Mysle ze regulacja anteną nic nie da dlatego ze moja atx patrzy prosto na maszt w rachocinie, jak juz mowilem widze go golym okiem z okna

no, Rachocin to powinieneś złapać bezproblemowo, i to oba mux-y, masz niewiele powyżej 30km. Chyba, że masz jakąś tragiczną lokalizację i masz kłopoty z odbiorem jedynki i dwójki analogowej. Wtedy trzeba by pewnie trochę pokombinować...emitex pisze:1 1 mam pytanie, czy sygnał z płocka ew z warszawy zostanie złapany w Mławie?
potrzebowałbyś jakiś dekoder do telewizora - popatrz w tych wątkach: http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=36.2. mam zwykla antene i stary telewizor chyba 10-12 letni ale ktory ma wejscie euro co procz takiego dekodera byloby mi potrzebne aby odbierac te muxy?
to raczej nie powinieneś mieć problemów. Może jakieś z mux-2 na k57, bo nie wiadomo, jak ta twoja 'siatka' się będzie sprawować na k57, ale to trzeba po prostu spróbować.emitex pisze:łapie z Sierpca 1 i 2 analogowo, odbiór jest wręcz idealny, antene mam na balkonie na wysokości ok 4- 5 metrów
antenę mam zwykła (siatkową?) ze wzmacniaczem
jeśli wejście jest sprawne, to nie powinno być problemów.zastnawialem sie tylko nad telewizorem ale chyba nie bedzie z nim problemu skoro jest te gniazdo euro bo chyba nie ma co do tego wiekszych wymagan?
Sierpc to właśnie Rachocinczyli jesli dobrze zrozumialem, lapiac spokojnie 1 i 2 z sierpca to z rachocinem nie powinno byc tez problemu
Poczytaj wątki we wskazanym wyżej dziale [Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe]. Własciwie większość odbiorników to ta sama baza i czasami trochę różne softy. NOT LV6T, Opticum FT24p, Signal AV508, Strong Wiwa czy Arriva T-50 i kilka innych - to wszystko "bracia". Mnie się podoba NOT LV6T jako odbiornik. I chwalą go inni jako odtwarzacz dla plików multimedialnych.i jedyna kwestia na chwile obecna to zakup dekodera
a czy moglbys jakis polecic ew?
Dzisiaj mux-2 zniknął, a mux-3 pokazuje poziom sygnału 55%. Chyba propagacja tak radykalnie się nie zmieniła_chris_ pisze:Nie napisałeś, na jakim odbiorniku odbierasz, ale wskazania siły sygnału w okolicach 50% oznaczają zwykle granicę czułości odbiornika. Tak, że jeśli dla 65% jest w miarę OK, to przy 50% twój odbiornik przestaje po prostu odbierać cyfrę i stąd pikseloza. Wszystko prawidłowo. To tak w dużym uproszczeniu.x-l pisze:Z MUX-2 odbieram bardzo niestabilny sygnał. (...) Siła sygnału zmienia się w zakresie 50-65 %. Podczas zmiany siły w dół zwiększa się poziom błędów i występuje pikseloza.trochę mało, ale zwykle wystarcza do stabilnej pracy.x-l pisze: MUX-3 zachowuje się bardzo stabilnie, siła sygnału utrzymuje się na poziomie ok. 70.Oczywiście wszystko zależy od warunków lokalnych (mogą być gorsze lub lepsze, i to niezależnie dla obu mux-ów), ale taka odległość to już, moim zdaniem, może być przy daleko, jak na antenę pasywną i wysoki kanał (k57) na którym nadawany jest mux-2. Dodatkowo, możesz mieć zakłócenia od TVP1 na k57 nadawanego z Ciechanowie. Mieszkasz gdzieś w pobliżu Ciechanowa?x-l pisze:Do nadajnika mam 53 km. (...) Na maszcie mam zainstalowaną antenę A2670 z symetryzatorem. Charakterystyka anteny powinna zapewniac dobry odbiór obu MUX-ów, chyba, że MUX-2 jest jeszcze w fazie dostrajania nadawania.
Antenę masz ustawianą na jakość mux-2 czy tak ogólnie? W przypadku słabych odbiorów niezwykle istotne jest bardzo dokładne ustawienie anteny na maksimum jakości najsłabszego mux-a.
Jeśli masz jakieś zwrotnice antenowe lub rozdzielacze po drodze od anteny do TV to wyrzuć je na początek.
Być może potrzebny jest po prostu jakiś mały wzmacniacz w antenie.
taka sytuacja, skutkująca gwałtownymi skokami poziomu / jakości sygnału może mieć kilka przyczyn:tidigi pisze: MUX 3 odbieram bardzo dobrze i stabilnie niestety MUX2 praktycznie nie udaje sie odbierac. Byl w srode taki dzien ze MUX2 dzialal ladnie z ta sama sila sygnalu 92 % ( na LE40C650) ale to byl jeden dzien i obecnie znow jest ze sila sygnalu skacze od 0 do 90 cykilcznie.
takie rzeczy mogą się spokojnie zdarzyć, pomijając już wymienione powyżej przyczyny związane z instalacją antenową i środowiskiem. Wystarczy, że odbiera się mux-y nie z kierunku bezpośredniego, a z odbić lub na zasadzie miksu sygnału z kierunku bezpośredniego i odbić - i już może być dowolnie, ponieważ tory każdego mux-a mogą być w ogólności inne.tidigi pisze:Wyglada jednak na to ze MUX2 nie jest nadawany moca tak jak podają informacje tzn 100 kW bo jest to trochę dziwne ze MUX 3 który jest zdecydowanie mniejsza mocą jest bardzo dobrze i stabilnie. Szkoda bo w Toruniu wg planów kiepsko będzie w najbliższym czasie z DVB-T
Dzieki za sugestie, tzn myslalem nad tym ostatnim punktami gdyz moze byc nadal ze sygnal jest przesterowany na LNA 177 i zgadzam sie ze regulacja napiecia moze spodowac nie prawidlowa praca ukladu wzmacniacza. Myslalem ze jesli silny sygnal jest z wzm LNA177 to wlasnie regulowany tlumnik pozwoli mi zmiejszyc poziom sygnalu ktory wchodzil na glowice TV i wydawalo mi sie ze po to stosuje sie tlumniki regulowane antenowe ale byc moze mylilem. Zobacze czy uda mi sie dostac slabszy wzm LNA 101 w Toruniu bo na samym symetryzatorze (bez wtyczki z zasilacza antenowego) sprawdzalem zanim wstawilem wzm LNA 177 nie odbieram nic a program analogowy TVP1 na kanale 29 z Rachocina jest ledwo widoczny wiec wzm ant jest potrzebny_chris_ pisze:...
- ....
- wzmacniacz o małym wzmocnieniu - np. LNA-101 (15dB wzmocnienia).
- wzmacniacz o pośrednim wzmocnieniu - np. LNA-169 (25dB wzmocnienia).
typowo, przy DVB-T, to właśnie przesterowany wzmacniacz "zabija" sygnał.tidigi pisze:Myslalem ze jesli silny sygnal jest z wzm LNA177 to wlasnie regulowany tlumnik pozwoli mi zmiejszyc poziom sygnalu ktory wchodzil na glowice TV i wydawalo mi sie ze po to stosuje sie tlumniki regulowane antenowe ale byc moze mylilem.