BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

teleMAN
Posty: 46
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/ Bardejov

Problemy z odbiorem

Post autor: teleMAN » 26 grudnia 2010, o 20:53

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum.Problemem jest odbiór sygnału cyfrowego K-61
na odbiorniku 32 calowym Funai i Samsungu. Sygnał w formacie MPEG-2 chodzi znakomicie a
obecnie uruchomiony powoduje stop klatki częste i trudno cokolwiek obejrzeć.Na tych samych
antenach 19 calowe Funai śmigają doskonale.Nadmienię iż do Suchej Góry jest ok 10 km zasięg
wzrokowy doskonały.Podejrzewam iż te 32 calowe odbiorniki mają czulsze głowice i zbyt mocny
sygnał powoduje przesterowanie.Anteny to 19 elementowe Yagi na IV-V pasmo i cokolwiek się
znam na systemach antenowych bo jest to częściowo moje zajęcie zawodowe. :?:

_chris_

Re: Problemy z odbiorem

Post autor: _chris_ » 26 grudnia 2010, o 21:30

A jakie poziomy sygnałów i jakości sygnałów pokazują odbiorniki na poszczególnych muxach? Anteny osobne czy rozdział na TV z jednego zestawu? I jak robiony zestaw - ze zwrotnicą?

teleMAN
Posty: 46
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/ Bardejov

Re: Problemy z odbiorem

Post autor: teleMAN » 26 grudnia 2010, o 22:18

Poziomy sygnału na wskaźnikach paskowych ok 90%.Funai 19 calowe hulają wyśmienicie na obydwu
kanałach K-42 MPEG-2 i K-61 MPEG-4 jedynie te 32 calowe głupieją na tych samych antenach.
Podejrzewam iż zwrotnice tu nic nie mają do tego bo podpięcie 19 calowego odbiornika obraz
idealny.Podpięcie bezpośrednio z anteny 32 calowego te same objawy ,głupieje i tyle.

_chris_

Re: Problemy z odbiorem

Post autor: _chris_ » 26 grudnia 2010, o 22:36

Skrzyczne nadaje w sumie niewielką mocą, więc moim zdaniem przesterowanie na antenie pasywnej w odległości 10km nie wchodzi tu w grę.

Powiedziałbym, że w takim przypadku to albo coś z odbiornikiem przy odbiorze mpeg-4 (były gdzieś posty o podobnych problemach z Samsungami, rozwiązanymi przez upgrade najnowszego softu w TV), lub coś z głowicą TV na wysokich kanałach. Zacząłbym więc od sprawdzenia wersji softu w Samsungu i ewentualnie, wgranie nowej.

Teoretycznie mogłyby by być jeszcze jakieś zakłócenia zewnętrzne, z którymi jedne TV jakoś sobie radzą, a Samsung - nie.

witek11

BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: witek11 » 1 stycznia 2011, o 21:31

BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

piotr_krz
Posty: 27
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 10:15
Odbiornik: Tuner DVB-T do Turbodecodera telewizji n
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, Rzeszów - Baranówka

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: piotr_krz » 1 stycznia 2011, o 21:38

witek11 pisze:BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE
Nie wiem skąd takie informacje. Mux2 nadaje bez zastrzeżeń.

kukisp

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: kukisp » 2 stycznia 2011, o 00:22

czesc

mam podobny problem tyle ze jestem z sanoka. Do 31.12 mialem 3 kanaly naziemne + analogowe.
Z tych naziemnych cyfrowych bylo to tvp1,2, i info. Byc moze podaje wam zle informacje ze to byly cyfrowe ale nie znam sie na tym. Dzis po sylwku wlaczam tv na swoim monitorze no i na tych kanalach niby cyfrowych nie ma syngalu, poprostu czarny ekran. No wiec postanowilem zrobic automatyczne programowanie kanalow naziemnych w cyfrowej jakosci. No i przy kanale 61 owszem znalazlo mi az 8 kanalow z czego bardzo sie ucieszylem, lecz moja euforia trwala bardzo krotko. Na wszystkich kanalach ktore znalazlo nie bylo sygnalu czarny ekran, czasami tylko jakies ucinki 1-2 sekundowe dzwieku i tyle, dodam jednak ze dzialala opcja EPG ( tvn,tvn 7, polsat, puls). Kanaly analogowe dzialaja bezproblemowo. Co moze byc przyczyna tego?

Monitor: Samsung 2333HD z Tunerem TV
Antena podpieta pod monitor: Zwykła siatkowa, lecz nie skierowana w strone Krosna.

Byc moze dlatego ze antena nie jest skierowana z strone krosna nie mam obrazu ani dzwieku?
Albo monitor nie ma tunera dvb-t, lecz jak znajduje kanaly to chyba jest, zwlaszcza ze wczesniej byly te 3 kanaly. Czekam na odpowiedz i przepraszam ze pisze tak moze niezrozumialem ale mam dopiero 16 lat i ucze sie skladac zdania :mrgreen:

PS. Jest ktos tu na forum z Sanoka ktoremu bezproblemowo dziala MUX2 ?

mc-fit
Posty: 123
Rejestracja: 24 października 2010, o 19:03

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: mc-fit » 2 stycznia 2011, o 09:51

mux 1 mial
42k, 642 MHz, H, 25 kW

a mux 2 ma
61k, 794 MHz, H, 10 kW
http://www.dvbtmap.eu/mapcoverage.html?chid=3783

Samsung 2333HD ma mpeg4
http://www.google.de/url?sa=t&source=we ... 4w&cad=rja


czeba na nowa antenne inwestowac

i ustaw antenne na Rzeszów, Sucha Góra a nie na Krosno

Awatar użytkownika
Przecin
Posty: 226
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: LG M2362D, LG 42LW570S, Digyboxx T4,
Philips DSR6201HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sucha Góra, Bardejov

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: Przecin » 2 stycznia 2011, o 10:13

mc-fit pisze:mux 1 mial
42k, 642 MHz, H, 25 kW
To była moc koncesji, a mux nadawał z mocą 18,2kW lub 19kW jak podają niektóre źródła.
mc-fit pisze:i ustaw antenne na Rzeszów, Sucha Góra a nie na Krosno
A gdzie jest niby Sucha Góra jest jak nie koło Krosna.
kukisp pisze:Antena podpieta pod monitor: Zwykła siatkowa, lecz nie skierowana w strone Krosna.
Byc moze dlatego ze antena nie jest skierowana z strone krosna nie mam obrazu ani dzwieku?
Najpierw spóbuj ustawić tą antenę co posiadasz i zobaczysz czy się Ci sygnał polepszy. Jak nic to nie da to będzie potrzebna lepsza antena.

MirtaX

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: MirtaX » 2 stycznia 2011, o 12:05

Ja natomiast mieszkam w okolicy Jasła. MUX 2 działa, działają mi kanały "Polsat, TVN, TV4, TV Plus, TVN Siedem, PULS 2", natomiast zarezerwowane w przyszłości to "TV7 i TV8". Do 1 stycznia miałem również "TVP1, TVP2, TVP Info". Mój telewizor to Panasonic TX-P42G15E, posiada MPEG4. Tu nasuwa się moje pytanie, kiedy pakiet TVP zacznie działać?

gregor72

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: gregor72 » 2 stycznia 2011, o 12:19

Zobacz na plan wdrażania MUX-3 tylko sie nie przestrasz

MirtaX

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: MirtaX » 2 stycznia 2011, o 12:22

Właśnie tego się obawiałem :/

QKi

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: QKi » 2 stycznia 2011, o 13:04

ale tvp1, tvp2 i tvpINFO są w mux1 a nie dopiero w mux3. I były dostępne aż do Sylwestra i teraz nagle znikły. Moze ktoś wie jaki jest tego powód u kiedy wszystko wróci do normy?

gregor72

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: gregor72 » 2 stycznia 2011, o 13:16

To co było to był TEST w MPEG 2 który ciagnoł się latami ,co nie zmienia faktu że skoro kanał42 jest wolny to czego go nie pociagąć dłużej

Patryk2579

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: Patryk2579 » 2 stycznia 2011, o 13:21

W MUX 3 zostały umieszczone następujące programy Telewizji Polskiej: TVP1, TVP2, TVP INFO (wersja regionalna), TVP Kultura, TVP Historia. Rzeszów/Baranówka kanał 35 0,50kW data uruchomienia 2011.10.27 na kale 42 emisja testowa od 2004 :(
:( właśnie czemu nie da rady włączyć MUX-3 na kanale 42 jak jest wolny z Suchej Góry wystarczy 10kW ;)

QKi

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: QKi » 2 stycznia 2011, o 13:25

wiec na razie nie ma mowy żeby ogladać TVP w DVB-T?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: qwerty » 2 stycznia 2011, o 13:26

Patryk2579 pisze:W MUX 3 zostały umieszczone następujące programy Telewizji Polskiej: TVP1, TVP2, TVP INFO (wersja regionalna), TVP Kultura, TVP Historia. Rzeszów/Baranówka kanał 35 0,50kW data uruchomienia 2011.10.27 na kale 42 emisja testowa od 2004 :(
:( właśnie czemu nie da rady włączyć MUX-3 na kanale 42 jak jest wolny z Suchej Góry wystarczy 10kW ;)
Po to, żeby nie było większego burdelu. Bardzo dobrze, że wyłączyli przekaz mpeg-2.

gregor72

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: gregor72 » 2 stycznia 2011, o 13:34

Nie rozumiem o jaki bałagan Ci chodzi że Mpeg-2 ? lepszy taki niż wcale ,jeszcze zeby wiosną miał MUX3 ruszyć to OK.
Ostatnio zmieniony 2 stycznia 2011, o 14:24 przez gregor72, łącznie zmieniany 1 raz.

teleMAN
Posty: 46
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 20:29
Odbiornik: Funai-Toschiba-Samsung- Skymaster
Instalacja antenowa: Ant19/21-69SA IV-V
ant4/5-12SA I-III
antFM-1RUZ PMBzwrot2xUHF/VHF/FM
ant sat
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/ Bardejov

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: teleMAN » 2 stycznia 2011, o 13:59

Jakoś za Odrą i w Czechach działa MPEG-2 i jest OK ,tylko u nas nie mógł jeszcze "potestować"
z paczką TVP komu to szkodziło? . Nie jest winny EMITEL tej sytuacji bo on tylko usługi
wykonuje na rzecz TVP ,to Telewizji Polskiej nie zależy na widzach Podkarpacia .

kukisp

Re: BRAK SYGNAŁU MUX-2 W RZESZOWIE

Post autor: kukisp » 2 stycznia 2011, o 14:04

dzieki za wszystjkie odpowiedzi, dzisiaj po obiadku postraram sie przestawic antene na krosno :)

@edit

Super mam juz te kanły po przestawieniu anteny, dzieki za wszystko jak bede mial jakies pytania jeszcze to tu napisze

Zablokowany