Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: DVB-T z Rachocina - Gostynin

Post autor: expert33 » 3 czerwca 2012, o 09:57

dram,
Twoja antena ma dość szeroką charakterystykę (odbiera również sygnały z boku +45st -45st).
Posiada bardzo czuły wzmacniacz ok 26dB. Na dodatek jest wielopasmowa (kanały 1-5, 6-12, 21-60). To wszystko powoduje, że jest bardzo podatna na zakłócenia.
Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie anteny na pasmo 21-60, o wąskiej charakterystyce
(odbiór sygnałów głównie z kierunku na jaki jest ustawiona), o zysku 14 - 16 dB i bez wzmacniacza. Na przykład Telmor DIGIT-6DT (14,5dB) lub Telmor DIGIT-3DT(16,5 dB). Do tego dobry kabel max 10-15m. Jeżeli w kierunku nadajnika w bezpośrednim sąsiedztwie nie masz przeszkód w postaci budynków, drzew itp. to w odległości 55km od nadajnika (Gostynin) powinienes mieć b. dobry i stabilny odbiór bez zakłóceń.

dram
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 01:40
Odbiornik: c6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: rachocin

Re: DVB-T z Rachocina - Gostynin

Post autor: dram » 3 czerwca 2012, o 12:06

zrobiłem zdjęcie, co "widzi" moja antena.

Jak widać sygnał wpada w blok, prosiłbym o dobranie anteny odpowiednie mocnej.
Może jest szansa aby złapać sygnał z Warszawy?(120km)

Mieszkam na 3 piętrze ,a na warszawe mam kompletnie czysto.

http://img689.imageshack.us/img689/888/ ... 420hdr.jpg

p.s Rachocin ~54 kilometry

carolef
Posty: 14
Rejestracja: 23 maja 2012, o 10:42
Odbiornik: 50C6500
Instalacja antenowa: ATX55
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PŁOCK RACHOCIN

Re: DVB-T z Rachocina - Gostynin

Post autor: carolef » 3 czerwca 2012, o 13:07

a spróbuj bez wzmacniacza, na samym symetryzatorze.

dram
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 01:40
Odbiornik: c6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: rachocin

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: dram » 3 czerwca 2012, o 13:27

Po wyjęciu wzmacniacza z gniazdka nie łapie mi żadnych multipleksów

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: expert33 » 3 czerwca 2012, o 14:19

Czy możesz podać orientacyjne poziomy sygnałów (%) i błędów (&) na poszczególnych muxach?
Proponował bym to zrobić dla maxymalnego i minimalnego wzmocnienia wzmacniacza (regulacja dla 21-69). Oczywiście jeżeli na minimalnym jeszcze coś pokaże. Chodzi o to czy błędy biorą się z niskiego poziomu sygnału, czy z odbić.
Ważne: wyłączenie zasilania wzmacniacza robi z niego element tłumiący, czyli prawie tak jakbyś odpiął kabel od anteny. "Spróbuj bez wzmacniacza" oznacza fizyczne wypięcie modułu wzmacniacza z anteny i wstawienie w to miejsce symetryzatora.
Co do odbioru z Raszyna to szanse są bardzo małe. Około 106km od nadajnika i widzialność poniżej horyzontu. Aczkolwiek spróbuj, anomalie bywają.

dram
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 01:40
Odbiornik: c6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: rachocin

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: dram » 3 czerwca 2012, o 17:02

Na antenie jest wszystko odkręcone na max'a. (niestety moja ręka nie jest na tyle długa aby mogła przekręcić te pokrętła, abym mógł to zrobić muszę zdjać antenę, co nie jest mi na rękę)

Zasilacz włączony.

MUX 1 -

NA tą chwile

Siła sygnału 90-32 (czasami brak)

Poziom błędów 15-1000 (chwilowo 2000)

MUX 2
Poziom błędów - 0
Siła sygnału - 93
(stabilne)

MUX 3

Poziom błędów 500-2000 (2000 chwilami)
Siła sygnału 91-93


Zakres ten sam bo od 21 do 60 lecz mux 2 jest nie bez powodu najlepiej odbierającym u mnie muxem (skoro poziom błędów = 0)

Nie wiem czy to ma znaczanie ,ale mux 1 i mux 3 lepiej odbierają w nocy. (nie dużo ale jednak)

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: KrzysztofD » 3 czerwca 2012, o 20:14

Na zdjęciu widzę, że antena jest ustawiona na Płock - czy bezpośredni odbiór z Rachocina (30 stopni w lewo) był gorszy?

expert33
Posty: 17
Rejestracja: 26 maja 2012, o 19:39

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: expert33 » 4 czerwca 2012, o 06:05

dram
Mimo, że sygnał przysłania ci blok to:
1. Antena ma ustawione zbyt duże wzmocnienie
2. Antena nie jest ustawiona na kierunek nadajnika (max sygnału).
Wobec tego:
Zmniejsz wzmocnienie wzmacniacza prawie do minimum. Nastepnie ustaw antenę (obserwując MUX3 k.35) na max sygnału i min błędów. Pozostałe muxy powinny być ok. Potem możesz zwiększać wzmocnienie ale tak aby sygnał MUX2 nie przesterował wzmacniacza.

dram
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 01:40
Odbiornik: c6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: rachocin

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: dram » 4 czerwca 2012, o 23:43

Jak to antena może być "za mocna", przecież to ,że jest mocna to chyba + , anie - ?

Mógłby mi to ktoś dokładnie wytłumaczyć jak krowie na polu?

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: kb997 » 4 czerwca 2012, o 23:57

Weź lornetkę, stań 1m od telewizora 40cali, popatrz przez lornetkę na ekran. Co widzisz? Plamy? bo nie uwierzę, że cały i wyraźny obraz.
Inny sposób wytłumaczenia, weź lampy o łącznej mocy np 10000W, ustaw je w małym pokoju, włącz je i spróbuj w ich świetle przeczytać napis zrobiony szarą kredką na aluminium.
Kolejny sposób - weź malucha, wsadź silnik porsche, wcisnij cały gaz i puść sprzęgło. Ruszysz z miejsca? Czy jeszcze jakiś inny sposób potrzebny?

dram
Posty: 6
Rejestracja: 3 czerwca 2012, o 01:40
Odbiornik: c6500
Nadajnik - obiekt nadawczy: rachocin

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (ZACH)

Post autor: dram » 7 czerwca 2012, o 18:49

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale wczoraj o 23, na MUX 1 - zakłócenia sięgały rzędu 20-50. Jednak to tylko wieczorem.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

brak sygnału Mux4

Post autor: bm86 » 10 września 2013, o 22:52

brak sygnału mux 4 z Brwinowa na 37
kanale pod Babicami Starymi woj. maz. do tej pory był 80 / 78 %

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: brak sygnału Mux4

Post autor: grzegorz0plonka » 11 września 2013, o 00:05

Tutaj nasz forum niestety nie rozmawiamy o mux 4. Mux 4 jest Polsat cyfrowej i zajmują inny operator techniczne.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: brak sygnału Mux4

Post autor: bm86 » 11 września 2013, o 04:48

to co że inny operator ale można udzielić informacji . wiem że mux 4 jest też nadawny z pałacu a z niego nadaje Przecież EMITEL

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: brak sygnału Mux4

Post autor: bm86 » 11 września 2013, o 10:35

grzegorz0plonka pisze:Tutaj nasz forum niestety nie rozmawiamy o mux 4. Mux 4 jest Polsat cyfrowej i zajmują inny operator techniczne.
wszystko ok wróciło do normy . wątek do zamknięcia

teleodbiornik
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwietnia 2017, o 18:54
Odbiornik: Mój sprzęcior to Arriva 750 I , + Stary thompson
Instalacja antenowa: kierunkowa ATX 91, symetryzor,
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Dęblin + Swięty krzyż

Czy mam szansę na odbiór DVB-T prawie 100 km od PKIN

Post autor: teleodbiornik » 28 kwietnia 2017, o 19:16

Witam tele i radio odbiorcy
mam pytanie bo będąc w Święta wielkanocne w Pruszkowie k.warszawy napotkałem się u kumpla że ma TVN HD
itp. powtórki z mux 2 , z grupy TVN
mam pytanie czy w Wiosce , Stefanów 08-430, zdołam Złapać MUX TVN HD, podkreślam mieszkam ponad 80 km od PKIN a bardzo chciał bym mieć te TVNy w HD,satelita to dla mnie strata pięniędzy więc to dla mnie zło konieczne złapać ten TVN w HD, posiadam ATX 91 ze symetryzatorem skierowaną na RTCN Dęblin,do odbioru TVN HD,mam zamiar zastosować mój awaryjny zasilacz LNA 188
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2017, o 20:35 przez teleodbiornik, łącznie zmieniany 1 raz.

poxipol
Posty: 1785
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Czy mam szansę na odbiór DVB-T prawie 100 km od PKIN

Post autor: poxipol » 28 kwietnia 2017, o 20:03

Jest to emisja testowa na K 53 ,o mocy nadawczej 3kW.
O możliwościach odbioru jest to opisane w temacie viewtopic.php?f=26&t=2960&p=221959#p221959
Teoretycznie jest możliwość odbioru.Powinieneś na próbę skierować swoją antenę na ten nadajnik.
Jest również komunikat emisyjny z tego obiektu.
https://www.emitel.pl/aktualnosci/aktua ... 59de0df56d

teleodbiornik
Posty: 2
Rejestracja: 28 kwietnia 2017, o 18:54
Odbiornik: Mój sprzęcior to Arriva 750 I , + Stary thompson
Instalacja antenowa: kierunkowa ATX 91, symetryzor,
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Dęblin + Swięty krzyż

Re: Czy mam szansę na odbiór DVB-T prawie 100 km od PKIN

Post autor: teleodbiornik » 2 maja 2017, o 22:22

wielkie dzięki poxipol,Działa tylko EPG nie ma ale HD jest :D

Odpowiedz