DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 27 grudnia 2010, o 16:10

no maks :) kreski sa wszystkie i wlasnie programy tvp odbieraja caly czas bardzo dobrze a ten tvn np pochodzi 5 min i zasieg ginie a mieszkam pod Płockiem gmina Stara Biała

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 17:35

pablo pisze:no maks :) kreski sa wszystkie i wlasnie programy tvp odbieraja caly czas bardzo dobrze a ten tvn np pochodzi 5 min i zasięg ginie a mieszkam pod Płockiem gmina Stara Biała
więc to nie Ciechanów. Antena też nie, bo gdyby to była antena, to nie miałbyś w ogóle tego mux-2. W takim razie ja widzę tylko takie możliwości:
  • masz zakłócony czymś kanał na którym leci mux-2;
  • coś jest nie tak z twoim tunerem.
  • coś jest nie tak z twoim Total Media lub jego współpracą z systemem.
Takie stałe zakłócenie, przy którym możesz wybrać tylko jeden program z paczki, wydaje się najmniej prawdopodobne. Prędzej coś z tunerem lub TM. Próbowałeś oglądać innym programem - np. Splash Lite (bezpłatny i bezproblemowy)?

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 27 grudnia 2010, o 18:14

hmm wlaśnie ściągnąłem ten program i ku mojemu zdziwieniu wykryl on kanaly tylko tvp1,2,historia,kultura,info a tych mux 2 nie :/ to juz nie wiem o co kaman.... i dodam ze w tym programie jest sila sygnalu i jakosc sygnalu to powiem ze jakosc jest 100 % a sila 0 %...

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 21:03

pablo pisze:hmm wlaśnie ściągnąłem ten program i ku mojemu zdziwieniu wykryl on kanaly tylko tvp1,2,historia,kultura,info a tych mux 2 nie :/ to juz nie wiem o co kaman.... i dodam ze w tym programie jest sila sygnalu i jakosc sygnalu to powiem ze jakosc jest 100 % a sila 0 %...
no to tuner... albo jednak antena.

Jeśli to jest antena, na której kiedyś oglądano TVP1 i 2 z Płocka, to może to być antena tylko na zakres K21 - K40. Dla niewprawnego oka jest nie do rozróżnienia od takiej na kanały k21 - k60. A sygnału na k57 byłoby tyle 'co kot napłakał' - więc i odbioru w zasadzie nie powinno być. Ale właśnie - 'nie powinno być', a nie takie szopki jak w TM, gdzie tylko uruchamiał się TVN, co z kolei sugerowałoby jednak uszkodzenie tunera.

Nie ma wyjścia - trzeba podmienić antenę albo tuner. Jeśli masz gdzieś trochę telewizyjnego przewodu antenowego możesz zrobić sobie małą antenkę do prób - popatrz tam: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=24705#p24705 - albo może uda ci się coś pożyczyć.

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 27 grudnia 2010, o 22:00

a antena siatka wystarczyłaby? bo gdzies taka widzialem na strychu :D a jezeli nie to polecil bys mi jakas bo ja sie kapletnie nie znam na antenach...

igal
Posty: 18
Rejestracja: 16 października 2010, o 14:31
Odbiornik: Sony KDL40EX720 / KDL32EX500
Instalacja antenowa: Maximum UHF-200 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock / Rachocin i Raszyn Warszawa

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: igal » 27 grudnia 2010, o 22:39

Pablo, możemy się umówić w Płocku na test tunera na mojej antenie. Podłączysz na 30 minutek i zobaczymy co tam w trawie piszczy. Daj znać na PW.

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 27 grudnia 2010, o 22:47

pablo pisze:a antena siatka wystarczyłaby? bo gdzies taka widzialem na strychu :D a jezeli nie to polecil bys mi jakas bo ja sie kapletnie nie znam na antenach...
siatka do próby powinna być OK. Tylko kwestia czy ma zamontowany symetryzator czy wzmacniacz. Symetryzator to coś takiego, co umożliwia podłączenie kabla antenowego do anteny i nie wymaga zasilacza, a wygląda to mniej więcej jak na tej stronie: http://www.dipol.com.pl/tv-tv-sat-osprz ... y,4441.htm. A wzmacniacz dopuszkowy będzie wyglądał zwykle podobnie do takiego czegoś: http://satstudio.eu/wzmacniacz-antenowy ... cPath=3_64 czy http://satstudio.eu/wzmacniacz-antenowy ... cPath=3_64. Do wzmacniacza potrzebny jest jeszcze dodatkowo zasilacz sieciowy z taką specjalną wtyczką TV - coś w stylu http://www.tatarek.com.pl/index.php?pro ... &podkat=z3.

Zobacz póki co, co to za 'siatka' i co ma zamontowane.

hammer 5

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: hammer 5 » 2 stycznia 2011, o 12:44

Witam,
piszę w kolejnym wątku, ale Nikt z szanownego Emitela nie raczy odpowiedzieć.Co z mux 2 w Ciechanowie zakłócanym przez tvp 1 analog ? Będzie zmiana kanału analogu?

czaro_1990

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: czaro_1990 » 3 stycznia 2011, o 18:23

Witam serdecznie!! u mnie podobny problem odbieram mux3 z Rachocina a nie moge znalesc mux2 dlaczego??

mux3 odbieram antena atx91 ze wzmacniaczem ale bez zasilacza sieciowego tunerem usb fujitsu siemens podlaczonym do laptopa

druga opcja - telewizorem samsung P2270hd z wbudowanym tunerem dvbt

mux3 odbieram z moca 37% i jakoscia - 91% kanaly smigaja jak zloto :D

dodam ze mieszkam 18 - 20 km w lini prostej od nadajnika i nadajnik z Rachocina widze golym okiem z okna na strychu, (wieczorem migaja czerwone swiatla) rzecz jasna moja atx91 rownież "widzi" sie z nadajnikiem wiec dlaczego nie zbieram mux2??????? BARDZO PROSZE O POMOC!!!

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: yerry » 3 stycznia 2011, o 18:28

czaro_1990 pisze: mux3 odbieram antena atx91 ze wzmacniaczem ale bez zasilacza sieciowego tunerem usb fujitsu siemens podlaczonym do laptopa

druga opcja - telewizorem samsung P2270hd z wbudowanym tunerem dvbt

mux3 odbieram z moca 37% i jakoscia - 91% kanaly smigaja jak zloto :D
Jak to - antena ze wzmacniaczem ale bez zasilania wzmacniacza? To tak jakby nie było anteny..

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 3 stycznia 2011, o 18:35

yerry pisze:
czaro_1990 pisze: mux3 odbieram antena atx91 ze wzmacniaczem ale bez zasilacza sieciowego tunerem usb fujitsu siemens podlaczonym do laptopa(...)
mux3 odbieram z moca 37% i jakoscia - 91% kanaly smigaja jak zloto :D
Jak to - antena ze wzmacniaczem ale bez zasilania wzmacniacza? To tak jakby nie było anteny..
@ yerry: może na samym kablu odbiera - przy tej odległości, ATX-ie i wzmacniaczu to powinno "rozsadzić" sygnałem tunerek... jeśli byłby power... :D

@ czaro_1990: to w końcu masz ten wzmacniacz w antenie czymś zasilany - czy nie?

czaro_1990

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: czaro_1990 » 3 stycznia 2011, o 18:41

Jak to jak by nie bylo? skoro odbiera mux3...

czyli co mam zrobic zeby poprawic, wzmocnic, zlapac sygnal mux2? najlepiej gdyby nie konieczne bylo właczanie zasilacza do sieci - to klopotliwe rozwiazanie przy laptopie:/

a wzmacniacz to WZMACNIACZ CERAMICZNY MC-9102 w obudowie przy antenie.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: Tom345 » 3 stycznia 2011, o 19:05

Kup symetryzator na pasmo IV/V. Jego koszt to kilka złotych i zamontuj w puszce anteny zamiast wzmacniacza,

czaro_1990

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: czaro_1990 » 3 stycznia 2011, o 19:30

Tom345 pisze:Kup symetryzator na pasmo IV/V.
czy to jest jednoznaczne ze na kanaly 1-69 ?? np model ANT0080 pierwszy lepszy z allegro??
A co jesli calkiem wyjme wzmacniacz z anyeny i podlacze kabel prosto pod zaciski anteny??

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: Tom345 » 3 stycznia 2011, o 19:49

http://www.dipol.com.pl/symetryzator_an ... _C0002.htm

Takie dzikie rozwiązania jak podałeś, nie są zalecane ;) Nie da to zbyt dobrego odbioru.

Awatar użytkownika
x-l
Posty: 17
Rejestracja: 26 lipca 2010, o 15:02
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit/symetryzator/ TRISET-113 PE/ wysokość ok. 11 m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: x-l » 3 stycznia 2011, o 20:25

Z MUX-2 odbieram bardzo niestabilny sygnał. Do nadajnika mam 53 km. Siła sygnału zmienia się w zakresie 50-65 %. Podczas zmiany siły w dół zwiększa się poziom błędów i występuje pikseloza. MUX-3 zachowuje się bardzo stabilnie, siła sygnału utrzymuje się na poziomie ok. 70. Na maszcie mam zainstalowaną antenę http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A2670.htm z symetryzatorem. Charakterystyka anteny powinna zapewniac dobry odbiór obu MUX-ów, chyba, że MUX-2 jest jeszcze w fazie dostrajania nadawania.

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 3 stycznia 2011, o 21:10

x-l pisze:Z MUX-2 odbieram bardzo niestabilny sygnał. (...) Siła sygnału zmienia się w zakresie 50-65 %. Podczas zmiany siły w dół zwiększa się poziom błędów i występuje pikseloza.
Nie napisałeś, na jakim odbiorniku odbierasz, ale wskazania siły sygnału w okolicach 50% oznaczają zwykle granicę czułości odbiornika. Tak, że jeśli dla 65% jest w miarę OK, to przy 50% twój odbiornik przestaje po prostu odbierać cyfrę i stąd pikseloza. Wszystko prawidłowo. To tak w dużym uproszczeniu.
x-l pisze: MUX-3 zachowuje się bardzo stabilnie, siła sygnału utrzymuje się na poziomie ok. 70.
trochę mało, ale zwykle wystarcza do stabilnej pracy.
x-l pisze:Do nadajnika mam 53 km. (...) Na maszcie mam zainstalowaną antenę A2670 z symetryzatorem. Charakterystyka anteny powinna zapewniac dobry odbiór obu MUX-ów, chyba, że MUX-2 jest jeszcze w fazie dostrajania nadawania.
Oczywiście wszystko zależy od warunków lokalnych (mogą być gorsze lub lepsze, i to niezależnie dla obu mux-ów), ale taka odległość to już, moim zdaniem, może być przy daleko, jak na antenę pasywną i wysoki kanał (k57) na którym nadawany jest mux-2. Dodatkowo, możesz mieć zakłócenia od TVP1 na k57 nadawanego z Ciechanowie. Mieszkasz gdzieś w pobliżu Ciechanowa?

Antenę masz ustawianą na jakość mux-2 czy tak ogólnie? W przypadku słabych odbiorów niezwykle istotne jest bardzo dokładne ustawienie anteny na maksimum jakości najsłabszego mux-a.

Jeśli masz jakieś zwrotnice antenowe lub rozdzielacze po drodze od anteny do TV to wyrzuć je na początek.

Być może potrzebny jest po prostu jakiś mały wzmacniacz w antenie.

czaro_1990

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: czaro_1990 » 4 stycznia 2011, o 14:33

Wielkie dzieki koledzy problem rozwiazalem wymieniajac wzmacniacz na symetyzator - koszt 5 zika ;) teraz mux3 i mux2 smigaja bez problemu i na tv i na tunerze usb na raz bo zalozylem zwykły rozdzielacz 1 na 2
jakosc 93% moc 40%
POZDRAWIAM!!!

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 4 stycznia 2011, o 15:49

czaro_1990 pisze:jakosc 93% moc 40%
może popracuj jeszcze na precyzyjnym ustawieniem anteny, bo te 40% siły sygnału to trochę przy mało, jak na taką odległość i taką antenę.

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: wachcio » 5 stycznia 2011, o 03:39

Nie wiem od której godziny ale teraz brak nadawania czegokolwiek (analog i NTC) z Rachocina. Awaria czy konserwacja (na stronie radiopolska nie ma info o jakiś pracach)?

Odpowiedz