ważne jest ustawienie anteny - ustawiasz ją na MAX jakości (lub minimalnej ilości błędów) odbieranych mux-ów.

luukaaszq
Posty: 6
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 10:35
Odbiornik: LG M2250D
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: luukaaszq » 2 lutego 2013, o 16:43

W antenie był wzmacniacz PAE-65TS wymieniłem na symetryzator i teraz dobrze działa.
Moc 90+% jakość 100% jedynie na kanale 57 jest słabiej moc i jakość 40-70% ale obraz się nie przycina. Kabel mam gruby czarny wtyczki antenowej nie wymieniałem ale wszystko chodzi dobrze. Dzięki za pomoc.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 2 lutego 2013, o 18:18

luukaaszq pisze:wtyczki antenowej nie wymieniałem ale wszystko chodzi dobrze.
wymień, to jest szansa, że jakość na k57 wzrośnie i się ustabilizuje.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 2 lutego 2013, o 18:37

luukaaszq pisze:wtyczki antenowej nie wymieniałem
Przy symetryzatorze powinieneś bezwzględnie wyrzucić wtyczkę z separatorem od zasilacza i zamontować zwykły wtyk antenowy.

luukaaszq
Posty: 6
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 10:35
Odbiornik: LG M2250D
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: luukaaszq » 11 lutego 2013, o 17:19

Podłączyłem zwykłą wtyczkę coś w tym stylu bo miałem taka w domu:
Obrazek
ale nic się nie polepszyło a nawet bym powiedział że jest gorzej. Kanały 25 i 35 odbierają bardzo dobrze wszystko po 100 % tylko kanał 57 siła 0-30% jakość 0-60%. Trochę dziwne bo moc nadajnika od kanału 35 to 20kW i siłę mam na 100% a 57 kanał ma mocniejszy nadajnik 100kW i siłę mam 0-30.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 11 lutego 2013, o 22:09

@ luukaaszq:
A gdzie Ty mieszkasz?

Brak 57 kanału to może być albo jakiś problem z anteną / kablem antenowym, albo coś z ustawieniem anteny z uwagi na SFN z Ciechanowem.

luukaaszq
Posty: 6
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 10:35
Odbiornik: LG M2250D
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: luukaaszq » 12 lutego 2013, o 11:08

_chris_ pisze:@ luukaaszq:
A gdzie Ty mieszkasz?
Tam gdzie zielona strzałka na mapie:
http://www.dvbtmap.eu/viewbookmark.html?bookmark27476

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 12 lutego 2013, o 12:23

@ luukaaszq:n
no to SFN odpada.

Najbardziej podejrzane jest coś z instalacji antenowej - to może być antena, symetryzator, kabel antenowy, któreś ze złączy lub podłączeń, chyba, że pomiędzy anteną a odbiornikiem jeszcze coś jest - sztukowanie kabla, zwrotnica antenowa, rozgałęźnik, itp.

Pozostają jeszcze warunki odbiorcze - może, z jakichś powodów dolatuje tak mało k57, albo jakieś duże zakłócenie blokuje odbiór k57.

Bez miernika pozostaje jedynie systematyczne sprawdzanie przez podmianę poszczególnych elementów.

Zakładam, że antena jest ustawiona na max jakości sygnału z k57.

Kojot48
Posty: 5
Rejestracja: 11 stycznia 2011, o 21:00

Mux 3 z Rachocina

Post autor: Kojot48 » 18 marca 2013, o 11:20

Mam problemy z odbiorem Mux 3 z Rachocina
Mux 1 - jakość 90
Mux 2 - jw
Mux 3 - siła i jakość ok 48-50 no i niestety brak obrazu

Prawdopodobnie jest to spowodowane mocą nadajników.
Mux 1 i 2 - 100kW a mux 3 - 20kW.
Pytanie - Czy będzie podniesiona moc nadajnika mux 3 a jeżeli tak to kiedy?
Następne pytanie: Czy w m. Ciechanów w ślad za mux 1 i 2 planuję się uruchomienie mux 3 ?

Nicker
Posty: 1
Rejestracja: 7 kwietnia 2013, o 14:50

Re: Mux 3 z Rachocina

Post autor: Nicker » 7 kwietnia 2013, o 21:45

Kojot48 pisze:Pytanie - Czy będzie podniesiona moc nadajnika mux 3 a jeżeli tak to kiedy?
Moc MUX 3 zostanie zwiększona po wyłączeniu telewizji analogowej, a to w Rachocinie będzie miało miejsce 17 czerwca 2013r.
Kojot48 pisze:Następne pytanie: Czy w m. Ciechanów w ślad za mux 1 i 2 planuję się uruchomienie mux 3 ?
Zostanie uruchomiony, ale z uwagi na brak wolnych częstotliwości dopiero po wyłączeniu telewizji analogowej, czyli także 17 czerwca 2013r. (ewentualnie następnego dnia).

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: domino16297 » 9 kwietnia 2013, o 21:11

91 km od nadajnika w Rachocinie antena 19 elementowa 21/69 z symetryzatorem. Mux-3 Siła sygnału 100/100 jakość 100/100 :shock:

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: grzegorz0plonka » 9 kwietnia 2013, o 23:27

o dziwo mux-3 nadający z mocą 20 kW 90/100
Tak napisałeś wcześniej a teraz napisałeś 100/100.
No chyba cos poprawiło ci odbiór.

Awatar użytkownika
domino16297
Posty: 337
Rejestracja: 10 maja 2012, o 15:30
Odbiornik: Cabletech URZ 0083
Instalacja antenowa: Antena Siatkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin-Żółwieniec

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: domino16297 » 10 kwietnia 2013, o 09:36

Ustawienie anteny za pomocą dvb-t finder. Teraz sygnał skacze ale odbiór jest stabilny :)

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 7 maja 2013, o 17:20

Po uruchomieniu mux 3 we Włocławku,podejrzewam że usuną wersję bydgoską TVP INFO

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 17 czerwca 2013, o 10:00

Zmiana kanału Mux 3 z 35 na 39 oraz zwiększenie mocy z 20 do 100 kW,widać różnicę,do tej pory miałem moc sygnału 93% a teraz jest 97%.

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 17 czerwca 2013, o 20:45

pajda75 pisze:Po uruchomieniu mux 3 we Włocławku,podejrzewam że usuną wersję bydgoską TVP INFO
Czy ktoś wie czy TVP Bydgoszcz (TVP Info= nadaje w tym MUXie czy już nie? Mieszkam co prawda we Włocławku ale niestety nie mam rotora żeby kręcić anteną na Rachocin i Włocławek a nie po drodze mi do nadajnika we Włocławku. Mam go z tylu anteny.

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 17 czerwca 2013, o 22:13

w mux 3 z Płocka/Rachocina jest TVP Bydgoszcz. We Włocławku to nie wiem ale myśle że też jest wersja bydgoska.

wtol
Posty: 14
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 09:05
Odbiornik: LV6TMPVR4
LV5TDelux USB 2.0
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin, Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: wtol » 17 czerwca 2013, o 23:41

Dotychczas odbierałem MUX-3 na kanale 35 z pełną siłą sygnału pomimo obniżonej mocy nadawania.Po przełączeniu na kanał 39 sygnał znikł /poziom 0 ani śladu/. Pozostałe MUX-y z Rachocina działają nadal z pełną mocą. Ktoś sobie wymyślił i przydzielił w Toruniu kanał 39 Polsatowi/może tymczasowo/, co prawda z polaryzacją pionową, ale wygląda na to, że sygnały się zakłócają.

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 18 czerwca 2013, o 10:37

w Twojej okolicy nadaje mux 3 z Torunia i jest nadajnik w Trzeciewcu,czyli masz dostęp do pełnej ofery NTC?

wtol
Posty: 14
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 09:05
Odbiornik: LV6TMPVR4
LV5TDelux USB 2.0
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin, Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: wtol » 18 czerwca 2013, o 20:00

Wiem. że mam możliwość oglądania MUX-3 z innych nadajników. Chciałem jedynie zwrócić uwagę
na to, że moim terenie powinien działać MUX-3 z Rachocina bo obejmuje ten teren, a także na fakt, że sąsiadują ze sobą bezpośrednio dwa różne MUX-y /3 i Polsat / na tym samym kanale, co nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Odpowiedz