Odbiór DVB-T w woj. podkarpackim

stalek
Posty: 8
Rejestracja: 11 lipca 2015, o 22:39
Odbiornik: Samsung P2470HD
Instalacja antenowa: Telkom/Telmor ASR Classic
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów, Sucha Góra

Re: Problemy z odbiorem w Dynowie po 21.00

Postautor: stalek » 12 lipca 2015, o 20:23

Spodziewam się, że w tym właśnie wzmacniaczu, o którym wspominałem, Telmor zrobił taki sam stromy filtr SAW jak w ich antenie z odpornością na LTE.
Dlatego chcę tym wzmacniaczem zastąpić inny stary na nieużywanej antenie DVB-T, którą kiedyś dostałem (żeby się nie bawić we wstawianie symetryzatora, samego filtra przed wzmacniaczem itp).
W tym przypadku wash'n-go wydaje mi się lepszym rozwiązaniem (chcociaż i tak będę musiał dopasować impedancję anteny do 75 omów).
Co do anten/systemów sprzęganych synfazowo, nigdy nie próbowałem się za nie samodzielnie zabrać.
Dzięki za podpowiedź! Parametry wyglądają imponująco. Nie wiem tylko czy nie wyszłoby mi coś w rodzaju jakiegoś koszmarku, gdybym chciał je policzyć/złożyć na jak najmniejsze listki boczne i to połączyć z jak największym wytłumieniem z niepożądanego kierunku (sąsiada, którego podejrzewam o sianie).
Dzięki za podpowiedź o nawierceniu wzmacniacza rukowego! :)

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2175
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Problemy z odbiorem w Dynowie po 21.00

Postautor: K63 » 12 lipca 2015, o 22:01

Czasami jeden filtr nie wystarczy - przykład:
Darek.S pisze: Zaopatrzyłem się w dwa filtry LTE ( Telkom Telmor) i podpiąłem. Na początku jeden. Jakość z dekodera poprawiła się z 20 na 50%. ale dalej dobrze nie było. Dołożenie kolejnego filtra LTE zaskutkowało 100% jakością w dekoderze.

poxipol
Posty: 1716
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problemy z odbiorem w Dynowie po 21.00

Postautor: poxipol » 12 lipca 2015, o 22:52

Do kolekcji można dodać jeszcze coś takiego z trzema pułapkami.Czasem nieraz zwykły tłumik antenowy może poradzić sobie ze słabszym niepożądanym sygnałem.

http://www.telmor.pl/Klient-indywidualn ... tr-pulapka

Może jeszcze coś dołożę o synfazowaniu anten.
Dla osób nie będących w temacie i nie mających doświadczenia jest raczej trudne do wykonania.
Wystarczy np.odwrócić fazę o 180 stopni,co uwidoczni się jako deformacja charakterystyki promieniowania,powodująca nagły spadek napięcia sygnału przy prawidłowym skierowaniu anten w stronę nadajnika.
Przy dopasowaniu ich typowym kablem 50 omowym w całym paśmie UHF ogranicza się jedynie do poprawnej pracy w paśmie 4 kanałów,ze względu na zmieniającą się impedancję falową w funkcji częstotliwości.
Jedyną możliwością jest stosowanie szerokopasmowych transformatorów rozwidlających,opartych o elementy skupione L i C

stalek
Posty: 8
Rejestracja: 11 lipca 2015, o 22:39
Odbiornik: Samsung P2470HD
Instalacja antenowa: Telkom/Telmor ASR Classic
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów, Sucha Góra

Re: Problemy z odbiorem w Dynowie po 21.00

Postautor: stalek » 13 lipca 2015, o 00:06

K63 pisze:Czasami jeden filtr nie wystarczy - przykład:
Darek.S pisze: Zaopatrzyłem się w dwa filtry LTE ( Telkom Telmor) i podpiąłem. Na początku jeden. Jakość z dekodera poprawiła się z 20 na 50%. ale dalej dobrze nie było. Dołożenie kolejnego filtra LTE zaskutkowało 100% jakością w dekoderze.


Dzięki za podpowiedź. Też nie wiem czy przy mojej odległości do sąsiada (mocy siania) jeden filtr wystarczy, czy będę musiał zaostrzyć charakterystykę kosztem jakiegoś spadku na sygnale.

poxipol
Posty: 1716
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Problemy z odbiorem w Dynowie po 21.00

Postautor: poxipol » 13 lipca 2015, o 00:14


stalek
Posty: 8
Rejestracja: 11 lipca 2015, o 22:39
Odbiornik: Samsung P2470HD
Instalacja antenowa: Telkom/Telmor ASR Classic
Nadajnik - obiekt nadawczy: Rzeszów, Sucha Góra

Re: Problemy z odbiorem w Dynowie po 21.00

Postautor: stalek » 13 lipca 2015, o 00:45

@poxipol,
dzięki za informacje. Coś czuję przez skórę, że bez przegryzienia się przez jakieś materiały z teorii fal (i anten) się nie obejdzie.

Mógłbyś mi może coś polecić użytecznego z perspektywy praktyka (mogą być książki anglojęzyczne)?

Ten filtr ceramiczny jest stromy miód/malina. Tnie nisko przy korzeniach LTE, tylko wydaje mi się, że po złożeniu wszytkich elementów razem (i cenie tego filtru) wyjdzie mi koszt jakiegoś gotowego rozwiązania mającego też co najmniej zadowalające tłumienie LTE w moich realiach :)

Bezimienny
Posty: 2
Rejestracja: 17 grudnia 2015, o 18:12

Re: Odbiór DVB-T w woj. podkarpackim

Postautor: Bezimienny » 17 grudnia 2015, o 18:29

Witam ja mam taki problem , mam antene siatkówkę , gdy mam podpięty zasilacz to mi skacze Intensywność i jakość sygnału , dochodzi do 88% i za sek. 0% , a gdy odepnę zasilacz i podepnę sam kabel do DVB-T to mi odbiera (MUX 3) bez problemu , raz mi złapało wszystkie kanały z podłaczonym zasilaczem , tylko HD nie odbierały bo mam stary telewizor , na nastepny dzien juz nie było żadnego programu :( w czym jest kłopot

poxipol
Posty: 1716
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Odbiór DVB-T w woj. podkarpackim

Postautor: poxipol » 17 grudnia 2015, o 19:18

Wygląda na przesterowanie sygnału.
Wymień przedwzmacniacz na symetryzator antenowy SA I-V

Bezimienny
Posty: 2
Rejestracja: 17 grudnia 2015, o 18:12

Re: Odbiór DVB-T w woj. podkarpackim

Postautor: Bezimienny » 18 grudnia 2015, o 11:42

jak kupie i zamienie do dam znać

St4siUuuu
Posty: 5
Rejestracja: 9 lipca 2016, o 13:02

Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: St4siUuuu » 9 lipca 2016, o 13:28

Witam..mam taki problem,mieszkam w bloku na terenie podkarpacia,I otóz mam taki problem..gdyż nie posiadam kanału Tvp 3 Rzeszów na telewizji rejgionalej..wszystkie mam a tylko tego kanału nie mam.Pytałem sie sąsiadów i oni mają wszystkie razem z tym kanałem..problem sie zaczął gdy zakupiłem nowy telewizor..Prosze o podpowiedzi i wszelaki rady.

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 210
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: Rzeszowiak » 9 lipca 2016, o 14:39

Przeskanuj kanały i powinno wczytać brakujący kanał.
PS. Antena zbiorcza w bloku?

St4siUuuu
Posty: 5
Rejestracja: 9 lipca 2016, o 13:02

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: St4siUuuu » 12 lipca 2016, o 13:43

Skanowałem juz kanały nie raz..i nic. Czy to nie jest wina ustawień parametrów telewizora?
Tak,antena jest zbiorcza..każdy podłączony jest pod tą antene

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 210
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: Rzeszowiak » 12 lipca 2016, o 14:34

To coś nie tak z Twoim telewizorem skoro pozostałe kanały z muxu 3 odbierasz i sąsiedzi nie mają problemów z odbiorem. Jaki to masz telewizor?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2175
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: K63 » 12 lipca 2016, o 14:43

Zrób przywracanie ustawień fabrycznych i ponownie zeskanuj.

St4siUuuu
Posty: 5
Rejestracja: 9 lipca 2016, o 13:02

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: St4siUuuu » 13 lipca 2016, o 23:44

Przywracałem ustawienia fabryczne nie raz oraz później skanowałem i dalej TVP 3 Rzeszowa nie ma... A telewizor mam taki: Panasonic TX-48C320E

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2175
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: K63 » 14 lipca 2016, o 01:27

St4siUuuu pisze:nie posiadam kanału Tvp 3 Rzeszów na telewizji regionalnej. Wszystkie mam a tylko tego kanału nie mam

To znaczy że masz tylko 23 programy na liście?
Czy mux-3 odbierasz na kanale 29? Robiłeś skanowanie ręczne tego kanału?

St4siUuuu
Posty: 5
Rejestracja: 9 lipca 2016, o 13:02

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: St4siUuuu » 14 lipca 2016, o 11:41

Tak,mam 23 kanały bez tvp info,a z tym kanałem mam 24.. i wyszukiwałem także ręcznie na kanale 24. Czy zamiast tvp info ma być moze tvp rzeszów ? Tylko jak to zrobic..

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2175
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: K63 » 14 lipca 2016, o 12:36

St4siUuuu pisze:nie posiadam kanału Tvp 3 Rzeszów na telewizji rejgionalej

St4siUuuu pisze:mam 23 kanały bez tvp info, a z tym kanałem mam 24

TVP Info także nie masz? Skoro masz 24 programy, to może masz inną wersje regionalną TVP?
St4siUuuu pisze:mieszkam w bloku na terenie podkarpacia

St4siUuuu pisze:wyszukiwałem także ręcznie na kanale 24

Dlaczego na k.24? Na Podkarpaciu (i w całej Polsce) na tym kanale mux-3 nie jest nadawany. Chyba że instalacja zbiorcza w Twoim bloku jest tak skonfigurowana. A może to nie jest instalacja zbiorcza, tylko kablowa?
Normalnie powinien być k.29 lub k.26. Wejdź w strojenie sygnału dvb-t na dowolnym programie mux-3, np. TVP1HD i w zakładce "Stan sygnału" sprawdź na jakim kanale jest nadawany.
W jakim mieście mieszkasz?
St4siUuuu pisze:A telewizor mam taki: Panasonic TX-48C320E

Przy skanowaniu ręcznym danego kanału, po wyszukaniu programów, tv na moment pokazuje ich listę. Nie ma tam TVP Rzeszów? A może na tv masz ustawioną listę kanałów ulubionych, na której nie masz tego programu, a jest na liście głównej?

St4siUuuu
Posty: 5
Rejestracja: 9 lipca 2016, o 13:02

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: St4siUuuu » 16 lipca 2016, o 14:05

Na kanale 24 mam nadawanie..jak zmienie na inny to nie ma wgl zasięgu. A antena to jest zbiorcza,gdyż każdy mieszkaniec jest pod nia podpiety. Wszyscy mają tvp 3 Rzeszów a ja nie mam.. a jesli chodzi o ta listę główną kanałów to jak szukam to nie ma tego rzeszowa nadal..wiec z tą listą ulubionych to odpada..

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2175
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Brak kanału TVP 3 Rzeszów

Postautor: K63 » 16 lipca 2016, o 14:55

St4siUuuu pisze:Wszyscy mają tvp 3 Rzeszów

Zanieś tv do kogoś kto odbiera i tam sprawdź.


Wróć do „Województwo Podkarpackie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika