DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

DVB-T

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: DVB-T » 13 marca 2011, o 12:28

tidigi pisze:Ok probilem szereg prob. Kabel jest nowy (do tej anteny kupiony 2 tygodnie temu razem z antena TriDigi + wzm LNA 177 + zasilacz z dipol'a)) , zadnych po drodze rozdzielaczy itp czyli antena -> przed wzm. -> odbiornik TV. Dostalem na probe 2 wzm LNA 101 i 169 i najlepiej udalo mi sie uzyskac wynik na LNA 177 ktory mam od poczatku. Antena ustawiana wstepnie wg GPS na kierunek wspolrzednych Rachocina i pozniej ewnetualne korekty. W sumie w lini prostej ma 75 km nie jest to malo a wg profilu terenu w polowie drogi mam przewyzszenie terenu ktore zaslania bezposredni widok do masztu Rachocina (ok kilku metrow na tyle ile profil jest dokladny). Wczoraj wieczorem elegnacko wszystko szlo MUX 3 na poziomie 55 % jakosci a MUX2 na poziomie 60% jakosci, dzis do poludnia MUX3 spadl na 40% co owocuje zakloceniami, MUX3 sygnal skacze 0 do 45% wiec nie jest to problem przesterowania sygnalu w wzm. Gorsze warunki propagacyjne pokazuje tez problem MUX2 jest na zdecydowanie wyzszej czestosci powyzej 700 Mhz a MUX3 pracuje na powyzej 500 Mhz i jak wiadomo wyzsze czestoci bardzej sa wrazliwe przy niekorzystnych warunkach propagacyjnych i antenowych i odleglosc tez ma znaczenie. Trudno mam to co moge uzyskac i musze czekac kiedy w Trzeciewcu pokaze sie DVB-T a to nie tak szybko (koniec lipca tego roku - mimo wielu obietnic termin przesuwany itd poki nie zobacze na ekranie zadne terminy nie sa prawdziwe) jak to w Polsce z wszystkim bywa trzeba byc cierpliwym.
Masz więc chyba dwa wyjścia:
1. Uzbroić się w cierpliwość i czekać na Trzeciwiec
2. Zastosować:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A8725.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizy ... _A8812.htm
http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_anten ... _C0330.htm

tidigi
Posty: 27
Rejestracja: 11 marca 2011, o 06:41

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: tidigi » 13 marca 2011, o 12:29

No widzisz byc moze masz otwarta przestrzen w strone nadajnika bo masz lepsze parametry niz ja, mi udalo sie uzyskac najlepszy wynik wieczorem 60% przy 75 km. Pewnie jak bym antene wysatawil zdecydowanie wyzej poprawily by sie warunki ale na dzien dzisiejszym moge miec takie warunki antenowe jakie mam wiec widac wiecej nie wycisne z tego

_chris_

Re: Płock Rachocin nadaje mux2

Post autor: _chris_ » 13 marca 2011, o 12:36

tidigi pisze:...mi udalo sie uzyskac najlepszy wynik wieczorem 60% przy 75 km.
wartości % pokazywane przez różne odbiorniki są nieporównywalne.
Nawet dla tego samego typu odbiornika wskazania dwóch egzemplarzy mogą się znacząco różnić.

Dodatkowo, bardzo różne są czułości samych odbiorników.

Krótko mówiąc - porównywanie w ten sposób odbioru na dwóch różnych lokalizacjach nie daje żadnych konkretnych informacji.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pivo » 23 sierpnia 2011, o 23:32

Przed chwila padł MUX-3 (TVP) z Rachocina.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Odbiór TVP 3 Bydgoszcz w Rypinie w systemie cyfrowym?

Post autor: rocklee » 27 sierpnia 2011, o 11:10

Kiedy się najwcześniej doczekam i z jakiego nadajnika? Jeśli nie ten dział, to proszę o przesunięcie. Czy istnieje możliwość, aby Bydgoszcz była nadawana z Sierpca tak jak w Iławie Olsztyn i Gdańsk?

Piotr75

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Piotr75 » 28 sierpnia 2011, o 11:46

Jestem za ;) :?:

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 30 sierpnia 2011, o 20:33

Z Płocka/Rachocina nadaje TVP Łódż

DVBManiak

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: DVBManiak » 30 sierpnia 2011, o 20:35

Co to z tym TVP Łódź nagle wszędzie się pojawia? Czemu nie akurat TVP Kraków albo Wrocław?

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 30 sierpnia 2011, o 20:38

Z Płocka/Rachocina zamiast łódzkiej wersji,bardziej przydałby sie TVP Budgoszcz.

DVBManiak

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: DVBManiak » 30 sierpnia 2011, o 20:39

Może to testy jakieś.

pajda75
Posty: 65
Rejestracja: 10 października 2010, o 13:49

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pajda75 » 30 sierpnia 2011, o 20:41

Myśle że tak,odbior fonii TVP info Łódż mam tylko na jeden głośnik.

drzp
Posty: 29
Rejestracja: 31 października 2010, o 13:25

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: drzp » 31 sierpnia 2011, o 17:58

Przede wszystkim w MUX-3 powinien pojawić się program TVP Info Bydgoszcz. RTCN Rachocin znajduje się ok. 10 km od granicy z woj. Kujawsko Pomorskim.

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: krystianb » 1 września 2011, o 22:07

Nie wiem czy to ignorancja ludzi z emitela czy kogoś wyżej (czyt: telewizji), że w całym mazowieckim dołożyli łódź, może nie wiedzą że płock-rachocin tak naprawdę znajduje się koło sierpca i "zasila" nie wiem czy nie więcej mieszkańców kuj-pom niż mazowieckiego. Wsadzenie tam lokalnego serwisu z łodzi to w najlepszym wypadku niesmaczny żart, o mniej optymistycznych podejściach nie będę pisał, mam nadzieję, że szybko zostanie naprawiony.

Rachocin mogę na kawałku drutu odbierać i już raczej nigdy nie wrócę do odbioru z bydgoszczy (był względnie możliwy, z dużą pomocą wzmacniacza)

leworeki
Posty: 1
Rejestracja: 7 września 2011, o 20:44
Odbiornik: TV LCD philips 5604
Instalacja antenowa: siatka 20letnia + kierunkowa firmy synaps
Nadajnik - obiekt nadawczy: 40km miedzy blokami

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: leworeki » 8 września 2011, o 15:06

Podczas oglądania naziemnej telewizji cyfrowej czasami wystepuje tzw zamrazanie na chwile obrazu i pikseloza - prubowalem zmiane kierunku anteny siatkowej lub kierunkowej ATX55, zmiane wzmacniacza na silniejszy LNA177 i nic zadnej poprawy i chyba znalazlem przyczyne otóż wydaje mi sie ze to samochody emituja takie zakłucenia bo taki efekt tego zamrazania czy pikselozy jest podczas przejeżdzania smochodów blisko domu a jak brak ruchu ulicznego samochodow jest wszystko OK działa bez problemu- co w tym przypadku można poprawić

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: krystianb » 9 września 2011, o 19:34

Z 40km użyć ATX-55 z symetryzatorem bez wzmacniacz! i porządnego wtyku przy tv. Ewentualnie potrzebny będzie lepszy kabel.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: pivo » 17 września 2011, o 13:44

Emisja TVP Łódź poza Raszynem który serio obejmuje łódzkie, ba dolatuje do Łodzi jest nieporozumieniem. W wypadku Rachocina już sensowniejsza jest emisja TVP Olsztyn, bo ów nadajnik według mapek obejmuje powiat działdowski. Liczę na to, że gdy ruszy cyfrowa emisja TVP Bydgoszcz dokonana będzie zamiana i Bydgoszcz zajmie miejsce Łodzi. Ściana wschodnia kujawsko-pomorskiego prawie zawsze miała problemy z odbiorem Trzeciewca i lokalnej TV. Dlatego większość ludzi miało i ma anteny ustawione na Rachocin budowany dla województw płockiego i włocławskie, które do połowy lat 90 (powstanie TVB/TV3) było w rejonie operacyjnym WOT. Lokalne Zbliżenia były dostępne w zlikwidowanych rok temu pasmach lokalnych. Moja babcia, dawniejsza widzka Telewizyjnego Kuriera Mazowieckiego/Województw dziwiła się czemu w Kurierze ciągle mówią o Płocku a o Włocławku i okolicach od parunastu lat cisza. Konkluzja: po uruchomieniu TVP Bydgoszcz z Chodkiewicza powinna ruszyć symultaniczna emisja z Rachocina przynajmniej do czasu uruchomienia MUX1/3 z Trzeciewca.
Ostatnio zmieniony 24 września 2011, o 13:38 przez pivo, łącznie zmieniany 1 raz.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rocklee » 19 września 2011, o 14:11

Po tych "wyżaleniach" się użytkowników nt TVP3 dojdzie do głosu ktoś rzeczowy z Emitela, dlaczego tak zrobiono, a nie inaczej? (Chyba, że to nie dotycy tej firmy to najmocniej PRZEPRASZAM).

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: Tom345 » 19 września 2011, o 16:22

Już zostało powiedziane. 16 województw = 16 multiplekserów = 16 konfiguracji programowych. Dla mazowieckiego przypadła Łodź.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: rocklee » 19 września 2011, o 23:53

Tom345 pisze:Już zostało powiedziane. 16 województw = 16 multiplekserów = 16 konfiguracji programowych. Dla mazowieckiego przypadła Łodź.
No dobrze, ale nie napisano, z jakich powodów dano tutaj Łódź, a nie np.: Bydgoszcz, czy źle się orientuję?

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: DVB-T z RTCN PŁOCK RACHOCIN

Post autor: krystianb » 20 września 2011, o 22:12

rocklee pisze:No dobrze, ale nie napisano, z jakich powodów dano tutaj Łódź, a nie np.: Bydgoszcz, czy źle się orientuję?
Z tego co zrozumiałem z dyskusji w jednym z wątków w mux3, to jest zarządzenie odgórne zleceniodawcy (czyli TVP)

I równie podobne żarty z widzów są w innych województwach. Rachocin wg oficjalnej mapki nie obejmuje nawet m^2 łódzkiego...

Odpowiedz