DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

DVB-T RTCN Ostrołęka / Ławy

Post autor: kiltel » 29 listopada 2011, o 20:10

Do 31 grudnia 2011 roku ma ruszyć dvb-t z nadajnika w Ławach. Wiadomo coś może o wcześniejszym wystartowaniu nadawania. Czy jest szansa, że na Boże Narodzenie 2011 dvbt z tego nadajnika będzie działać?

Pager
Posty: 39
Rejestracja: 16 kwietnia 2011, o 10:20
Odbiornik: Sony Bravia KDL-46EX500
Instalacja antenowa: UHF-Tridigit,VHF- Televes V BIII +wzm.Telkom-Telmor WW12/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Giżycko/Miłki

Re: DVB-T RTCN Ostrołęka / Ławy

Post autor: Pager » 1 grudnia 2011, o 20:24

MUX-2 ma wystartować ,ale z wieży Emitela na k.41 z mocą 5 kW.Wczoraj trwały prace przy wymianie systemu antenowego.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T RTCN Ostrołęka / Ławy

Post autor: kiltel » 2 grudnia 2011, o 06:46

Tylko 5kw? Wg harmonogramu miało być 100 kw i z wiezy na Ławach.

Edit: Może ktoś z emitela się wypowie kiedy z którego miejsca i z jaką mocą ruszy nadajnik w Ostrołęce.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T RTCN Ostrołęka / Ławy

Post autor: kiltel » 4 grudnia 2011, o 11:43

Dziś rano widziałem dwóch pracowników u góry na wieży Emitela przy ulicy Kopernika . Może wykonują jakieś prace z dvbt.

darfid
Posty: 12
Rejestracja: 13 grudnia 2011, o 11:55

MUX-2 Ostrołęka-ławy

Post autor: darfid » 13 grudnia 2011, o 12:04

Witam wszystkich.Przeglądałem trochę ostatnie posty ,ale nie znalazłem informacji na temat nadajnika mux-2 Ostrołęka Lawy.Wiem ,że uruchomienie nadajnika ma nastąpić zgodnie z etapem do końca roku,ale będąc niedaleko Ostrołęki widać z daleka okazały nadajnik, i wizualnie jakby wyglądał na kompletny. Może ktoś ma lepsze wiadomości odnośnie tego nadajnika ,czy został już uruchomiony,czy może w jakimś najbliższym terminie go odpalą?

Adam Brodziak
Posty: 68
Rejestracja: 2 marca 2011, o 12:43

Re: DVB-T RTCN Ostrołęka / Ławy

Post autor: Adam Brodziak » 13 grudnia 2011, o 12:36

Ostrołęka, tak jak informowałem w innym wątku, rozpocznie nadawnie z Kopernika z mocą 5 kW. Przez jakiś czas musimy czekać na prawdziwy obiekt.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 13 grudnia 2011, o 15:02

Panie Adamie a kiedy dokładnie zaczniecie nadawać z wieży na ulicy kopernika jest szansą że będziemy mieć cyfrówkę na święta ? Napisał pan też ze przez jakiś czas musicie czekać na prawdziwy obiekt nadawczy czy jest tu mowa o wieży w Ławach ?

falcon171
Posty: 6
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 12:09
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka, ul. Kopernika

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: falcon171 » 19 grudnia 2011, o 12:15

Ja równiez ponawiam pytanie dot. wstępnego uruchomienia. Plan planem (31.12.2011r.), ale chyba ktoś o tym decyduje i posiada wiedzę konkretnego uruchomienia II Multipleksu. Co do mocy (5kW) to szczerze nie orientuje sie czy to malo czy jednak dużo - domyslam się , że mało wiec tu pada laiczne pytanie z mojej strony: 5kW czyli do jakiego miejsca w powiecie Ostrołęckim będzie zasięg; Rzekuń?, Troszyn?, Czerwin? , a może tylko do Stacji? jeśli ktoś posiada wiedzę na temat wyżej opisanych zagadnień to proszę o rzeczowa odpowiedź :)

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 19 grudnia 2011, o 22:30

Przed chwilą wyszukało mi kanały z Ostrołęki. Kilka minut mogłem ogłądać a teraz brak sygnału. Czyli coś już robią. Antena kierunkowa 19 elementowa bez wzmacniacza lokalizacja Kadzidło sygnał jakość/siła 100%.

Edit: Działa znowu mam nadzieje ze na dłużej. :D

falcon171
Posty: 6
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 12:09
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka, ul. Kopernika

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: falcon171 » 20 grudnia 2011, o 08:36

U mnie też działa , piękny obraz, piękny dźwięk - MUX 2 w całej krasie.
Ps. Doskonały odbiór na osiedlu stacja!

Jacek_pl

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Jacek_pl » 21 grudnia 2011, o 13:13

Jak możesz to podaj jaki model anteny posiadasz.
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2011, o 18:30 przez Jacek_pl, łącznie zmieniany 1 raz.

falcon171
Posty: 6
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 12:09
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka, ul. Kopernika

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: falcon171 » 21 grudnia 2011, o 16:16

To bardzo dobre pytanie bo posiadam jakiegoś druta za parenaście groszy. DVB-T odbiera mi rewelacyjnie. Tak więc jeśli się zastanawiasz czy u Ciebie to wina anteny to podejrzewam, że nie (jeśli mieszkasz gdzies w okolicy Ostrołęki). Zeby odbierac DVB-T w Osstrołęce potrzeba zwykłej anteny (piszę, ze bez wzmacniacza, nie wiem czemu - ja mam z wzmacniaczem), telewizor obsługujący cyfrową telewizję naziemną DVB-T z tunerem MPEG4, lub dekoder DVB-T i wszystko śmiga ;). Jeśli masz te podstawowe sprawy OK to może po prostu w TV masz ustawione na skanowanie tylko analogowej telewizji więc pogrzeb w MENU i poszukaj opcji CYFROWEJ.
Ps. Nie dajcie się naciągnąć w specjalne anteny do odbioru tv cyfrowej bo to ściema, ja mam zwykłą pokojową antenę i kupując ją 3 lata temu nawet nie wiedziałem co to DVB-T.

Jacek_pl

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Jacek_pl » 21 grudnia 2011, o 18:37

Jeszcze nie testowałem, chcę u rodziców na stacji to uruchomić, kupiłem tuner CABLETECH URZ0083 i zastanawiałem się czy na siatkowej będzie śmigało. Będę w święta to potestuję. Z siatki raczej nie złapię jedynki ani dwójki z Warszawy. Jeżeli ktoś łapie w Ostrołęce MUX1 lub MUX3 to proszę o info z jakiego sprzętu korzysta.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 21 grudnia 2011, o 22:25

Na stacji mux2 z Kopernika złapiesz na przysłowiowym kawałku drutu. Mux 1 i mux 3 z Raszyna to marne szanse. Chyba że antena umiejscowiona na dużej wysokości i porządna antena kierunkowa ze wzmacniaczem to można coś próbować.

Pager
Posty: 39
Rejestracja: 16 kwietnia 2011, o 10:20
Odbiornik: Sony Bravia KDL-46EX500
Instalacja antenowa: UHF-Tridigit,VHF- Televes V BIII +wzm.Telkom-Telmor WW12/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Giżycko/Miłki

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Pager » 22 grudnia 2011, o 08:42

Jacek_pl pisze:Jeszcze nie testowałem, chcę u rodziców na stacji to uruchomić, kupiłem tuner CABLETECH URZ0083 i zastanawiałem się czy na siatkowej będzie śmigało. Będę w święta to potestuję. Z siatki raczej nie złapię jedynki ani dwójki z Warszawy. Jeżeli ktoś łapie w Ostrołęce MUX1 lub MUX3 to proszę o info z jakiego sprzętu korzysta.
Dobry tunerek kupiłeś to fakt.Na antenie siatkowej na pewno będzie działać,ale jakby coś to trzeba wyrzucić wzmacniacz z anteny i zastąpić go symetryzatorem.Zbyt silny wzmacniacz może przesterować sygnał i niestety może nie działać.

darfid
Posty: 12
Rejestracja: 13 grudnia 2011, o 11:55

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: darfid » 23 grudnia 2011, o 21:03

Witam.Mieszkam ponad 30km od Ostrołęki w kierunku Wyszkowa i też liczyłem na te 100kw z Ław zgodnie z planem ,ale się zawiodłem. Jednak moja ciekawość mie skusiła i obróciłem antenę w kierunku Ostrołęki,ustawiłem dokładnie i zaprogramowałem telewizor. Po programowaniu okazało się ,że tv zapisał całego muxa,i jest fonia ale występuje pikseloza obrazu, ale to i tak nieźle jak na taką moc 5kw i odległość ponad 30km,antena Tri-Digit plus wzmacniacz.Po skierowaniu anteny na Warszawę ,ale tylko odbieram analog z Raszyna bo cyfrowego sygnału mie nie łapie,mieszkam w lesie i dołku i po powtórnym programowaniu tv zapisało mi Polsat HD. Obraz i fonia jest stabilna,odbiera super,tylko jestem ździwiony tym,że 2kw z PKiN odbieram,a nie odbieram 100kw z Raszyna,a mieszkam w okolicach Długosiodła.

Awatar użytkownika
Cietrzewiec Rusinowy
Posty: 121
Rejestracja: 17 grudnia 2011, o 14:04
Odbiornik: eldżi plazma
Instalacja antenowa: siatkowa/strych
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Wałcz - Rusinowo

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Cietrzewiec Rusinowy » 23 grudnia 2011, o 21:18

Zapewne zbyt silny zasilacz.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Matteo87 » 23 grudnia 2011, o 22:29

darfid pisze:Witam.Mieszkam ponad 30km od Ostrołęki w kierunku Wyszkowa i też liczyłem na te 100kw z Ław zgodnie z planem ,ale się zawiodłem. Jednak moja ciekawość mie skusiła i obróciłem antenę w kierunku Ostrołęki,ustawiłem dokładnie i zaprogramowałem telewizor. Po programowaniu okazało się ,że tv zapisał całego muxa,i jest fonia ale występuje pikseloza obrazu, ale to i tak nieźle jak na taką moc 5kw i odległość ponad 30km,antena Tri-Digit plus wzmacniacz.Po skierowaniu anteny na Warszawę ,ale tylko odbieram analog z Raszyna bo cyfrowego sygnału mie nie łapie,mieszkam w lesie i dołku i po powtórnym programowaniu tv zapisało mi Polsat HD. Obraz i fonia jest stabilna,odbiera super,tylko jestem ździwiony tym,że 2kw z PKiN odbieram,a nie odbieram 100kw z Raszyna,a mieszkam w okolicach Długosiodła.
5kW z 30 kilometrów to jak najbardziej wystarczająca moc do dobrego odbioru. Chyba, że w Twoim kierunku jest silne wytłumienie, bo to emisja kierunkowa. W przeciwnym razie nie powinieneś mieć problemu z odbiorem, chyba, że po drodze masz jakąś górkę zasłaniającą kierunek nadajnika

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: p-b » 24 grudnia 2011, o 09:54

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:04 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

darfid
Posty: 12
Rejestracja: 13 grudnia 2011, o 11:55

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: darfid » 24 grudnia 2011, o 11:37

Cietrzewiec Rusinowy pisze:Zapewne zbyt silny zasilacz.
Jeżeli byłby zbyt silny zasilacz to odbierał bym w analogu z Raszyna bardzo dobrze ,a ja mam tylko dobrą dwójke ,w miarę pierwszy a pozostałe to jak cie mogę zaśnieżone.Przy słabszej płytce w antenie jest jeszcze gorzej.

Odpowiedz