DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

FaradayDan
Posty: 5
Rejestracja: 7 marca 2012, o 19:46
Odbiornik: USB DVB-T Stick
Instalacja antenowa: antenka dołączona do zestawu z tunerem USB
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn *Pieczewo*

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: FaradayDan » 26 maja 2012, o 20:06

Szkoda, że akurat nie jest w domu bo bym chętnie sprawdził. Moim zdaniem odbiór z Łomży powinien być bezproblemowy, a odbiór na lepszych antenach możliwy byłby również z Giżycka :D

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 26 maja 2012, o 22:49

Co do Łomży to bym się spierał.

Ale nadajnika w okolicach Giżycka (Miłki) faktycznie nie zauważyłem. Odbiór na antenie kierunkowej, gdy nie ma bezpośrednich przeszkód terenowych powinien być bezproblemowy. Tylko niestety mój blok stoi niemal w płaszczyźnie nadawania a część z balkonami nie widzi bezpośrednio nadajnika :(.

Awatar użytkownika
tomek81
Posty: 23
Rejestracja: 12 stycznia 2012, o 21:17
Odbiornik: w tc lcd
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Różan

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: tomek81 » 27 maja 2012, o 17:48

Ostrołęka 5kw Łomża 5kw a Ostrów Mazowiecka ? zkąd mamy łapał z Warszawy ?? przecież można uruchomić 5 kw w ostrowi wiem powiecie że maja zas do 31 lipca 2013 ręce opadają :oops:

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 28 maja 2012, o 14:42

W Kadzidle odbieram mux1 z Łomży, więc w Ostrołęce tez powinien być sygnał bo to nawet bliżej.

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 28 maja 2012, o 22:36

@kiltel. A mógłbyś napisać na jakim sprzęcie odbierasz. Chodzi mi przede wszystkim o antenę i wzmacniasz. Nie zapomnij też napisać, gdzie masz ją zamontowaną i na jakiej wysokości nad terenem. Do tego podaj jakie parametry odbioru wyświetla twój tuner (siła, jakość). Czy w ogóle odbiór jest stabilny?

Ja akurat raczej zrezygnowałem z próby odbioru sygnału z Łomży, gdyż nie mogę zamontować anteny na odpowiedniej stronie budynku do "złapania" sygnału z tego kierunku. Zresztą z moich obserwacji wynika, iż zdecydowana większość bloków ma balkony skierowane w kierunku południowym lub zachodnim. Północ i wschód to są pojedyncze lokalizacje a i nie w każdej z nich będzie bezproblemowy odbiór, gdyż często ten kierunek zasłania sąsiadujący budynek :(. Najwięcej takich bloków to stoi przy ulicy Witosa. Pewnie w wieżowcach również niektórzy mają dogodną sytuacje.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 29 maja 2012, o 20:23

Gormar antena to Yaga 16 - elementowa (zdjęcie poniżej) oraz wzmacniacz lna-177. Antena zawieszona ok 4 m nad ziemią. Jakosc sygnału wacha sie od 50 do 100% w zaleznosci od pory dnia ale odbiór jest stabilny i całodobowy. Używam tunera dvb-t na usb a wiadomo, że ich czułość nie jest najlepsza.
Obrazek

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 29 maja 2012, o 20:56

Specjalnie skierowałeś tę antenę na Łomżę, czy jakoś ją "wypośrodkowałeś" aby odbierać również MUX2? Napisz jeszcze, jeżeli możesz, ile masz podłączone metrów kabla do tej anteny i jakiego.

Pytam tylko z ciekawości, gdyż u mnie nie da się na raz odbierać MUX1 i MUX2, gdyż są to niemal przeciwległe lokalizacje. Chociaż podejrzewam, iż z odbicia coś by się raczej dało złapać.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 29 maja 2012, o 21:37

Antene mam skierowaną na Łomżę z racji tego ze jest dalej a bokiem anteny odbieram MUX2 z Ostrołęki. Kabla mam ok 15 m używany kilka lat biały nic specjalnego raczej. Ty tez ustaw antene na Łomże a odbiorem mux2 sie nie przejmuj masz blisko do kopernika to powinieneś odebrać sygnał nawet tyłem anteny. Na jakiej ulicy mieszkasz w Oce to zerkne jak to na mapie wygląda?

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 29 maja 2012, o 22:32

Dzięki za chęć pomocy, ale ja dokładnie wiem gdzie mam skierować antenę. Problemem jest to, że tam gdzie powinienem ją zamontować nie mogę tego zrobić. U mnie jedyna możliwość jej "zawieszenia" to część balkonowa, gdyż blok został ocieplony i nie można nic na elewacji umieszczać. Problem dotyczy 100% bloków na mojej części osiedla.

Ciekawi mnie tylko czy oparcie na elewacji anteny siatkowej umożliwiłoby odbiór. Już nawet obmyślałem, plan aby zastosować jakieś podkładki i dosłownie wywiesić ją za okno, ale nie chcę wychodzić na sknerę w oczach sąsiadów. U mnie w bloku dostępne są aż trzy sieci kablowe i w dwóch z nich od 1 czerwca będą TVP1 i TVP2 w wersji HD. Niestety nie za bardzo opłaca mi się zmieniać kablówkę, gdyż u "starego" operatora mam wykupiony dostęp do Internetu a umowa mnie "trzyma" jeszcze do końca roku :(.

kiltel
Posty: 64
Rejestracja: 10 sierpnia 2009, o 00:46
Odbiornik: NOT ONLY TV LV5T USB
Instalacja antenowa: YAGA 16-el
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka / Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: kiltel » 30 maja 2012, o 17:57

Nie przejmuj sie sąsiadami :D Montuj antene i testuj.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 226
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 27 czerwca 2012, o 20:24

W Ostołęce nie mogę złapać sygnału z Łomży i czekam z niecierpliwością na nadajnik w Ostrołęce Tylko kiedy się to stanie..... Oby przed Olimpiadą

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 28 czerwca 2012, o 00:11

@ortalion. Czy mógłbyś podać mniej więcej w jakiej lokalizacji i na jakiej wysokości masz antenę i jaką (panelową/jagi), czy ze wzmacniaczem i jakim oraz oczywiście jakim sprzętem (dekoderem).

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 226
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 28 czerwca 2012, o 10:47

dekoder made in china AC 3 Antena siatkowa siatkowa ze w zmacniaczem - okolice e leclerca :roll: 1 piętro :cry:

I jeszcze jedno Jak myślicie kiedy najwcześniej możemy się spodziewać mux 1 w ostrołęce??

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 29 czerwca 2012, o 07:31

@ortalion. Jeżeli aktualnie odbierasz na tej antenie sygnał z naszego masztu to najpewniej jest tam słaby wzmacniacz. W innej sytuacji miałbyś przesterowany sygnał i sporo kłopotów (wskaźnik mocy 99-100% i zaniki jakości). Tak ogólnie to przy takiej odległości od masztu nadającego z 5kW ERP tam w ogóle go nie powinno być, gdyż wystarczy symetryzator.
Ale ja i tak bym nie kombinował z zakupem lepszego wzmacniacza, szczególnie gdy nie masz "czystego" widoku na wschód, bo to i tak może nic nie dać.

Co do startu nadawania MUX1 w naszej okolicy to najwcześniej pod koniec września (nie spodziewaj się, że Emitel przyśpieszy termin, gdyż oni mają płacone zgodnie z harmonogramem), ale najpewniej wystartuje on z nowej lokalizacji (Jawory Podmaście - okolice Różana), czyli dla ciebie po przeciwnej stronie budynku. Moc odbiorcza będzie za to mniejsza niż dotychczasowy MUX2 dlatego wzmacniacz w antenie się tobie na pewno przyda.

Ja osobiście czekam na podłączenie mojego bloku do sieci YNet i tam za 19,90zł będę miał 32 programy (więcej niż będzie w MUXach i o lepszej jakości obrazu) w tym 2 HD (TVP1, TVP2, TVS) oraz dekoder z możliwością nagrywania na zewnętrznym dysku (aktywacja niestety chyba 89-99 złotych). Dzięki temu uniknę problemów z montażem anteny i wierceniem dziur w ścianach. Aktualnie odbieram na antenie pokojowej, ale to po uruchomieniu nowego nadajnika nie wystarczy.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 226
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 29 czerwca 2012, o 16:40

Mux 2 z Ostrołęki bez problemu ale mux 1 z Łomży nici Ty łapiesz Łomżę??

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 30 czerwca 2012, o 22:29

Ja nie próbowałem łapać sygnału z Łomży, gdyż nie mogę wywiesić anteny od strony gdzie nie mam balkonu a tak właśnie musiałbym zrobić. Poza tym nie mam odpowiedniej anteny a tylko pokojową bez wzmacniacza i mi wystarcza (moc i jakość zazwyczaj w okolicach 100%).

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: KorK » 3 lipca 2012, o 19:21

Ostatnio z mojej siatkówki znalazłem TVP INFO Białystok, a co za tym cały MUX1 :D
Nie mam pojęcia jak to się stało,może to jakiś inny nadajnik nadający INFO Białystok.??

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: belzebiusz » 3 lipca 2012, o 19:26

RTCN Siedlce/Łosice - MUX-3 - kanał 56 [754 MHz]

skalak23
Posty: 20
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 12:47
Odbiornik: Canva DVB-T261
LG 37LK450
Samsung LE-32D450
Instalacja antenowa: 1.ATX-91+wzm MC9102+zasilacz
2.ATX 55 + mc-9102 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn98km/Ostrołęka25km

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: skalak23 » 4 lipca 2012, o 16:40

Znalazłeś MUX-1 nadawany z Łomży na 46 kanale z mocą 5kw Nadają mniej więcej od początku czerwca przynajmniej u mnie od tego czasu mam

Awatar użytkownika
KorK
Posty: 60
Rejestracja: 26 grudnia 2011, o 17:52
Odbiornik: Panasonic Viera+Manta DVBT02/TV Technika 23'
Instalacja antenowa: Antena siatkowa/Pokojowa-Philips wzmocnienie 352 dB xD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka,Łomża/W-wa-PKIN,Raszyn

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: KorK » 5 lipca 2012, o 12:51

Już myślałem,ale wczoraj muszę jeszcze powiedzieć złapałem TVP 2 HD,TVP Historia i jeszcze kilka innych :D Ale tylko na godzinę :P

Odpowiedz