Odbiór DVB-T w Radomiu

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: Domel28 » 29 grudnia 2012, o 11:22

Pewnie zjawisko jak opisane w tym wątku viewtopic.php?f=41&t=678&start=300

Awatar użytkownika
Krzysiek25
Posty: 115
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 12:49
Odbiornik: Ferguson Ariva T650i, Ferguson Ariva T65, DAB+100
Instalacja antenowa: H/V Dipol 28/5-12/21-60 DVB-T ze wzmacniaczem LNA-101+Rozgałęźnik RA-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Przysucha/Kozłowiec, Radom/ul.Przytycka

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: Krzysiek25 » 16 czerwca 2013, o 21:11

Witam mam pytanie czy jutro ruszy NTC w Radomiu jak tak to z jakich kanałów MUXY będą i ile mocy będą mieć MUX1, MUX2, MUX3

dzięki za odp

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: belzebiusz » 16 czerwca 2013, o 21:28

Z Radomia będziesz miał tylko MUX-3 z mocą 50 kW:
http://www.emitel.pl/strona-glowna/szos ... tualizacja
MUX-1 i MUX-2 tylko z okolicznych nadajników, które w Radomiu powinieneś bezproblemowo odebrać (Dęblin/Ryki, Warszawa/Raszyn, Przysucha/Kozłowiec):
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna ... misji-dvbt

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: twmichal » 17 czerwca 2013, o 08:20

W Radomiu jeszcze bardzo dobrze odbiera Św. Krzyż. To ok. 60km w linii prostej, widoczność optyczna i doskonały profil terenu.
k.30 MUX-1 100kW
k.36 MUX-2 50kW (za miesiąc k.37 i 100kW)
k.47 MUX-3 150kW

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: xury » 30 czerwca 2013, o 12:37

Dlaczego MUX1 z Przysuchy i Kielc jest na tym samym kanale ?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: belzebiusz » 30 czerwca 2013, o 12:56

Bo nadają w SFN od 17 czerwca.
Od 23 lipca to samo czeka MUX-2 po przejściu z kanału 36 na 37.

Wszystko jest/będzie zgodnie z planem:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179 ... nikBIP.pdf

pablo82
Posty: 307
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-69 (VHF pion., UHF poziom.) + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: pablo82 » 26 lipca 2013, o 07:24

Mux-3 nadawany z Wacyna na k.42 dolatuje spokojnie do Skarżyska. Mogłem się o tym przekonać wczoraj, gdzie przy okazji przestawiając antenę yagi na Radom odebrałem bezproblemowo Mux-3 na k.42 z jakością 97% pomimo słabej siły, bo zaledwie 22%. Odbiór z Radomia mam utrudniony z uwagi na sporą górę Pogorzelską w pobliżu trasy E-7. Zaś górka ta skutecznie tłumi mi odbiór DVB-T z Raszyna.

nicniechce
Posty: 2
Rejestracja: 20 lutego 2014, o 15:18

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: nicniechce » 20 lutego 2014, o 15:37

Witam wszystkich.
Mam problem z ustawieniem poprawnym anteny w celu odbioru NTC.
Mam kineskopowy TV z podpiętym tunerem model Cabletech URZ0089.
Antena to pokojowa wersja Terrestrial Lambda z zasilaczem i wzmacniaczem.
Antena ustawiona na oko na Raszyn. Po automatycznym wyszukiwaniu złapało mi tylko MUX-3 na kanale 42 częstotliwość 642,000 z intensywnością sygnału na poziomie ok 73% i jakości sygnału w granicach 60-90%. Oba parametry bez względu na warunki pogodowe skaczą.
MUX-1 i MUX-2 nie jestem w stanie złapać. Jakieś rady? Mieszkanie usytuowane w Radomiu przy ul. Górniczej 6.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: Jarosław Bałuka » 20 lutego 2014, o 16:21

Wymienić antenę pokojową na antenę zewnętrzną - z odległości c.a. 85km od Warszawa / Raszyn nie będzie się dało odbierać MUX1 i MUX2 na antenie wewnętrznej.
Jedynie MUX3 masz nadawany lokalnie z Radom / Przytycka, stąd możliwy odbiór na antenie pokojowej.

nicniechce
Posty: 2
Rejestracja: 20 lutego 2014, o 15:18

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: nicniechce » 21 lutego 2014, o 08:29

a z innego nadajnika na takiej antenie da się odebrać coś więcej?

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: Domel28 » 21 lutego 2014, o 09:00

Bardzo wątpliwe. Jeżeli jakimś cudem udało by się coś odebrać to pewnie byłby kłopot ze stabilnością sygnału. W ostateczności spróbuj w wyszukiwaniu ręcznym wpisać np k. 30, 37, 47 kierunek południowy i poszukać różnych ustawień anteny. A poza tym antena zewnętrzna to najlepsze rozwiązanie.

Marek z iłzy
Posty: 4
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 20:22
Odbiornik: ?
Instalacja antenowa: SIATKA
Nadajnik - obiekt nadawczy: RADOM,ŚWIETY KRZYŻ,PRZYSUCHA

Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Marek z iłzy » 20 grudnia 2016, o 20:33

Są kłopoty już od dawna, spytałem się sąsiadów którzy maja naziemną telewizje cyfrową mają taki sam problem i pojechałem do cioci ma to samo i mieszka w okolicach Radomia i częstotliwość tego z Radomia nadajnika to 642 MHz proszę napisać co się dzieje i naprawić ten Nadajnik który jest napisany powyżej.

Kolor
Posty: 451
Rejestracja: 10 grudnia 2014, o 19:21
Odbiornik: Samsung F5500
Viva HD90mc
THD1000
Instalacja antenowa: Pabianice - kablówka i azart - mux1-3 i 8
Justynów - siatka+sym - mux1-3 i 8
Nadajnik - obiekt nadawczy: MUX 1-3 Łódź komin EC, MUX 8 Zygry

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Kolor » 20 grudnia 2016, o 21:04

Jakiś opis problemu? Skąd można wiedzieć co masz na myśli?

Awatar użytkownika
Acid
Posty: 221
Rejestracja: 11 lutego 2009, o 17:54
Odbiornik: LG LA690S / Samsung EH5000
Instalacja antenowa: Televes V-HD / Dipol-4/5-12 DAB+, VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Acid » 20 grudnia 2016, o 21:16

Po ostatniej awarii teraz wszyscy będą swoje przesterowane turbo wzmacniacze itp. obarczać winą "zepsutych nadajników" :)

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 933
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Domel28 » 20 grudnia 2016, o 21:48

Z nadajnikiem nic się nie dzieje, u mnie sygnał na bardzo dobrym poziomie, odległość 65km w lini prostej.

Młody
Posty: 105
Rejestracja: 3 listopada 2014, o 12:14
Odbiornik: Samsung LT27B551, Canva 5101 DVB-T
Instalacja antenowa: Siatka + Płytki SWA/WA-GPS, lub symetryzator.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Święty Krzyż / Kozłowiec / Komin EC

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Młody » 20 grudnia 2016, o 21:50

Ja nawet z okolic Radomia nie jestem, a odbiór mam na bardzo dobrym poziomie.

Siła - 93%, Jakość 93%, Poziom Błędów - 0.

Tak jak piszę Acid, mniej turbo wzmacniaczy, tam gdzie jest to zbyteczne...

Marek z iłzy
Posty: 4
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 20:22
Odbiornik: ?
Instalacja antenowa: SIATKA
Nadajnik - obiekt nadawczy: RADOM,ŚWIETY KRZYŻ,PRZYSUCHA

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Marek z iłzy » 21 grudnia 2016, o 13:54

Wszystko z siatką mam ok a na pewno coś z nadajnikiem

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: AdamP » 21 grudnia 2016, o 14:33

Marek z iłzy pisze: na pewno coś z nadajnikiem

Skąd taka pewność :?: Kol. Kolor pytał jakie masz objawy, co się dzieje ale nie odpowiedziałeś.
Jak wygląda instalacja odbiorcza, co jest w tej siatce - symetryzator, wzmacniacz :?: Czy między anteną a odbiornikiem są jakieś elementy np. rozgałęźniki, sumator, zwrotnica, gniazdo RTV itp. :?:

Marek z iłzy
Posty: 4
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 20:22
Odbiornik: ?
Instalacja antenowa: SIATKA
Nadajnik - obiekt nadawczy: RADOM,ŚWIETY KRZYŻ,PRZYSUCHA

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Marek z iłzy » 21 grudnia 2016, o 15:15

Mam pewną a się pytałem sporo osób i ma to samo wszystko jest ok instalacja i wszystkie muxy grają oprócz tego co napisałem powyżej

Marek z iłzy
Posty: 4
Rejestracja: 20 grudnia 2016, o 20:22
Odbiornik: ?
Instalacja antenowa: SIATKA
Nadajnik - obiekt nadawczy: RADOM,ŚWIETY KRZYŻ,PRZYSUCHA

Re: Co się dzieje z nadajnikiem w Radomiu mux 3

Postautor: Marek z iłzy » 21 grudnia 2016, o 16:13

w tej chwili wszystko gra jest ok


Wróć do „Województwo Mazowieckie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika