DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 8 maja 2013, o 16:01

A próbowałeś na symetryzatorze?

Mi ze Ślęży w budynku łapało na 20 cm drutu - to 65 km - oraz Czechy z Pradziada - 75km.

Zapytasz czemu mam antenę na Chrzelice a nie na Slężę.

Odpowiedź jest prosta - rok temu mux3 mogłem łapać tylko z Chrzelic i tak zostało.

Markus29
Posty: 68
Rejestracja: 17 listopada 2012, o 16:06
Odbiornik: Panasonic
Instalacja antenowa: ATX-107 kierunkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice/Kosztowy Kraków/ChorągwicaOpole

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Markus29 » 9 maja 2013, o 12:05

A masz tvp info Opole w mux3? Bo góra Żar w Międzybrodziu blisko Ciebie także nadaje mux3 na kanale 34. Byc moze dlatego nie odbierasz pozostałych opolskich muxów bo łapiesz Międzybrodzie.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 9 maja 2013, o 12:55

Jakoś Emitel milczy o takim nadajniku.

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 9 maja 2013, o 14:25

Właśnie o to chodzi że mam TVP info Opole. Więc jestem pewien że to sygnał z Opola. Poza tym górę Żar mam prawie że całkowicie w drugim kierunku więc antena musiała by być obrócona o jakieś 150st.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 9 maja 2013, o 16:33

Dalej nie próbowałeś bez symetryzatora.
Jak teraz masz 100% to nie ma siły aby na symetryzatorze nie łapało.

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 10 maja 2013, o 22:11

Spróbuję w przyszłym tygodniu i dam znać jaki efekt. Niestety musiałem wyjechać i nie mam jak się z tym teraz pobawić. Ale czy jest realne że bardzo słaby sygnał praktycznie równy zeru na symetryzatorze będzie lepszy?

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: mc-fit » 10 maja 2013, o 23:26

hallo

a do Wisła, Skrzyczne masz 16 km

Mux 3, 41k, 634 MHz, H, 60 kW
Mux 1, 55k, 746 MHz, H, 100 kW
Mux 2, 58k, 770 MHz, H, 50 kW

http://www.dvbtmap.eu/mapglobal.html


Katowice - Kosztowy sa gory

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 11 maja 2013, o 00:07

Wiem że Skrzyczne blisko szkoda tylko, że Skrzyczne mam z drugiej strony góry na której mieszkam.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 11 maja 2013, o 08:13

A z jakiegoś odbicia nie idzie złapać?

tdkamot
Posty: 7
Rejestracja: 7 maja 2013, o 16:01

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: tdkamot » 20 maja 2013, o 13:01

No miałem okazję się pobawić i w zasadzie na symetryzatorze łapię sygnał ale gorzej jakości. Na wzmacniaczu jest lepiej. Ciekawostką jest to że pomimo odbioru mux3 z Opola nie idzie złapać innych muxów. Choć na mux2 czasami pojawi się minimalny sygnał ale jest za słaby żeby stacje zaprogramowało. Na muxie1 całkowita cisza. Podobnie jest z sygnałem ze skrzycznego. Łapię go z odbicia gdyż bezpośrednio nie ma szans ze względu na zasłaniającą górę. Ze skrzycznego łapię mux2 na przyzwoitym poziomie, na mux1 pojawia się czasem minimalny zasięg ale też za słaby by zaprogramować stacje. Mux3 całkowita cisza. Nie wiem czy jeszcze jakieś sugestie ale wydaje mi się że po prostu taki urok gór. Zastanawiam się jeszcze nad wypróbowaniem anteny siatkowej.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 20 maja 2013, o 13:10

Jedyną możliwością jaka Ci została jest inwestycja w nowy kabel antenowy (o ile masz stary) i... wymiana anteny na lepszą.
Ta 19 elementów ma dużo poniżej 10dB w środku pasma a na początku jeszcze mniej.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 26 czerwca 2013, o 16:58

I mnie dopadły problemy.

Nie wiem czemu na MUX2 mam dużo słabszy sygnał a przez to chwilowe zaniki sygnału.
Próbowałem ze wzmacniaczem jak i symetryzatorem - efekt jest taki że wydaje się że sygnał MUX2 zamiast 100kW ma tylko 1kW!

Lepiej mi łapało MUX3 przed ASO który nadał z mocą 2,5kW.

aothunterpl
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2014, o 14:14
Instalacja antenowa: --
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN-Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: aothunterpl » 13 lutego 2014, o 14:20

Witam mam pytanie jeszcze miesiąc temu na zwykłej antenie siatkowej w miejscowości w pobliżu Ozimka dało rade obejrzeć wszystkie muxy.

W tej chwili bida z nędza wszystko krzaczy (siła 60-70, jakość 60-70).

Sprawdzona antena i kabel ok (choć wiek już swój ma)

O dziwo Czechy ładnie chodzą (siła 80, jakość 60-80).

Rozumiem że czas przymierzać się do zakupu dedykowanej anteny kierunkowej (odległość około 43km od nadajnika RCTN Chrzelice)


Zapewne znów coś kombinują z kanałami aby zrobić miejsce na nowe i teraz Czechy wypadają zapewne w najlepszym pasmie pracy anteny a pozostałe wypad :)

Czy możecie mi coś polecić w cenie do 120zł (allegro / dipol.pl)

- szukać z wzmacniaczem, czy wystarczy dobra kierunkowa antena ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2470
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 13 lutego 2014, o 14:31

Masz przesterowany sygnał.

Zacznij od wywalenia wzmacniacza i założenia symetryzatora.
Zasilacza też musisz się pozbyć lub przynajmniej do prądu nie podłączaj.

aothunterpl
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2014, o 14:14
Instalacja antenowa: --
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN-Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: aothunterpl » 13 lutego 2014, o 14:36

Witam może nie wszytko napisałem

W tej antenie jest już zamontowany symetryzator tego co widziałem no i oczywiście zasilacz podłączony do wtyczki.

Po odpięciu zasilania to w ogóle nie ma sygnału.

wiem że:

- kabel na pewno robi swoje i trzeba by dać nowy
- antena przy gwintach do montażu płyty pcb już jest pordzewiała wiec pewnie tez to wpływa na tłumienie sygnału


nap nie ma sensu inwestować w tą antenę więc jak nie da rady polepszyć odbioru wolałbym kupić coś nowego z wzmacniaczem lub symetryzatorem

Awatar użytkownika
Domel28
Posty: 939
Rejestracja: 22 października 2012, o 13:58
Odbiornik: Sharp LC-32HI3422E Cabletech URZ0324
Opticum STB HD N2
Instalacja antenowa: Yagi 19el. + wzmacniacz pol. V Słowacja
Pokojowa ASP-4, - św.Krzyż
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż, Bardejov (SK)

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Domel28 » 13 lutego 2014, o 16:41

Skoro po odłączeniu zasilania nic nie działa to w antenie masz wzmacniacz i wtedy przestaje pracować i dodatkowo tłumi sygnał...

aothunterpl
Posty: 4
Rejestracja: 13 lutego 2014, o 14:14
Instalacja antenowa: --
Nadajnik - obiekt nadawczy: RCTN-Chrzelice

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: aothunterpl » 13 lutego 2014, o 18:17

Wzmacniacz z symetryzatorem bo impedancja wejściowa musi być dopasowana do wyjściowej.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: belzebiusz » 13 lutego 2014, o 18:22

No to nadal wzmacniacz, który wymaga zasilania - bez zasilania odbierasz tylko na kablu.

Bez zasilacza musi być sam symetryzator:
http://www.dipol.com.pl/symetryzator_an ... _C0002.htm

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: neo69 » 15 lutego 2014, o 11:28

No i z Chrzelic leci nam TVP ABC i TV Trwam. Na telewizorze LG oczywiście konieczny był reset do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja od podstaw, bo inżynierowie z w/w firmy nie przewidzieli opcji kasowania programów DVB-T ani numeracji ciągłej, o LCN nie wspomnę.
Po tym, jak zniknał program zaprogramowany na pozycji 44, pozostała po nim "dziura" (nr programów leciały 42, 43, 45, 46), bez możliwości przesunięcia np. 45 na 44.

Romeczek

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Romeczek » 15 lutego 2014, o 12:07

neo69, a aktualizowałeś firmware w tym LG? Ja aktualizowałem i o ile rzeczywiście nie ma opcji kasuj, to jest opcja pomiń i w najnowszych softach poprawili możliwość edycji programów, tak by były "po kolei"...

Odpowiedz