DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: neo69 » 15 lutego 2014, o 12:49

Oczywiście, że aktualizowałem. Najnowszy soft miałem wgrany już chwilę po wyciągnięciu telewizora z kartonu, poza tym odbiornik jest na stałe podpięty do internetu - brak aktualizacji. Nawet pisałem do LGE w Polsce. Wg nich jest ok i tak ma być, nie przewidują wsparcia, aktualizacji, itp.
Funkcja "pomiń" jest, ale nie chodzi o to, żeby na liście była numeracja do 66 pozycji, a do oglądania np. 54 programy + dziury.

Ok. 12:40 zniknął mi odbiór TVP 1 HD, TVP 2 HD, TVP Opole, itd. Reszta MUXów działa poprawnie.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 12:54 przez neo69, łącznie zmieniany 2 razy.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 12:51


Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: neo69 » 26 maja 2014, o 19:24

Artykuł z regionalnej prasy n/t odbioru programów w Opolu. Pozwalam sobie na zacytowanie w całości, bo podanie linku mija się z celem - wielu internautów zobaczy zachętę systemu Piano: Reszta artykułu dostępna dla naszych prenumeratorów".

:arrow: Źródło: Gazeta.pl Opole
Pół Opola bez kanałów TVP. A abonament każą płacić...
Anna Pawlak
26.05.2014 , aktualizacja: 25.05.2014 15:16

Uruchomienie nowego nadajnika miało poprawić jakość kanałów TVP odbieranych na urządzeniach mobilnych, takich jak tablety czy laptopy. I rzeczywiście na tych urządzeniach odbiór jest wzorowy. Ale za to programów telewizji publicznej nie można oglądać w telewizorach w wielu opolskich domach. Bada to już UKE

Centrum, Zaodrze, Malinka, dz. Generalska - w tych rejonach mnóstwo mieszkańców ma problemy z odbieraniem kanałów TVP. - Wielu ludzi nie płaci abonamentu, więc tego nie zgłaszają, by się nie wychylać. Ale ja płacę, więc chciałabym mieć możliwość oglądania tych programów - mówi Elżbieta Gawlas, mieszkanka Malinki, która zadzwoniła w tej sprawie do naszej redakcji.

Czytelniczka pod koniec kwietnia zauważyła pierwsze problemy z odbiorem kanałów należących do TVP. - Wezwałam fachowca, by sprawdził antenę. Powiedział, że wszystko jest z nią w porządku i nie wiadomo, dlaczego kanałów nie ma - relacjonuje.

Ponieważ kanały TVP dalej nie były dostępne, postanowiła zgłosić sprawę do Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Tam usłyszała, że to nowy nadajnik umieszczony przy ul. Korfantego w Opolu, który miał za zadanie m.in. wzmocnić sygnał przesyłany na urządzenia mobilne, powoduje zakłócenia sygnału na odbiorniki tradycyjne, który emitowany jest z nadajnika w Chrzelicach.

Dodatkowe koszty dla ludzi

Marian Goluzda z wydziału kontroli i zwalczania zakłóceń Delegatury Urzędu Komunikacji Elektronicznej w Opolu przyznaje, że podobnych zgłoszeń od mieszkańców Opola napłynęło sporo. - Brak odbioru kanałów TVP spowodowany był wzajemnym oddziaływaniem obu nadajników. Na wniosek TVP wraz z Emitelem [operator naziemnej infrastruktury radiowo-telewizyjnej w Polsce - przyp. red.] przeprowadziliśmy badania. Wniosek jest taki, że sygnał z nowego nadajnika jest bardzo mocny i dlatego zakłóca ten z Chrzelic - przyznaje.

A to właśnie z Chrzelic nadawany jest MUX-3 z kanałami: TVP 1 HD, TVP 2 HD, TVP INFO, TVP Historia, TVP Regionalna, TVP Polonia i TVP Rozrywka.

Na opolskich blokowiskach, gdzie są anteny zbiorcze, instalatorzy założyli specjalne filtry, by obniżyć siłę sygnału z nadajnika na Korfantego. - W domach jednorodzinnych można spróbować przekierować antenę. To jednak dodatkowy koszt, bo trzeba wezwać fachowca - zauważa Goluzda. Podkreśla, że UKE zajmuje się tą sprawą, a Emitel zobowiązał się zaradzić całej sytuacji poprzez wyregulowanie mocy nowego odbiornika.

TVP i Emitel doradzają, by...

- Na urządzeniach mobilnych można kanały TVP odbierać bez problemu. Nie mieliśmy żadnych zgłoszeń, że jest problem z odbiorem w telewizorach. Nadajnik z Korfantego nie ma nic wspólnego z Malinką czy dz. Generalską - dziwi się Leszek Przybylik z TVP Opole, odpowiedzialny za prawidłowy odbiór programów. Radzi tym, którzy kanałów TVP nie mają, by wyłączyli i włączyli ponownie przedwzmacniacz, który znajduje się przy antenie. - Nowsze telewizory mają go wbudowanego. To powinno pomóc - zapewnia.

Emitel z kolei twierdzi, że zwiększenie mocy sygnału MUX-a 3 w przypadku anten właśnie z mocnymi wzmacniaczami, mogło doprowadzić do przesterowania odbiorników, co objawia się zakłóceniami obrazu lub całkowitym brakiem odbioru. W takiej sytuacji najlepiej:

>>> odchylić antenę od głównego kierunku odbioru, z którego do tej pory odbiór był prawidłowy

>>> zmienić wysokość zawieszenia anteny w dół lub w górę

>>> zredukować moc wzmocnienia w wzmacniaczu antenowym

>>> zainstalować tłumik w torze antenowym o odpowiednio dobranym tłumieniu

>>> zastąpić antenę siatkową anteną "o charakterystyce kierunkowej (np. typu Yagi) i o dobranym zysku energetycznym zależnie od lokalizacji, zapewniającą węższą wiązkę poziomej charakterystyki odbioru. Rozwiązanie takie zapewni lepszą odporność na sygnały docierające spoza głównego kierunku odbioru niż proste anteny siatkowe".

Uff...

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: belzebiusz » 26 maja 2014, o 23:02

Telewizory mają wbudowany przedwzmacniacz - ciekawe rzeczy opowiada ten pracownik TVP Opole. :P
A Emitel, wg artykułu, będzie regulował ODBIORNIK nadawczy. :lol:

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: neo69 » 27 maja 2014, o 06:38

Człowiek z TVP Opole nazywa się Lesze Przybulak, a nie Przybylik, ale do takich wpadek gazety jestem już przywyczajony - podobnie jak do odbiornika nadawczego ;-).

Natomiast w kwestii wbudowanego w telewizor przedwzmacniacza - mój LG ma w menu opcję wzmacniacz, która włącza się automatycznie na słabych sygnałach. Można oczywiście włączać i wyłączać go ręcznie.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2441
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: DVB-T/S » 27 maja 2014, o 08:11

neo69 pisze:Człowiek z TVP Opole nazywa się Lesze Przybulak, a nie Przybylik, ale do takich wpadek gazety jestem już przywyczajony - podobnie jak do odbiornika nadawczego ;-).

Natomiast w kwestii wbudowanego w telewizor przedwzmacniacza - mój LG ma w menu opcję wzmacniacz, która włącza się automatycznie na słabych sygnałach. Można oczywiście włączać i wyłączać go ręcznie.
Kolega słyszał o czymś takim jak ARW? Takie coś miał nawet słynny RUBIN.

Awatar użytkownika
neo69
Posty: 112
Rejestracja: 20 kwietnia 2011, o 14:12
Odbiornik: TV LED:
LG 42LE5500-ZA
Wersja oprogramowania: 04.00.00
Instalacja antenowa: Yagi-Uda: Dipol 44/21-69 Tri Digit + symetryzator, balkon, 22 m n.p.t., 25,6 km
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Opole / Chrzelice, Jeseník, Praděd,

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: neo69 » 27 maja 2014, o 11:17

belzebiusz pisze:Telewizory mają wbudowany przedwzmacniacz - ciekawe rzeczy opowiada ten pracownik TVP Opole. :P
Pisząc o wzmacniaczu w odbiorniku, nawiązałem do powyższego wpisu.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: belzebiusz » 27 maja 2014, o 21:49

neo69 pisze:Natomiast w kwestii wbudowanego w telewizor przedwzmacniacza - mój LG ma w menu opcję wzmacniacz, która włącza się automatycznie na słabych sygnałach. Można oczywiście włączać i wyłączać go ręcznie.
Ale raczej ta funkcja nie zastąpi wzmacniacza w puszce antenowej. ;)

Cyfrowy z Kotliny
Posty: 81
Rejestracja: 21 sierpnia 2013, o 18:07
Odbiornik: Ferguson T650i
Instalacja antenowa: Antena dipol 19+ symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna góra/ Klodzko/Nowa Ruda Krępiec

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: Cyfrowy z Kotliny » 30 maja 2014, o 17:27

Powiem tak krótko i bez emocji ręce opadają,naprawdę nie rozumie TVP i Emitela ich niezrozumiałych działań z MUX3

an10ka-dx
Posty: 267
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 20:19
Odbiornik: GM-9080, LG
Instalacja antenowa: yagi-19elem+symetryzator
Rozgałęźnik 2xTV
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ok.92km do nad. Skrzyczne

Re: DVB-T z RTCN OPOLE CHRZELICE

Post autor: an10ka-dx » 23 czerwca 2015, o 15:55

Czy w woj.opolskim będzie dostępny multiplex regionalny? Jeżeli tak to kiedy i z jakiego nadajnika? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gambit_80
Posty: 1
Rejestracja: 24 czerwca 2016, o 18:41
Odbiornik: Samsung LE40C530, LG 32LH2010, USB DVB-T MT-4170
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 41 segmentow, jakies 2.5-3m nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Opole Chrzelice / Racibórz Cmentarna

Problem z z odbiorem polskich kanałów

Post autor: Gambit_80 » 24 czerwca 2016, o 18:54

Witam,
Mam pewien maly problem wynikajacy z tego ze chcialem uzywac TV DVB-T.
Otorz dawno temu (jakies 3-4 lata) mialem podlaczony TV do telewizji naziemnej i wszystko smigalo - grac gralo ale jakos nie przywiazywalem uwagi czy jest wszystko - bo i tak nic specialnego w TV nie leci.
Jakis czas temu przenioslem TV do innego pokoju a i tak przez ponad rok antena nie ruszana byla na dachu ale nie byla podlaczona.
Natchniony poprzez EURO postanowilem ponownie podlaczyc TV do anteny. Kupilem kabel (normalny nie tani i nie drogi), kupilem zlaczki (metalowe skrecane), kupilem zasilacz na wtyki (w sensie kabel IN, kabel OUT) bo jak mialem taki klasyczny zasilana wtyczka to zawsze cos sie dzialo (znaczy nie zawsze dzialalo). Anteny nowej nie kupowalem bo mialem.
Radosny ze udalo mi sie to wszystko poskladac usiadlem przed TV i wlaczylem autostrojenie. Po chwili TV zakonczyl wyszukiwanie i znalazl 18 kanalow czeskich. Pomyslalem ze moze zle ustawilem antene. Obrucilem na drugi nadajnik, wyszukiwanie i 12 czeskich. W obydwu przypadkach 0 kanalow polskich.
Tu nastepuje nudna akcja w postaci biegania na dach i obracania anteny na nadajnik sugerujac sie tym jak maja sasiedzi, jak pokazuje aplikacja na telefon. Efekt byl kazdorazowo ten sam. 12 lub 18 czeskich, 0 polskich.
Pomyslalem ze moz cos sie zmienilo w nadawaniu (MPEG2 / MPEG4) wiec znioslem drugi telewizor ktory jeszcze w styczniu w innej lokalizacji odbieral komplet kanalow polskich i czeskich. No efekt byl ten sam. 12 / 18 czeskich, 0 polskich.
Zatem winna byla antena. Wymienilem ja na inna (ktora w innej lokalizacji dzialala prawidlowo). Tu ponownie nastepuje motyw z bieganiem na dach, telefonem, sasiadami. Efektu brak.
Przypomnialo mi sie ze mam tuner DVB-T na USB. Podlaczylem. Bieganie, dach, antena, aplikacjia. Efektu brak.
Wkurzylem sie, wziolem laptopa, poszedlem do sasiada. Podlaczylem sie.
Efekt - prawie 80 kanalow TV i radiowych w sumie.
Czyli to nie problem tunera. Zatem czego to moze byc problem bo lekko nie mam juz sily biegac na dach i kombinowac. Ma ktos jakis pomysl co moze byc nie tak ?

Przy okazji pytanie dodatkowe. Czy jest moze jakis program na PC ktory robil by pomiar sily sygnalu ? Na zasadzie ze w czasie rzeczywistym lub z malym poslizgiem pokazuje sile nadajnika.
Z gory dziekuje za wszelakie sugestie jak rozwiazac moj problem.
Ostatnio zmieniony 16 lipca 2016, o 22:53 przez Jarosław Bałuka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni.

Awatar użytkownika
GigaWat
Posty: 46
Rejestracja: 29 czerwca 2013, o 11:24
Instalacja antenowa: Antena siatkowa + lna-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż

Re: Problem z z odbiorem polskich kanałów

Post autor: GigaWat » 4 lipca 2016, o 13:35

Przecież dekoder pokazuje ci siłę oraz jakość sygnału. Ustaw antenę idealnie na nadajnik i szukaj. Nie wiem, może jakieś przeszkody terenowe zasłaniają? Kanały czeskie skąd odbierasz?

Odpowiedz