DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 20 grudnia 2010, o 14:53

pajda75 pisze:... i bez syntezatora jakość mux 2i3-93% :)
jeśli to ATX, to symetryzator masz zamontowany fabrycznie w antenie...

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pajda75 » 20 grudnia 2010, o 14:54

hmmm,sprawdze na wiosne ;) a jest rzeczywiście

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: krystianb » 20 grudnia 2010, o 17:49

Co do dyskusji na temat siatek, mam jakiś najgorszy chłam. Do nadajnika mam 36km, zarówno na mux2 jak i 3 brakuje skali w TV jeśli chodzi o poziom sygnału - antena prawie że tyłem do nadajnika. Niestety zakłócenia od układów zapłonowych czy zapalarki piezo dają się we znaki.

Jutro będę uruchamiał jeszcze miedzianą yagę z nowym symetryzatorem.

mir1111
Posty: 25
Rejestracja: 5 listopada 2010, o 12:12

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: mir1111 » 22 grudnia 2010, o 11:55

Witam Wszystkich.Czy może ktoś odpowiedzieć dlaczego nadajnik z Płocka na MUX-3 nadaje o mocy 20Kw i sygnał jest mocniejszy od MUX-2,gdzie nadajnik MUX-2 nadaje z mocą 100 kw.Z powyższym pytaniem,prościej jest złapć MUX-3,nie ma problemów,natomiast z MUX-2 jest gorzej z wyszukaniem programów na kanale 57,anteny mimo zakresu 69 kanału o miejszym zysku trzeba zmieniać na antenę o większym zysku.DLACZEGO-jeżeli moc 20 KW jest słapsza 5-krotnie od mocy 100 Kw.Ciekawe,pozdrawiam i zdrowych i wesołych świąt życzę.

torun-sky

DVB-T w Toruniu z Rachocina

Post autor: torun-sky » 22 grudnia 2010, o 12:51

Witam


Jak w tytule ,czy ktoś złapał MUX-2 e Toruniu ? podobno w Gronowie pod Toruniem oraz Złotorii śmiga aż miło :D.Ja testy przeprowadzę po świętach z anteną kierunkową przedział 21-69 kanał i symetryzatorem , i podłączeniem do TNK HD. Mieszkam na 9 piętrze z "czystym" widokiem, w lini prostej mam 74 km ,teoretycznie jest szansa,
więc liczę na "sukces" :D
Piszcie czy komuś się udało złapać sygnał jaki poziom i w jakiej części Torunia lub miejscowości pod Toruniem

Zdrowych i Wesołych świąt

Pozdrawiam

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 23 grudnia 2010, o 13:04

mir1111 pisze:Czy może ktoś odpowiedzieć dlaczego nadajnik z Płocka na MUX-3 nadaje o mocy 20Kw i sygnał jest mocniejszy od MUX-2,gdzie nadajnik MUX-2 nadaje z mocą 100 kw.Z powyższym pytaniem,prościej jest złapć MUX-3,nie ma problemów,natomiast z MUX-2 jest gorzej z wyszukaniem programów na kanale 57,anteny mimo zakresu 69 kanału o miejszym zysku trzeba zmieniać na antenę o większym zysku.DLACZEGO-jeżeli moc 20 KW jest słapsza 5-krotnie od mocy 100 Kw.
Jest okres uruchamiania mux-2 więc pytanie - czy rzeczywiście jest 100kW na mux-2. A jeśli jest, to przyczyn takiej nierównowagi może być kilka:
  • odbiera się któryś z sygnałów (albo oba) nie bezpośrednio, a z odbicia, i już może być bardzo różnie.
    .
  • zalegający śnieg i lód potrafi również w znacznym stopniu zmienić propagację fal, w sposób niekontrolowany. W ten sposób, oprócz sygnałów odbieranych normalnie, można uzyskać dodatkowy 'bonus' od wszelakich czasowych odbić na śniegu, albo i wręcz odwrotnie. Dla odmiany, w okresie ciepłym mamy liście na drzewach, które potrafią zdrowo przytłumiać...
    .
  • z antenami też bywa różnie. Na wysokich kanałach - powyżej k55 - to to, co jest napisane w parametrach sprzętu, a to co jest w rzeczywistości, może się mieć nijak do siebie. Wszystko zależy od konstrukcji oraz wykonania: anteny, symetryzatora (wzmacniacza) i kabla antenowego. I w zależności, jak się to wszystko poskłada do kupy, może być OK, albo do d.... :D
    .
  • czułość odbiorników wraz ze wzrostem częstotliwości w typowej sytuacji maleje.
    .
  • również odporność na zakłócenia może być mniejsza na wysokich kanałach, co dodatkowo utrudnia odbiór.
A jeśli jest to w okolicach Ciechanowa, to jeszcze może być problem z TVP1 analogowym na k57 z Ciechanowa, który może zakłócać odbiór mux-2 z Płocka.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: bizon » 23 grudnia 2010, o 13:51

u mnie jest tak samo MUX 3jest mocniejszy od MUX2
Obrazek


Obrazek

igal
Posty: 18
Rejestracja: 16 października 2010, o 14:31
Odbiornik: Sony KDL40EX720 / KDL32EX500
Instalacja antenowa: Maximum UHF-200 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock / Rachocin i Raszyn Warszawa

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: igal » 23 grudnia 2010, o 21:03

Jeszcze trzy dni temu MUX2 miał mocniejszy sygnał niż MUX3. Obecnie sytuacja się odwróciła, może z powodu nadajnika analogowego w Ciechanowie. Pomiary mam potwierdzone na dwóch różnych instalacjach antenowych.

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 23 grudnia 2010, o 21:23

igal pisze:Jeszcze trzy dni temu MUX2 miał mocniejszy sygnał niż MUX3. Obecnie sytuacja się odwróciła, może z powodu nadajnika analogowego w Ciechanowie. Pomiary mam potwierdzone na dwóch różnych instalacjach antenowych.
może być, że mux-2 na docelowej założonej mocy w sektorze na kierunku Ciechanowa zakłócał TVP1 w Ciechanowie, co w końcu nie byłoby takie dziwne. To mu zmniejszyli moc na kierunku Ciechanowa albo ustawili teraz moc na prawidłową. 31.12. się okaże. Trzeba pamiętać, że owe 100kW to moc w ogóle przydzielona na nadajnik, co nie oznacza w uogólnieniu, ze w każdym kierunku będzie wypromieniowywana taka sama moc.

Teraz dla odmiany może być problem z jakością sygnału mux-2 w okolicach Ciechanowa. Swoją drogą ciekawa sytuacja wyniknęła z tymi nadajnikami, czyżby ktoś nie docenił skuteczności propagacji sygnałów cyfrowych...? :D

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: bizon » 23 grudnia 2010, o 22:20

widze zmiany dodali puls2

drzp
Posty: 29
Rejestracja: 31 października 2010, o 13:25

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: drzp » 24 grudnia 2010, o 12:37

Czy wiadomo z jaką mocą leci teraz MUX-2?
Wcześniej u siebie miałem bezproblemowy odbiór, a dzisiaj to już wogóle nic nie mogę odebrać. Przestawiłem więc lekko antenę i wybrałem wyszukiwanie kanałów. O dziwo tuner znalazł MUX-3 nadawany mocą 20kW i odbieram całą paczkę TVP bez większych problemów.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: bizon » 25 grudnia 2010, o 12:24

łapiecie mux2 ? bo mi jakoś dziwnie zniknoł mux 3 cały czas dobry

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: krystianb » 25 grudnia 2010, o 18:49

Antenę ustawiałem 22 grudnia (staroć z demobilu ma minimum ze 30 lat, yaga chyba 10 elemntów najmniejszy direktor się zagubił, jeszcze miedziana, z nowym symetryzatorem drukowanym) Sygnał mux3 łapała z kąta 90* dopiero mux2 trzeba było dopieścić. Od tej pory oba sygnały mam poza skalą TV - pełny pasek. Dopieszczanie ustawienia opierało się na stopie błędów.

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 27 grudnia 2010, o 12:53

Witam wszystkich :) a ja mam taki problemik do nadajnika mam 30 km i stara antene baaardzo heh i kanaly tvp lapie bardzo ladnie a gdy wlaczam tvn czy te z 2 multi to tez zasieg jest pelny ale pochodza 5 min i zasieg ginie a kanaly tvp nadal odbieraja a i dodam ze telewizje odbieram na kompie na tym tunerze USB :)a i dodam ze jak wylacze program i wlacze go ponownie to znow dzieje sie tak samo pochodzi 5 min i koniec

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 13:47

pablo pisze:Witam wszystkich :) a ja mam taki problemik do nadajnika mam 30 km i stara antene baaardzo heh i kanaly tvp lapie bardzo ladnie a gdy wlaczam tvn czy te z 2 multi to tez zasieg jest pelny ale pochodza 5 min i zasieg ginie a kanaly tvp nadal odbieraja a i dodam ze telewizje odbieram na kompie na tym tunerze USB :)a i dodam ze jak wylacze program i wlacze go ponownie to znow dzieje sie tak samo pochodzi 5 min i koniec
to wygląda na za silny wzmacniacz zamontowany w antenie. W odległości 30km to w zasadzie miałbyś szanse odbierać na antenie bez wzmacniacza (czyli z zamontowanym symetryzatorem) albo z jakimś wzmacniaczem o małym wzmocnieniu (tak, z 15dB).

Może być też tak, że to wina zasilacza sieciowego (zakłócenia).

Na początek możesz podkręcić anteną od obecnego kierunku - tak do 90 stopni w obie strony albo ustaw ją tyłem do obecnego kierunku - i popatrz co się dzieje. Jeśli to za silny wzmacniacz, to powinno się coś zmienić. Jeśli dalej będzie tak samo, wymień zasilacz lub zamień wzmacniacz na symetryzator.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: bizon » 27 grudnia 2010, o 14:10

Może ktoś z Emitela łaskawie zabierze głos co się stało z mux 2 od włączenia do 23 grudnia wszystko było OK.! a teraz niema w ogóle to znaczy rano był ale taka pikseloza że nie szło patrzeć. mux 3 cały czas dobry

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 27 grudnia 2010, o 15:24

wlasnie pod antene nie ma zadnego zasilacza podpietego :/ moze juz antena jest badziewska?

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 15:31

pablo pisze:wlasnie pod antene nie ma zadnego zasilacza podpietego :/ moze juz antena jest badziewska?
a jaka to w ogóle antena - siatka? Program pokazuje ci jakąś wielkość i jakość odbieranego sygnału?

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 27 grudnia 2010, o 15:37

antena cos takiego :
http://www.speedyshare.com/files/25917415/16_21-69.jpg
powiem ze chyba nawet taka sama a program pokazuje siłe sygnału a program to TotalMedia 3 dzieki wogole za pomoc :)

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 15:50

pablo pisze:powiem ze chyba nawet taka sama a program pokazuje siłe sygnału a program to TotalMedia 3 dzieki wogole za pomoc :)
no to antena wygląda na porządną.

Ile kresek jakości pokazuje ci TotalMedia dla obu muxów?

I gdzie mieszkasz - bo może ten brak programów z mux-2 to skutek nakładania się na mux-2 analogowego TVP1 z Ciechanowa?

Odpowiedz