Emisja TVN HD

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 8 marca 2012, o 20:23

u mnie jest - ale jak już muszą być teorie spiskowe - to system antenowy TVH HD to pewnie cztery segmenty...

EDIT: sprecyzuje - jest na Opticum X703p

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba » 8 marca 2012, o 20:26

Nadawcze każdy na inną stronę świata?

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 8 marca 2012, o 20:28

tak.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: nkp123 » 8 marca 2012, o 20:28

@bogdanzieba - _chris_ jaj sobie nie robi ;) - ok. Radzymina ~40km na mniej więcej północ od raszyna TVN HD działa u mnie... najmocniej w historii ;) - siła/jakość = 92/100.

Weź oddaj TV/STB na gwarancję, bo Ci się sypie :D

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 8 marca 2012, o 20:37

tropo się podobno zaczyna, a poza tym w TV gadają coś o nadzwyczajnej aktywności słonecznej i możliwości zakłócania wrażliwych urządzeń elektronicznych, właśnie od dziś. Może to coś z tych klimatów.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: kasper93 » 8 marca 2012, o 20:53

Ja odbieram TVN HD na "patyczku" :lol: dołączonym do tunera na USB, więc wszystko jest ok :) Co do mux-1 to się nie wypowiem, bo go po prostu nie łapię, a nie ma sensu bawić się antenami jak za dwa miesiące z PKiNu będzie nadawany. Odbieram z Saskiej Kępy…

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba » 8 marca 2012, o 21:03

TVN HD "odnalazł" się po ponownym ręcznym przeszukaniu kanałów. Ale MUX-1 nadal nie mam....


edit. @_chris_ czyli będą lepsze warunki odbioru przez tropo?

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 8 marca 2012, o 22:48

Tropo to generalnie bardzo dalekie odbiory, z uwagi na zjawiska troposferyczne, więc to nie one są bezpośrednio odpowiedzialne za zmiany odbioru bliskich nadajników. Ale może pojawić się jakiś sygnał zakłócający (DVB-T, analog albo dowolne inne coś) na kanale odbieranego lokalnie mux-a, czym może utrudnić lub wręcz uniemożliwić odbiór.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1246
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba » 8 marca 2012, o 22:50

Jutro jadę do Dipola po parę drobiazgów, aby w weekend poprawić instalację antenową.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 9 marca 2012, o 07:27

ja miałem od dwóch tygodni dwa razy na liście tvn hd, wczoraj pierwsza pozycja pokazała brak sygnału, więc zamieniłem ją miejscami z drugą i tyle. mam nadzieję że testów szybko nie wyłączą... :roll:

dzidekdrugi
Posty: 22
Rejestracja: 8 kwietnia 2011, o 21:08
Odbiornik: TV Sony Bravia KDL-32W4000
Instalacja antenowa: Antena DIPOL 19/21-69 DIGITAL na dachu 6-piętrowego budynku, kabel Triset
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn (widzialność anten)

Re: Emisja TVN HD

Post autor: dzidekdrugi » 9 marca 2012, o 20:45

Wreszcie dzisiaj, po kolejnej reinstalacji kanałów i nie dotykaniu odbiorczej instalacji antenowej, pojawił się TVN HD z pełnym EPG. Wcześniejsze sugestie "specjalistów" na forum, by przyczyn błędów w odbiorze tego kanału szukać wyłącznie we własnej instalacji antenowej, po raz kolejny minęły się z rzeczywistością.Pozdrawiam.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Emisja TVN HD

Post autor: wsz » 9 marca 2012, o 21:03

U mnie TVN HD się "rozdwoił" w Samsungu (seria C - jak zwykle po jakichś zmianach). Po aktualizacji ręcznej jest OK, ale zmieniły się ścieżki dźwiękowe: brak Dolby Digital, a PCM nie jest oznaczona jako "polski". To chyba nie wina TV, bo na TVN bez HD są obie jak dawniej.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rppmedia » 10 marca 2012, o 11:15

Na Sharpie również brak ścieżki DD. Pozostał tylko dźwięk MPEG o nazwie Sound 1 (audioPID: 204). Więc to napewno TVN zmienił parametry.

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: geolog » 10 marca 2012, o 12:47

u mnie też TVN HD wrócił około 2 dni temu. W tym czasie warunki pogodowe nie zmieniły się znacząco (bez deszczu, temp. około 0 st. C). Z anteną nic nie robiłem po prostu mój tv na nowo zobaczył TVN HD. Dziwne to trochę...

PS. oczywiście wszystkie inne kanały odbierają cały czas bez zarzutu.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: kasper93 » 10 marca 2012, o 17:01

Trochę szkoda, bo teraz lepszą jakość dźwięku mamy w wersji SD. Ciekawe czy to celowe działanie, czy podczas zmian, ktoś się pomylił i nie "włączył" drugiej ścieżki AC3.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: nkp123 » 10 marca 2012, o 22:48

Najlepsze jest to, ze ja mam caly czas dzialajaca sciezke DD o nazwie Audio 1 ;)

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: kasper93 » 10 marca 2012, o 23:15

No bo teraz się pojawiła druga ścieżka :roll:

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

HbbTV

Post autor: Tomasz Berezowski » 12 marca 2012, o 12:37

Dziś w testowym nadajniku TVN HD w Warszawie włączona zostanie sygnalizacja HbbTV. Zapraszam do testów.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: HbbTV

Post autor: kupon » 12 marca 2012, o 13:11

Oczywiście czekamy na wrażenia osób odbierających w/w przekaz :)Może jakieś screny :?:

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: HbbTV

Post autor: nkp123 » 12 marca 2012, o 13:57

Godz. 13:50 - telewizor LG 32LW4500 - TVN HD w rozsypce: Nośna MUX'u jest, brak żadnych usług. Czyli operacja testów w toku ;)


EDIT: godz. 14:00 - TVN HD już działa, ale bez dźwięku. // dźwięk się już zameldował (14:01)

P.S. Mógłby ktoś podesłać listę odbiorników wspierających HbbTV?

Odpowiedz