DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: bizon » 26 listopada 2011, o 09:41

Co się dzieje z tym 3 muxem od jakiegoś już czasu robi się pikseloza sygnał skacze ale nawet przy 70% sygnału wskakują błędy. Zdarza się nawet tak, że wskakuje obraz ten, który był wyemitowany kilka sekund wcześniej

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pivo » 26 listopada 2011, o 13:47

Wina pogody. W tej chwili u mnie jest pochmurno więc jakość cyfrówki spadła o parę procent. W wypadku tropo, szczególnie na pograniczu zasięgu jakość zamiast rosnąć często spada.

Fafaq

MUX 3 problem z wyszukaniem

Post autor: Fafaq » 11 grudnia 2011, o 20:34

Witam , mam problem MUX 3. Mianowicie nie wyszukuje kanałów. MUX 2 znajduje wyśmienicie (jakość 75-100% w zależności od wiatru który dziś jest spory) , a MUX 3 no niestety nie znajduje. Dodam że gdy próbuję ręcznie wyszukać MUX 3 to wskaźnik poziomu sygnału "miga" tzn. Pokazuje 100% a sekundę później 0% . I tak cały czas i niestety nie mam tych kanałów.
Posiadam odbiornik WIWA HD-50 , Antena siatkowa ze wzmacniaczem. Odległość w Lini Prostej Do Nadajnika (Rachocin) wynosi w lini prostej około 5 km. Próbowałem także odłączania zasilania od Antenty , ale efekt jest taki sam.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: MUX 3 problem z wyszukaniem

Post autor: rocklee » 11 grudnia 2011, o 22:58

Spróbuj wymienić wzmacniacz na symentyzator, gdyż masz za blisko do nadajnika, by używać wzmacniacz, co powodować może zbyt silne odbieranie sygnału.

TOMKAP

Problemz odbiorem MUX 2

Post autor: TOMKAP » 16 grudnia 2011, o 11:31

Prośba o radę. Mieszkam w Płocku na Winiarach. Posiadam nowoczesny odbiornik tv oraz starą antenę kierunkową zew bez wzmacniacza . Bardzo dobrze odbieram kanały MUX 3 natomiast kanały MUX 2 są wykrywane przez telewizor z informacją słaby sygnał (w praktyce ich nie odbieram). Te same kanały odebrałem na dipolu radiowym w innym rejonie miasta oddalonym od nadajnika ok 15km dalej. Jeżeli jest to problem anteny,to jaką należy zastosować ?
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2011, o 16:56 przez TOMKAP, łącznie zmieniany 1 raz.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Tom345 » 16 grudnia 2011, o 16:31

Antena ma zapewne niepotrzebny wzmacniacz wraz z zasilaczem... Pozbądź się tego i wsadź symetryzator.

Fafaq

Re: MUX 3 problem z wyszukaniem

Post autor: Fafaq » 27 grudnia 2011, o 21:15

Fafaq pisze:Witam , mam problem MUX 3. Mianowicie nie wyszukuje kanałów. MUX 2 znajduje wyśmienicie (jakość 75-100% w zależności od wiatru który dziś jest spory) , a MUX 3 no niestety nie znajduje. Dodam że gdy próbuję ręcznie wyszukać MUX 3 to wskaźnik poziomu sygnału "miga" tzn. Pokazuje 100% a sekundę później 0% . I tak cały czas i niestety nie mam tych kanałów.
Posiadam odbiornik WIWA HD-50 , Antena siatkowa ze wzmacniaczem. Odległość w Lini Prostej Do Nadajnika (Rachocin) wynosi w lini prostej około 5 km. Próbowałem także odłączania zasilania od Antenty , ale efekt jest taki sam.
Witam tak jak polecaliście problem rozwiązany za pomocą symetryzatora. Teraz oba multiplexy 100% . Obraz piękny i czysty. Dzięki Koledzy ;]

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: MUX 3 problem z wyszukaniem

Post autor: rocklee » 29 grudnia 2011, o 20:21

Fafaq pisze:.
Polecam się na przyszłość <3 xd

Odpowiadajac post pod postem proszę nie cytować treści. Zasady forum: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=313

Gruszek

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Gruszek » 27 lutego 2012, o 16:34

Mam problem. Do nadajnika mam około 60 km. Odbieram wszystkie kanały typu tvn polsat jest ich 8... Natomiast nie odbieram kanałów tvp. Sygnał na 57 kanale mam 93 % Może mi ktoś podpowiedzieć co jest nie tak?

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 27 lutego 2012, o 17:05

@ Gruszek:
wygląda, że masz instalację antenową niewłaściwą do odbioru mux-3. mux-3 ma małą moc w stosunku do mux-2 - vide Rachocin

Napisz więcej: jakiego typu antena, gdzie umieszczona, ze wzmacniaczem (zasilaczem antenowym) czy bez, jak długi kabel antenowy, jakiej jest średnicy, koloru, ile TV/dekoderów podpiętych jest pod antenę, i najważniejsze - gdzie mieszkasz... Czym dokładniej, tym lepiej, zdjęcie też może być.

Jak myślisz, że tu są wróżki, to się niestety mylisz... :D

Habi53
Posty: 47
Rejestracja: 5 października 2011, o 17:43
Odbiornik: Signal-527
Instalacja antenowa: Ant.siatkowa+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Olsztyn-Pieczewo

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Habi53 » 21 marca 2012, o 12:52

Chciałem zapytać czy nadajnik w Płocku ma przerwę? Bo ja nagle wczoraj wieczorem przestałem odbierać sygnał.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: bizon » 21 marca 2012, o 13:43

Habi53 pisze:Chciałem zapytać czy nadajnik w Płocku ma przerwę? Bo ja nagle wczoraj wieczorem przestałem odbierać sygnał.

Albo zeszli mocno z mocy albo faktycznie awaria, bo ja też nic nie mam

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 21 marca 2012, o 17:33

Informacja z Emitela:

W obiekcie RTCN Płock / Rachocin prowadzone są prace przy wymianie
szczytowego systemu antenowego,
z którego prowadzona jest normalnie emisja programów TV analogowej i
cyfrowej.
Na czas prac, których zakończenie planwane jest na drugą połowę maja
emisja jest realizowana z zastępczego,
niżej zawieszonego systemu antenowego, z obniżonymi mocami. Może
wiązać się z tym niestety pogorszenie jakości
odbieranych programów TV z obiektu.

MUX3 we Włocławku padł! nie dolatuje! MUX2 bez zmian!

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 21 marca 2012, o 18:15

Do niedawna miałem siła sygnalu mux 2 i 3-93% poziom błędów-0
Teraz mux 2-siła sygnału-62% poziom błędów 0
mux 3-siła sygnału-48-52% poziom błędów 200-300 od czasu do czasu pikseloza
Lokalizacja:Słupno koło Płocka

Stentor
Posty: 38
Rejestracja: 5 lutego 2011, o 22:28
Odbiornik: TV Samsung B551, testowo tuner LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: DIGIT Activia TELMOR, THOMSON ANT85, testowo OPTICUM AX 1000

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Stentor » 21 marca 2012, o 19:45

kasior83 pisze:Informacja z Emitela:



MUX3 we Włocławku padł! nie dolatuje! MUX2 bez zmian!
Na jakim kanale masz tą dwójkę . Ja w Toruniu nie mam żadnego z Rachocina . Podejrzewam że MUX2 masz z Żółwieńca albo Trzeciewca a nie z Rachocina

Swoją drogą Emitel znowu się nie popisał . Rozpoczął prace modernizacyjne nigdzie o tym ani słowa .
Dzwoniłem do cyfryzacja.gov.pl i na infolinii też nic nie widzieli o zmianach parametrów sygnału.
Podobnie było z montażem anten w Trzeciewcu . Mieli problemy ale oczywiście nie pofatygowali się aby cokolwiek na ten temat napisać . Jak zaczęliśmy narzekać to usuwali posty i w końcu zamknęli wątek.
Panowie z Emitela, my bezpośrednio wam nie płacimy ale to my jesteśmy waszymi klientami i domagamy się poważnego traktowania . Czy naprawdę tak ciężko pomyśleć o nas i sklecić kilka zdań wyjaśnienia?

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 21 marca 2012, o 21:04

Na pewno odbieram Rachocin bo tak mam antenę ustawioną a kanał to 57

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: bizon » 21 marca 2012, o 21:10

coś dolatuje ale straszna pikseloza nie idzie patrzeć

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 21 marca 2012, o 23:40

Informację o wymianie anten dostałem na e-mail bezpośrednio z Emitela. Niestety nie napisali do jakich mocy zmienili nadawie. Analog też się pogorszył ale co tu chcieć skoro MUX3 to było 20kW! Ciekawe ile jest teraz i jak nisko są anteny?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Jarosław Bałuka » 22 marca 2012, o 14:31

W obiekcie RTCN Płock / Rachocin prowadzone są prace przy wymianie szczytowego systemu antenowego, z którego prowadzona jest emisja programów TV analogowej i cyfrowej. Na czas prac, emisja jest realizowana z zastępczego, niżej zawieszonego systemu antenowego, z obniżonymi mocami. Może to spowodować nieznacznie pogorszenie jakości odbioru programów TV z tego obiektu.
Zakończenie prac planowane jest na drugą połowę maja.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rocklee » 22 marca 2012, o 19:30

Cieszy mnie, że ktoś z Emitela wreszcie napisał, ale do jasnej cholery, czy tak trudno zrozumieć, że prosty człowiek jak widzi, że jest problem z odbiorem, a wcześniej go nie było próbuje wymieniać antenę, kable itd, co jest zbędne, gdyż WYSTARCZYŁOBY poinformować nawet na głównej stronie, ale nie od dziś Emitel ma nas gdzieś informując dopiero mocno po fakcie. Może dostanę bana, może nie, ale mam dość trzymania w sobie żalu do tej firmy, która wiele razy olewała Nas i obstawiam, że nadal to będzie robić.

Odpowiedz