Emisja TVN HD

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Tom345 » 9 lipca 2012, o 09:13

Potwierdzam.

Awatar użytkownika
rppmedia
Posty: 124
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sharp 32DH65E
Dual 500
Clint H1
Instalacja antenowa: Telmor Digit Activa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rppmedia » 10 lipca 2012, o 22:00

Już powrócił EPG i DD.

Grzegorz Ziss
Posty: 1
Rejestracja: 10 lipca 2012, o 17:39
Odbiornik: nie mam
Instalacja antenowa: dipol pólfalowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Grzegorz Ziss » 11 lipca 2012, o 10:34

Powiedz mi proszę w jaki sposób wczesniej słuchałeś DD? Dopiero wczoraj po mojej interwencji na Pałacu dodano deskryptor AC3 do DD. Wcześniej było to 450 kbit/s nie wiadomo czego.
Strumień EPG był - zaledwie 2kbit/s, bez kontentu - wisiała maszyna

Whoops
Posty: 37
Rejestracja: 8 lutego 2011, o 18:26
Odbiornik: SHD-85,OPTICUM 9600 PRIMA,ADB5800+zworka
OVERMAXOVTN06,LV5HD
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 (sym.)
15 m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Whoops » 6 sierpnia 2012, o 00:22

Witam !!!

Od miesiąca obserwuję bitrate video,
który się wacha w granicach 10,4 - 11,1 Mb/s :o
To niemal constant.
A można prosić o testowe podkręcenie bitrate do oporu ? :D

zmniejszenia "bida HD" życzę ;)

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: nkp123 » 7 sierpnia 2012, o 15:59

Ten bitrate jest już praktycznie podkręcony do oporu.

Testowy multipleks TVN HD (razem z HbbTV) ma pojemność 13.271 mbit/s (QAM16, FEC 2/3, GI 1/4).

Po dodaniu HbbTV i danych dodatkowych wychodzi max ;)

Whoops
Posty: 37
Rejestracja: 8 lutego 2011, o 18:26
Odbiornik: SHD-85,OPTICUM 9600 PRIMA,ADB5800+zworka
OVERMAXOVTN06,LV5HD
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 (sym.)
15 m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Whoops » 7 sierpnia 2012, o 22:50

Witam !!!

Chłopaki nie testowali jeszcze przejścia QAM16 ---> QAM64 ....

testów w całym kraju życzę ;)

PiotrNet
Posty: 5
Rejestracja: 29 sierpnia 2012, o 07:53
Odbiornik: TV Samsung 40ES5700S
Instalacja antenowa: Telkom (nie pamiętam modelu - ma ok. 10lat).
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: PiotrNet » 29 sierpnia 2012, o 07:57

Witam wszystkich :)

Mam pytanie / problem otóż bodajże w piątek / sobotę znikł mi TVN HD tzn.
wyświetla się komunikat, że brak sygnału albo sygnał za słaby. Dodam, że
wszystkie pozostałe kanały w HD - TVP1 i TVP2 działają bez zarzutu, TVN zwykły również.
Po ponownym przeskanowaniu w niedzielę zaczął działać TVN HD ale na kilka minut - piksele i
ścięcia i po przełączeniu ponownym znikł... Do tej pory czarny ekran :)
- Czy to normalne?

Dzięki. Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba » 29 sierpnia 2012, o 08:35

Jak wiesz pewnie TVN HD nadaje na kanale 53 z obiektu PKIN. W twoim profilu jest info, że odbierasz z Raszyna a stamtąd tego kanału nie odbierzesz.

PiotrNet
Posty: 5
Rejestracja: 29 sierpnia 2012, o 07:53
Odbiornik: TV Samsung 40ES5700S
Instalacja antenowa: Telkom (nie pamiętam modelu - ma ok. 10lat).
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: PiotrNet » 29 sierpnia 2012, o 09:10

bogdanzieba dziękuję za odpowiedź. Hmm, a czy była jakaś zmiana w kanałach? - bo jak pisałem przed trzy poprzednie tygodnie bez problemu działało TVN HD na antenie ustawionej na Raszyn.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bogdanzieba » 29 sierpnia 2012, o 09:15

Może się zmieniły warunki propagacyjne, a zmiany w kanale nie było cały czas jest 53, spróbuj od nowa go przeskanować jak nie pomoże to skieruj antenę bezpośrednio na PKiN jak mieszkasz w Raszynie to kanały będą ci działać.

PiotrNet
Posty: 5
Rejestracja: 29 sierpnia 2012, o 07:53
Odbiornik: TV Samsung 40ES5700S
Instalacja antenowa: Telkom (nie pamiętam modelu - ma ok. 10lat).
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: PiotrNet » 29 sierpnia 2012, o 09:23

Dwukrotnie już skanowałem i znajduje - działa chwilę najczęściej z pikselami i potem czarny ekran. Niestety skierowanie anteny na PKiN nie jest takie łatwe - antena jest umieszczona po drugiej stronie szczytu dachu (po tej co jest Raszyn a nie Warszawa) - musiałbym zmieniać jej położenie. Najdziwniejsze to, że przez 3 tygodnie działało a teraz padło.

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 29 sierpnia 2012, o 12:35

Przy tak mikroskopijnych mocach nadawania i wysokim kanale już tak jest, że propagacja jest kapryśna, a tym bardziej w aglomeracji. Trzeba by pokombinować z anteną lub dołożyć jakoś drugą, małą antenę na PKiN. Być może udałoby się nawet z jakąś wewnętrzną, aby tylko miała widok w kierunku PKiNu.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rradek21 » 29 sierpnia 2012, o 12:53

A jaką masz tą antenę? Bo ja ze zwykłej siatki odbieram przód i tył, Warszawę i Ciechanów, gdzie Ciechanów jest 180 stopni w drugą stronę :lol:
ps. do kiedy TVN HD ma prawa nadawać? I czy dadzą później jakiś inny test?

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek » 26 września 2012, o 10:44

Uprzedzam pytania: dzisiaj konserwacja nadajnika TVN HD od 08:00 do 14:00.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: djtom » 26 września 2012, o 13:41

90% czasu pracy mojego telewizora (w sumie 6 godzin dziennie) to właśnie TVN HD. Panie Tomaszu, żywię nadzieję że testy będą trwały jak najdłużej? :)

PS. Plazma Panasonica serii G30, czyli ubiegłoroczna, jest całkowicie odporna na "wypalanie pikseli". Mimo powyższego sposobu korzystania z telewizora nie zauważyłem żadnych efektów "wypalonego loga".

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Emisja TVN HD

Post autor: grzegorz0plonka » 14 października 2012, o 14:23

W piątek byłem w Warszawie i odbierałem kanał tvn hd. Ten kanał naprawdę super jakosci. Niestety mieszkam w Murzasichlu i mam bardzo zal, ze nie ma kanału tvn hd.

Pytanie do emitela, Czy w rton zakopane/gubałówka bedzie miał kanał tvn hd hd?

Nie za bardzo rozumiem dlaczego tylko w warszawie kanał?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 14 października 2012, o 14:54

Nie, TVN HD nadawane jest tylko w Warszawie.

_chris_

Re: Emisja TVN HD

Post autor: _chris_ » 14 października 2012, o 16:11

grzegorz0plonka pisze:Pytanie do emitela,...
Powinieneś zadać to pytanie nie do emitela, a do TVN-u jako dysponentowi tego programu.

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: rradek21 » 14 października 2012, o 16:15

Zrzućcie się tam dla TVNu na prywatny MUX, to i TVN u was będzie nadawał :D
Bo ten w Warszawie to jest prywatny mux TVNu

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 15 października 2012, o 09:27

Nie ma czegoś takiego jak prywatny MUX. Emisja TVN HD w Warszawie jest emisją eksperymentalną.

Odpowiedz