DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

czaro_1990

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: czaro_1990 » 5 stycznia 2011, o 19:09

U mnie kanaly dzialaja caly czas.
Mysle ze regulacja anteną nic nie da dlatego ze moja atx patrzy prosto na maszt w rachocinie, jak juz mowilem widze go golym okiem z okna :P

wachcio
Posty: 64
Rejestracja: 8 grudnia 2009, o 22:15
Odbiornik: TV Samsung LE37B530, tuner wbudowany w laptop Asus A7K
Instalacja antenowa: TriDigit + Yaga 3 el. UKF - 3 mnpt, instalacja TV/SAT z multiswichem Triax-a
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rachocin,Iława,Trzeciewie

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: wachcio » 7 stycznia 2011, o 20:17

czaro_1990 to były jakieś przejściowe problemy lub konserwacja gdyż nawet radio nie nadawało. Rano było już wszystko ok.

emitex

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: emitex » 7 stycznia 2011, o 21:07

Witam

Jestem żółtodziobem w tych sprawach więc proszę o niezłoszczenie się jeśli coś zle zostanie napisane

1 mam pytanie, czy sygnał z płocka ew z warszawy zostanie złapany w Mławie?
nie mam jeszcze odpowiedniego odbiornika żeby odebrac sygnał jestem w trakcie zbierania pieniedzy na niego ale moze okazac sie to bezsensowne jesli nie bede go tu lapal

2. mam zwykla antene i stary telewizor chyba 10-12 letni ale ktory ma wejscie euro co procz takiego dekodera byloby mi potrzebne aby odbierac te muxy?
odbieram tylko program 1 i 2

prosze bardzo o pomoc

bede caly czas aktywny na forum wiec postaram sie w razie watpliwosci uscislic moja wypowiedz

pozdrawiam

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 7 stycznia 2011, o 21:54

emitex pisze:1 1 mam pytanie, czy sygnał z płocka ew z warszawy zostanie złapany w Mławie?
no, Rachocin to powinieneś złapać bezproblemowo, i to oba mux-y, masz niewiele powyżej 30km. Chyba, że masz jakąś tragiczną lokalizację i masz kłopoty z odbiorem jedynki i dwójki analogowej. Wtedy trzeba by pewnie trochę pokombinować... :D
Przydatne linki:
http://www.dvbtmap.eu
http://cyfryzacja.gov.pl/
2. mam zwykla antene i stary telewizor chyba 10-12 letni ale ktory ma wejscie euro co procz takiego dekodera byloby mi potrzebne aby odbierac te muxy?
potrzebowałbyś jakiś dekoder do telewizora - popatrz w tych wątkach: http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=36.

Przy trzydziestu kilku km odległości w dobrych warunkach powinieneś mieć odbiór na antenie pasywnej (bez wzmacniacza) - w sumie duża szansa, że odbierzesz na tej, którą używasz w tej chwili - może trzeba będzie ją dokładniej ustawić. A jeśli nie to trzeba by wymienić antenę lub dodać wzmacniacz do istniejące.
Jaką masz antenę, ze wzmacniaczem i gdzie zawieszoną? W jakiej jakości jest jedynka i dwójka analogowe?

Tak czy inaczej - trzeba kupić dekoder (albo może od kogoś pożyczyć - choćby jakiś USB) i zobaczyć. :D

emitex

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: emitex » 7 stycznia 2011, o 22:17

łapie z Sierpca 1 i 2 analogowo, odbiór jest wręcz idealny, antene mam na balkonie na wysokości ok 4- 5 metrów

antene mam zwykła (siatkową?) ze wzmacniaczem

zastnawialem sie tylko nad telewizorem ale chyba nie bedzie z nim problemu skoro jest te gniazdo euro bo chyba nie ma co do tego wiekszych wymagan?

czyli jesli dobrze zrozumialem, lapiac spokojnie 1 i 2 z sierpca to z rachocinem nie powinno byc tez problemu i jedyna kwestia na chwile obecna to zakup dekodera

a czy moglbys jakis polecic ew?
bo nie znam sie na parametrach czy tez zalezy on w duzej mierze od firmy itp

dziekuje za poprzedniego posta i pomoc

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 7 stycznia 2011, o 22:30

emitex pisze:łapie z Sierpca 1 i 2 analogowo, odbiór jest wręcz idealny, antene mam na balkonie na wysokości ok 4- 5 metrów

antenę mam zwykła (siatkową?) ze wzmacniaczem
to raczej nie powinieneś mieć problemów. Może jakieś z mux-2 na k57, bo nie wiadomo, jak ta twoja 'siatka' się będzie sprawować na k57, ale to trzeba po prostu spróbować.
zastnawialem sie tylko nad telewizorem ale chyba nie bedzie z nim problemu skoro jest te gniazdo euro bo chyba nie ma co do tego wiekszych wymagan?
jeśli wejście jest sprawne, to nie powinno być problemów.
czyli jesli dobrze zrozumialem, lapiac spokojnie 1 i 2 z sierpca to z rachocinem nie powinno byc tez problemu
Sierpc to właśnie Rachocin :D
i jedyna kwestia na chwile obecna to zakup dekodera

a czy moglbys jakis polecic ew?
Poczytaj wątki we wskazanym wyżej dziale [Telewizory, Dekodery Zewnętrzne (STB) i Tunery Komputerowe]. Własciwie większość odbiorników to ta sama baza i czasami trochę różne softy. NOT LV6T, Opticum FT24p, Signal AV508, Strong Wiwa czy Arriva T-50 i kilka innych - to wszystko "bracia". Mnie się podoba NOT LV6T jako odbiornik. I chwalą go inni jako odtwarzacz dla plików multimedialnych.

Masz jeszcze comba SAT+Terr, jak choćby Opticum XTC703p, ale one są już droższe.

emitex

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: emitex » 7 stycznia 2011, o 22:34

ok

dzieki za pomoc i odpowiedz
jak juz cos kupie i posprawdzam to dam znac

pozdrawiam :)

drzp
Posty: 29
Rejestracja: 31 października 2010, o 13:25

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: drzp » 18 stycznia 2011, o 16:33

Mam pytanie odnośnie MUX-2, czy emisja obecnie trwająca jest prowadzona z niższą mocą niż planowane 100kW? Kupiłem sobie nową antenę i o ile MUX-3 odbiera dobrze, to MUXu-2 nie mogę odebrać wcale. Co może być tego przyczyną- obniżenie mocy nadawczej, czy może też ta antena słabo obsługuje pasma powyżej kanału 50-tego?

czaro_1990

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: czaro_1990 » 19 stycznia 2011, o 21:07

Bardzo mozliwe ze to wina anteny u mnie bylo podobnie symetyzator zalatwil sprawe. Powiedz cos wiecej na temat swojej anteny inaczej ciezko rozwiazac problem... rodzaj, model, typ ??? co mkolwiek wiecej :mrgreen: czy posiadasz wzmacniacz?? i jaki tuner ?? kazda informacja moze sie przydac :D

Awatar użytkownika
x-l
Posty: 17
Rejestracja: 26 lipca 2010, o 15:02
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit/symetryzator/ TRISET-113 PE/ wysokość ok. 11 m n.p.t
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Rachocin

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: x-l » 11 lutego 2011, o 21:45

_chris_ pisze:
x-l pisze:Z MUX-2 odbieram bardzo niestabilny sygnał. (...) Siła sygnału zmienia się w zakresie 50-65 %. Podczas zmiany siły w dół zwiększa się poziom błędów i występuje pikseloza.
Nie napisałeś, na jakim odbiorniku odbierasz, ale wskazania siły sygnału w okolicach 50% oznaczają zwykle granicę czułości odbiornika. Tak, że jeśli dla 65% jest w miarę OK, to przy 50% twój odbiornik przestaje po prostu odbierać cyfrę i stąd pikseloza. Wszystko prawidłowo. To tak w dużym uproszczeniu.
x-l pisze: MUX-3 zachowuje się bardzo stabilnie, siła sygnału utrzymuje się na poziomie ok. 70.
trochę mało, ale zwykle wystarcza do stabilnej pracy.
x-l pisze:Do nadajnika mam 53 km. (...) Na maszcie mam zainstalowaną antenę A2670 z symetryzatorem. Charakterystyka anteny powinna zapewniac dobry odbiór obu MUX-ów, chyba, że MUX-2 jest jeszcze w fazie dostrajania nadawania.
Oczywiście wszystko zależy od warunków lokalnych (mogą być gorsze lub lepsze, i to niezależnie dla obu mux-ów), ale taka odległość to już, moim zdaniem, może być przy daleko, jak na antenę pasywną i wysoki kanał (k57) na którym nadawany jest mux-2. Dodatkowo, możesz mieć zakłócenia od TVP1 na k57 nadawanego z Ciechanowie. Mieszkasz gdzieś w pobliżu Ciechanowa?

Antenę masz ustawianą na jakość mux-2 czy tak ogólnie? W przypadku słabych odbiorów niezwykle istotne jest bardzo dokładne ustawienie anteny na maksimum jakości najsłabszego mux-a.

Jeśli masz jakieś zwrotnice antenowe lub rozdzielacze po drodze od anteny do TV to wyrzuć je na początek.

Być może potrzebny jest po prostu jakiś mały wzmacniacz w antenie.
Dzisiaj mux-2 zniknął, a mux-3 pokazuje poziom sygnału 55%. Chyba propagacja tak radykalnie się nie zmieniła :?: Moja lokalizacja to Gostynin.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: bizon » 16 lutego 2011, o 19:23

Właśnie przecieram oczy ze zdumienia wydarzenia na Polsacie lecą w pełnym HD 1080i Gratulacje dla nadawcy i dla Emitela obyto nie były to tylko testy

pablo

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: pablo » 19 lutego 2011, o 09:24

Witam wszystkich,
ja posiadam juz ten sam problem od pewnege czasu ze kanaly typu:polsat,tvn,puls itd oprocz kanalow z seri tvp chodza powiedzmy pol godziny i sygnal znika... po odlaczeniu tunera( tuner USB taki do kompa) i podlaczeniu go ponownie znow jest odbior ale znow powiedzmy na pol godziny co moze byc nie tak... tuner byl sprawdzany u kogos innego i wszystko dziala poprawnie... a antena byla kupiona nowa taka : Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 269
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: kaem3 » 25 lutego 2011, o 23:18

Mieszkając w Starogardzie Gd., odbieram MUX-3 z Kisielic. Ale po którymś tam "na wszelki wypadek" automatycznym programowaniu, do listy programów MUX-3 dopisał się komplet MUX-2 z Rachocina (kanał 57). Zauważyłem to niestety po kilku dniach, gdy telewizor sygnalizował już brak sygnału. Pozostaje czekać na tropo...

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: tidigi » 11 marca 2011, o 06:53

Witam,

Mieszkam w Toruniu i zakupilem tydzien temu antene TRI DIGI Z Dipola plus przedwzmacniacz LNA177 instalacja antenowa zalozona 2 lata temu. MUX 3 odbieram bardzo dobrze i stabilnie niestety MUX2 praktycznie nie udaje sie odbierac. Byl w srode taki dzien ze MUX2 dzialal ladnie z ta sama sila sygnalu 92 % ( na LE40C650) ale to byl jeden dzien i obecnie znow jest ze sila sygnalu skacze od 0 do 90 cykilcznie. Probowalem regulacji napiecia wzm nic nie pomaga. Jesli sygnal MUX2 jest przesterowany to zrobilem probe i wstawilem tlumnik antenowy regulowany, nic to nie dalo. Wyglada jednak na to ze MUX2 nie jest nadawany moca tak jak podaja informacje tzn 100 kW bo jest to troche dziwne ze MUX 3 ktory jest zdecydowanie mniejsza moca jest bardzo dobrze i stabilnie. Szkoda bo w Toruniu wg palnow kiepsko bedzie w najblizszym czasie z DVB-T

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 11 marca 2011, o 11:20

tidigi pisze: MUX 3 odbieram bardzo dobrze i stabilnie niestety MUX2 praktycznie nie udaje sie odbierac. Byl w srode taki dzien ze MUX2 dzialal ladnie z ta sama sila sygnalu 92 % ( na LE40C650) ale to byl jeden dzien i obecnie znow jest ze sila sygnalu skacze od 0 do 90 cykilcznie.
taka sytuacja, skutkująca gwałtownymi skokami poziomu / jakości sygnału może mieć kilka przyczyn:
  • za silny wzmacniacz w antenie. Niestety, nie ma innej możliwości zweryfikowania tego typu sytuacji, jak sprawdzenie odbioru etapami z anteną wyposażaną w:
    1. symetryzator (wtyczka antenowa ze zwrotnicą zasilania od zasilacza sieciowego musi być zastąpiona zwykłą wtyczką antenową!)
    2. wzmacniacz o małym wzmocnieniu - np. LNA-101 (15dB wzmocnienia).
    3. wzmacniacz o pośrednim wzmocnieniu - np. LNA-169 (25dB wzmocnienia).
    Stosowanie regulowanego zasilacza sieciowego do kontroli wzmocnienia wzmacniacza to półśrodek, ponieważ wraz ze zmianą napięcia zmienia się nie tylko wzmocnienie wzmacniacza, ale i inne jego parametry, na skutek czego całość odbioru staje się jeszcze mniej przewidywalna.
    Wstawienie zaś tłumika po wzmacniaczu, to już jest w ogóle niestosowne, gdyż zakłócenia generuje sam wzmacniacz, a tłumik tylko dodatkowo degraduje sob sygnał.
    .
  • zakłóceniami sygnału na k57 od innych nadajników TV lub pozostałych źródeł. Tu niewiele można zrobić, poza stosowaniem dobrego, zewnętrznego, kabla antenowego o wysokim współczynniku ekranowania oraz starannym założeniem wszelkich złącz i połączeń na kablu antenowym oraz korekcją ustawienia anteny.
    .
  • ogólną niesprawnością instalacji antenowej na wysokim kanale, jakim jest k57.
Więc trzeba po kolei próbować eliminować potencjalne przyczyny. Przy odległości rzędu 70km i nie najlepszym profilu terenu, raczej bez wzmacniacza się nie obędzie, ale tak czy inaczej - na początek należy bardzo dokładnie ustawiać antenę na max jakości odbieranych mux-ów.
tidigi pisze:Wyglada jednak na to ze MUX2 nie jest nadawany moca tak jak podają informacje tzn 100 kW bo jest to trochę dziwne ze MUX 3 który jest zdecydowanie mniejsza mocą jest bardzo dobrze i stabilnie. Szkoda bo w Toruniu wg planów kiepsko będzie w najbliższym czasie z DVB-T
takie rzeczy mogą się spokojnie zdarzyć, pomijając już wymienione powyżej przyczyny związane z instalacją antenową i środowiskiem. Wystarczy, że odbiera się mux-y nie z kierunku bezpośredniego, a z odbić lub na zasadzie miksu sygnału z kierunku bezpośredniego i odbić - i już może być dowolnie, ponieważ tory każdego mux-a mogą być w ogólności inne.

Dodatkowo, pomimo, że transmisje są dookólne, to występują różnice w rozkładach pól na poszczególnych kierunkach, które mogą dodatkowo wprowadzać nierównomierność sygnału - ale to są raczej niuanse.

Życie uczy, że teoria spiskowa na temat niskiej mocy nadawania to ostatnia deska ratunku przy tłumaczeniu złego odbioru. Niestety, w 99,9% przypadków to są problemy lokalne na instalacji...

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: tidigi » 11 marca 2011, o 17:37

_chris_ pisze:
  • ....
  • wzmacniacz o małym wzmocnieniu - np. LNA-101 (15dB wzmocnienia).
  • wzmacniacz o pośrednim wzmocnieniu - np. LNA-169 (25dB wzmocnienia).
...
Dzieki za sugestie, tzn myslalem nad tym ostatnim punktami gdyz moze byc nadal ze sygnal jest przesterowany na LNA 177 i zgadzam sie ze regulacja napiecia moze spodowac nie prawidlowa praca ukladu wzmacniacza. Myslalem ze jesli silny sygnal jest z wzm LNA177 to wlasnie regulowany tlumnik pozwoli mi zmiejszyc poziom sygnalu ktory wchodzil na glowice TV i wydawalo mi sie ze po to stosuje sie tlumniki regulowane antenowe ale byc moze mylilem. Zobacze czy uda mi sie dostac slabszy wzm LNA 101 w Toruniu bo na samym symetryzatorze (bez wtyczki z zasilacza antenowego) sprawdzalem zanim wstawilem wzm LNA 177 nie odbieram nic a program analogowy TVP1 na kanale 29 z Rachocina jest ledwo widoczny wiec wzm ant jest potrzebny

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: krystianb » 11 marca 2011, o 18:46

Jeśli chodzi o tłumik to nic nie da przy przesterowaniu wzmacniacza. Sygnał będzie zdegradowany już na wzmacniaczu.
Najłatwiejszym sposobem na sprawdzenie przesterowania jest odchylenie anteny od właściwego kierunku.
Jeśli jest mux3 to i mux2 powinien być, no chyba że "3" jest odbierana z jakiegoś dziwacznego odbicia. Może coś z kablem jest bo jednak różnica częstotliwości jest znaczna, jeśli jest kiepski to może bardziej tłumić wyższe częstotliwości.

Co do 100kW mux2 to jestem pewien, grzeją na maxa, na mizernej starej antenie i kiepskiej instalacji mux3 sypie błędami, mux2 bez żadnego problemu (oba mają poziomy poza skalą TV, instalacja bez wzmacniacza, yagi z demobilu rok produkji 70' może 80')

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 11 marca 2011, o 20:39

tidigi pisze:Myslalem ze jesli silny sygnal jest z wzm LNA177 to wlasnie regulowany tlumnik pozwoli mi zmiejszyc poziom sygnalu ktory wchodzil na glowice TV i wydawalo mi sie ze po to stosuje sie tlumniki regulowane antenowe ale byc moze mylilem.
typowo, przy DVB-T, to właśnie przesterowany wzmacniacz "zabija" sygnał.

Ale jest trochę dziwnie, bo jak napisałeś nie miałeś praktycznie nic przy antenie wyposażonej w sam symetryzator - ani cyfry ani analogu. To oznacza, że jesteś w jakiejś "czarnej dziurze" zasięgu albo coś jest nie tak z twoją instalacją. Ewentualnie jedno i drugie (na co bym stawiał).

Jak będziesz robił próby to antena powinna być połączona bezpośrednio z odbiornikiem - jeśli masz po drodze jakieś zwrotnice, rozdzielacze, etc. - trzeba to pominąć. Dobrze jest też pozakładać jeszcze raz wszystkie złącza i wymienić na wszelki wypadek zasilacz sieciowy wzmacniacza (tak, tak - potrafią zakłócać niemiłosiernie, i to na pojedynczych mux-ach). Dwuletni kabel, jeśli jest na zewnątrz i jest w kolorze białym, też może sprawiać niespodzianki na DVB-T, o jakich się nie śniło. Jeśli kabel ma średnicę 4...5mm - obowiązkowo do wymiany na kabel satelitarny, żelowany, powłoka zewnętrzna PE w kolorze czarnym.

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: tidigi » 13 marca 2011, o 12:07

Ok probilem szereg prob. Kabel jest nowy (do tej anteny kupiony 2 tygodnie temu razem z antena TriDigi + wzm LNA 177 + zasilacz z dipol'a)) , zadnych po drodze rozdzielaczy itp czyli antena -> przed wzm. -> odbiornik TV. Dostalem na probe 2 wzm LNA 101 i 169 i najlepiej udalo mi sie uzyskac wynik na LNA 177 ktory mam od poczatku. Antena ustawiana wstepnie wg GPS na kierunek wspolrzednych Rachocina i pozniej ewnetualne korekty. W sumie w lini prostej ma 75 km nie jest to malo a wg profilu terenu w polowie drogi mam przewyzszenie terenu ktore zaslania bezposredni widok do masztu Rachocina (ok kilku metrow na tyle ile profil jest dokladny). Wczoraj wieczorem elegnacko wszystko szlo MUX 3 na poziomie 55 % jakosci a MUX2 na poziomie 60% jakosci, dzis do poludnia MUX3 spadl na 40% co owocuje zakloceniami, MUX3 sygnal skacze 0 do 45% wiec nie jest to problem przesterowania sygnalu w wzm. Gorsze warunki propagacyjne pokazuje tez problem MUX2 jest na zdecydowanie wyzszej czestosci powyzej 700 Mhz a MUX3 pracuje na powyzej 500 Mhz i jak wiadomo wyzsze czestoci bardzej sa wrazliwe przy niekorzystnych warunkach propagacyjnych i antenowych i odleglosc tez ma znaczenie. Trudno mam to co moge uzyskac i musze czekac kiedy w Trzeciewcu pokaze sie DVB-T a to nie tak szybko (koniec lipca tego roku - mimo wielu obietnic termin przesuwany itd poki nie zobacze na ekranie zadne terminy nie sa prawdziwe) jak to w Polsce z wszystkim bywa trzeba byc cierpliwym.

bizon
Posty: 78
Rejestracja: 20 listopada 2009, o 22:00

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: bizon » 13 marca 2011, o 12:20

Ja mam do Rachocina 100km i odbieram oba MUX-y bezproblemowo w tej chwili sygnał na obu jest jednakowy 75 % wieczorami rośnie, jedyne piksele, jakie wskakują to jak się trafi przejeżdżający samochód z dezelowaną instalacją zapłonową

Odpowiedz