Odbiór DVB-T w Radomiu

ferdek1910
Posty: 39
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 16:10

Radom

Post autor: ferdek1910 » 3 listopada 2010, o 16:40

Mam taki problem. Mux 2 odbieram bez zarzutu siła sygnału: 91% jakość sygnału: 100%. Jednak problem mam z MUXem 3. W ciągu dnia siła sygnału waha się w granicach 30-60%, a jakość sygnału od 0 do 40%. Wtedy powstaje tzn. pikseloza i nie można oglądać kanałów TVP. Są momenty kiedy jest kompletny brak sygnału. Wieczorem jest wszystko ok siła sygnału 70-80%, a jakość od 60 do 100%. Nie wiecie czemu tak jest? Dodam że mam antenę kierunkową z wzmacniaczem i telewizor LG 32LF2510. Z góry dziękuję za pomoc :)

_chris_

Re: Radom

Post autor: _chris_ » 3 listopada 2010, o 17:15

Wygląda, że masz w swojej lokalizacji słaby sygnał mux-3 i antena już nie wyrabia. Co za antena i jaki wzmacniacz w niej jest? Trzeba na początek bardzo precyzyjnie ustawić antenę na max. jakości mux-3.
Rada praktyczna: jeśli nie można jednoznacznie ustalić kierunku na mux-3, to wtedy obrót anteną w lewo i w prawo do utraty odbioru. Po środku pomiędzy tymi położeniami będzie kierunek odbioru mux-3.

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Radom

Post autor: Tom345 » 3 listopada 2010, o 17:53

No i dodatkowo, jak daleko masz do Raszyna, czy kierunek przesłaniają jakieś przeszkody, jakiej jakości kabel.

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: Radom

Post autor: damians1 » 4 listopada 2010, o 17:24

Z Radomia do Raszyna jest ok 75km czyli podobna odległość jaką ja mam. Profil terenu korzystny. Odbiór powinien być dobry obu muxów. Antena skierowana na północ z lekkim odchyleniem na zachód (10-15 stopni, zależnie od dokładnej lokalizacji).
Pytanie jaka dokładnie antena i jaki wzmacniacz (jeśli za słaby można spróbować LNA-177) no i najważniejsze: jak wysoko zamontowana jest antena ? Kabel jeśli jest stary nie zaszkodzi wymienić. Rozdzielasz sygnał z anteny na kilka TV ?

Pączek
Posty: 96
Rejestracja: 26 lutego 2009, o 22:35

Re: Radom

Post autor: Pączek » 5 listopada 2010, o 23:42

ja bym wywalił wzmacniacz i zobaczył na symetyzatorze, u mnie do Raszyna jest 50km i przez puszczę Kampinoską a mam poziom sygnału 85% ATX-91 6m nad ziemią bez wzm

Awatar użytkownika
damians1
Posty: 145
Rejestracja: 7 sierpnia 2010, o 19:08
Odbiornik: LG M227WDP
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wrocław/Ślęża

Re: Radom

Post autor: damians1 » 6 listopada 2010, o 15:08

Spróbować odbioru z symetryzatorem na pewno nie zaszkodzi ale przy takiej odległości może być różnie

Robert 60

Dvb-t w radomiu

Post autor: Robert 60 » 29 lipca 2011, o 22:06

mam telewizor z dvp ldzi model 37.2000 łapie mi programy analogowe i cyfrowe analogowe mi idą dobrze natomiast cyfrowe podają mi z nadajnika w pszysusze siła sygnału 80% a jakość sygnału 100% tak samo na św.krzyrzu ale pisze mi na telewizorze serwis Hd co muszę zrobić żebym oglądał cyfrowe programy

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: Dvb-t w radomiu

Post autor: Tomasz Berezowski » 29 lipca 2011, o 23:19

Robert 60 pisze:mam telewizor z dvp ldzi model 37.2000 łapie mi programy analogowe i cyfrowe analogowe mi idą dobrze natomiast cyfrowe podają mi z nadajnika w pszysusze siła sygnału 80% a jakość sygnału 100% tak samo na św.krzyrzu ale pisze mi na telewizorze serwis Hd co muszę zrobić żebym oglądał cyfrowe programy
Masz telewizor, który odbiera tylko MPEG-2. Transmisje DVB-T w Polsce nadawane są w MPEG-4. Nowy telewizor, albo tuner zewnętrzny DVB-T.

ajt

Re: Radom

Post autor: ajt » 11 sierpnia 2011, o 14:54

Forum czytam już dość długo, ale dopiero przed tygodniem postanowiłem w końcu kupić jakis tuner. Padło na Signal HD-507, no i przy okazji zarejestrowałem się na forum. Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Piszę tutaj, bo może komuś z Radomia i okolic przydadzą się moje informacje o jakości odbioru. Do rzeczy: antenę mam jakąś zwykłą siatkową, kupioną parę lat temu w markecie. Stoi na dwumetrowym maszcie, na jednym z domków na osiedlu XV-lecia. Wycelowałem ją "na oko" w kierunku Raszyna. Wzmacniacza żadnego nie ma, tylko symetryzator i 10 metrów trzydziestoletniego kabla. Mux2 odbiera na 80% siły sygnału (w porywach do 85%), żadnych zakłóceń jeszcze nie zauważyłem. Mux3 idzie na 60-65%, w czasie burzy lub większej ulewy czasem jest pikselona lub trochę przycina. W czasie dobrej pogody wieczorami (raczej po 20) pojawia się Polsat HD, z siłą 40-45% i daje się oglądać praktycznie bez zakłóceń. Niestety TVN+1 nie można złapać, bo akurat na tym samym kanale nadawany jest lokalnie któryś z analogowych programów. Oprócz tego, bez ruszania anteny, jest również mux2 z Przysuchy na 70%.

densei
Posty: 68
Rejestracja: 14 lutego 2011, o 11:27
Odbiornik: LG 32LE5300
Instalacja antenowa: Siatka + wmacniacz SWA 501S-3 i wmacniacz WK-1
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa *Raszyn*

Re: Radom

Post autor: densei » 11 sierpnia 2011, o 15:12

Brawo, to ja sie zabieram i zakładam .

Andrew80
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2011, o 12:28
Odbiornik: Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: siatka LNA177 z zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Swięty krzyż, Raszyn

Re: Radom

Post autor: Andrew80 » 11 sierpnia 2011, o 20:40

W Radomiu jest dobry odbiór z 3 nadajników Raszyn, Przysucha i Św. Krzyż.
Ja również posiadam antenę siatkową z zasilaczem i najlepszy odbiór w moim przypadku jest ze Św. Krzyża sygnał 85-86%, z Przysuchy 80-83%, Raszyn 70-75%. Niestety z Raszyna nie odbieram MUX-3 spowodowane jest to ustawieniem bloku i tylko rykoszetem odbiera mi MUX-2.

wb1402
Posty: 3
Rejestracja: 15 sierpnia 2011, o 23:18
Odbiornik: TUNER DVB-T SD Z DEKODEREM AUDIO AC3
Instalacja antenowa: ATX91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Św.Krzyż,Przysucha,W-wa

Re: Radom

Post autor: wb1402 » 16 sierpnia 2011, o 00:45

Mieszkam na trasie Iłża - Lipsko ( 10 km od Iłży).
Od połowy lipca bawię się z tą telewizją cyfrowa.Chciałbym podzielic się uwagami z kolegami w sprawie tej telewizji.

W pierwszej kolejności zakupiłem przystawkę MPEG 4 i podłączyłem do Curtisa.
Na początku skierowałem antenę siatkową z symetyryzatorem na Św.Krzyż (40 km) i odbiór był idealny(Poz.sygnału-76%,Jak.sygnalu-97%).
Potem skierowałem tą antenę ale już z wzmacniaczami na Przysuchę (SWA-49,SWA-MGF01,LNA-177,MC-9102/C) C)
ale poziom i jakośc sygmnału zmieniała się w zależności od wzmacniacza ( poz.sygnału 70-75%, jakość sygnalu 94-96%) i od pory dnia ( wieczorem odbior jest lepszy) ale odbiór też byl dobry.Ale tu można było tylko odbierac MUX-2.
Podjąłem decyzję i zakupiłem antenę ATX-91,kabel koncentryczny TRISET-113 (20 m).
Podłaczyłem kabel do tej anteny i skierowałem na Raszyn (110 km ode mnie).Antena cały czas jest zamontowana pod dachem (eternit) około 10 m od ziemi.
Wszystko jest super.Odbieram MUX-2 i MUX-3. Długośc kabla ok.12 m.Cały czas podstawiam różne wzmacniacze np.(SWA-49,SWA-MGF01,LNA-177,MC-9102/C) C i inne ) ale według mnie najlepszy jest SWA-MGF01 ( wzmocnienie 20-25 dB , szumy tylko 0,2 dB).
Poz.sygnału-61%,jakośc sygnału-96% :MUX 3
Poz.sygnału-65%,jakośc sygnału-97% :MUX-2
Wieczorem szczególnie wzrasta poz.sygnału o 3-4 %.
Ogólnie jestem zadowolony.Myślę że jakbym wystawił antenę ponad dach to parametry by wzrosły ale płytka jest zwykła i po burzy wszystko nawala.
Odbiór sygnału jest prawie 100% i by tak dalej.
Myślę że jakbym miał nowy telewizor z MPEG-4 też by było lepiej.

maciej_81

Re: Radom

Post autor: maciej_81 » 19 grudnia 2011, o 07:53

Witam, pisze odnosnie MUX 1, kilka dni wczesniej mialem sygnal skaczacy teraz nie ma wogole.
pozostale czyli MUX2, MUX3 mam na 100% antena ustawiona na Raszyn.
Co moze byc przyczyna ze nie mam sygnalu na MUX1??

Andrew80
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2011, o 12:28
Odbiornik: Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: siatka LNA177 z zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Swięty krzyż, Raszyn

Re: Radom

Post autor: Andrew80 » 20 grudnia 2011, o 10:38

Mam taki sam problem Mux2 i Mux3 działają a Mux1 nie działa i to trochę dziwne bo Mux1 nadaje z 2x większa mocą niż Mux3.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Radom

Post autor: Peter_CA » 20 grudnia 2011, o 13:39

Najprawdopodobniej na kanale 58 zakłóca ci odbiór analogowa TVP Info ze Świętego Krzyża.

maciej_81

Re: Radom

Post autor: maciej_81 » 20 grudnia 2011, o 15:06

Peter_CA pisze:.
a co mozna jeszcze zrobic aby odbierac MUX 1
Mam antene ustawiona centralnie na Raszyn bo na sw krzyz i tak nie moge bo zalania mi wiekszy budynek

Odpowiadając bezpośrednio post pod postem proszę nie cytować treści. Zasady forum: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=313

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: Radom

Post autor: BadBoy475 » 20 grudnia 2011, o 15:23

maciej_81 pisze:
Peter_CA pisze:.
Przede wszystkim trzeba zastosować silnie kierunkową antenę, która będzie miała duży zysk energetyczny i silnie będzie tłumiła odbiór z innych kierunków.
Można zastosować również układ dwóch takich anten ustawionych w odpowiedniej odległości od siebie aby uzyskać jeszcze większą kierunkowość.

W mojej okolicy mimo bardzo dobrego odbioru TVP INFO ze Św. Krzyża na kanale 58 można również bez żadnych problemów odbierać MUX1 z Raszyna. Kąt między oboma obiektami nadawczymi wynosi około 100 stopni co umożliwia przy użyciu anteny ATX-91 nakierowanej na Raszyn na całkowite wycięcie emisji analogowej ze Św. Krzyża i bezproblemowy odbiór MUX1 co jest już zupełnie nie możliwe na antenie siatkowej.


Odpowiadając bezpośrednio post pod postem proszę nie cytować treści. Zasady forum: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=5&t=313

pawelek0410
Posty: 6
Rejestracja: 20 października 2011, o 20:45
Instalacja antenowa: 10 metrów nad ziemia ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn > 110km:)

Mux 1 z Warszawy zakłócenia w Radomiu

Post autor: pawelek0410 » 20 grudnia 2011, o 19:03

cześć Koledzy:)
Mam pytanie odbieram NTC z Warszawy na antenie ATX -91 + wzmacniacz LNA-177
Mieszkam 110km od Raszyna granice województw mazowieckiego i świętokrzyskiego
Mój TV do Samsung seria 5
MUX 2 kanał 48 siła sygnału 88-90% jakość sygnału 100%
MUX 3 kanał 55 siła sygnału 88-90% jakość sygnału 100%
Polsat HD kanał 29 siła sygnału 5-60% jakość sygnału od 0% do 100%
TVN HD kanał 53 nieosiągalny
MUX 1 kanał 58 siła sygnału 60-75% jakość sygnału 10-50% i właśnie w tym MUxie jest problem bo tez nadaje Święty Krzyż TVP Info Kielce kanał 58 (analog) a nadajnik SW widzę z okna.
Więc jak mogę wytłumić sygnał ze SW??

pozdrawiam:)

maciej_81

Re: Radom

Post autor: maciej_81 » 21 grudnia 2011, o 08:00

Witam jeszcze raz.
po testach i pozyczeniu od kumpla antene dookolnej i odziwo wszystko dziala.
Bez problemu mamm wszystkie MUX z Raszyna oraz 37 z Przysuchy. Wszystko daje na 100%
Wiec chyba trzeba bedzie zmienic antene lub wybrac ta ATX-91
moze jeszce macie jakie sinne rozwiazania

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: Radom

Post autor: BadBoy475 » 21 grudnia 2011, o 09:31

Sposób zwiększenia kierunkowości anten i tym samym eliminacji sygnałów zakłócających dobrze opisał kolega JKE w założonym przez siebie wątku http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=39&t=2599 Polecam.

Odpowiedz