Emisja TVN HD

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: Emisja TVN HD

Post autor: ntcdvb » 15 października 2012, o 09:36

TVN HD (Testowa emisja cyfrowa pr. TVN HD z ob.: RTCN Warszawa / PKiN) k.53 730 MHz ERP:0,87 operator: EmiTel Sp. z o.o.
Czy ta emisja eksperymentalna przyniosła zamierzone skutki?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 15 października 2012, o 09:45

O to proszę zapytać Nadawcę, na zlecenie którego emisję prowadzimy. Nie mnie "wyrywać się przed orkiestrę" :)

Awatar użytkownika
ntcdvb
Posty: 1025
Rejestracja: 16 września 2012, o 19:52
Odbiornik: TV z DVB-T MPEG-4
(H.264/AVC)
Instalacja antenowa: indywidualna
Nadajnik - obiekt nadawczy: JG/ŚK 2,3 | ČR-Sit'1-4 | DE-Löbau

Re: Emisja TVN HD

Post autor: ntcdvb » 15 października 2012, o 10:23

A przydałoby się w tym kraju dobry dyrygent dla NTC. :lol:
:idea:
:arrow: z doświadczeniem
:arrow: z dobrymi kontaktami z nadawcami ;)
:arrow: i nie przypadkowa kobieta jak obecna pani Prezes UKE

karst
Posty: 1
Rejestracja: 22 grudnia 2012, o 16:07
Odbiornik: WIWA HD-90

Re: Emisja TVN HD

Post autor: karst » 22 grudnia 2012, o 16:31

Czy TVN HD skończył już nadawanie albo zmniejszył moc? Zawsze odbierałem go bezproblemowo, a od 3 dni miałem "brak sygnału" na tym kanale, po ponownym przeskanowaniu dekodera kanał całkiem zniknął.

Awatar użytkownika
CeZ_Żerań
Posty: 9
Rejestracja: 8 stycznia 2013, o 11:58
Odbiornik: UE40ES8000
Instalacja antenowa: VIVANCO TVA500
4pietro/balkon na wschód
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN , Raszyn - odbiór z odbicia

Re: Emisja TVN HD

Post autor: CeZ_Żerań » 8 stycznia 2013, o 14:43

Nadaje cały czas, w Warszawie odbiór jest poprawny choc zdażają sie błedy.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek » 19 lutego 2013, o 00:14

Chciałbym zapytać, co jest z pewną rzeczą w TVN HD z PKiN. Zauważyłem to już dawno i w sumie mi to nie przeszkadza, ale ciekawi mnie to. Otóż w obrazie tego kanału na górze jest taki 4 pikselowy czarny pasek. Nie zależnie od tego, co aktualnie "leci" - jest on zawsze. Czy to film, czy to jakiś serial, czy to oprawa stacji, czy to reklamy. Dodam, że w emisji satelitarnej TVN HD tego czarnego paska nie ma.

Oto kilka dowodów:
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
CeZ_Żerań
Posty: 9
Rejestracja: 8 stycznia 2013, o 11:58
Odbiornik: UE40ES8000
Instalacja antenowa: VIVANCO TVA500
4pietro/balkon na wschód
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN , Raszyn - odbiór z odbicia

Re: Emisja TVN HD

Post autor: CeZ_Żerań » 25 lutego 2013, o 22:33

voitek pisze:Chciałbym zapytać, [...]
Witam, no ale nie zapytałeś o nic konkretnego (???) nie widzę pytania :shock:

u mnie po DVB-T nie ma czegoś takiego, spróbuj może zmienić skalowanie obrazu... albo masz inny problem, widziałem niektórzy mieli podobne pasy pionowe ale w środkowych obszarach ekranu, i to była wina matrycy... ale u Ciebie tak jest tylko na TVN HD wiec matryca jest ok

Mati-PL
Posty: 4
Rejestracja: 15 marca 2013, o 21:30
Odbiornik: Samsung T27A550
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Mati-PL » 16 marca 2013, o 10:30

Witam

Od dłuższego czasu kombinowałem z uruchomieniem napisów w trakcie Superkina inaczej niż przez teletekst i niestety nic z tego nie wyszło. Przez teletekst napisy są wyświetlane ale są one kompletnie białe i bez czarnych obwódek co utrudnia czytanie a na dodatek w lewym górnym rogu ekranu wisi numer strony (p777) co trochę przeszkadza i dlatego chciałbym uniknąć napisów przez teletekst.
Napisy na innych kanałach działają dobrze (TVP, TVN 7) ale TVN HD nie chce już współpracować.

Czy byłby ktoś w stanie przyjrzeć się temu problemowi, bo nie wiem czy to wina TVN czy może mojego telewizora.
Posiadam TV Samsung model T27A550 z najnowszym firmware'em.

Pozdrawiam

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Emisja TVN HD

Post autor: belzebiusz » 16 marca 2013, o 11:09

http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=85464#p85464
Tomasz Berezowski pisze:W TVN SD są nadawane napisy DVB, w TVN HD napisy są nadawane w teletekscie.

Mati-PL
Posty: 4
Rejestracja: 15 marca 2013, o 21:30
Odbiornik: Samsung T27A550
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Mati-PL » 16 marca 2013, o 13:55

Bo napisy w TXT nadajemy w taki sposób, że telewizor powinien je wywoływać tak samo (tym samym guzikiem na pilocie) jak napisy DVB.
Czyli z tego co rozumiem to telewizor powinien ściągać napisy z teletekstu bez bezpośredniego wywoływania strony 777. Czyli napisy z TXT powinny działać jako DVB ?
Bo jeśli tak to to nie działa i nie mam pojęcia przez kogo, Samsunga czy TVN :)

Pozdrawiam

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Chwilowe zaniki głosu od kilku dni - głównie na TVN HD

Post autor: rafaello » 28 marca 2013, o 09:50

Witajcie,
coś od kilku dni pojawia się u mnie chwilowe zanikanie dźwięku (bardzo denerwujące) tylko na TVN HD. Niezależnie i zależnie pojawia się także chwilowa pixeloza. Może to zbieg okoliczności w czasie wyłączenia nadajników analogowych:-) A może mają na to wpływ testy DVB-T2 z PKIN?

Mam niecałe 10 km do PKIN i trochę dalej - w tym samym kierunku, może w kącie 15-30 stopni (ok. 25km) Raszyn. Antena Yagi 19/21-69 z symetryzatorem, tuner LV6TBOXHD v2 (7818)

Sygnał TVN HD ok. 90%, jakość 100%. Rejon Tarchomin/Białołęka.

Czy zauważyliście podobne problemy?
Panie Jarku?

pozdrawiam,

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rafaello » 28 marca 2013, o 20:02

Obserwuję od kilku/-nastu dni problem z odbiorem TVN HD (z PKIN). Przy ponad 80% sygnału i 100% jakości, dźwięk przycina się, czasami towarzyszy temu pixeloza. Pozostałe kanały ok.

Ok. 10 km do PKIN, Tarchomin/Białołęka.

Czy zaobsrwowaliście takie zjawisko?

Pozdrawiam,

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rradek21 » 28 marca 2013, o 20:59

Około 50-60km od PKiNu nie ma problemów, na zwykłej siatce

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek » 29 marca 2013, o 11:57

Wszystko gra i buczy :)

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: rafaello » 2 kwietnia 2013, o 10:11

Słuchajcie, coś się musiało zmienić z tym odbiorem z PKIN. Pozostałe kanały ok, z Raszyna jest wszystko lux. Przy sile sygnału ponad 80% i jakości 100% dla TVN HD przycina obraz i dźwięk co jakiś czas (niezależnie od pogody). Antena kierunkowa Yagi 19/21-69 z symetryzatorem. Przed wyłączeniem nadajników analogowych w Warszawie było wszystko ok.

pozdrawiam,

pawel319
Posty: 17
Rejestracja: 15 stycznia 2013, o 15:45

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: pawel319 » 2 kwietnia 2013, o 10:58

u mnie brak jakichkolwiek problemów z TVN HD.
Wczoraj parę godzin leciał u mnie i ani jednego przycięcia nie było...

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: rafaello » 2 kwietnia 2013, o 11:01

pawel319 pisze:edit/ Cytowanie Posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
A po drodze (ten sam mniej więcej kierunek) masz PKIN i Raszyn? Ile masz do nadajnika i jakiej anteny używasz?

pawel319
Posty: 17
Rejestracja: 15 stycznia 2013, o 15:45

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: pawel319 » 2 kwietnia 2013, o 16:20

antena pokojowa (wycelowana na wschód - odbiór pewnie z odbicia), Żoliborz do PKiNu jakieś 4km (brak widoku - PKiN zasłania budynek). Wszystkie 5 MUXów bez problemu.

rafaello
Posty: 64
Rejestracja: 29 grudnia 2010, o 10:09

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: rafaello » 3 kwietnia 2013, o 08:48

Wczorja wieczorem poprawiło się.

Panie Jarku trwa dostrajanie, po wyłączeniu analogu?

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: SFN Warszawa: emisja synchroniczna PKiN - Raszyn

Post autor: Jarosław Bałuka » 3 kwietnia 2013, o 09:11

Na TVN HD nie było zmian już dawno...

Odpowiedz