Emisja TVN HD

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek » 5 listopada 2011, o 11:50

I o tą modulację mi chodzi.

Awatar użytkownika
waldzio21
Posty: 58
Rejestracja: 20 sierpnia 2011, o 19:42
Odbiornik: Ferguson Ariva T65
NotOnlyTV LV52T

Re: Emisja TVN HD

Post autor: waldzio21 » 5 listopada 2011, o 12:18

A POLSAT HD jest nadawany z większą siłą niż TVN HD? Bo POLSAT HD można łatwo złapać a TVN HD nie.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Emisja TVN HD

Post autor: voitek » 5 listopada 2011, o 12:59

Polsat ma tylko troszeczkę większą moc nadawania, ale za to inne warunki modulacji.

tomekxtreme

TVN HD

Post autor: tomekxtreme » 5 listopada 2011, o 13:54

Witam
jest to moj pierwszy post na forum i od razu pierwsze pytanie.
Otoz kilka dni temu w miejsce gdzie jeszcze kiedyś był TVN Warszawa pojawił się TVN+1 a od 2 czy 3 dni jest tam kanał TVN HD. Czy kanał ten pozostanie tam na stałe ? Czy będzie do odbioru w całej Polsce czy tylko w rejonach Warszawy ?

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVN HD

Post autor: Puma » 5 listopada 2011, o 14:14

Raczej na stałe nie zostanie i jest/będzie dostępny tylko w Warszswie (i okolicach).

Awatar użytkownika
kasia
Posty: 276
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Emisja TVN HD

Post autor: kasia » 5 listopada 2011, o 16:08

Tomasz Berezowski pisze:
http://www.tvn.meteo.pl :-)
Nie potrzebnie Pan "przygarnął kropka" w adresie. Tak to powinno wyglądać:

http://www.tvnmeteo.pl

BTW: tvn7 w mux2 będzie na sztywno w 16:9 szedł?
Panie Tomku zapraszam do looknięcia w wątek: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 9&start=40

fido
Posty: 10
Rejestracja: 13 czerwca 2011, o 12:41
Odbiornik: Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: ATX91+wzm. swa.7777 maszt na kominie około 10-11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca tył Mikstat

Re: TVN HD

Post autor: fido » 5 listopada 2011, o 16:19

Witam dlaczego tylko Warszawa pozostałe regiony to nie Polska - bo przecież jest Polska która nie ma TVN+1HD I Wolska jak powiedział Jarek :roll: czyli( Warszawiacy ) którzy mają TVN+1HD i polsat hd ;)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVN HD

Post autor: Puma » 5 listopada 2011, o 16:24

Warszawa to jak niektórzy pewnie wiedzą to stolica Polski... i to całe wytłumaczenie ;)

fido
Posty: 10
Rejestracja: 13 czerwca 2011, o 12:41
Odbiornik: Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: ATX91+wzm. swa.7777 maszt na kominie około 10-11m
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca tył Mikstat

Re: TVN HD

Post autor: fido » 5 listopada 2011, o 16:35

Pewnie masz racje :shock: stawiasz tyskacza i kolacje :lol:

lukasz_xd
Posty: 60
Rejestracja: 6 maja 2011, o 17:25
Odbiornik: Opticum HD T80plus MUX-3/2/1
Jakaś DVB-T z UA
Instalacja antenowa: Wielokierunkowa antena Piaski/Sucha Góra/Nadajnik w UA
Moc 90dBi
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin - Piaski < Stały

Re: TVN HD

Post autor: lukasz_xd » 5 listopada 2011, o 17:47

@Puma
Za takie tłumaczenie w innych krajach ludzie którzy robią coś takiego wylatują z pracy. My mieszkamy w kraju byłego ZSRR i tak naprawdę nic się nie zmieniło. Nadal tylko stolica i stolica, zwykłego obywatela ma się tylko za kogoś kto dokłada to koryta.

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: TVN HD

Post autor: stanny » 5 listopada 2011, o 18:00

generalnie raczej staram się nie wkładać palucha miedzy drzwi ale przegiąłeś twierdząc, że jesteśmy krajem byłego ZSRR.
Puma jak widać po ikonce zażartował a Ty walisz z działa do wróbla i do tego szerzysz wśród młodszych kolegów dezinformację.może powinieneś troszkę przystopować i wtręty nie mające nic wspólnego z tematem ograniczyć.
miło by było jakbyś sprostował i przeprosił
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVN HD

Post autor: Puma » 5 listopada 2011, o 18:17

stanny pisze:Puma jak widać po ikonce zażartował a Ty walisz z działa do wróbla i do tego szerzysz wśród młodszych kolegów dezinformację.
Cała treść mojego posty wygląda żartobliwie i się zdziwiłem reakcją na niego.

A tak poważniej to nie podoba mi się to że Warszawa ma więcej i wcześniej gdy w moim regionie dało się obejrzeć spokojnie 4 kanały (a są gorsze regiony Polski pod tym względem).
Niestety nic nie poradzę na to i mam już dosyć wkurzania się na to co jest... trochę luzu nie zaszkodzi :)

mac-26
Posty: 18
Rejestracja: 2 marca 2011, o 09:01
Odbiornik: Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Fracarro 10RD45F zysk 13db,
9 piętro, bezpośrednia widoczność PKiN (ok. 3 km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn / Warszawa PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: mac-26 » 6 listopada 2011, o 09:21

Panowie, zamiast narzekać nic nie stoi na przeszkodzie żeby przeprowadzić się do Warszawy i czerpać pełną garścią z dobrodziejstw stolicy, z zakorkowanymi ulicami włącznie. Zapraszam.

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: Emisja TVN HD

Post autor: stanny » 6 listopada 2011, o 10:27

Dziękujemy ;)
my już byliśmy stolicą i ja osobiście preferuję wolniejszy i spokojniejszy tryb życia.
i nawet dla HD się nie przeprowadzę :lol:

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: geolog » 6 listopada 2011, o 10:33

Chciałbym przypomnieć, że w fazie testów DVB-T Wielkopolska miała TVP Sport i TVP HD(?), czego w innych częściach kraju nie było.
Poza tym przychodzi mi na myśl jeszcze jedno wyjaśnienie. Nadawanie z PKiN pozwala na testy dla ponad 2mln ludzi w bardzo zwartej zabudowie, gdzie odbiór jest często bardzo utrudniony. Zatem można tak dobrać parametry nadawania, że w innych miastach będzie działało na pewno.
Poza tym większość nadawców(?) ma siedzibę w Warszawie, chociaż nie wiem czy to jakiś argument...
bez napinki Panowie:) równie dobrze Ustrzyki mogą mieć pretensje, że nie mają żadnego muxa.

janek 77
Posty: 1886
Rejestracja: 29 czerwca 2009, o 18:15

Re: Emisja TVN HD

Post autor: janek 77 » 6 listopada 2011, o 11:08

Nadawcy komercyjni wiedzą ze TVP będzie miało HD

O nadawaniu decydują nadawcy.
A Warszawa to ok. 2mln odbiorców 8-) ...reklam

bartekm
Posty: 49
Rejestracja: 14 października 2009, o 17:26
Odbiornik: Samsung 37B650
Instalacja antenowa: 4 elem. antena zewnętrzna :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Emisja TVN HD

Post autor: bartekm » 8 listopada 2011, o 21:53

Witam
skoro to emisja testowa to może warto wrzucić "testową" emisję teletekstu cyfrowego, dla sprawdzenia jakie odbiorniki z nim sobie poradzą...

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Post autor: Miodzik » 10 listopada 2011, o 08:28

Nie bądź naiwny - testowa to ona jest tylko z nazwy - przecież wiadomo, że nie ma czego testować!

krystianb
Posty: 127
Rejestracja: 27 października 2010, o 11:30

Re: Emisja TVN HD

Post autor: krystianb » 10 listopada 2011, o 14:11

I tu się mylisz, choćby samo zainteresowanie HD w NTC mogą potestować. Przyda im się to do analizy czy po wyłączeniu analogu próbować się z programem HD dostać do koryta. Oczywiście konkurencja z drugą stacją hd też jest nie bez znaczenia.

looser
Posty: 166
Rejestracja: 28 września 2011, o 17:08
Odbiornik: Canva CN-DVB-T710
Instalacja antenowa: antena kierunkowa/strych, bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin/Żółwieniec

Re: Emisja TVN HD

Post autor: looser » 12 listopada 2011, o 19:59

Witam.
Czy mógłby ktoś zrobić małą próbkę (5-15 sekund)TVN HD w najwyższej rozdzielczości i upnąć na jakiś serwer?

Odpowiedz