Odbiór DVB-T w Radomiu

jamajka

Re: Radom

Postautor: jamajka » 21 grudnia 2011, o 20:57

Witam
Też miałem problem z MUX 1 w Radomiu, MUX 2 i 3 z Raszyna odbieram OK.
Problemem jest Święty Krzyż TVP Info Kielce kanał 58. Metodą prób i błędów udało mi się poprawić odbiór.
Wystarczy skierować antenę w lewo od Raszyna, wtedy „plecami anteny” tracę sygnał TVP Info Kielce i zakłócenia robią się mniejsze. Teraz bardzo rzadko robią się piksele sygnał się poprawił, przed zmianą ustawień nie dało się oglądać

Robert 60

Dvb-t w radomiu

Postautor: Robert 60 » 26 grudnia 2011, o 16:43

mieszkam w radomiu mam do raszyna 80 kilometrów mam antenę siatkową i ustawiłem na raszyn podaje mi siłe 51% do 100% ale mi się bardzo zacina obras natomiast muksa 1 i 3 niemogę złapać natomiast z pszysuchy idzie mi bardzo dobrze moc programu mi pokazuje 65% do 100% dekoder mam DTV-441T HD co muszę zrobić żeby mi chodziły te tszy muksy z raszyna proszę o odpowieć

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Dvb-t w radomiu

Postautor: Tom345 » 26 grudnia 2011, o 16:49

W Radomiu masz małe szanse na odbiór MUX1, ponieważ na tym samym kanale jest TVP Info z Kielc.

senderek23

[POMOC] Dziwny problem z dekoderem stb i telewizorem

Postautor: senderek23 » 17 stycznia 2012, o 23:48

Witam wszystkich użytkowników forum!!
To mój pierwszy post na forum, więc jeżeli to zły dział proszę o przeniesienie.
Wracając do mojego problemu. Mieszkam w Radomiu ok 80km od Raszyna i stamtąd odbieram sygnał. Moja instalacja to antena kierunkowa za ok 80zł nie pamiętam modelu plus wzmacniacz.
Posiadam 3 Odbiorniki telewizyjne 2 z nich to nowe telewizory LED z wbudowanym MPEG4. Trzeci starszy dokupiłem do niego dekoder STB Ferguson. Led-owy Philips, w którym poziom sygnału to 97, a jakość sygnalu na Polsacie 100. jednak na tvp2 jakość skacze od 70 do 100, gdy dziś oglądałem mecz dźwięk był opóźniony o o około 2 sekundy co dziwne, gdy telewizor (drugi LED-owy) działał na tym samym kanale wszystko jest w porządku nie było żadnego opóźnienia nie umiem sprawdzic na tamtym jaka jest jakość i syngał. Jeszcze dziwniejszy jest trzeci przypadek z dekoderem STB. Gdzie często występuje "pixeloza" chyba tak się to nazywa. Dziwi mnie fakt, iż instalacja mam około roku i wcześniej było wszystko dobrze wszystkie telewizory działały bez zarzutu w ostatnim miesiącu się popsuło.. Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje ?

Fru2
Posty: 86
Rejestracja: 20 października 2011, o 18:55
Odbiornik: Tuner w TV LG LD350
Instalacja antenowa: Siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Skrzyczne, Kosztowy

Re: [POMOC] Dziwny problem z dekoderem stb i telewizorem

Postautor: Fru2 » 18 stycznia 2012, o 06:12

Tak na szybko to generalnie powinieneś sprawdzić sobie instalację ( jeśli wcześniej było ok i na tych samych sprzętach odbiór był prawidłowy) - przede wszystkim czy wszystkie połączenia są OK i nic się nie obluzowało, czy jest dobrze zabezpieczone przed wodą i wilgocią.

Temat raczej do zagadnień związanych z odbiorem.

Pozdrawiam

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: loleklolek » 18 stycznia 2012, o 08:41

Tuner STB może być mniej czuły od tv lub jest problem z instalacją antenową na odcinku rozdzielacz-tuner (stąd pikseloza). TVP i Polsat nadają na różnych kanałach, stąd mogą być różnice we wskazaniach mocy sygnału (znowu instalacja antenowa lub jakieś zewnętrzne zakłócenia). Sprawdź w pomocy technicznej tego konkretnego modelu Philipsa, czy przypadkiem problem z rozjeżdżaniem się dźwięku z obrazem nie jest problemem ogólnym i nie został naprawiony przez aktualizację oprogramowania.

senderek23

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: senderek23 » 18 stycznia 2012, o 16:03

Ciężko będzie sprawdzić to w tej chwili, bo mieszkam w domku jednorodzinnym ze spadzistym dachem i tam znajduje się antena. Ja myślałem że to wina dekodera stb Ferguson 8100 hd. Dodam jeszcze, że instalacja jest poprowadzona kablem
http://dvbsklep.pl/pl/p/Kabel-koncentry ... a-metry/20
oraz połączenia są wykonane z takich wtyczek:
http://dvbsklep.pl/pl/p/Zlacze-F-wtyk-z ... zejscie/56
http://dvbsklep.pl/pl/p/Zlacze-wtyk-F/54
A jeszcze pytanie co do mojego problemu (który opisałem wyżej) ponieważ posiadam aktualnie 2 anteny jedna skierowana na Raszyn, a druga chyba na Kielce, ponieważ druga antena odbieram jeszcze sygnał analogowy bo mam starego crt-ka. Te dwie anteny są ze sobą połączone tylko nie pamiętam czy to zwrotnica czy sumator czy coś innego wiem, że wygląda to tak, że mam dwie anteny, które dają sygnał do jednego kabla, który potem idzie przez całe mieszkanie do 2 telewizorów LCD na górze i 2 starszych na dole jednego z dekoderem STB drugiego CRT. Może to ma wpływ na pogorszenie jakości cyfrowej. Ta druga antena ?

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: _chris_ » 18 stycznia 2012, o 20:24

@ senderek:
kabel antenowy generalnie w porządku, jeśli chodzi o parametry elektryczne, ale takie kable są przeznaczone do instalacji wewnątrz mieszkaniowych, a na zewnątrz mogą się z takimi kablami dziać cuda pod wpływem wilgoci. Więc to może być jedna z przyczyn.

Inna rzecz to owa zwrotnica / sumator (plus ewentualnie druga antena). Starszego typu zwrotnice antenowe potrafiły znacznie pogarszać jakość odbieranego sygnału DVB-T, bywały wrażliwe również na zakłócenia. Zależy więc, co ty tam tak naprawdę na tym dachu masz. Nieszczęściem mogło by być, jeśli to jest sumator, bo wtedy z natury rzeczy nie miałbyś zapewne mux-1 na k58 (zakłócenia TVP Info na k58 ze Świętego Krzyża.

Z tym, że to co opisałeś to najbardziej pasuje do tego, że z uwagi na robienie się powolne zimy pozmieniała się propagacja sygnałów dochodzących do anteny, i akurat w przypadku DVB-T poszło to w złym kierunku, a twoja obecna instalacja jest przy słaba do stabilnego odbioru na czterech odbiornikach.

Dokupić coś najtańszego do odbioru DVB-T do czwartego TV i pozbyć się na początek drugiej anteny razem ze zwrtotnicą.

Tak na marginesie - a co z mux-2 (k48 - kanały Polsat, TVN, TV4, TVN7...) oraz mux-1 (k58, paczka TVP plus ESKA TV, POLO TV....)

Te ferdki, co to go masz, nie cieszyły się w ogólności jakimś wielkim entuzjazmem, więc jest wielce możliwe, że ma mniejszą czułość od TV. Ale, żeby to sprawdzić, przenieś go do któregoś z LCD i porównaj na tym samym sygnale. Bo może, odgałęzienie do tego ferdka ma większe tłumienie?

No, jak widzisz, trochę jest do posprawdzania...

senderek23

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: senderek23 » 18 stycznia 2012, o 22:18

Co do kabla to on jest poprowadzony wewnatrz domu wystaje go dosłownie 50 cm
tyle ile potrzeba do podłączenia anteny, więc to bym wykluczył. Co do tego
fergusona to kupilem go za 250 zł i słaby... masakra, chociaż wcześniej chodził bez
zarzutów. Co do muxow to odbieram wszystko wszystkie tvp eski ttv itd mam z 15
kanalow nawet czasem uda mi się złapać polsat hd ale to losowo. Musze sprawdzić ten sumator
a co najlepiej tam zamontować ?

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: _chris_ » 19 stycznia 2012, o 09:40

senderek23 pisze:Co do kabla to on jest poprowadzony wewnatrz domu wystaje go dosłownie 50 cm
tyle ile potrzeba do podłączenia anteny, więc to bym wykluczył.
he,he, najgorsze bywa pierwsze 10cm przy końcu podłączonym do symetryzatora lub wzmacniacza, nie mówiąc o upierdliwych "2cm" na których włazi w kabel woda... :D

Może coś zamokło, może któreś z połączeń straciło dobry kontakt, może coś się stało ze wzmacniaczem albo zasilaczem antenowym, nie mówiąc o rozdzielaczu...

senderek23 pisze:Co do muxow to odbieram wszystko wszystkie tvp eski ttv itd mam z 15
kanalow nawet czasem uda mi się złapać polsat hd ale to losowo.
trochę mało, bo powinieneś mieć teraz 7+7+3=17, nie licząc dwu "łowickich pasów" i dublujących się TVP1,2,3

senderek23 pisze:Musze sprawdzić ten sumator
a co najlepiej tam zamontować ?
no, to zależy głównie od tego, jak masz teraz rozwiązaną instalację, i czy w dalszym ciągu chcesz korzystać z nadajnika na Świętym Krzyżu. Jak masz możliwość, to sprawdź, co to zwrotnica / sumator, może zrób zdjęcie z bliska.

Bodzio Chomik

Brak odbioru MUX 1 w Radomiu

Postautor: Bodzio Chomik » 19 stycznia 2012, o 18:32

Witam!
W dniu wczorajszym zakupiłem dekoderSTB - WIWA HD80. Po zamontowaniu dekodera przystąpiłem do wyszukiwania dostępnych kanałów. Antena jest skierowana na Raszyn, i w tej pozycji został wykryty MUX 2, ale MUX 1 już nie. Dodam, iż znajomy który mieszka 2 km dalej odbiera MUX 1 i 2 bez problemów. Jak mogę odbierać MUX 1?
Antena jest kierunkowa, ze wzmacniaczem podłączonym do prądu, kabel antenowy nie jest uszkodzony, nie przechodzi w pobliżu innych urządzeń elektrycznych ani przy przewodach. Dekoder jest połączony z telewizorem kablem HDMI.

Andrew80
Posty: 15
Rejestracja: 25 maja 2011, o 12:28
Odbiornik: Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: siatka LNA177 z zasilaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Swięty krzyż, Raszyn

Re: Brak odbioru MUX 1 w Radomiu

Postautor: Andrew80 » 20 stycznia 2012, o 07:43

Kolego nie wiem czemu założyłeś nowy post skoro wystarczyło poszukać i znalazł byś informacje o Radomiu.

Mux I jest na tym samym kanale co tvp info z Świętego Krzyża i to powoduje zakłócenia.

_chris_

Re: Brak odbioru MUX 1 w Radomiu

Postautor: _chris_ » 20 stycznia 2012, o 11:11

@ Bodzio Chomik:
tu jest wykaz mux-ów nadawanych z Raszyna
tu jest wykaz mux-ów nadawanych z PKiN-u
A tu są kierunki na nadajniki - włącz opcję 'Satelita' i najedź zielonym wskaźnikiem (strzałką) na swój dom.

Zwykle w okolicach Radomia odbierać można mux-1, mux-2, mux-3 oraz być może POLSAT HD

Przede wszystkim potrzebne jest bardzo precyzyjne ustawienie anteny na max wskazań jakości sygnału pokazywanych przez Wiwę.

Napisz coś więcej, jak i gdzie zamontowana jest antena, jakieś rozdzielacze na inne TV (analogowe), podaj % poziomu i jakości odbieranych mux-ów..

Bodzio Chomik

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: Bodzio Chomik » 20 stycznia 2012, o 11:47

Antena jest zamontowana na dachu, na maszcie, niestety na wysokości koron drzew. Kabel nie jest cięty, idzie wprost do dekodera, pośrednie przez zasilacz. Antena jest całkiem nowa 1-2 lat, jest kierunkowa.

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: _chris_ » 20 stycznia 2012, o 13:03

@ Bodzio Chomik:
no dobrze, ale co pokazuje ci Wiwa, jeśli chodzi o poziomy i jakość na poszczególnych mux-ach?

Jak zasilasz ten wzmacniacz - poprzez zasilacz antenowy (+12V) czy z Wiwy (+5V)?

Możesz zrobić fotkę tej anteny?

Bodzio Chomik

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: Bodzio Chomik » 20 stycznia 2012, o 21:36

Fotki anteny nie dam rady zrobić. Zasilacz jest osobny, tego wbudowanego w dekoder nie używam. Dekoder w ogóle nie wykrywa MUX 1 i 3 więc też nie pokazuje siły sygnału. MUX 2: 90 - 100% mocy sygnału.

_chris_

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: _chris_ » 21 stycznia 2012, o 10:59

@ Bodzio Chomik:
te wskazania % na mux-2 to będzie jakość sygnału, a nie moc. Ale to drobiazg. Istotne jest to, że wskazanie jest w miarę OK, a następnych mux-ów w ogóle nie ma. To by, jak dla mnie, znaczyło jakiś duży problem z instalacją antenową, która ma generalny problem powyżej k50.

1. Winna może być antena, wzmacniacz lub oba urządzenia na raz. Prawdopodobnie ich zysk / wzmocnienie spadają gwałtownie powyżej k50 i to jest główny problem odbioru słabszego sygnału mux-3 na k55 oraz prawdopodobnie zakłócanego przez analogowe TVP Info ze Świętego Krzyża mux-1 na k58.

Tyle, że nie bardzo jest to prosto jak sprawdzić w warunkach domowych. Musiałbyś na początek wiedzieć jaki typ anteny i wzmacniacza masz użyte. Z antenami to jest tak, że może to być antena pracująca tylko w paśmie do k60, a wtedy zwykle max wzmocnienia mają one koło k50, a wyżej mogą występować szybkie spadki zysku. Podobnie, bywają anteny specyfikowane do pracy do k69, ale w praktyce mające jakie takie zyski tylko do k50...k55.

Ze wzmacniaczami bywa podobnie.

A, i połączenie jakiejś dowolnej anteny z dowolnym wzmacniaczem (i kablem antenowym) też może dać nieprzewidywalne wyniki, czyli czasami brak odbioru.

Jedyny sposób na weryfikację to właściwie wymiana wzmacniacza na inny, a potem i anteny.

2. czasami potrafi "bruździć" zasilacz antenowy, i to tylko na wybranych mux-ach. Weryfikuje się to też przez podmianę na inny typ.
U siebie możesz jeszcze z ciekawości zdemontować wtyczkę antenową - zwrotnicę zasilającą od zasilacza antenowego, założyć w to miejsce normalną wtyczkę antenową i włączyć zasilanie anteny w dekoderze.

3. problemem może być też niska czułość odbiornika powyżej k50. Takie rzeczy też się często zdarzają. Też trzeba by podmienić na coś innego i zobaczyć.

I pamiętaj, niezwykle istotne na dalekim odbiorze jest precyzyjne ustawienie anteny.

ara

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: ara » 20 marca 2012, o 22:18

Witam,
Mieszkam w okolicy Radomia. Próbuję złapać sygnał z Raszyna.
Mam antenę siatkową, na której niestety nie mam żadnego sygnału. Ustawiona na Raszyn i łapię tylko sygnał ze Św Krzyża na kanale 36. Siła sygnału i jakość na około 80%
Zmieniłem dzisiaj na antenę kierunkową. Znalazłem jakąś starą na strychu. Sygnał analogowy jest OK. Nie wszystkie kanały działają idealnie, ale ustawiłem na najlepszy odbiór. Podłączyłem do dekodera antenę i niestety dalej to samo. Sygnał odbieram tylko ze Św Krzyża.
W kierunku Raszyna mam linię energetyczną około 20m metrów od anteny. Mały las około 3 km od anteny.
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy zmieniać antenę i na jaką w razie konieczności do odbioru sygnały z Raszyna?
Pozdrawiam

pablo82
Posty: 307
Rejestracja: 29 grudnia 2008, o 11:24
Odbiornik: Tv Samsung UE32F5000 Tv Samsung LE26D450
Radio Dual DAB+14
Instalacja antenowa: Antena LOG 5-69 (VHF pion., UHF poziom.) + rozgał. Signal R2 + 30 m kabla RG6Cu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/Kozłowiec/Radom Wacyn

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: pablo82 » 21 marca 2012, o 08:01

@ara mój znajomy pod Skarżyskiem (Jagodne gm. Mirzec) bez problemu łapie MUX-3 na k.55 z Raszyna oraz MUX-2 k.48. Odbiór ma na antenie kierunkowej ATX-55 oraz wzmacniaczu LNA-177. Po pierwsze sprawdź czy masz analogowe TVP Info na k.51 lub próbuj ustawić antenę na jak "najlepszy" odbiór mocnych kanałów analogowych tj. Polsat k.44 TVP2 k.27. Wówczas powinieneś odebrać MUX-2 i MUX-3 z Raszyna. Zaś z MUXem-1 z tego obiektu możesz mieć problem z uwagi na k.58 na którym nadaje też analogowe TVP Info ze Św. Krzyża. Ale wkrótce (w maju) odbiór MUX-1 nie będzie problemem ze względu na kolejny etap harmonogramu MUX-1 z innych nadajników - w tym w pobliżu Ciebie oprócz Raszyna : Przysucha k.50 Św. Krzyż k.62 Ryki k. 22

xury
Posty: 19
Rejestracja: 26 marca 2012, o 01:44
Odbiornik: Wiwa HD100 NEW
Instalacja antenowa: ATX-51

Re: Odbiór DVB-T w Radomiu

Postautor: xury » 29 grudnia 2012, o 11:08

Dzisiaj rano przeskanowałem całe pasmo i wyszkukało mi jakieś rosyjskie kanały, które nawet przez chwilę działy. Co to było ? Wie ktoś ?


Wróć do „Województwo Mazowieckie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika