Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (PD)

xkombajnx

JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: xkombajnx » 24 listopada 2010, o 06:39

Witam,

Od kilku lat słabo odbiera mi tv (analogowa, przez antenę siatkową) co nie było problemem, bo tv oglądam mało, natomiast od jakiegoś miesiąca praktycznie nie odbiera nic (swoją drogą- nie wiem co nagle się zmieniło). Było to dla mnie bodźcem żeby wreszcie coś zrobić z tv, a jako że mieszkam niedaleko nadajnika w Raszynie i słyszałem o naziemnej tv cyfrowej postanowiłem spróbować. Teraz moje pytanie jest następujące.
Jaką antenę miałbym wybrać? (zaglądałem na różne fora i sklepy i właściwie każdy radzi coś innego) oraz 2. pytanie-
czy jeśli zamontuję antenę a jeszcze nie kupię tunera tv, będę mógł odbierać tv analogowo?

z góry dzięki za odp.

Awatar użytkownika
orin
Posty: 398
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-50W809C, Samsung UE40H6700
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-12 / 21-60 ~20m n.p.z. / kabel Triset113-10m
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa PKiN

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: orin » 24 listopada 2010, o 09:03

W jakiej odległości od Raszyna mieszkasz?
Czy masz bezpośrednią widoczność w stronę nadajnika (brak lasu w bliskości itp)?
Jaki masz odbiornik z DVB-T?

xkombajnx

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: xkombajnx » 24 listopada 2010, o 09:40

w linii prostej ok. 15 km,
no las jest po drodze, bo to zalesie ;]
nie, telewizor jeszcze kineskopowy, zamierzam dokupic tuner

Cypisek_XL
Posty: 114
Rejestracja: 2 listopada 2010, o 14:06
Odbiornik: Wiwa HD-90, MANTA DVBT05
Instalacja antenowa: Vivanco DVBA 28 pokojowa wzm.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: Cypisek_XL » 24 listopada 2010, o 10:26

xkombajnx pisze:w linii prostej ok. 15 km,
no las jest po drodze, bo to zalesie ;]
nie, telewizor jeszcze kineskopowy, zamierzam dokupic tuner
Zacznij od tunera DVB-T i zobacz jak działa z Twoją starą anteną siatkową. Dopiero jak będziesz miał niezadowalające efekty pomyśl o wymianie anteny. W takiej kolejności.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: janek 77 » 24 listopada 2010, o 11:50

Najwyrażniej od 1 postu kolega chce odbierać analog ale kupic taką antenę aby mógł odbierać DVB-T. Nie ma specjalnych anten więc cokolwiek kupisz będzie odbierało DVB-T tylko bez tunera nie wiadomo jak.
Cypisek_XL dobrze ci radzi. Kup tuner. I sprawdź na tej antenie co masz.
Wydaj kasę na tuner zamiast antenę.
np.
http://www.dipol.com.pl/odbiornik_i_rej ... A99250.htm
A jak przetestujesz daj znać.

xkombajnx

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: xkombajnx » 24 listopada 2010, o 18:27

ok, jeśli rozumiem dobrze to logika jaka stoi za tym rozwiązaniem to sprawdzenie siły sygnału na obecnej antenie i później ewentualna zmiana.
Natomiast ja chciałbym najpierw kupic antenę, bo mimo iż mieszkam w miarę blisko nadajnika, to jest to teren zadrzewiony i mogą być problemy z odbiorem. Jeśli na nowej antenie nie poprawi się odbiór analoga, wolałbym "umoczyć" 100 zl za antene niz 200zl za tuner.
w takim wypadku podlaczylbym jakas satelite.

(ewentualnie- przyszedl mi do glowy pomysl- moge pozyczyc od kolegi tuner tv do komputera, podlaczyc antene do tunera na laptopie i sprawdzic na nim sile sygnalu)

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: damians1 » 24 listopada 2010, o 19:02

Pożyczenie tunera to dobry pomysł.
Opisz dokładnie swoja instalacje antenowa, czy w antenie jest wzmacniacz czy tylko symetryzator ?

psulek

Re: JAk odbierać dvb-t w Zalesiu (k.Piaseczna)

Post autor: psulek » 13 stycznia 2011, o 12:43

Dla potomnych - faktyczna odległość z Piaseczna do nadajnika to niecałe 10km. Nadajnik jest w Łazach, przy ulicy Przyszłości (na googlach widać go centralnie w lasku przy tej ulicy). Mieszkam koło Lesznowoli, 4,5 km od nadajnika. Tu odbiera się na byle czym - mi starcza najprostsza pokojowa. Sąsiad TV analogową odbiera na kawałku kabla :shock: . Polecam przesiadkę, szczególnie na większych TV, bo różnica w jakości widać. Przy takiej odległości to nawet nie ma się co bawić w jakieś wzmacniacze. Antenę kieruj na zachód. Wystarczy najprostszy sprzęt.

marlon24

Radom i zakłócenia odbioru.

Post autor: marlon24 » 7 listopada 2011, o 09:46

Witam,
posiadam nowy TV LCD Philips 40PFL8605H i zwykłą antenę zewnętrzną. Telewizor wyszukuje 7 kanałów cyfrowych : Polsat, Polsat Sport News, TVN, TVN7, TV Puls, TV4, TV6. Kanały rzeczywiście są cyfrowe (od razu widać inną jakość), ale cały czas wskakują zakłócenia w postaci kwadratów i rozmyciu obrazu. Czy Wy też macie takie problemy ? Co jest powodem i jak sobie z nim poradzić ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

_chris_

Re: Radom i zakłócenia odbioru.

Post autor: _chris_ » 7 listopada 2011, o 10:28

marlon24 pisze: Co jest powodem i jak sobie z nim poradzić ?
powodem jest niewłaściwa instalacja antenowa.

Napisz coś więcej - jaka antena, ze wzmacniaczem czy bez, jak zamocowana, jakie wskazania poziomu sygnału i jego jakości pokazuje odbiornik, a najważniejsze, na jakim kanale (częstotliwości) odbierasz ten mux-2.

DJ82
Posty: 7
Rejestracja: 11 grudnia 2011, o 12:23
Odbiornik: PHILIPS 37PFL7605H
WinFast DTV1800H
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/Raszyn

Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: DJ82 » 11 grudnia 2011, o 12:37

Mam problem z odbiorem MUX 1 w Radomiu...

MUX2 i MUX3 na TV PHILIPS Sygnał 92-97% Jakość 100%

MUX1 Sygnał 90% Jakość 0-15%

Antena: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digital
Wzmacniacz: AP-109M 27/29 dB ekranowany

W miejscu oddalonym o 300m (ale wyżej o ok 8m) na antenie siatkowej i wzmacniaczu LNA-177 30dB też na TV PHILIPS sygnał co prawda mniejszy (wszystkie 3 MUXy ok 90%) ale JAKOŚĆ na MUX1 ok 30% i coś tam odbiera ale szatkuje...
Na tym kanale ze św. Krzyża nadaje TVP Info ale z mocą tylko 20kW nawet nic nie łapie w analogu...

Co może być przyczyną??

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: qwerty » 11 grudnia 2011, o 12:44

Poczytaj forum zamiast zakładać 30 identyczny wątek.

DJ82
Posty: 7
Rejestracja: 11 grudnia 2011, o 12:23
Odbiornik: PHILIPS 37PFL7605H
WinFast DTV1800H
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/Raszyn

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: DJ82 » 11 grudnia 2011, o 13:35

Właśnie czytam...

Za mocnego sygnału mieć nie mogę bo jest ok 80km od nadajnika...

Skoro TVP Info by zakłócało to TV powinien go wyszukać w analogu a nie łapie więc wątpię żeby zakłócało...

Instalacja nowa (kable, anteny, wzmacniacze mają ok 2 lat...)

ferdek1910
Posty: 39
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 16:10

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: ferdek1910 » 11 grudnia 2011, o 14:06

ja w Radomiu mux 1 odbieram dobrze. siła: 60% jakość: 60-100%

DJ82
Posty: 7
Rejestracja: 11 grudnia 2011, o 12:23
Odbiornik: PHILIPS 37PFL7605H
WinFast DTV1800H
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/Raszyn

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: DJ82 » 11 grudnia 2011, o 14:07

ferdek1910 pisze:ja w Radomiu mux 1 odbieram dobrze. siła: 60% jakość: 60-100%

Na jakim sprzęcie odbierasz?? jakie masz parametry na innych MUXach i jaka antena??

_chris_

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: _chris_ » 11 grudnia 2011, o 14:14

DJ82 pisze:Za mocnego sygnału mieć nie mogę bo jest ok 80km od nadajnika...
możesz, bo wzmacniacz wzmacnia wszystko, co doleci do anteny, również transmisje analogowe TV, jak i sygnały zakłócające. Więc wzmacniacz intermodulować spokojnie może, może także nie wytrzymywać głowica lub układy synchronizacji w odbiorniku. Zwłaszcza, że masz wysokie wskazania poziomu sygnału na mux-1, co właśnie by to mogło potwierdzać.
DJ82 pisze:ale JAKOŚĆ na MUX1 ok 30% i coś tam odbiera ale szatkuje...
Na tym kanale ze św. Krzyża nadaje TVP Info ale z mocą tylko 20kW nawet nic nie łapie w analogu...
to może być również właśnie zakłócenie od tego kanału ze Świętego Krzyża. To, że nic nie widzisz na ekranie w analogu, nie ma większego znaczenia.

Tak, czy inaczej, możesz zrobić na szybko dwie rzeczy:

1. pokręcić anteną, aby wyeliminować ewentualny wpływ Świętego Krzyża i ustalić optymalne warunki dla mux-1. Niestety, Raszyn i Święty Krzyż w Radomiu są prawie że w jednej linii (tak to wygląda), co może utrudnić eliminację, ale co szkodzi spróbować.

Ze schematu wynikałoby, że trzeba by rozpocząć od skręcania anteny w lewo (kierunek zachód). Trzeba to robić delikatnie, powoli i z cierpliwością, zmieniając ustawienie niewielkimi ruchami (centymetry) - pamiętaj, że odbiornik reaguje wolno, w sekundach.
A potem w drugą stronę.

Ustawiamy na max jakości mux-ów.. Jeśli ustawienia anteny będą różne dla różnych mux-ów, wybrać położenie kompromisowe...

2. podłączyć TV bezpośrednio do anteny bez wzmacniacza, trzeba wtedy zamienić wtyczkę antenową zasilacza na zwykłą wtyczkę antenową. I powtórzyć zabawę z punktu wyżej.

EDIT: masz po drodze jakieś rozdzielacze sygnału, etc? Jeśli tak, wyrzuć to do prób.

DJ82
Posty: 7
Rejestracja: 11 grudnia 2011, o 12:23
Odbiornik: PHILIPS 37PFL7605H
WinFast DTV1800H
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/Raszyn

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: DJ82 » 11 grudnia 2011, o 14:46

mam multiswitcha ale wszystko nowe i firmowe naprawdę solidnie zrobione i nie chce mi się wierzyć że nie puszcza tego pasma - to tylko 3 kanały wyżej od MUX3 też z Raszyna...

_chris_

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: _chris_ » 11 grudnia 2011, o 16:11

DJ82 pisze:mam multiswitcha ale wszystko nowe i firmowe naprawdę solidnie zrobione
hm, gdyby było tak solidnie zrobione, jak myślisz, to raczej nie powinno być żadnych problemów... nie sądzisz?
DJ82 pisze: i nie chce mi się wierzyć że nie puszcza tego pasma - to tylko 3 kanały wyżej od MUX3 też z Raszyna...
pomiędzy odbiorem na k55 a odbiorem na k58 bywa taka różnica, jak pomiędzy wejściem na I piętro wieżowca, a wczołganiem się na jego IX piętro. Powiedzmy, że 750MHz to taka magiczna granica światów...

Ale, masz multiswitch - jeśli jest aktywny, to masz kolejny potencjalny punkt na który warto zwrócić uwagę i odłączyć go na czas prób.

Tak więc, jak widzisz, powodów może być sporo braku mux-1. Trzeba kolejno eliminować potencjalne przyczyny. Zaczynamy: antena --> TV.

DJ82
Posty: 7
Rejestracja: 11 grudnia 2011, o 12:23
Odbiornik: PHILIPS 37PFL7605H
WinFast DTV1800H
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/Raszyn

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: DJ82 » 11 grudnia 2011, o 16:37

Problem rozwiązany - wystarczyło antenę skręcić w lewo czyli wyeliminować odbiór plecami K58 (TVP INFO) ze św. Krzyża. Poziom sygnału 95% jakość skacze 65-100%.

_chris_

Re: Problem z Odbiorem MUX1

Post autor: _chris_ » 11 grudnia 2011, o 17:22

@ DJ82:
za duże trochę te wahania, możliwe, że jeszcze coś można by poprawić. Ale to już na spokojnie.
Warto by było zajrzeć w antenę, jaki ma symetryzator.

Odpowiedz