Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: piotreczek » 8 września 2010, o 09:35

Witam.
Jestem nowy i na forum i zielony w dvb-t. Mieszkam w Płońsku (70km od Warszawy na Gdańsk). Jak mogę tu odbierać dvb-t? Czy dam radę na zwykłej antenie siatkowej czy muszę inwestować w jakąś inną? Jaki kupić dekoder bo w telewizor raczej na razie nie będę inwestował.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich.

Dodam że mieszkam w bloku na 4 piętrze i z mojego balkonu w stronę warszawy nie mam żadnych przeszkód typu drzewa czy inne budynki.

Awatar użytkownika
lemiechk
Posty: 38
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LGE M227WDP;
NOT LV5T USB
Instalacja antenowa: TRIAX LP-28 Mini
log-period. 21-68 zysk: 8 dB(d)
poziom: 30-50%; jakość: 100%
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: lemiechk » 8 września 2010, o 09:48

Na początek zapoznaj się z zawartością tego forum. Potem będzie łatwo.

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: piotreczek » 13 września 2010, o 08:44

lemiechk pisze:Na początek zapoznaj się z zawartością tego forum. Potem będzie łatwo.
Dziękuję forumowiczom za niezwykle konstruktywną pomoc. :twisted:
Gdybym chciał spędzić miesiąc na przeczytaniu wszystkich wątków i postów na tym forum to bym nie zadawał pytań. Chyba zresztą co niektórzy zapomnieli jaka jest idea forum: pytać by ktoś kto wie pomógł znaleźć odpowiedź.

Reasumując odradzam wszystkim zadawanie tu jakichkolwiek pytań tylko od razu zacząć czytać od początku do końca całe forum, bo może znajdziesz odpowiedź na interesujący Cię temat. Powodzenia. :mrgreen:

Awatar użytkownika
sputnik
Posty: 20
Rejestracja: 24 sierpnia 2010, o 17:21

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: sputnik » 13 września 2010, o 11:18

Najlepiej zacznij eksperymentować tym czym masz, to znaczy skieruj antenę na Warszawę i zacznij sprawdzać kanały analogowe - jest ich 14, 7 w Łazach/Raszyn i 7 mniejszej mocy na Pałacu kultury. Koledzy m.in. z Ostrołęki i Płocka pisali że odbierają cyfrową tv 24/7. Ja na antenie Televes DAT 75 na balkonie na 9-tym piętrze i odbieram 4 programy analogowe z Ciechanowa nadającego mocą 1 kW (72,5km od W-wy) przez całą dobę zaśnieżone, za to rano i wieczorem w kolorze, z kolei na antenie ATZ19/21-60 odbieram codziennie TVP2 (kanał 22) z Białegostoku rano i wieczorem tylko z różną siłą. Dziś np. do godz. 9-tej miałem nawet teletext.

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: piotreczek » 15 września 2010, o 07:42

Hmm a jak wygląda sprawa kodowania w dvb-t. Czy ktoś wie w jakim standardzie będą kodowane stacje? Czy dowolny dekoder z czytnikiem CI to obsłuży? Czy stacje tvp sport kultura itp będą kodowane? Nie chciałbym zainwestować w dekoder który za chwilę miałbym wyrzucić.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: Kafar » 15 września 2010, o 21:00

Zmiłuj się - jeszcze bezpłatne kanały nie wystartowały, a już płatnymi straszycie. Dlaczego TVP Sport ma być kodowane? W DVB-T żadne umowy transmisji nie będą łamane - to nie satelita. Sam dekoder nic nie zagwarantuje, jeśli karta będzie parowana z tunerem. Jeśli ma poza czytnikiem kart slot CI to, większość systemów ruszy w odpowiednim module, czy to dostarczanym z parowaną kart, czy niezależnym. Gorzej jak to będzie totalnie inwigilacyjny CI+, dekodery dopiero wchodzą, brak obsługi dwóch strumieni naraz, mozliwość ingerencji w nagrywanie i funkcjonalność użytkownika. znając życie to nadawcy wybiorą system, z którego już korzystają satelitarnie, żeby w koszta się nie pchać, więc jeśli będzie tylko czytnik, to producent tunera musi mieć licencje na dany system, a większość satelitarnych i combo na Polske ma Conax. Do wyboru jest kilka systemów Conax, Nagravision, SECA, NDS Videoguard, Irdeto, Viaccess, Power VU(+), Cryptoworks.

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: piotreczek » 21 września 2010, o 08:00

Jednym słowem skoro tak naprawdę nic nie wiadomo to nie warto inwestować w dvb-t. Bo się okaże że zakupiony dobry dekoder za kilkaset PLN będzie można wyrzucić na śmietnik. Jedyne co to czekać aż wszystko ruszy oficjalnie, choć zapewne ceny dekoderów wtedy pójdą ostro w górę, ale to i tak wyjdzie taniej niż teraz wydać 400zł a potem znowu 500 bo wybiorą inny system.

Kafar a dlaczego TVP Sport ma nie być kodowane? Przecież na forum wypowiadają się ludzie mieszkający przy granicach że bez problemu odbierają dvb-t z Czech czy Niemiec więc prawa transmisji są łamane. A u nas napawano znajdzie się dodatkowo jakiś szwagier ze swoim biznesem, który jest jedynym dystrybutorem oprogramowania do kodowania i trzeba wspomóc jego firmę. Czyżbyś nie znał polskich realiów i naszej bezinteresowności?

piotreczek
Posty: 24
Rejestracja: 8 września 2010, o 09:28

Re: Jak odbierać dvb-t w Płońsku

Post autor: piotreczek » 28 października 2010, o 10:29

Kafar pisze:Dlaczego TVP Sport ma być kodowane?
ruszył mux3 i już masz odpowiedź na to dlaczego TVP Sport będzie kodowany (jeśli w ogóle pojawi się w DVB-T). Bo N-ka nie pozwoli by było inaczej. Bo straciliby połowę swoich klientów.

darexxx
Posty: 34
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 16:52

mux3 z ciechanowa

Post autor: darexxx » 28 października 2010, o 23:02

Pytanie do Sz.P. z emitela - kiedy ruszy emisja synchroniczna muxa3 z ciechanowa na kan.35.? z góry dziękuję za odp.

hajdas

Wyszków brak MUX3

Post autor: hajdas » 17 grudnia 2010, o 23:37

Dzień dobry
Dzisiaj podłączyłem dekoder i pięknie odbiera
TVN, TVN7, TVN Warszawa, POLSAT, TV4 i TV Puls. Natomiast
wykrywa kanały TVP ale bez obrazu i z urywanym dźwiękiem. :(

Czy przyczyną jest połowę mniejsza moc nadawania kanałów tvp?
Jeżeli tak, to czy jest planowane zwiększenie mocy?

Czy może jednak jest inna przyczyna i mógłbym ogladać tvp? :)

Dodam, że na sygnale analogowym programy tvp są zdecydowanie lepsze od stacji komercyjnych.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Awatar użytkownika
orin
Posty: 398
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: orin » 17 grudnia 2010, o 23:41

Powodem jest słaba instalacja antenowa a podniesienie mocy MUX3 jest planowane po wyłączeniu analogu. Popraw instalacje antenową i wszystko będzie ok.

hajdas

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: hajdas » 18 grudnia 2010, o 00:04

Orin dzięki za szybką odpowiedź.
Co dokładnie myślisz mówiąc popraw instalacje antenową?
Antena to stara antena siatkowa, w sklepie elektronicznym na mojej ulicy radzili mi zmienic płytkę wzmacniającą na mocniejszą ale przy obecnej pogodzie darowałem sobie.
Dziwi mnie fakt dobrego odbioru TVN Warszawa, bo podobno tylko z PKiN idzie i to ze znikomą mocą.

_chris_

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: _chris_ » 18 grudnia 2010, o 11:55

hajdas pisze:Antena to stara antena siatkowa, w sklepie elektronicznym na mojej ulicy radzili mi zmienic płytkę wzmacniającą na mocniejszą ale przy obecnej pogodzie darowałem sobie.
możesz spróbować na jakiś nowoczesny wzmacniacz z ekranowaniem (np. LNA-169 lub LNA-177), może się uda. Spróbuj ustawić antenę na maksimum jakości sygnału na mux-3.

Ale na dobrą sprawę powinno się w takiej sytuacji wymienić antenę na kierunkową (w razie konieczności też ze wzmacniaczem) plus nowy kabel antenowy, także, jeśli będziesz miał odbiór na starej antenie, ale będą się pojawiać od czasu do czasu zatrzymania obrazu albo jakieś inne historie z obrazem.
Dziwi mnie fakt dobrego odbioru TVN Warszawa, bo podobno tylko z PKiN idzie i to ze znikomą mocą.
To o tyle nie jest dziwne, że TVN Wawa nadaje z innymi parametrami sygnału DVB-T niż pozostałe mux-y. Jest przystosowany do odbioru mobilnego (obszar Warszawy), co powoduje, że pomimo małej mocy nadawania można go odbierać również daleko poza obszarem samej Warszawy.

darexxx
Posty: 34
Rejestracja: 29 listopada 2009, o 16:52

Re: mux3 z ciechanowa

Post autor: darexxx » 18 grudnia 2010, o 14:33

ponawiam pytanie i dodaję nowy wątek - jak się ma kanał 57 z Rachocina do analogowego kanału 57 z Ciechanowa, który nadal nadaje???

hajdas

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: hajdas » 20 grudnia 2010, o 14:27

Dziękuję za informacje, jak pogoda się poprawi spróbuje coś zadziałać :)

Juniorek

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: Juniorek » 9 stycznia 2011, o 15:14

Witam.

U mnie (okolice Serocka) też działało dobrze do momentu zmniejszenia mocy. Teraz nie działa. Antena zwykła siatkowa, umieszczona wysoko. Wtedy kolegom w sklepie działało nawet kiedy antenę mieli w pomieszczeniu albo w krzakach leżała. Teraz już nie działa. Trzeba zmieniać anteny :/ Bez sensu.

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego pozostałe MUX-y chodzą na 100 kW, a ten jeden nie mógł?

Pozdrawiam

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: Tom345 » 9 stycznia 2011, o 16:57

Juniorek pisze:Wtedy kolegom w sklepie działało nawet kiedy antenę mieli w pomieszczeniu albo w krzakach leżała. Teraz już nie działa.
Do tych sposobów dorzucę jeszcze wieszak na ubrania oraz grzebień jako zastępstwo anteny.
W ostateczności drzwi od poloneza jako czaszę anteny satelitarnej, jak to pisał ktoś na innym forum.

_chris_

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: _chris_ » 9 stycznia 2011, o 18:16

Juniorek pisze:U mnie (okolice Serocka) też działało dobrze do momentu zmniejszenia mocy. Teraz nie działa.
A o jakim zmniejszeniu mocy piszesz? Teraz nie było zmniejszenia mocy...
Juniorek pisze:Trzeba zmieniać anteny :/ Bez sensu.
dlaczego bez sensu. Antenę ZAWSZE dobiera się do warunków odbioru, co w tym dziwnego?
Juniorek pisze:Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego pozostałe MUX-y chodzą na 100 kW, a ten jeden nie mógł?
Bo takie są przydziały mocy emisyjnych określane przez UKE. Poza tym, co znaczy "pozostałe MUX-y chodzą na 100 kW" - ja znam taki, co ma 1,25kW...

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: Tom345 » 9 stycznia 2011, o 20:17

Było zmniejszenie mocy. Kolega mówi o TVN Warszawa w DVB-T ;)

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Wyszków brak MUX3

Post autor: Pączek » 10 stycznia 2011, o 14:00

chyba pisał o zmniejszeniu mocy mux-3 (50kw) z tym co było wcześniej mux-1 na k.58 100kW

Odpowiedz