Emisja TVN HD

eReS
Posty: 7
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 23:10

Re: Emisja TVN HD

Postautor: eReS » 20 grudnia 2018, o 13:46

OK - PKiN
tak czy inaczej nie ma tych kanałów...

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: pablo21_1984 » 20 grudnia 2018, o 19:44

Panowie z Emitela czy można dostać od Państwa odp. czy to już koniec nadawania tych stacji w wersji HD z tego MUX-a testowego TVN-u? Czy przekaz stacji zostanie przywrócony w DVB-T z PKiN?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2253
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Emisja TVN HD

Postautor: K63 » 20 grudnia 2018, o 20:23

Chyba to niestety koniec. Przed chwilą sprawdziłem i w aktualnych pozwoleniach UKE nie ma tego mux-a. W jednym z ostatnich wykazów jest data ważności 12.10.2018.

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: pablo21_1984 » 20 grudnia 2018, o 20:51

No nic nie wiadomo skoro do teraz nadawali a pozwolenie mieli do 12.10.2018 r. Może zmiana konfiguracji i dodane do MUX-a Metro w HD bo w sumie to już też własność TVN poprzez wspólną rodzinę Discovery. Panowie z Emitela prosimy o ostateczne informację w tej sprawie. Co dalej z tym MUX-em? Poprzednio Grupa TVN też robiła zmiany w swoim MUX-ie testowy z Wa-wy w HD przed świetami i robili niespodziankę widzom w postaci dodania TVN7 HD i TTV HD. :-)

mat55
Posty: 27
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 11:19
Odbiornik: Sony KDL-32W706B
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź/EC4, Łódź/Sienkiewicza, Sk-ce/Bart.

Re: Emisja TVN HD

Postautor: mat55 » 20 grudnia 2018, o 22:13

Mux testowy TVN nadal nadaje, sprawdziłem przed chwilą i u mnie parametry odbioru bez zmian, skład multipleksu także nie uległ zmianie. Być może brak odbioru wynika z tropu, warunków atmosferycznych i innej propagacji fal. Raczej nie zmieniono mocy nadawczej, gdyż u mnie siła sygnału nie uległa żadnej zmianie w porównaniu do ostatnich dni.

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: pablo21_1984 » 20 grudnia 2018, o 22:37

Prawdopodobnie grzebią w ustawieniach MUX-a w jakimś celu i dlatego jest mniejszy zasięg jego od nadajnika. :-(

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: djtom » 20 grudnia 2018, o 22:40

Do wczoraj 7 km w linii prostej było na tv jakość 60-70, siła 100, około 23:15, w trakcie super filmu Grawitacja, nagle brak sygnału, musiałem dokończyć na SD :/

Przed chwilą: jakość zero, siła 30. Inne muxy ani drgnęły, więc antena ok.

A tak było dobrze..

mat55
Posty: 27
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 11:19
Odbiornik: Sony KDL-32W706B
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź/EC4, Łódź/Sienkiewicza, Sk-ce/Bart.

Re: Emisja TVN HD

Postautor: mat55 » 20 grudnia 2018, o 22:57

U mnie mimo dalekiej odległości od nadajnika (około 65 km) wszystko ok, żadnych przerw. Choć jakieś pojedyncze błędy czasem pojawiają się, ale to rzadkość i mogą wynikać ze zmiany ustawień anteny. Ogólnie parametry: 58% siły sygnału, 100% jakości, ustawienia też z tego co widzę jakoś specjalnie nie zmieniły się: modulacja 16QAM 5/6, odstęp ochronny 1/32.

eReS
Posty: 7
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 23:10

Re: Emisja TVN HD

Postautor: eReS » 21 grudnia 2018, o 08:46

ja jestem 4km od PKiN i niestety nie ma w ogóle kanałów HD z TVN

tak jak pisze djtom wszystko padło ok. 23:00 19/12

mat55
Posty: 27
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 11:19
Odbiornik: Sony KDL-32W706B
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź/EC4, Łódź/Sienkiewicza, Sk-ce/Bart.

Re: Emisja TVN HD

Postautor: mat55 » 21 grudnia 2018, o 09:22

Już wiem dlaczego u Was nie działa mux testowy TVN z PKiN, przeniesiono ten mux z 53 na kanał 29 (538 MHz) i musicie ponownie wyszukać multipleks. Nie zauważyłem tego, bo telewizor sam aktualizuje listę kanałów. Prawdopodobnie nowe pozwolenie zostało wydane na inną częstotliwość. Zapewne może to wynikać z planów przenoszenia w przyszłości mux-ów na częstotliwości niższe z uwagi na przeznaczenie wyższych pasm pod internet. Sprawdźcie, na tym kanale 29 kiedyś nadawał testowo Polsat HD.

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: djtom » 21 grudnia 2018, o 10:20

Zawartość, qam i bitrate te same? Tylko kanał się zmienił?

eReS
Posty: 7
Rejestracja: 27 grudnia 2012, o 23:10

Re: Emisja TVN HD

Postautor: eReS » 21 grudnia 2018, o 17:06

dzięki mat55!!!
pomogło...
dziwne, że nigdzie nie ma info na ten temat

Awatar użytkownika
djtom
Posty: 45
Rejestracja: 8 listopada 2011, o 14:03
Odbiornik: 46G30
Instalacja antenowa: AX400
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKIN i Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: djtom » 21 grudnia 2018, o 17:22

Również potwierdzam, wystarczyło zaktualizować listę kanałów. Dziękuję i wesołych!

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: pablo21_1984 » 21 grudnia 2018, o 18:41

Ja też potwierdzam! MUX testowy TVN-u zmienił kanał emisji z k53 na k29. ;-) Teraz sygnał jest mocniejszy niż przedtem. Wiadomo niższa częstotliwość emisji daje dużo. :-) Grupa TVN przy obecnym niższym kanale emisji niż przedtem może prowadzić drobne zmiany w emisji tego MUX-a i dołożyć emisją Metro w HD :-)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2253
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Emisja TVN HD

Postautor: K63 » 21 grudnia 2018, o 18:46

mat55 pisze:mux testowy TVN z PKiN, przeniesiono ten mux z 53 na kanał 29 (538 MHz)

Początek wdrażania drugiej dywidendy? Tylko że wg planów, na tym kanale ma nadawać mux-1 -> viewtopic.php?f=2&t=6453&start=204

Kronin
Posty: 5
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 18:01
Odbiornik: SAMSUNG UE55D7000/ CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN

Re: Emisja TVN HD

Postautor: Kronin » 23 grudnia 2018, o 12:13

Na telewizorach Samsunga nie wyszukują się kanały na 29 kanale, nawet nie ma siły sygnału, a na tv sony nie ma najmniejszego problemu. Też tak macie ?

pablo21_1984
Posty: 165
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Emisja TVN HD

Postautor: pablo21_1984 » 23 grudnia 2018, o 14:36

Ja mam na dole TV Samsung i nie miałem problemu z wyszukaniem tego MUX-a na k29. Wszystko zostało wyszukane bez żadnych problemów.

rafisz
Posty: 50
Rejestracja: 19 grudnia 2016, o 11:29
Odbiornik: Samsung UE40H6400
Instalacja antenowa: FM - "okrąglak", VHF - ATZ-5, UHF - ATZ 19, zwrotnica Badmor Z-3
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: Emisja TVN HD

Postautor: rafisz » 23 grudnia 2018, o 18:53

u mnie na samsungu też wszystko działa, oczywiście na k.29

Kukawka
Posty: 8
Rejestracja: 19 grudnia 2018, o 20:46
Odbiornik: Sony
Instalacja antenowa: Pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bialystok

Re: Emisja TVN HD

Postautor: Kukawka » 23 grudnia 2018, o 21:59

Czy jakosc na tych kanałach jest lepsza niz na tvp1 i tvp2 HD?

Kronin
Posty: 5
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 18:01
Odbiornik: SAMSUNG UE55D7000/ CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-69
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN

Re: Emisja TVN HD

Postautor: Kronin » 23 grudnia 2018, o 22:16

Hmmm, u mnie na Samsungu UE32D5500 jest brak jakości i siły, a na Samsungu UE55D700 działa już, wiec skopiowałem listę kanałów do 32" i nadal nie działa... ciekawe o co może chodzić, wszystkie inne mux-y działają :evil:


Wróć do „Województwo Mazowieckie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika