Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

maciekfalt
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2013, o 13:24
Odbiornik: Samsung

Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: maciekfalt » 2 kwietnia 2013, o 13:31

Witam. Wierzę, że temat był niejednokrotnie poruszany za spam przepraszam. Otóż posiadam tv led samsung jakiś smart tv myślę ,że ma opcje dvbt. Mieszkam w Siedlcach ,ale nie potrafię lub mam jakies problemy techniczne z anteną. Wieżowiec po podłączeniu anteny-zwyklej najzwyklejszej tv wyszukuje kanaly analogowe lecz cyfrowego ani jednego. Wydaje sie ze to wyklucza problem polaczenia mieszkania z antena zewnetrzna. Oczywiscie probuje wyszukac kqnaly cyfrowe w opcjach lecz nie idzie ,a kanaly analogowe-39 pozycji dzialaja laleczka. Czy ktos podpowie w czym lub gdzie moge znalesc usterke lub niedociagniecie?
Pozdrawiam

edit/ Pisownia !

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: Jarosław Bałuka » 2 kwietnia 2013, o 14:55

Z tego co opisujesz to nie korzystasz z najzwyklejszej anteny telewizyjnej lecz z telewizji kablowej skoro znajdujesz 39 kanałów telewizyjnych analogowych. Rozumiem, że korzystasz z gniazda antenowego zamontowanego w ścianie..? Jaki dokładnie jest typ Twojego telewizora?

maciekfalt
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2013, o 13:24
Odbiornik: Samsung

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: maciekfalt » 2 kwietnia 2013, o 15:15

Jest gniazdo kablowe vectra i oddzielnie pewien kabel ze ściany prowadzi gniazdo typowo na antene. Jedna wtyczka z bolcem ,druga ''na bolec''. Samsung ue40eh5300. No chyba ze gniazdo antenowe ma cos wspolnego z kablowym moze wczesniej robione jakimis magicznymi sposobami po to zeby zwyklym kablem podczepic do tv ,ale taki kabel istnieje...w sumie

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: JaroslawMroczkowski » 2 kwietnia 2013, o 16:07

A nie jest przypadkiem tak, że jedno gniazdo jest przeznaczone do podłączenia TV, a drugie radioodbiornika i obydwa podłączone do sieci kablowej?

maciekfalt
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2013, o 13:24
Odbiornik: Samsung

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: maciekfalt » 2 kwietnia 2013, o 16:41

Tak w zasadzie na to by wygladalo bo wyglada to tak: kabel ze sciany-gniazdo z dwiema opcjami+kabel laczacy je z pudeleczkiem sieci kablowej. Czyli problem moze polegac w kablu antenowym bo powinien miec oba konce z "bolcem"? Poniewaz wejscie do tv bolec ,natomiast wyjscie ant. z otworem.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: JaroslawMroczkowski » 2 kwietnia 2013, o 17:25

Problem polega na tym, że nie masz anteny do odbioru DVB-T, a jedynie podłączenie do sieci telewizji kablowej. Rodzaj złącza nie ma tu nic do rzeczy.

maciekfalt
Posty: 4
Rejestracja: 2 kwietnia 2013, o 13:24
Odbiornik: Samsung

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: maciekfalt » 2 kwietnia 2013, o 17:46

Czyli w wieżowcu nie da rady dvbt..niedobrze

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: adac » 2 kwietnia 2013, o 18:05

A kto powiedział że nie :?:
1/ namówić ADM na budowę lub odbudowę inst. zbiorczej Azart http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... &start=140
2/ zamontować sobie indywidualną antenę odbiorczą np. na balkonie. Ważne żeby nie miała 2 metrów i nie zagrażała przechodniom ;) http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=39
3/ Sprawdzałeś ten zestaw 39 k. analogowych, czy tam przypadkiem nie ma kanałów z naziemnej dvb-t ?
Bo może już z masz odkodowane w wersji analogowej, tylko nie zauważyłeś ?

Jedna wtyczka z bolcem ,druga ''na bolec'' - czyli Azart

ondrasz
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2012, o 14:47
Odbiornik: CRT
Instalacja antenowa: pseudoantenka zewnętrzno-pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC Gorlice

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: ondrasz » 2 kwietnia 2013, o 20:40

Nie znam twojego tv ale może jest tak jak w wielu tv - żeby znaleźć kanały cyfrowe trzeba wskazać aby właśnie cyfrowe szukał korzystając z tunera cyfrowego?

W moim tv osobno szuka się analogowe, osobno cyfrowe a osobno przeszukuje przy wykorzystaniu tunera sat...

No i podstawa - czy abonament który opłacasz zawiera jakiekolwiek kanały cyfrowe? Może płacisz tylko za analog?

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: Anduraki » 2 maja 2013, o 18:58

Jedna wtyczka z bolcem ,druga ''na bolec'' - czyli Azart
puszka antenowa napewno, ale nie wiadomo czy to nie kablówka, bo kablówka i Azart to dwie różne sprawy.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: adac » 2 maja 2013, o 20:29

Anduraki pisze:bo kablówka i Azart to dwie różne sprawy
Dzięki. Sam to jakieś 100 lat temu napisałem

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Problem z odbiorem/brak kanałów cyfrowych

Post autor: Anduraki » 3 maja 2013, o 10:53

Wiesz tak kwestia przypomnienia dla innych zanim ich odeślemy do pracy archeologicznej na tym forum ;>

Siostra kolegi mieszka w starej kamienicy i co ciekawe miała i instalację zbiorczą i UPC - z czego(na szczęście u niej) zbiorcza instalacja nigdy nie została "pocięta". Okazało się, że miała dwa identyczne(z różnicą wieku ze 30 lat ;>) skrzynki z gniazdkami, jedno od upc, a drugie od starego azartu. Ale strasznie chamsko wchodziły wtyki w te gniazdka, były za luźne - tam chyba takie plastikowe wtyki się wpinało, żeby było normalnie wpięte.

Cyfrowytelewidz

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: Cyfrowytelewidz » 5 czerwca 2013, o 19:22

http://---------/news.php?readmore=837

Z wyniku tego po 17 czerwca będą nadawane MUX3:
Siedlce/Łosice 100 KW - K.52 - D
Ostrów Mazowiecka - 38 W - K.42 - K
Chruszczewka - 10 KW - K.56 - D
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2013, o 19:54 przez Cyfrowytelewidz, łącznie zmieniany 1 raz.

rotalplus
Posty: 1142
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: rotalplus » 5 czerwca 2013, o 19:53

Z tym oznaczeniem to niektórzy moga się pogubić:
Polskie oznaczenia: D- dookólnie K -kierunkowo
lub angielskie D-directional (kierunkowo) ND- non-directional (dokolnie)
więc powinno być odwrotnie jak oznaczyłeś

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: pablo21_1984 » 6 czerwca 2013, o 19:50

Czy ktoś z Emitela może tutaj odp. jak to możliwe że MUX3 z nadajnika Chruszczewka/Sokołów Podlaski będzie nadawać jako główny nadajnik niezależny na k56 i to z wyższą mocą 10 kW a MUX1 musi nadawać w SFN-ie z tego obiektu z nadajnikiem Siedlce/Łosice na k36?
Nagle wygląda na to że TVP ma chyba większe chody u UKE i dostaje lepsze moce i charakterystyki nadawcze niż inni nadawcy z innych MUX-ów!
Co z emisją MUX2 z Chruszczewka/Sokołów Podlaski? Obecnie MUX2 nadaje tylko z Siedlec na k43 z mocą 50 kW. Jaka będzie moc docelowa tego MUX-a po wyłączeniu analogu? 100 kW?
Czy to nie bez sensu jak MUX1 i MUX3 będą nadawane z lokalizacji Chruszczewka a MUX2 tam nie będzie. Jaki to ma sens np. w moim przypadku? Skieruje antenę na Chruszczewkę która jest ode mnie o ok 30 km oddalona i co z tego? Będę miał tylko odbiór MUX1 i MUX3. A gdzie MUX2? Zapewne coś do mnie z boku doleci z Siedlec jeśli poleci z mocą docelową 100 kW ale i tak będzie niestabilny sygnał :-(
Czy Emitel nad tym pomyślał i co na to nadawcy MUX2 komercyjni? Niech też poleci MUX2 w SFN-ie przynajmniej z Siedlcami na k43. Mieszkam w takim trójkącie bermuckim że mam i do nadajnika w Łościach ponad 70 km i do Raszyna :-( Doświetlanie z Chruszczewki by wszystko załatwiło ale jak nie będzie MUX2 z tego obiektu to na co mi takie emisje nie wszystkich MUX-ów?
Chyba jednak muszę o tym napisać do UKE skoro nadawcy komercyjni się nie zamierzają tym problemem zainteresować? Przykre to niestety :-(
Może przedstawiciele Emitela podpowiedzą mi co z tym problemem zrobić i czy coś w tym temacie wiedzą? Chodzi o tereny wschodniego Mazowsza pomiedzy Siedlcami a Warszawą

loko
Posty: 1
Rejestracja: 14 września 2014, o 13:28
Odbiornik: THD 210
Instalacja antenowa: Siatkowa-Dipol+wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn, Karczew lub PKiN

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: loko » 14 września 2014, o 14:15

Witam. Mam nadzieję, że podpiąłem się pod odpowiedni wątek.
Mam prośbę o wyjaśnienia, wskazówki itp.
Sprawa dotyczy odbioru MUX-4 w miejscowości Halinów pod Warszawą (uściślając to nawet bliżej głównej drogi na Mińsk Mazowiecki/Siedlce/Terespol). Moja instalacja to kilkuletnia antena siatkowa Dipol + wzmacniacz. Wzmacniacz kupiłem w miejscowym sklepie RTV, według sprzedającego ta wersja sprawdza się najlepiej na tym terenie. Nie pamiętam jakie ma wzmocnienie (załóżmy, że ok. 30dB).
Z tego co wyczytałem z http://www.sat-charts.eu/lokalizator.php to w mojej okolicy najsensowniejsze wydaja się być nadajniki z Karczewa (5kW, pol.V) oraz PKiN (moc ok. 2.2kW, też V). Obecnie antenę mam ustawioną w kierunku Karczewa. Antena znajduje się na wysokości 6 metrów.
Problem jest taki, że w ciągu dnia bez problemu odbieram MUX-4. Natomiast wieczorem ok. 19:30 sygnał zanika, pojawia się dopiero rano (dziś było to ok. 10:30). Kilka dni temu w pochmurny o dużej wilgotności wieczór/noc odbiór był do godz. ok. 23. Czasem odbiór jest możliwy tez do późnych godzin nocnych – 1:00-2:00, często też do ok. 22:00.
Co może być przyczyna takiego zanikania sygnału? Sygnał zanika stopniowo tj. (według wskazań dekodera) raz jest, raz brak aż w końcu znika całkowicie (trwa to z reguły kilka minut). Rano sytuacja jest podobna tyle, że odwrotna. Z ciekawości poszedłem z dekoderem do sąsiada. U niego sygnał dla MUX-4 według wskazań dekodera jest niemalże idealny. Mimo to, sygnału tez brak – tzn. u mnie nie ma, to i u niego też nie ma :( .
Zdaję sobie sprawę, że antena nie jest idealna :D + ustawienie ze względu na polaryzację nadawania . Do tego przewód jest łączony (ok. 2 metry od anteny). Jest tez kilka gniazd w budynku. Obecnie dekoder podpięty jest pod pierwsze. Nie mam żadnych problemów z odbiorem MUX-1-2-3. U sąsiada też jest, identyczna jak moja, antena siatkowa Dipol-a + wzmacniacz z lokalnego sklepu RTV (sam wymieniałem kilka dni temu, z symetryzatorem odbiór był kiepski), ale połączenie anteny jest bezpośrednie z dekoderem. Mimo to, tak jak wspomniałem wcześniej, kiedy u mnie nie ma odbioru to i u niego też brak (MUX-4).
Sprawdzałem na stronie Emitel-a i nie ma w tym rejonie napraw konserwacyjnych itp.
Problem występuje od dłuższego czasu.
Czy problemy wynikają z propagacji sygnału, ktoś zakłóca sygnał? Tak tylko rzucam hasła, może ktoś pomoże ;-)
Pozdrawiam

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: Kamilx » 14 września 2014, o 14:49

Na tym forum nie rozmawiamy niestety na temat telewizji mobilnej (MUX-4). Jeśli w określonych godzinach zawsze jest problem to może coś w okolicy w określonych porach zakłóca.

derobert
Posty: 2
Rejestracja: 20 października 2015, o 21:29
Odbiornik: UE32F5500
Instalacja antenowa: antena pokojowa z zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: EmiTel WA ID3416

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: derobert » 20 października 2015, o 21:57

Witam, mam problem z brakiem informacji o kanale (epg) na kanałach TVN HD, TVN7 HD, TTV HD, TVS HD. Na tych samych kanałach bez HD info o programie jest. Trwa to już kilka miesięcy, czy tak jest u wszystkich czy tylko u mnie?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2360
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Odbiór DVB-T w woj. mazowieckim (WSCH)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 21 października 2015, o 11:51

Programy, o których wspominasz są nadawane w ramach emisji eksperymentalnej prowadzonej przez TVN w Warszawie i okolicach. Oznacza to, że zarówno skład multipleksu jak i jakość transmisji mogą w każdej chwili ulegać zmianom.

Wątek na temat tej emisji jest tu: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 80#p205310

Odpowiedz