MUX-8 w Warszawie

pablo21_1984
Posty: 160
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: pablo21_1984 » 24 sierpnia 2016, o 20:47

Dalsza dyskusja nie ma z Tobą sensu niestety. Koniec tematu dla mnie.

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: Rozsądny » 24 sierpnia 2016, o 23:26

pablo21_1984 pisze:Dalsza dyskusja nie ma z Tobą sensu niestety. Koniec tematu dla mnie.

Uuuu... :?
Zanim się kompletnie obrazisz z tego powodu, że ktoś się z Tobą może nie zgadzać.
Sprawdziłeś może na jakich parametrach masz MUX3 w Warszawie?
Bo mimo wszystko jestem ciekaw.

pablo21_1984
Posty: 160
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: pablo21_1984 » 25 sierpnia 2016, o 08:17

MUX3 Wa-wa/Raszyn SFN z Wa-wa/PKiN kanał 27, FEC 3/4. Mam w domu 2 telewizory i 3 dekodery. Każdy sprzęt pokazuje niestety FEC 3/4. Przykro mi niestety ale się nie mylę. Koniec tematu.

Awatar użytkownika
wzbyszko
Posty: 21
Rejestracja: 5 lipca 2016, o 09:42
Odbiornik: TCL L40S4603FS, LG 32LS5600, Thomson 19HU5253
Instalacja antenowa: Antena Szerokopasmowa DVB-T MITON GALAXY 860B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa Raszyn

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: wzbyszko » 25 sierpnia 2016, o 12:34

pablo21_1984 ma rację co do Warszawa/Raszyn

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: Rozsądny » 25 sierpnia 2016, o 14:40

Dlatego właśnie pytałem bo przekonany byłem że wszędzie - przynajmniej w przypadku MUX3 - przeszli z początkowego FEC 3/4 na 5/6 ze względu na sieci SFN i większą odporność na odbicia przy G/I 1/4 i m.in. artykuły a SatKurierze utrzymywały mnie w tym przekonaniu.

Np.
http://satkurier.pl/news/96515/redukcja ... wsId=96515
Od 15 lutego MUX 3 będzie musiał pomieścić 8 stacji, ale w tym dwie w wysokiej rozdzielczości, co przy stosowanym (w Polsce) przeliczniku 1 HD = 2 SD oznacza 10 slotów. Multipleks DVB-T przy obecnych parametrach transmisji, tj. 64QAM, FEC 5/6, GI 1/4 daje ok. 24,88 Mbit/s przepływności do wykorzystania.

Do tego MUXy lokalne przynajmniej w części też mają FEC 5/6
http://satkurier.pl/news/124803/polsat- ... lawiu.html
Parametry techniczne: MUX L4 (Wrocław) CH. 24 (498 MHz, pol. H, FEC: 5/6, GI: 1/4, DVB-T/64QAM)

I mux L3 NTL do którego mam dostęp, z tym że nadają w QPSK.
http://i64.tinypic.com/ekgknc.jpg

Awatar użytkownika
wzbyszko
Posty: 21
Rejestracja: 5 lipca 2016, o 09:42
Odbiornik: TCL L40S4603FS, LG 32LS5600, Thomson 19HU5253
Instalacja antenowa: Antena Szerokopasmowa DVB-T MITON GALAXY 860B
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa Raszyn

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: wzbyszko » 15 września 2016, o 13:25

Warszawa ma tylko 2kw i w dodatku z pałacu co w sumie daje sygnał dla warszawiaków oraz najbliższej okolicy :(. Emitel ma pozwolenie na 17kw. Ciekawe kiedy będzie to 17kw? Tych z dalszej okolicy Emitel zmusza do zakupu dodatkowej anteny i zwrotnicy. Z dalszej okolicy MUX 1 i MUX 2 można odbierać tyko z Raszyna. Dlatego MUX 8 wymaga drugiej anteny. Czy w Emitel jest ktoś w stanie poinformować nas o planach w stosunku do okolic Warszawy?

pablo21_1984
Posty: 160
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: pablo21_1984 » 17 września 2016, o 19:13

Też czekam na to 17 kW i jestem ciekaw od kiedy ono będzie w emisji bo 2 kW nie da się odebrać u mnie bo paski sygnału na k7 ledwo się tlą :-(

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: rradek21 » 19 września 2016, o 19:20

Witam.
Odbieram MUX 8 z Nasielska pod Warszawa.
Antena zwykła siatkowa. Siła 100% jakość skacze od 90 do 100%

Odbieram ten MUX na TV oraz na komputerze poprzez tuner Gigabyte U8300
I tu opisze specyficzny problem. Na komputerze ten MUX jest znaleziony w każdym programie prócz Windows Media Center na Windows 7.
A że korzystam głownie z tego programu to mam pytanie czemu Windows Media Center nie znajduję MUX 8 ?

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: Rozsądny » 19 września 2016, o 22:40

Może szuka w paśmie "8MHz" lub "6Mhz"(amerykański standard)?
Ja TV na PC sprawdzałem raz w "media player classic home cinema".
Tam właśnie trzeba było przy skanowaniu pasma wybrać 7MHz.

Jak ktoś ma w PC tuner i ma ochotę potestować MPCHC to w Ustawieniach w zakładce "Przechwytywanie" ustawiamy tuner cyfrowy DVB-T.
TV odpalamy: Ctrl+V lub Plik->Otwórz urządzenie
Można sobie zrobić dedykowany skrót do programu na pulpicie dodając "/device" w elemencie docelowym, np:
"%ProgramFiles%\Media Player Classic\mpc-hc.exe" /device

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: rradek21 » 20 września 2016, o 13:01

Mój problem został rozwiązany, a mianowicie w ustawieniach Windows Media Center z regionu Polska trzeba zmienić np. na Niemcy i już ładnie wyszukuje MUX-8

sat17
Posty: 82
Rejestracja: 31 marca 2011, o 19:58

Re: MUX-8 w Warszawie

Postautor: sat17 » 30 września 2016, o 23:53

Witam.Jak daleko w kierunku południowym odbieracie ten MUX

pannaniedzwiedzi
Posty: 4
Rejestracja: 10 października 2016, o 22:10
Odbiornik: Sharp LC-46LE830E
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Brak sygnału z MUX8

Postautor: pannaniedzwiedzi » 10 października 2016, o 22:15

Witam. Dziś przypadkiem dowiedziałam się o nowych programach na MUX8. Córka w pokoju ma starszy odbiornik Samsunga z dekoderem i dziś, po aktualizacji kanałów zobaczyłam , że są nowe programy. Czym prędzej poszłam do naszego telewizora (SHARP) i chciałam wyszukać i dodać te programy. Niestety mój telewizor ich nie widzi. Jak to jest możliwe, skoro co prawda antety są dwie, ale takie same? Co zrobić , żebym i ja mogła dodać te kanały?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 10 października 2016, o 22:25 przez pannaniedzwiedzi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1865
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Czemu nie działa?

Postautor: Poland » 10 października 2016, o 22:22

Na początek sprawdź czy twój tuner DVB-T obsługuje pasmo VHF (kanały 6 - 12) na którym to jest MUX8.
Następnie wyszukaj stacje ręcznie.

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: Czemu nie działa?

Postautor: Rozsądny » 10 października 2016, o 22:26

Jeżeli jest opcja należy wybrać pasmo 7MHz.
(PKiN) Kanał 7.

pannaniedzwiedzi
Posty: 4
Rejestracja: 10 października 2016, o 22:10
Odbiornik: Sharp LC-46LE830E
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Czemu nie działa?

Postautor: pannaniedzwiedzi » 10 października 2016, o 23:56

W wyszukiwaniu recznym po wpisaniu niskich częstotliwości mam komunikat to nie kanał. Telewizor na zaledwie 4 lata i nie miałby funkcji wyszukiwania vhf?

Rozsądny
Posty: 124
Rejestracja: 1 sierpnia 2016, o 23:32

Re: Czemu nie działa?

Postautor: Rozsądny » 11 października 2016, o 00:43

Jeżeli jest numer kanału to może podać jako "07" ?

Tak patrzę na instrukcję obsługi (ma VHF i UHF)

Ustawienia -> Ustawienia wyświetlania -> Automatyczna instalacja (jeżeli potrzebny; pin domyślny: 1234)
- Wyszukiwanie Cyfrowe
- Naziemne

I sprawdzić obie:
a)Wyszukiwanie dodatkowe
b)Wyszukiwanie ręczne

i tam częstotliwość jako:
191,5 MHz
191 500
?

--
Istnieje też szansa, że ktoś coś namieszał przy pierwszej instalacji i jest ustawiony jeszcze jako sklep?
"Nie można zmienić ustawienia Dom/Magazyn ani ustawienia kraju
w opcji „Automatyczna instalacja” w menu „Ustawienia”. Jeżeli
chcesz zmienić te ustawienia, ponownie wykonaj pierwszą instalację
automatyczną po wybraniu opcji „Reset” z menu „Ustawienia”."

pannaniedzwiedzi
Posty: 4
Rejestracja: 10 października 2016, o 22:10
Odbiornik: Sharp LC-46LE830E
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Czemu nie działa?

Postautor: pannaniedzwiedzi » 11 października 2016, o 01:24

Musze sprawdzić czy to nie antena jest winna. Telewizor i jego narzędzia znam bardzo dobrze. Jest ustawiony na dom, Polskę i ręczne wpisywanie częstotliwości nic nie daje. Może tak być ze jeśli mam antenę na raszyn na kierowana to nie złapie muxa 8 z pałacu? Jeśli tak to nie fajnie bo mieszkam w raszynie a do pałacu dalej jest.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 495
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: Czemu nie działa?

Postautor: DanielK » 11 października 2016, o 10:36

Upewnij się czy antena odbiera też pasmo VHF - może być tylko na pasmo UHF i MUX-8 odbiera ale o zbyt niskim poziomie sygnału aby SHARP mógł go odebrać.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Czemu nie działa?

Postautor: vigoo » 11 października 2016, o 11:21

Jeśli to możliwe, podłącz Sharpa pod instalację antenową Samsunga i wtedy sprawdź, czy kanały się wyszukają.

AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Czemu nie działa?

Postautor: AdamP » 11 października 2016, o 11:26

pannaniedzwiedzi pisze: Jak to jest możliwe, skoro co prawda anteny są dwie, ale takie same

Co to są za anteny (marka i model albo link do opisu) :?: Jaką jakość i siłę sygnału Mux 8 pokazuje ten dekoder u córki :?:


Wróć do „Województwo Mazowieckie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika