DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 228
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 6 lipca 2012, o 17:12

czy macie jakieś dane o budowie nowej wieży emitela w okolicy Ostrołęki???. Czy we wrześniu mux 1 uruchomiony będzie z nieistniejącej wieży z Kopernika czy może z Ław??

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: belzebiusz » 6 lipca 2012, o 21:49

Emisja DVB-T z nadajnika w Ławach nie jest możliwa. Tu masz odpowiedź dlaczego:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=119627#p119627

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 7 lipca 2012, o 09:05

To co napisał pan Tomasz Berezowski moim zdaniem nie jest prawdą. A w szczególności fragment o tym, że wieża INFO-TV-Operator już wyczerpała swój limit pól EM. Przecież ona została wybudowana w 2009 roku i od początku było planowane umieszczenie tam emisji DVB-T.

Chociaż przyznam, że częściowo może mieć ten pan racje, gdyż niestety z tego się orientuje to mieszkańcom mówiono iż to będzie jedynie radiowy obiekt nadawczy i to z maksymalną mocą 10 kW ERP na stacje (kanał). Ale czemu ten sam problem (brak umieszczenia DVB-T) spotkał wierzę w Leżajsku również tego operatora a tam również miało być DVB-T MUX2 z mocą tylko 40 kW ERP za 150 metrowej wieży? Ale moim zdaniem w obu przypadkach poszło o pieniądze a nie o wyimaginowane limity sum pól EM, które w dodatku "znawcy" liczą jaką sumę mocy nadawczych zainstalowanych na danym obiekcie ;(.

Chociaż sam nie posiadam wykształcenia w kierunku radio-telekomunikacji (ale najpewniej tyczy się to i wyżej wymienionej osoby) to z tego co udało mi się wywnioskować z informacji o obiektach nadawczych jego teoria o sumowaniu się pól elektromagnetycznych (EM) nadawanych na różnych częstotliwościach to bujda na resorach.

Dla informacji jakby ktoś nie wiedział to w Polsce istnieją obiekty nadawcze oddalone o niewiele więcej niż kilkaset metrów (600-900 metrów) od dużych siedlisk ludzkich (Warszawa/Raszyn, Olsztyn/Pieczewo) nadające z sumaryczną mocą ERP na poziomie 2-3 tys. kW ERP. I niech mi ktoś pokaże gdzie w prawie zapisany jest limit mocy dla całego obiektu nadawczego? Z tego co się orientuje to jedynie natężenie pola wokół obiektu w miejscu gdzie mieszkają ludzie nie może przekroczyć pewnego poziomu (100mW/m2?), ale nim większa szerokość kanału pomiarowego (pasmo) tym większe uśrednienie tej mocy i zazwyczaj niższy wynik.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 228
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 7 lipca 2012, o 11:48

Chodzą słuchy ze w Leżajsku ma ruszyć DVBt z nadajnika info tv fm więc może podobnie będzie w Ostrołęce chociaż do czasu wybudowania wieży w Jaworach a dotąd budowa chyba nie ruszyła a zostało 2, miesiąca do uruchomienia mux1 . Co będzie dalej musimy czekać na widomosci ze strony pracowników Emitela . moim zdanie można byłoby nieco zwiększyć moc obu mux-ów w Ostrołece zainstalować nadajniki na wież w Ławach i czekać spokojnie na obiekt Emitela;-)

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 7 lipca 2012, o 12:08

Mógłbyś napisać, gdzie o tych "słuchach" można poczytać.

Do tego ten obiekt INFO-TV-Operator jest takiej samej budowy jak pod Ostrołęką w Ławach oraz planowanym przez Emitela w Jaworach Podmaście i znajduje się 600 metrów od dość gęsto zabudowanego terenu (domki przy ulicy miejskiej) a nadają stamtąd TVP1 i TVP2 każdy z mocą 100 kW ERP.

Niestety pod ostrołęcki obiekt znajduje się o tylko 200 metrów od najbliższego budynku mieszkalnego i tuż obok dużego zakładu przemysłowego (czytaj zakładów mięsnych). Teraz nawet pomimo faktu, iż zestawy antenowe są silnie kierunkowe (6-8 stopni w pionie) i zawieszone na wysokości około 130 metrów, być może nie daje się ich tak zamieścić dla 100 kW ERP aby nie przekroczyć norm natężenia promieniowania w tej okolicy. Ale trochę trudno mi w to uwierzyć. Przykładowo w Pieczewie k/Olsztyna, gdzie wieża 330 metrowa znajduje się o niecały kilometr od bloków 10 piętrowych nadają TVP2 z mocą 400 kW ERP i jakoś nie słyszałem, aby tam była jakaś zwiększona umieralność ;). A wszystko przez to, że natężenie promieniowania maleje z kwadratem odległości, czyli dla trzykrotnej różnicy jest to 9 razy mniej tyle że dla zwiększonej wysokości może być nieco inaczej, gdyż to zależy od charakterystyki promieniowania anten. Już bardziej chodzi o to, że władze oraz mieszkańcy nie zezwalają na rozszerzenie wcześniejszego pozwolenia dla maksymalnie 10 kW ERP. Chociaż zauważyłem, że z 15 kW ERP nadaje RMF FM, czyli tylko do tylu udało im się wynegocjować :(.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 228
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 7 lipca 2012, o 15:58

Na jednym z forów dotyczących DVBT czytałem o Leżajsku, nie wiem czy to potwierdzone wiadomości??. Ale niezrozumiałe jest dla mnie czemu nie można wykorzystać wież info- fm do nadawania DVBt Przecież nadajnik Emitela w Ostrołece stoi w samym środku miasta i nikomu to od lat nie przeszkadza . Przed rozpoczęciem nadawania w DVBT pisano że Ławy spełniają wszelkie normy a tu się okazuje że nie można z tego nadajnika nadawać . Top chyba jakieś żarty . Ale jak nie wiadomo o co chodzi to pewno chodzi o....... czekam z niecierpliwością na MUX 1 w Ostrołęce i żałuję ze nie będę mógł obejrzeć olimpiady w dobrej jakości :(

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Bartt » 7 lipca 2012, o 22:48

@ortalion

Ktoś wymyślił że operatorem technicznym danego mux-a musi być tylko jedna firma :o . W lokalizacjach gdzie ów operator nie posiada swoich obiektów (np. Ostrołęka, Leżajsk, czy komin EC w Łodzi) może on wynająć istniejącą tam infrastrukturę od innych firm (tak stało się np. w Łodzi). Niestety chyba nie przewidziano że nie każda (czasem konkurencyjna) firma musi się na to zgodzić :evil: , lub że postawi takie warunki finansowe, że taka współpraca jest nieopłacalna i bardziej opłaca się wybudować swój obiekt. Niestety nie przewidziano również że budowa nowego obiektu nadawczego dużej mocy w obecnych czasach to nie to co kiedyś. Obecnie próba wybudowania takiego masztu w terenie w miarę cywilizowanym kończy się protestem mieszkańców i w efekcie brakiem pozwolenia na inwestycję. Oczywiście można wybudować taki maszt w środku puszczy, tyle że jakim kosztem. I tak mamy to co mamy :(

bartas225
Posty: 7
Rejestracja: 27 lipca 2012, o 00:29

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: bartas225 » 7 sierpnia 2012, o 17:02

Mam działkę w Zaorzu, jakieś 20-30km od Ostrołęki, mam antenę siatkową ze wzmacniaczem, i nie odbieram DVB-T. Dlaczego? Przez wzmacniacz?

bartas225
Posty: 7
Rejestracja: 27 lipca 2012, o 00:29

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: bartas225 » 7 sierpnia 2012, o 22:09

Teraz łapie MUX1 i czasem MUX3, oraz TVN HD, ale MUX2 za cholere nie chce złapać :/

Awatar użytkownika
tomek81
Posty: 23
Rejestracja: 12 stycznia 2012, o 21:17
Odbiornik: w tc lcd
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Różan

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: tomek81 » 1 września 2012, o 09:40

witam widze dalej się nic niedzieje u nas w mojej instalacj znalazłem uszkodzony przewód połaczyłem złączko i jest? znalazłem 1 mux z Łosic 20kw co dziwne nie znajduje mi mux2 50kw ???? z Warszawy nic nie znajdune a Białegostoku znalazło 2 mux ale słaby sygnał z Ostrołeki nawet nie prubowałem

_chris_

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: _chris_ » 1 września 2012, o 13:52

@tomek81:
Albowiem odebrałeś mux-1 zapewne z Chruszczewki (Sokołów Podlaski) - SFN z Łosicami. Do Łosic masz daleko:
mapa zasięgu teoretycznego mux-2 z Łosic.

Awatar użytkownika
tomek81
Posty: 23
Rejestracja: 12 stycznia 2012, o 21:17
Odbiornik: w tc lcd
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Różan

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: tomek81 » 1 września 2012, o 18:33

dodam że bez zasilacza to odbieram w tv jest zasilacz włączony ale to jest kanał 36 ?
Ostatnio zmieniony 6 września 2012, o 09:56 przez tomek81, łącznie zmieniany 1 raz.

_chris_

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: _chris_ » 1 września 2012, o 20:09

@ tomek81:
k36 to właśnie mux-1 w SFN-ie z Łosic i Chruszczewki - mux-1.

Awatar użytkownika
tomek81
Posty: 23
Rejestracja: 12 stycznia 2012, o 21:17
Odbiornik: w tc lcd
Instalacja antenowa: antena kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Różan

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: tomek81 » 2 września 2012, o 18:50

tydzień temu zmieniałem instalacje wymieniałem przewód i płytkę i po podłączeniu do tunera zewnętrznego dvb-t znalazł bez większych problemów 1 i 2 mux oczywiście z zasilacze podłączonym ale to już Łosice na pewno a to około 1 kilometra ode mnie

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 228
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 10 września 2012, o 12:58

Czy ruszyły jakieś testy mux1????

Gormar
Posty: 107
Rejestracja: 26 lutego 2012, o 16:05
Odbiornik: Media-Tech MT4160 V2.3
Instalacja antenowa: Antena pokojowa (2km w plecy od nadajnika 4kW). Aktualnie 0% siły sygnału.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Ostrołęka/Ławy

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Gormar » 10 września 2012, o 18:48

Z tego co się orientuje jeszcze nie.

Czytałem tylko, że w okolicach Ostrołęki uruchomią "aż" dwie stacje nadawcze 5 i 6kW zamiast jednej porządnej ze 100kW ERP.

RTCN Ostrołęka / Kopernika - k. 40 - 626 MHz - 5 kW
SLR Różan / ul. Sienkiewicza - k. 40 - 626 MHz - 6 kW

falcon171
Posty: 6
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 12:09
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka, ul. Kopernika

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: falcon171 » 17 września 2012, o 20:24

Słuchajcie czy ma ktoś z Was nieoficjalną informację kiedy ruszy w Ostrołęce MUX1, wg. harmonogramu do końca września, ale MUX2 miał być do konca grudnia a ruszył 19.12.2011r.

Wiking

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: Wiking » 17 września 2012, o 21:43

Gdyby ktoś posiadał taką wiedzę i nie byłby powiązany z Emitelem to już dawno by się nią podzielił. :)

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 228
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: ortalion » 18 września 2012, o 12:41

jak na razie nie ruszył może przed 30 wystaruje :roll:

falcon171
Posty: 6
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 12:09
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ostrołęka, ul. Kopernika

Re: DVB-T z RTON OSTROŁĘKA ul. KOPERNIKA

Post autor: falcon171 » 19 września 2012, o 15:49

heh to chyba jakas zależność, ale dziś jest 19.09.2012r i w Ostrołęce działa juz MUX1 :D

Odpowiedz