Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 13 listopada 2011, o 18:12

hm, taka sytuacja coś występować może w przypadku kumulowania się w odbiorniku dużej ilości nieskorygowanych błędów odbieranego sygnału i sposobu oprogramowania odbiornika. To może powstawać z wielu powodów - za niskiego poziomu, za wysokiego poziomu, zakłóceń generowanych przez wzmacniacz, zakłóceń impulsowych, etc. Czasami zdarza się, że takie dziwne sytuacje objawiają się tylko na jednym mux-ie.

Może być to też w takim przypadku wada / usterka odbiornika.Masz najnowszy firmware? Patrzyłeś w dziale http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=36 w wątek o twoim dekoderze?

Awatar użytkownika
Tusiek
Posty: 13
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 21:54
Odbiornik: STRONG 8110
Instalacja antenowa: ATX91 bez wzmacniacza, 8m n.p.t, 15km od nadajnika PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Tusiek » 13 listopada 2011, o 18:56

Idę poczytać wątek o dekoderze, ale ciekawe bo teraz od ok 18 się uspokoiło na MUX-2 poziomy wzrosły do ponad 80% i jest OK. ciekawe? Wykryłem tylko że sąsiad dwa domy dalej po azymucie na PKiN, dziś cały dzień coś spawał i niedawno skończył może to ?

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 13 listopada 2011, o 19:00

Tusiek pisze: Wykryłem tylko że sąsiad dwa domy dalej po azymucie na PKiN, dziś cały dzień coś spawał i niedawno skończył może to ?
może być to, albo co innego. Przy odbiorze słabej stacji i silnego SFN z boku to wszystko może być.

Awatar użytkownika
Tusiek
Posty: 13
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 21:54
Odbiornik: STRONG 8110
Instalacja antenowa: ATX91 bez wzmacniacza, 8m n.p.t, 15km od nadajnika PKiN
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Tusiek » 25 listopada 2011, o 21:52

zastosowałem Wzmacniacz masztowy DVB-T AB011 Terra (15 dB) ale dalej bez zmian jakby nie miał wpływu na te zakłócenia, poziomy sygnału na MUX-2 wzrosły do ponad 90%, firmware do Stronga zaktualizowany do najnowszego dostępnego. A obraz się pikselizuje ;( MUX-3 pełna żyleta

Banister
Posty: 60
Rejestracja: 6 października 2011, o 13:41
Odbiornik: Philips 40"
Instalacja antenowa: Dipol z ATX91 + SWA9701
Nadajnik - obiekt nadawczy: dookolna + Raszyn

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Banister » 10 grudnia 2011, o 09:53

Witam!!!
Jak u Was odbiór mux 3 na północy mazowsza?? u mnie nie odbiera :( . Mux 1 łapie ale skacze sila i jakość przez co tuner nie moze zprogramowac kanałów.
Odbiór z miejscowości Przasnysz, a łapię z Raszyna.

Szyga1

mux 1 zniknął

Postautor: Szyga1 » 19 grudnia 2011, o 14:35

Witam, 16 grudnia rano udało mi się dostroić programy z mux 1, niestety popołudniu programy zniknęły .odbieram cały czas mux 2 z nadajnika w Raszynie, ja jestem w okolicach pułtuska. Mux 2 ma bez zakłóceń na dwóch różnych odbiornikach, z dwóch różnych anten, na obydwu jest taka sama sytuacja.Mało tego , jednym z odbiorników jest dekoder "n" z modułem mprg-4, i cały czas pobiera on informacje EPR, a obrazy nie ma! Pomóżcie, może ktoś coś podpowie. :?

magazynier

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: magazynier » 21 grudnia 2011, o 06:36

Mnie również "wcieło" kanały TVP (1,2, Kultura, Historia i Info). Szukałem wczoraj cały dzień na forum odpowiedzi, ale cisza. Mieszkam w Warszawie więc z odbiorem nie powinno być najmniejszych problemów.

Problem rozwiązany - antena uszkodzona (można mój wpis usunąć?).

korwax

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: korwax » 29 grudnia 2011, o 23:49

Witam Wszystkich
Mam następujący problem: przedwczoraj podłączyłem antenę dvb-t do dekodera ale jedynie co udało mi się złapać to 7 kanałów ( TVP1, TVP2, TVP INFO, TTV, ATM Rozrywka, Eska TV , Polo TV). Mieszkam w Nowym Dworze Mazowieckim. Mam dekoder od telewizji na kartę (opłacony) ITI 2849 http://n.pl/oferta/n_na_karte/dekoder.htmloraz antenę http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_16-21-69_dvb-t_A1610.htm umieszczoną na balkonie. Próbowałem ja obracać "na ślepo" ale nic to nie dało. Zielone światełko (w mierniku) sygnalizujące antenę świeci się tylko na kanale 58 (siła 25% jakość 80% , k. 55 siła 17% jakość 0%, k. 48 siła 14% jakość 0%). Będę wdzięczny za porady. Pozdrawiam.

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 30 grudnia 2011, o 11:56

@korwax:

w zasadzie są dwie możliwości:

1. masz coś nie tak z instalacją antenową - źle założone złącze / wtyk antenowy, uszkodzony kabel antenowy lub antena (symetryzator). Jakieś kanały analogowe możesz na niej odebrać?

2. masz bardzo złą lokalizacje, tak, że do anteny potrzebny byłby wzmacniacz.

A co z odbiorem Polsatu HD na k29?

I w ogóle napisz coś więcej - na którym piętrze i z której strony ten balkon, czy widać Warszawę, antena podłączona do jednego TV czy więcej?

korwax

Re: _chris_

Postautor: korwax » 30 grudnia 2011, o 16:17

Balkon mam od strony południowej tak że widzę Wisłę (2 piętro). Warszawy nie widzę bo mam do niej jakieś 30 km.Antena jest podłączona do dekodera TNK HD i do niczego więcej. Kanał 29 to na tym mierniku w dekoderze 2% siły i 0% jakości. W ramach eksperymentu podłączyłem do dekodera taką badziewną antenę pokojową Skymaster kupioną kiedyś w Kauflandzie i po długim manipulowaniu odebrała te pozostałe programy. Może potrzebny wzmacniacz? Ta pokojowa go miała i ustawiłem go na full.

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 31 grudnia 2011, o 14:15

@ korwax

mnie to wygląda na uszkodzenie instalacji - jak pisałem - wtyk antenowy, label lub symetryzator albo któreś z połączeń jest niewłaściwie zrobione, albowiem Polsat HD to powinieneś odebrać, nawet, gdyby nie dało rady z innymi mux-ami. Ja bym odciął i założył jeszcze raz wszystkie połączenia, jak ni pomoże wymieniłbym wtyk antenowy, kabel i symetryzator, a potem dopiero zastanawiałbym się nad wzmacniaczem.

Awatar użytkownika
Lokos
Posty: 8
Rejestracja: 12 grudnia 2011, o 11:54
Odbiornik: dekoder LTC HD-303
Instalacja antenowa: Yaga 16 +
wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Ciechanów

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Lokos » 15 stycznia 2012, o 10:03

Witam.
Chciałem poradzić się odnośnie zasięgu DVB-T. Posiadam antenę yaga 16- elementową na wysokości 6metrów, a w niej wzmacniacz antenowy (jakaś płytka ceramiczna) i zasilacz, kabel ok 10metrów. dekoder HD-303. Mieszkam w odległości 108km od nadajnika w Raszynie, odbieram:
MUX1 - 45% (aby czasem rano odbiera i przycina
MUX2 - 74% (zawsze idealnie)
MUX3 - 45% (aby czasem rano odbiera i przycina)
Polsat HD - 22% (odbiór całkowicie niemożliwy)
Analogowe to polsat z Raszyna gdzie trochę śnieży.
Co proponujecie by MUX 1 i 2 odbierały zawsze stabilnie minimum 61% ? Zastosowałem wzmacniacz rurkowy 22db ale to tylko znacznie pogorszyło jakość nawet programów analogowych gdzie całkowicie nie odbierały (próbowałem odwrócić wzmacniacz - efekt był gorszy). Trochę z boku mam nadajnik w Przasnyszu to TV analogowej w odległości ok 5 km, słyszałem że ten wzmacniacz mógł znacznie wzmocnić ten sygnał i dlatego zakłócało całkowicie odbiór. Na wiosnę ostatecznym krokiem będzie chyba podniesienie anteny o kolejny metr wyżej... Po za tym macie może jakieś propozycje :?: :|

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 15 stycznia 2012, o 14:23

Lokos pisze:Witam.
Chciałem poradzić się odnośnie zasięgu DVB-T. Posiadam antenę yaga 16- elementową na wysokości 6metrów, a w niej wzmacniacz antenowy (jakaś płytka ceramiczna) i zasilacz, kabel ok 10metrów. dekoder HD-303. Mieszkam w odległości 108km od nadajnika w Raszynie,
za słaba antena na taką odległość (za mały zysk i kierunkowość), i do tego możliwe, że pracująca tylko w paśmie poniżej k60, co zawsze źle wpływa na odbiory powyżej k55. Możliwe, że również z kablem są problemy. Możliwe, że antena nie jest również bardzo precyzyjnie ustawiona na max jakości odbieranych mux-ów.

Ale ogólnie wynik masz godny pozazdroszczenia. :D

Lokos pisze:Na wiosnę ostatecznym krokiem będzie chyba podniesienie anteny o kolejny metr wyżej...
tak, zwykle to na 99% najtańszy i najskuteczniejszy sposób na podniesienie jakości odbieranego sygnału. Można również sprawdzić, o ile jest taka możliwość, przesunięcie anteny w poziomie.

Lokos pisze:Zastosowałem wzmacniacz rurkowy 22db ale to tylko znacznie pogorszyło jakość nawet programów analogowych
a ten wzmacniacz rurkowy przenosił zasilanie do przedwzmacniacza w antenie? Bo większość takich wzmacniaczy nie przenosi i wtedy wzmacniacz w antenie nie jest zasilany, a odbiera się jedynie na kablu antenowym wzmacniacz rurkowy - antena.

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Pączek » 15 stycznia 2012, o 15:30

ATX-91 + LNA177 i po robocie.

Awatar użytkownika
Lokos
Posty: 8
Rejestracja: 12 grudnia 2011, o 11:54
Odbiornik: dekoder LTC HD-303
Instalacja antenowa: Yaga 16 +
wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Ciechanów

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Lokos » 16 stycznia 2012, o 08:55

_chris_ pisze:za słaba antena na taką odległość (za mały zysk i kierunkowość), i do tego możliwe, że pracująca tylko w paśmie poniżej k60, co zawsze źle wpływa na odbiory powyżej k55. Możliwe, że również z kablem są problemy. Możliwe, że antena nie jest również bardzo precyzyjnie ustawiona na max jakości odbieranych mux-ów.


pracuje na paśmie jak się nie mylę to coś od 21 do 69 chyba... kabel musi być dobry bo na strychu sprawdzałem na nowym kablu 2metrowym i nawet o 1% nie był lepszy odbiór. A samą anteną kręciłem w każdą stronę i już nie "wyduszę" nawet 1%

_chris_ pisze: Można również sprawdzić, o ile jest taka możliwość, przesunięcie anteny w poziomie.

no niestety nie mam takiej możliwości :|

_chris_ pisze:a ten wzmacniacz rurkowy przenosił zasilanie do przedwzmacniacza w antenie? Bo większość takich wzmacniaczy nie przenosi i wtedy wzmacniacz w antenie nie jest zasilany, a odbiera się jedynie na kablu antenowym wzmacniacz rurkowy - antena.


Tak, to jest wzmacniacz który przesyła zasilanie (WZ-22, ten czerwony)

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 16 stycznia 2012, o 09:59

@ Lokos:
dziwna sprawa z tym wzmacniaczem. Z tego co napisali, to posiada on przejście napięcia do przedwzmacniacza, ale twoje objawy świadczyć mogą o tym, że jednak tego napięcia nie podaje na przedwzmacniacz. Analogi zawsze powinny być, co najwyżej mogą być przesterowane, czyli może się na niektórych zrobić popularna "kaszana", ale nie mogą sobie ot tak po prostu zniknąć. Dziwne to wszystko.

Zauważ jeszcze, że w manualu do niego jest wyraźnie napisane, że wzmacniacz należy zasilać z zasilacza niestabilizowanego, co jest o tyle dziwne, że nasze popularne zasilacze (czarne "bułki") są z reguły stabilizowane. Nie wiem, dlaczego tak ma być, ale przypomina mi się inny wzmacniacz z polskiego rynku, z dokładnie taką samą adnotacją odnośnie zasilacza niestabilizowanego, oraz kłopoty, jakie ludzie opisywali na forum odnośnie stosowania tamtego.

Sprawdź może, czy rzeczywiście napięcie pojawia się na wyjściu ANT wzmacniacza (multimetrem, w ostateczności żaróweczką 12V).

Albo zastosuj na próbę inny, sprawdzony wzmacniacz liniowy czy wewnętrzny, najwyżej z dwoma zasilaczami antenowymi. Mała szansa, aby dodatkowy wzmacniacz przyniósł zdecydowaną poprawę odbioru DVB-T, ale co szkodzi spróbować.

EDIT: a tu napisali, ze nie ma przesyłu napięcia. Może się pomylili albo coś w tym jest.

Awatar użytkownika
Lokos
Posty: 8
Rejestracja: 12 grudnia 2011, o 11:54
Odbiornik: dekoder LTC HD-303
Instalacja antenowa: Yaga 16 +
wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Ciechanów

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Lokos » 16 stycznia 2012, o 13:17

Sprawdzałem i jest przesył.. No właśnie też mnie to zainteresowało że na ich opisie jest zaznaczone wyraźnie że wzmacniacz niestabilizowany... ja właśnie używam tej "bułki" i nie wiem czy to przypadkiem nie przez to... nawet nie jestem pewny czy działa ten wzmacniacz rurkowy a już nie chce mi się go odsyłać itp... chociaż powinien działać jeśli przewodzi prąd...

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: _chris_ » 17 stycznia 2012, o 11:47

Lokos pisze:nawet nie jestem pewny czy działa ten wzmacniacz rurkowy a już nie chce mi się go odsyłać itp... chociaż powinien działać jeśli przewodzi prąd...
no, akurat przewodzenie prądu przez wzmacniacz wcale nie musi oznaczać, że on działa prawidłowo. To są zupełnie inne układy, niezależne od siebie.

Odeślij go, jak możesz i weź sobie do prób jakiś inny, typowy wzmacniacz (choćby z serii AP / APL) i zasil z dwu zasilaczy.

Leszek32
Posty: 16
Rejestracja: 18 stycznia 2011, o 15:07
Odbiornik: Not Only TV LV6TMPVR4
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + wzmacniacz LNA 177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn oraz PKiN

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: Leszek32 » 8 lutego 2012, o 19:05

Witam.

Być może nie pisze w odpowiednim poście(ewentualnie proszę moderatora o przeniesienie w odpowiednie miejsce), ale skoro nie widzę oddzielnego tematu na temat Raszyna więc piszę tutaj ze względu na usytuowanie nadajnika w mazowieckim.
Dokładnie chodzi mi o jakąś dziwna awarię obiektu, która miała miejsce dziś o 17:09 i trwała ok 2min. W tym czasie straciłem dostęp do wszystkich 3 Mux-ów. Jakość sygnału skakała na tunerze od 0-30% odbiór niemożliwy "brak sygnału" Czy ktoś też to zauważył, mam na myśli odbiorców z dalszych odległości, bo przy samym nadajniku na pewno nie było to zauważalne. Co mogło być przyczyną?
Ja mieszkam w okolicy Opoczna. Sygnał 3 powyższych Mux-ów na poziomie 85% do tego Polsat HD z PKiN. Sprzęt odbiorczy: antena siatkowa + wzmacniacz, tuner Not Only LV6TMPVR4.
Pozdrawiam.

pablo21_1984
Posty: 160
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PN)

Postautor: pablo21_1984 » 8 lutego 2012, o 20:39

ja też odczułem problemy z MUX1, MUX2 i MUX3 z Raszyna (chyba SFN z PKiN także miał problemy lub go wyłączyli na pół dnia?). Odbiór Polsat HD i TVN HD z PKiN był OK. Obecnie nie mam żadnych problemów z odbiorem z Raszyna :-)


Wróć do „Województwo Mazowieckie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika