DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 18 czerwca 2013, o 22:05

a kogo teraz w Toruniu obchodzi mux 3 z Płocka/Rachocina???

sektor7
Posty: 48
Rejestracja: 12 września 2012, o 11:19
Odbiornik: LG 42LD550-ZC
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem, 12m.n.p.t. 65km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódź, EC-4

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: sektor7 » 18 czerwca 2013, o 22:16

Panowie, o co chodzi z tym MUX3 z Rachocina? Sąsiad mi sie dzisiaj żalił, że mu nie odbiera, wcześniej stabilny sygnał przy 20 Kw, a teraz nic 0/0,pozostałe MUXy bez zarzutów, wyszukałem mu MUX3 doraźnie z łodzi ściągany tyłem anteny. Tak wyglądają efekty zakończenia cyfryzacji w Mazowieckim? Tak już zostanie ?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 18 czerwca 2013, o 22:18

A sąsiad ma wzmacniacz w antenie? Jeśli tak to przy 170 kW i 65 km od nadajnika to raczej wyrzuć wzmacniacz, ewentualnie zamień na słabszy.

sektor7
Posty: 48
Rejestracja: 12 września 2012, o 11:19
Odbiornik: LG 42LD550-ZC
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem, 12m.n.p.t. 65km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódź, EC-4

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: sektor7 » 18 czerwca 2013, o 22:37

170 KW to sieje MUX 3 z Łodzi, a on ma antene na Płock i od wczoraj MUX3 na 39 nie odbiera, dlatego wyszukałem mu tego MUXa z Łodzi na 43 i odbiera tyłem anteny, wzmacniacz jest, ale nie powoduje przesterów.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 18 czerwca 2013, o 22:54

Ano tak, źle przeczytałem. ;)

sektor7
Posty: 48
Rejestracja: 12 września 2012, o 11:19
Odbiornik: LG 42LD550-ZC
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem, 12m.n.p.t. 65km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Łódź, EC-4

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: sektor7 » 18 czerwca 2013, o 23:11

Emitel nie zaktualizował wykazu nadajników, przy Rachocinie nadal stoi MUX3 kanał 35, podczas gdy podobno przenieśli na 39, ale nie wiem czy zwiekszyli moc

swojak
Posty: 1
Rejestracja: 19 czerwca 2013, o 14:39
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: swojak » 19 czerwca 2013, o 14:47

Witam ja jestem zupełnym laikiem w tych muxach. Jedno co stwierdziłem to to, że od 17 czerwca zanikło mi kilka programów właśnie związanych z Muxem 3, tj. TVP 2HD, TVP1, TVP kultura , Rozrywka , Historia i TVP info Bydgoszcz. Nic mi nie mówią zagadnienia kanałów, częstotliwości itp. Moje pytanie: co mam zrobić abym nadal mógł oglądać te wszystkie programy jak dotychczas przed 17 czerwca. Czy mam przeprogramować telewizor, zmienić antenę na inny nadajnik (aktualnie Płock/Rachocin, zmienić kanał. Proszę o rady

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 19 czerwca 2013, o 15:20

Tak, MUX-3 zmienił kanał i zwiększył moc. Musisz uruchomić automatyczne wyszukiwanie programów w odbiorniku.
Kolejne takie operacje czekają cię 1 września (uruchomienie TVP3 Regiony) i w kwietniu 2014 po opuszczeniu przez TVP MUX-1 i wejścia do tego multipleksu 4 nowych programów. :P

qrzy
Posty: 214
Rejestracja: 24 grudnia 2011, o 13:33
Odbiornik: SDRplay, Nesdr mini 2, Dual Dab 4, Samsung 32"
Instalacja antenowa: Discone # 3-el UKF # Ant.Logarytm. # Yagi UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica, Krzemionki, Wieża Ciśnień

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: qrzy » 19 czerwca 2013, o 16:05

Większość telewizorów ma włączoną automatyczną aktualizację listy kanałów (w sensie programów). Niestety przy zmianie częstotliwości nadawanego multipleksu, trzeba ręcznie wybrać kanał.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: belzebiusz » 19 czerwca 2013, o 19:22

To cię zaskoczę, 2 TV Sony, które chciałem przeprogramować w poniedziałek same zmieniły sobie częstotliwość MUX-3 (z k. 56 na k. 52) z Łosic. :D Ale dla BHP i tak przeprogramowałem. ;)

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 19 czerwca 2013, o 22:01

W mux 3 nie ma już TVP Bydgoszcz,jest zdublowana TVP Warszawa (mux 1 i 3)

Awatar użytkownika
x-l
Posty: 17
Rejestracja: 26 lipca 2010, o 15:02
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit/symetryzator/ TRISET-113 PE/ wysokość ok. 11 m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: x-l » 27 czerwca 2013, o 13:32

Od wczoraj MUX-2 zacina się :shock: . Do tej pory nie było żadnych problemów z odbiorem tego multipleksu. Czy w innych lokalizacjach występuje ten sam problem? Przed wyłączenie analogu miałem problem z MUX-3, ale to ze względu na małą moc nadajnika. Teraz ten nieszczęsny 2 multipleks się sypie.

Kiero
Posty: 3
Rejestracja: 28 czerwca 2013, o 15:47
Odbiornik: TV LG 32"
Tuner Not Only TV LV5TDELUX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa na balkonie/antena pokojowa Zehnder
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Kiero » 28 czerwca 2013, o 15:54

U mnie od wczoraj brak sygnału (Brodnica, ok 50km). Problemy zaczęły się od środy, ale mogło to być spowodowane opadami deszczu, na wieczór gdy przestało padać było już lepiej, natomiast od czwartku czarny ekran na wszystkich MUX-ach. Ponowne wyszukiwanie nic nie daje (nawet nic nie wyszukuje), próbowałem na dwóch antenach. Wie ktoś co się dzieję? Jakiś rok temu też były problemy z powodu prac konserwacyjnych, ale co roku przecież ich chyba nie robią!

EDIT: Od ok. 19 sygnał wrócił, jednak nadal jest problem z MUX3, sygnał jest bardzo słaby, czasami zanika, w ogóle MUX3 mam teraz na dwóch kanałach: 36 i 39, ale na obu jest równie słaby.

Awatar użytkownika
ikim
Posty: 1
Rejestracja: 1 lipca 2013, o 19:04
Instalacja antenowa: 30cm drucik miedziany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin, Trzeciewiec

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: ikim » 1 lipca 2013, o 19:13

pajda75 pisze:a kogo teraz w Toruniu obchodzi mux 3 z Płocka/Rachocina???
Obchodzi wielu ludzi ktorzy maja okna tylko na wschod i nie maja mozliwosci skierowac antenty na Trzeciewiec. A sila sygnalu na zwyklej antenie bez wzmacniacza to 90-95% 8-)

-- połączono
Kiero pisze:U mnie od wczoraj brak sygnału (Brodnica, ok 50km). Problemy zaczęły się od środy, ale mogło to być spowodowane opadami deszczu, na wieczór gdy przestało padać było już lepiej, natomiast od czwartku czarny ekran na wszystkich MUX-ach. Ponowne wyszukiwanie nic nie daje (nawet nic nie wyszukuje), próbowałem na dwóch antenach. Wie ktoś co się dzieję? Jakiś rok temu też były problemy z powodu prac konserwacyjnych, ale co roku przecież ich chyba nie robią!

EDIT: Od ok. 19 sygnał wrócił, jednak nadal jest problem z MUX3, sygnał jest bardzo słaby, czasami zanika, w ogóle MUX3 mam teraz na dwóch kanałach: 36 i 39, ale na obu jest równie słaby.
Kanal 36 to bydgoski sygnal MUX3
A z Płocka nie bylo problemu nawet przy mocy 20kW

Proszę o publikację postów zgodnie z zasadami polskiej pisowni.
Zamiast publikacji postu pod swoim postem należy uzupełnić (edytować) poprzednią wypowiedź

kmito
Posty: 15
Rejestracja: 1 października 2012, o 09:52
Odbiornik: Opticum STB N1
Instalacja antenowa: typu ATX 55 symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kmito » 2 lipca 2013, o 09:51

x-l pisze:Od wczoraj MUX-2 zacina się :shock: . Do tej pory nie było żadnych problemów z odbiorem tego multipleksu. Czy w innych lokalizacjach występuje ten sam problem? Przed wyłączenie analogu miałem problem z MUX-3, ale to ze względu na małą moc nadajnika. Teraz ten nieszczęsny 2 multipleks się sypie.
U mnie to samo.
Do tego jeszcze czasami Mux-1 też się przycina.
Najstabilniej o dziwo jest teraz Mux-3
Sytuacja bardzo podobna jak w zeszłym roku w czasie remontu.

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 3 lipca 2013, o 20:32

Przed wyłączeniem analoga było u mnie OK. (Włocławek centrum) teraz siły sygnałów wahają się od 65 do 80%. Poprzednio wszystkie MUXy były na poziomie 83-85%. Może ktoś z EMITELa się wypowie co się dzieje? Czym te spadki są spowodowane?

Dziś 17.08. wszystko u mnie jest już OK. Poziom sygnału od 83-85%

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pivo » 20 sierpnia 2013, o 11:44

Czy ktoś zauważył zmianę mocy MUX3 i problemy z odbiorem z Rachocina?

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 20 sierpnia 2013, o 23:13

u mnie ok

grotandy
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2012, o 08:12

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: grotandy » 19 września 2013, o 14:51

Jaka jest obecnie moc nadawania z MUX-3? Bo od kilku miesięcy nie odbieram już z MUX-3 żadnego sygnału.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 19 września 2013, o 16:18

@ grotandy:
Rachocin

Odpowiedz