DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound » 8 czerwca 2012, o 13:52

Oby zrobili i chyba zrobili,bo wszystkie MUXy u mnie od 90 do 100% siły. Brawo Emitel, zdąrzyliście niemal przed pierwszym gwizdkiem.Do 1ego lipca wstrzymajcie wszystkie prace, ludzie żyją już piłką :D

chojny
Posty: 3
Rejestracja: 25 maja 2012, o 22:50
Nadajnik - obiekt nadawczy: Plock/ Rachowin wł. Sierpc/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: chojny » 8 czerwca 2012, o 22:44

powiem tak jaja się dzieją cały czas ..............

Johnny Tsunami
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2012, o 11:46
Odbiornik: Dekoder STB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Johnny Tsunami » 9 czerwca 2012, o 10:13

U mnie MUX 1 i MUX 2 - 100 % ;)
MUX 3 - po godzinie super odbioru ,które miało 75 % ( w granicach 19.50 - 20.35 ) zrobiło się do 0 % ;) Niech ten MUX 3 dobrze zrobią , bo do mnie cały czas nie dolatuje ! Znowu pyłga ! :)

czarekd85
Posty: 5
Rejestracja: 6 czerwca 2012, o 15:52
Odbiornik: Sony KDL-32BX300
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Televes DAT HD + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: czarekd85 » 9 czerwca 2012, o 11:09

A u mnie w końcu jest dobrze. MUX1, z którym były ogromne problemy teraz ma jakość 100%, siła (na wzmacniaczu) 90-95%. Pozostałe MUXy też OK. Oby tak zostało!

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 9 czerwca 2012, o 11:12

Tsunami, powiem ci tak:
Setki ludzi odbierają muxy z tego nadajnika i mają dobrze.
W odległości 40km od nadajnika jest taki sygnał, że łańcuchy psom przy budach grają.
A ty cały czas masz problem. Jak nie wiesz dlaczego to popatrz w lustro.

Johnny Tsunami
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2012, o 11:46
Odbiornik: Dekoder STB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Johnny Tsunami » 9 czerwca 2012, o 11:20

Może jednak antena kierunkowa byłaby dobrym pomysłem ;)

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 9 czerwca 2012, o 11:22

No w końcu piszesz rozsądnie.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rockhound » 9 czerwca 2012, o 15:15

Johnny Tsunami pisze:Może jednak antena kierunkowa byłaby dobrym pomysłem ;)

Jeśli mieszkasz 40 km od nadajnika zmień wzmacniacz na słabszy np. Anprel SWA-2/LUX o zasięgu 30-60km

Johnny Tsunami
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2012, o 11:46
Odbiornik: Dekoder STB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Johnny Tsunami » 9 czerwca 2012, o 19:15

Oficjalnie operacja " CYFRYZACJA " u mnie zakończyła się sukcesem ;)

Po małych poprawkach w antenie wszystkie MUX-y = 100 % ! :)

Dzięki serdeczne za pomoc ! :)

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: micial » 9 czerwca 2012, o 21:55

Lepiej poczekaj z ogłaszaniem tego sukcesu parę dni ;)
Dziś są dobre warunki i rachocin nawet do łodzi spoko dolatuje.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: nkp123 » 10 czerwca 2012, o 10:04

Zgadzam sie. Dzis propagacja dopisuje. Przez jakis czas lapalem z okolic Krosniewic (polnocny-zachod woj. lodzkiego) Kalisz/Mikstat tylem anteny (jakas 20 elememtowa Yaga). ;)

Ziółek
Posty: 2
Rejestracja: 7 czerwca 2012, o 13:23
Odbiornik: WIWA HD80
Instalacja antenowa: Antena LTC LX DVBT01
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock-Rachocin, Konin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Ziółek » 10 czerwca 2012, o 10:50

U mnie aktualnie mux1 i 2 ok 90% mux3 ok 70%.

kasior83
Posty: 28
Rejestracja: 21 marca 2012, o 17:28
Odbiornik: Samsung le32b550
Instalacja antenowa: ATX-55. 18 m.n.p.g. + 25m przwodu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: kasior83 » 25 czerwca 2012, o 00:09

Póki co wszystko gra OK! Bez zastrzeżeń we Włocławku (centrum) i nawet na działce (Rybnica) to gra! Więc jeśli ktoś ma problemy to tylko po swojej stronie! Za mocny wzmacniacz lub źle ustawioną antenę ma!!

czarekd85
Posty: 5
Rejestracja: 6 czerwca 2012, o 15:52
Odbiornik: Sony KDL-32BX300
Instalacja antenowa: antena kierunkowa Televes DAT HD + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: czarekd85 » 21 listopada 2012, o 09:33

Od kilku dni znowu jest jakiś problem z MUXem 1 - dzieje się podobnie, jak w czerwcu (cytowany poniżej post). Siła sygnału jest w miarę stabilna (na wzmacniaczu ok. 90%), ale jakość skacze od wartości niskich do wysokich... Pozostałe MUXy bez problemów.
czarekd85 pisze:Witam,

Ja mieszkam w Płocku. Korzystam z tej anteny kierunkowej http://dathd.pl/antena-televes-dat-hd-w ... -p-10.html oraz ze wzmacniacza. Antena skierowana jest na Rachocin. Po wprowadzeniu TVP 1 i 2 HD na początku czerwca, obydwa te kanały odbierały prawidłowo. Niestety od wczoraj MUX1 (kanał 25) nie da się oglądać. Siła sygnału bez wzmacniacza oscyluje w granicach 30%, po włączeniu wzmacniacza 60-70%, jednak problem jest z jakością sygnału. Niezależnie czy wzmacniacz jest włączony, czy nie jakość skacze cały czas od 0 do 100%, a obraz jest cały czas rozpikselowany...

Pozostałe MUXy da się spokojnie oglądać. MUX2 jakość 100%, siła ze wzmacniaczem 80-90%. MUX3 jakość 70%, siła ze wzmacniaczem 60-70%.

Co się dzieje z tym MUX1? Widzę, że np. użytkownik Krzysiek ma podobne problemy.

_chris_

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: _chris_ » 21 listopada 2012, o 10:11

@ czarekd85:
Może być to efekt pojawienia się Tropo - popatrz tam.

jery112
Posty: 6
Rejestracja: 25 października 2010, o 19:22

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: jery112 » 4 grudnia 2012, o 21:14

Witam. Jakiego wzmacniacza używasz do tej anteny ( http://dathd.pl/antena-televes-dat-hd-w ... -p-10.html ) ?

Bo jeśli używasz samego zasilacza (standardowego) to często wygrzany elektrolit nie filtruje napięcia 12V. Efektem jest właściwa siła sygnału natomiast wysypują się parametry sygnału (jakość)

Przy jakiej ulicy mieszkasz?

Mogę podjechać i profesjonalnym miernikiem zmierzyć parametry sygnału ( miernik H45)

luukaaszq
Posty: 6
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 10:35
Odbiornik: LG M2250D
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: luukaaszq » 15 stycznia 2013, o 16:41

Mam problem z odbiorem. Wczesniej obraz sie przycinal i wyskakiwaly kolorowe pixele teraz wogole brag sygnalu. Moc sygnalu mam dobra niestety jest problem z jakascia. Wszystkie MUXy moc sygnalu 100% jakosc sygnal 0%. Wczesniej jakosc na mux 2 byla kolo 30 % ale teraz wszedzie jest 0. Wie ktos czym moze byc to spowodowane? Mieszkam 40 km od nadajnika. Antena siatkowa skierowana na Rachocin. Telewizor LG M2250D.

edit/ Polskie litery !!!

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 15 stycznia 2013, o 18:45

Czy antena jest ze wzmacniaczem?

luukaaszq
Posty: 6
Rejestracja: 6 stycznia 2013, o 10:35
Odbiornik: LG M2250D
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: luukaaszq » 16 stycznia 2013, o 13:25

Tak ma wzmacniacz.

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: expert33 » 16 stycznia 2013, o 17:01

Na 100% pewności występuje zjawisko przesterowania wzmacniacza (poziom 100%).
Przesterowany wzmacniacz zniekształca sygnał (jakość 0).
W odległości 40 km od tego nadajnika, poziom sygnału jest na tyle duży,
że nie potrzeba wzmacniacza. Trzeba usunąć wzmacniacz i w to miejsce wstawić symetryzator.
Lepszym rozwiązaniem jest zakup kilkuelementowej anteny kierunkowej (yagi), oczywiście bez wzmacniacza.

Odpowiedz