DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2441
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 15 sierpnia 2012, o 17:15

A TV to jaki?

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: seba133 » 17 sierpnia 2012, o 13:19

opolski_uzytkownik pisze:Czy TVP Historia i Kultura macie z dzwiekiem? Bo u mnie na tych dwóch kanałach niema dżwięku, a na pozostałych z MUX 3 jest.
W TVP na MUX 1 jak i na MUX 3 występowały problemy z dźwiękiem.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2441
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 21 sierpnia 2012, o 17:40

Z Chrzelic od dobrej godziny na wszystkich programach tylko czarny obraz.
Wie ktoś czemu?

kaww
Posty: 5
Rejestracja: 20 sierpnia 2012, o 18:55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole/Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: kaww » 21 sierpnia 2012, o 17:43

DVB-T/S pisze:Z Chrzelic od dobrej godziny na wszystkich programach tylko czarny obraz.
Wie ktoś czemu?
Potwierdzam, wszystkie MUXy nadają sygnał ze stałą mocą, ale bez jakichkolwiek programów.

satmen
Posty: 25
Rejestracja: 15 maja 2012, o 10:50
Odbiornik: Samsung LE40D5003, Golden Media GMANIA HD 2
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa Opticum
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole Chrzelice

Re: Odp: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: satmen » 21 sierpnia 2012, o 17:52

Światłowód padł :(

gregor222
Posty: 4
Rejestracja: 17 sierpnia 2012, o 09:57
Odbiornik: wiwa90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: gregor222 » 21 sierpnia 2012, o 18:51

Po przeprogramowaniu tunera na MUX-2 k.34 wskakują programy z MUX-1 ale programy co jakiś czas szatkują....czyli awaria!

kaww
Posty: 5
Rejestracja: 20 sierpnia 2012, o 18:55
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole/Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: kaww » 21 sierpnia 2012, o 19:14

o 19:23 działał już MUX 1 i MUX 3, ale na drugim jeszcze nic nie leciało

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: neo69 » 21 sierpnia 2012, o 20:14

DVB-T/S pisze:Z Chrzelic od dobrej godziny na wszystkich programach tylko czarny obraz.
Wie ktoś czemu?
Dzwoniłem do Emitela, jakaś większa awaria była, zaczęło się od Chrzelic i siadły: Częstochowa, Katowice, Kraków... Mimo ze się przedstawiłem, zostałem wzięty za pracownika z Chrzelic ;-). Przez jakiś czas był czarny ekran / brak sygnału, potem "efekt emo" (czyli cięcie i wieszanie), następnie pomieszane kanały w MUXach, teraz już normalnie leci program na wszystkich multipleksach.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: seba133 » 21 sierpnia 2012, o 20:28

neo69 pisze:i siadły: Częstochowa
MUX 1 z Cz-Wa nie ma do tej pory, a MUX 2 z Chrzelic po tej awarii nie odbieram a wcześniej było 100% :?

KAPITAN CHAOS
Posty: 25
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 09:18
Odbiornik: T-HD 1000
TOSHIBA REGZA AV 635DG
Instalacja antenowa: ASR-860
LOGARYTMICZNA LG-2
Nadajnik - obiekt nadawczy: KOSZTOWY

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: KAPITAN CHAOS » 23 sierpnia 2012, o 14:13

A jak sytuacja na dzisiaj.

Awatar użytkownika
seba133
Posty: 1286
Rejestracja: 8 kwietnia 2012, o 12:27
Odbiornik: SONY KD-49X8505B Samsung UE37ES5700S 37"
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź EC 4 MUX 1, 2, 3 100%

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: seba133 » 23 sierpnia 2012, o 19:48

MUX 2 działa.

Ambasador
Posty: 11
Rejestracja: 26 maja 2009, o 09:05
Odbiornik: Philips 42PFL8404
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT 45 MIX VHF/UHF wzmacniacz domowy 2 wyjścia + AC ref. 5457
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła/G.Skrzyczne i RTCN Opole

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Ambasador » 12 października 2012, o 20:51

Witam.
Czy ktoś może potwierdzić słabszy sygnał z MUX-3. Od jakiegoś czasu zaczęła się pikseloza?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2441
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 12 października 2012, o 21:20

U mnie jest tak samo jak wcześniej.

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: an10ka-dx » 12 października 2012, o 22:58

Ambasador pisze:Witam.
Czy ktoś może potwierdzić słabszy sygnał z MUX-3. Od jakiegoś czasu zaczęła się pikseloza?
Teraz mam idealnie, ale zaczynają się już pojawiać niekiedy zimowe problemy z MUX3 tzn. na k.43 nadaje Polsat(analog)z Rybnika. W okresie zimowym, gdy jest dobra(lepsza) propagacja sygnał analogowy zakłóca MUX3. Rok temu to przerabiałem ;) Myślałem, że już wszystko OK aż do czasu zimy. MUX3 nie odbierałem do późnej wiosny. Jeżeli odbierasz tyłem anteny MUX-y z Wisły to pewnie odbierasz Polsat na k.43(tv analog). Ja np. antenę mam schowaną z boku komina tak żeby nie widziała "tyłem" Wisły. Teraz Skrzyczne pokazuje mi się tylko przy dobrej propagacji(tylko MUX1). Więc ustaw sobie k.43(analog) i zobacz jak odbierasz Polsat. Wzmacniacz na minimum i zobacz jak odbierasz MUX3. Są miejsca w K-K, że wszystkie 3MUXy odbierane są na yagi 16elementowej + symetryzator. Znam i takich co odbierali tylko MUX3 tak mieli przesterowany sygnał.
Spróbuj, pokombinuj, daj znać o końcowym wyniku. Zacznij od anteny + symetryzator i najlepiej do jednego TV(jeżeli masz taką możliwość).
Byle do wiosny jak wyłączą analog.
Pozdrawiam :!:

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: an10ka-dx » 19 października 2012, o 22:03

Witam! Dzisiaj mamy bardzo silne TROPO. Na k.27 i k.50 nadają niemieckie programy więc można potestować swoje antenki(prawdopodobnie Berlin Alexanderplatz). NA k.40, k.60 i k.61 mamy wszystkie trzy MUX-y czeskie z Trutnov, Černá hora. Co ciekawe MUX1 CZ na k.40 jest silniejszy i przebija się przez TVP1 z Chrzelic.

Gronek
Posty: 1
Rejestracja: 27 października 2012, o 00:18
Odbiornik: LG LK530
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Problem z odbiorem [Opole]

Post autor: Gronek » 27 października 2012, o 00:43

Witam,
Mam pewien irytujący odbiór z odbiorem DVB-T. Mianowicie, mux 1 łapię bez żadnych problemów z siłą sygnału na stałym poziomie 54% a jakością wahającą się od 67% aż do 100% (po korekcie ustawień bez problemu osiągam stałą jakość 100% i siłę około 75%), za to mam duży problem z mux 2, raz odbiera, a raz nie (siła i jakość potrafią skakać od 0 do 100% czasem da się coś obejrzeć, czasem w ogóle nie łapie sygnału). (To jest stan na dziś po zabawie anteną, bez problemu łapie mux 1, bez większych różnic, jak będzie skierowana, za to mux 2 praktycznie nie osiągalny).
Sytuacja dla mnie dość zaskakująca, gdyż oba muxy nadają z identycznymi parametrami i z tego samego miejsca.
Odbiór w Opolu, na ulicy Łangowskiego, kamienica 4 piętro (ulica położona w sąsiedztwie najwyższego pkt w Opolu, antena ma wolne polne)
Jeżeli chodzi o samą instalację to: antena - BiQuad (liczony na 650MHz) ulokowana na parapecie --> trochę kabla z przejściówką okienną --> TV
Wrzucony wzmacniacz o zysku 20db zwiększa siłę do 94% na mux 1, jakość bez zmian, na mux 2 też bez większych zmian.
Co z tym zrobić? Może inny wzmacniacz? Anteny nie zmienię, bo to mieszkanie wynajmowane.

PS. Wzmacniacz to 3-1016 Kemot
PS2. Nie wiem kto nadaje na kanale 53 (TVN Warszawa?), ale zanikający sygnał na wzmacniaczy łapię, to samo z Pradziadem.

chris123
Posty: 6
Rejestracja: 27 października 2012, o 17:36
Odbiornik: Tuner PC - DVB-T - X3M HPC2000
Instalacja antenowa: pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: Problem z odbiorem [Opole]

Post autor: chris123 » 27 października 2012, o 17:42

Właśnie co się dzieje z MUX2 w Opolu ? Od paru dni nie można nic odbierać (chyba od 25.10.12). Zmniejszyła się moc czy co ? Wcześniej było OK. Czy ktoś z Emitela może odpowiedzieć ? (MUX1 OK)
Jak tak będzie się działo po wyłączeniu "analoga" to trochę kompromitacja ...... niestety :(

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: MUX2 w Opolu

Post autor: Matteo87 » 27 października 2012, o 18:29

Ja wiem o co chodzi. Skoro od 2 dni nie działa i tylko Ty zgłaszasz ten problem to znaczy że przyczyna leży po Twojej stronie. A ponieważ nic nie wiemy o Twoich warunkach odbiorczych i instalacji antenowej, to nie jesteśmy w stanie pomóc.

chris123
Posty: 6
Rejestracja: 27 października 2012, o 17:36
Odbiornik: Tuner PC - DVB-T - X3M HPC2000
Instalacja antenowa: pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chrzelice

Re: MUX2 w Opolu

Post autor: chris123 » 27 października 2012, o 21:53

Nic kompletnie się nie zmieniło w mojej "instalacji antenowej", chociaż jest to skromna zwykła antena pokojowa. Przed 25.10 w dokładnie takim samym układzie odbierałem MUX1 i MUX2 teraz jest tylko MUX1 a MUXa2 nie widać jakoś. Dlatego też wydaje mi się, że to nie jest moja wina. Obydwa MUX'y nadają podobno z tą samą mocą, więc to trochę dziwne chyba jest, że MUX1 jest OK a drugiego nie odbieram, chociaż wcześniej był.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: MUX2 w Opolu

Post autor: belzebiusz » 27 października 2012, o 22:43

Uzupełnij swój profil jak wszyscy i dopiero proś o pomoc.

Odpowiedz