DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: axelmateuss »

Właśnie skończyły mi się pomysły, piszę więc do Was. Jestem teraz pod Krosnem, gdzie dostarczyłem rodzinie Wikami 777 z myślą o odbiorze z Suchej Góry (z nadajnikiem kontakt optyczny). Wymieniłem starą siatkową na nową siatkową (wiem, wybór kiepski, ale miałem po prostu prawie nową siatkę, postanowiłem więc tą "po przebiegu" zamienić na nową), do puszki oczywiście symetryzator. Paski sygnały w tunerze wskazują 82% (czyli dla niego max, tak, jakby 100% - chyba jakiś błąd w sofcie - bo w innej lokalizacji porównywałem sygnał z Wiwą HD-90 podłączoną do tej samej anteny, która miała 100%, gdy Wikami miał 82...). Czyli, myślę, MUX-1 i MUX-2 będą jak złoto. I jakież było, i do tej pory jest, moje zdziwienie, bo MUX-2, nadający z większą mocą, na niższym kanale, łapie szatkowanie i pikselozę! A paski sygnału ani drgną! Na MUX-1 w tym czasie nie ma żadnych problemów... Wymieniłem wtyczki antenowe, sprawdziłem rozdzielacz (bo z anteny sygnał idzie na dwa telewizory, jeden tylko z analogiem, drugi z Wikami), kabel nawet zmieniłem od gniazdka w ścianie do tunera - i nic... Macie jakieś pomysły, bo, jak słowo daję, moje już się skończyły...? Przecież niemożliwe jest przesterowanie sygnału, jeśli jest symetryzator w puszce... Co Wy na to?

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Bartt »

W pobliżu nadajnika nawet bez wzmacniacza może być za mocny sygnał ;). Najlepiej byłoby do tej anteny podłączyć jakiś inny odbiornik DVB-T (np. tv z wbudowanym tunerem DVB-T) tak aby przynajmniej wyeliminować przypadek gdy to ten tuner nie radzi sobie ze zbyt mocnym sygnałem - np. kiepsko działa w nim AGC, czyli automatyczna regulacja wzmocnienia. Niestety obecnie sprzedawane zewnętrzne tunery są pod tym względem dużo gorsze :evil: od telewizorów, w których tolerancja dla słabych i mocnych sygnałów jest dużo większa.
Jeśli nie ma takiej możliwości to pozostaje kombinowanie z anteną w celu osłabienia sygnału - np. odchylenie jej od właściwego kierunku lub postawienie jej za jakąś przeszkodą (np. za ścianą) lub zdemontowanie części elementów V z siatki (ale to może dać nieprzewidziane efekty bo zmieną się parametry anteny). Niestety osłabiając sygnał mux-2 osłabiamy też mux-1 tak więc nie koniecznie może to pomóc.

Można też na kablu antenowym zamontować tłumik regulowany np. 0 - 20dB, być może znalazłoby się takie jego tłumienie przy którym byłyby oba mux-y.

Ciekawą stosowaną kiedyś sztuczką w celu osłabienia pewnego pasma kanałów, jest równoległe podłączenie odcinka symetrycznego kabla antenowego (300 omów) bezpośrednio do zacisków anteny (oczywiście bez demontażu symetryzatora). Długość przewodu obliczamy ze wzoru 5840 / częstotliwość kanału. Przykładowo dla k32 - 562 MHz - długość tego kabelka wynosi około 10,4 cm. Można zacząć od trochę dłuższego np. 12 cm. Trzeba też pamiętać aby na drugim końcu tego kabelka żyły nie były połączone ze sobą - drugi koniec kabelka ma wisieć w powietrzu.

Oczywiście wszystkie te działania nie mają sensu jeśli przyczyną problemów jest co innego. Być może jakość sygnału mux-2 jest za słaba :?: Wprawdzie mux-2 nadaje z większą mocą niż mux-1, ale za to w SFN z Soliną/Górą Jawor i z gorszym fec 5/6 - może tu może być jakiś problem mimo że Solina jest daleko :?:
Powinno wtedy pomóc znalezienie zupełnie innego miejsca dla anteny niż to w którym była zamontowana do tej pory.

Pytanie pomocnicze - jak wygląda analogowa TVP2 z S.G (k29) :?: Przy tej odległości obraz powinien być "żyleta" ;)

PS
Znowu wyszedł mi przydługi post :)

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: axelmateuss »

Dzięki wielkie za reakcję, wiem właśnie, że najlepiej byłoby spróbować na innym odbiorniku, ale niestety nie mam aktualnie TV z MPEG-4 pod ręką ;)
Pokombinuję faktycznie coś z anteną, bo faktycznie zastanawiałem się, czy problemem nie jest ów SFN z Jaworem, chociaż to faktycznie kawał drogi, ale kierunek w tamtą stronę może być całkiem nieźle otwarty, wg dvbtmap.eu jestem gdzieś pomiędzy polem żółtym, a zielonym małym plackiem - ale z drugiej strony antena zamocowana jest do komina i obrócona plecami w stronę Soliny... A z MUX-1 z Jawora nie ma nawet śladu nośnej...
Analog ładny, może nie żyleta, ale bez śniegu. Na Jedynce ładniej, ale różnica naprawdę nieznaczna (za to kanał dużo niższy, więc analogia do DVB-T żadna). Sprawdzę jeszcze w puszce, czy czasem symetryzator gdzieś nie zwiera z ekranem kabla w jakimś miejscu, choć na to uważałem i nie powinien... Być może jeszcze kabel w ścianie ma gdzieś uszkodzone ekranowanie, czego nie było z oczywistych względów widać na analogu, a tu skutkuje pikselozą... Sam nie wiem, ale póki wszystkiego nie sprawdzę, spokoju nie zaznam ;)

Bartt, dzięki, jakby coś jeszcze Ci przyszło do głowy, to chętnie przyjmę sugestie :)

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Bartt »

axelmateuss pisze:...
Analog ładny, może nie żyleta, ale bez śniegu. Na Jedynce ładniej, ale różnica naprawdę nieznaczna (za to kanał dużo niższy, więc analogia do DVB-T żadna)...

Bartt, dzięki, jakby coś jeszcze Ci przyszło do głowy, to chętnie przyjmę sugestie :)
To dziwne bo jedynka powinna byc gorsza :o. W końcu nadawana jest na 12 kanale i w polaryzacji V. No chyba że do tej siatki masz podłączony dodatkowy dipol na polaryzację V - były takie wersje.
W każdym bądź razie przy tej odległości i ogromnej mocy (700kW) dwójka w analogu (k29) to powinna być żyleta - prawie jak cyfra (żadnych odbić i szumów) ;)

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: axelmateuss »

Na dachu jest siatka dipolowska ASP-8 A z symteryzatorem, nie ma dodatkowych dipoli na pionową. A z tą Dwójką, to sprawdzałem na starym telewizorze, który ledwo już zipie, może dlatego, bo faktycznie jak wrzuciłem jeszcze raz analog na główny TV, ten, do którego jest Wikami teraz podpięty, to Dwójka jest lepsza, nie ma odbić, szumów, ładny obraz, choć nie tak ostry jak w cyfrze.
Posprawdzam jeszcze raz kable w ścianie, poprzekręcam antenę wg Twoich sugestii, sprawdzę umocowanie symetryzatora i dam znać, jakie efekty. Sygnał w mojej okolicy jest bardzo mocny, bo u rodziny, gdzie mają stareńką, sypiącą się siatkę, zamocowaną dodatkowo tylko na gwoździu, przykrytą w prawie 1/3 metalowym dachem i wycelowaną w kierunku eternitowego dachu pobliskiego budynku wskaźnik w tunerze jest maksymalny... Zobaczymy, choć pierwszy raz dla lepszego odbioru sygnał muszę osłabiać, zamiast go wzmacniać ;D Dzięki jeszcze raz :)

szeffo88
Posty: 1
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 19:42

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: szeffo88 »

Witam
Mieszkam w linii prostej od nadajnika ok 60km a sprawdzając profil terenu, sygnał nie jest zasłaniany przez żadna górę. Antenę jaką posiadam to zwykła antena siatkowa w puszcze jest płytka SWA - 7. Moje pytanie brzmi czy w mojej sytuacji można sygnał podzielić na 4, a jeżeli tak to co trzeba zakupić bądź zmienić?

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Bartt »

Dużo zależy od tego jaki masz obecnie poziom sygnału wychodzącego z anteny. Jeśli sygnał ma duży zapas to można podzielić go rozgałęźnikiem pasywnym. Czy tak jest można sprawdzić po analogowej Dwójce (kanał 29) z tego samego nadajnika. Jeśli obraz TVP2 na TV jest idealny (bez szumów i odbić) to jest szansa na prawidłowy odbiór cyfry, zwłaszcza słabiutkiego mux-1, kanał 42 - nadającego cały czas z mocą testową ;).

Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: axelmateuss »

Miałem napisać, co się okazało u mnie.

Faktycznie wychodzi na to, że sygnał był zbyt silny. Podłączyłem tuner do drugiego w domu starego TV, do którego dochodzi chyba kabel z jakimś przebiciem lub z załamaną żyłą, bo analog odbiera na nim kiepsko (w przeciwieństwie do głównego TV), i mimo sygnału cyfry na maxa (na 32 i 42) - nie zacinało. Postanowiłem więc sygnał osłabić... rozmontowując antenę ;) Nie mam możliwości przekręcenia jej, bo jest przytulona do komina i da się ją tylko lekko zbić z "kursu" na Suchą - a jak to siatka, bardzo jej to nie przeszkadza. Z anteny wyciągnąłem więc direktory (co jednak sygnał mogło polepszyć, a nie pogorszyć ;) ) i wykręciłem "X"-y - nie znam fachowej nazwy tego elementu anteny. Nic więcej z niej usunąć już się nie da ;) Sygnał, mimo że na wskaźnikach tunera dalej jest 100%, chyba odrobinę osłabł, bo MUX-2 zacina zauważalnie rzadziej, niż wcześniej - zacięcia są teraz incydentalne i nie przeszkadzają w oglądaniu. Jest więc lepiej, ale siły sygnału, choćby o 1%, nie udało się zbić ;)
Uwaga do własnego notatnika na przyszłość - w bliskiej odległości od nadajnika zakup Wikami 777 to kiepski pomysł, bo ma kiepski demodulator ;) Poza tym nie ma aktualizacji, ale to już nie do tego tematu :)

grzes055
Posty: 9
Rejestracja: 5 sierpnia 2011, o 19:31

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: grzes055 »

UKE wydało pozwolenie na 100kW dla MUX-2 z RTCN Rzeszów/ Sucha Góra.

artik_
Posty: 68
Rejestracja: 11 stycznia 2011, o 18:12
Odbiornik: Sony EX500,ARIVA 120, NOT LV6, Telefunken LCD22857
Instalacja antenowa: Televes DAT HD 2x, UHF 19 elem,Fracarro log-period, wzmacniacz WWK 1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha G, Św.Krzyż,Piaski, Machów

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: artik_ »

Może jakieś info od Emitela kiedy będzie podniesienie mocy??

arturo1980
Posty: 4
Rejestracja: 4 sierpnia 2012, o 18:37
Odbiornik: Technisat Airstar Telestick 2
Instalacja antenowa: Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/Krosno

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: arturo1980 »

Witam wszystkich na forum.
Mam takie pytanie odnośnie mocy nadawania mux-ów z Suchej Góry. Z jaką mocą nadaje mux-2? Instalacja antenowa Opticum AX1000+, odbiornik karta DVB-T Technisat Airstar Telestick 2 USB, telewizor jakiś SONY BRAVIA 40 cali. W czym rzecz? Mieszkam w Rzeszowie, antena ustawiona na Suchą Górę. Odbiór mux-1 i mux-3 z odbicia bezproblemowy, natomiast mux-2 nie. Mux-2 działa tylko, gdy jest duża wilgotność ( opady deszczu, itp.). Może mi ktoś wytłumaczyć co jest nie tak z instalacją antenową?
Pozdrawiam arturo1980.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Bartt »

Ja w takim przypadku zawsze zadaje standardowe pytanie ;). Jak wygląda analogowa TVP2 (kanał 29) z Suchej Góry :?:

arturo1980
Posty: 4
Rejestracja: 4 sierpnia 2012, o 18:37
Odbiornik: Technisat Airstar Telestick 2
Instalacja antenowa: Opticum AX1000+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra/Krosno

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: arturo1980 »

@Bartt
Sprawdziłem na telewizorze, TVP2 w analogu na kanale 29 odbiera. Może nie jest idealnie, ale da się oglądać. Na dzień dzisiejszy wyszukuje kanały z mux-1, mux-3 z polsatowskiego mux-4.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Bartt »

No właśnie, tu jest problem że powinno być praktycznie idealnie, bo to 700kW ;)
Pytanie czemu tak nie jest. Mogą mieć na to wpływ 2 czynniki. Po pierwsze nie zawsze ustawienie anteny na słabszy mux daje odbiór tego silniejszego (sprawdzone w praktyce), a po drugie ta antena i podobne do niej konstrukcyjnie (typ tri-digit) działa gorzej w dolnym zakresie UHF z racji swojej budowy (krótkie direktory).
Sugerowałbym znaleźć takie miejsce dla anteny w którym analogowa TVP2 k29 będzie praktycznie idealna (żadnych szumów i odbić - z naciskiem na to drugie) - wtedy jest szansa na prawidłowy odbiór obu mux-ów. Ewentualnie jeśli wskaźnik sygnału pokazuje coś na k32 (mux-2) to ustawiać antenę kierując się właśnie nim (max. jakość, min. błędy). Z tym że można wtedy stracić mux-1, więc trzeba pilnować także jego wskazań.

Niestety ale czasem trzeba się trochę pomęczyć aby znaleźć to optymalne miejsce ;)
Głównie trzeba kierować się tym aby w pobliżu anteny w kierunku do nadajnika było jak najmniej przeszkód (zwłaszcza tych bardzo bliskich) - często okazuje się że antena umieszczoma niżej ale z otwartym kierunkiem na nadajnik działa lepiej niż ta umieszczona na dachu.

Można tez pójść inną drogą i poeksperymentować ze wzmacniaczem. Przykładowo dokręcić do wyjścia anteny wzmacniacz przelotowy z serii APL (np. APL-107) przez łącznik (obustronny wtyk F - odwrotność beczki) i zasilić to z typowego zasilacza antenowego, przy czym jedna uwaga - jeśli stosujemy rozgałęźnik to bezpieczniej wpiąć się z zasilaniem przed nim.

PS

W niektórych miejscach w Rzeszowie lepiej sprawdza się konfiguracja Baranówka/Tarnobrzeg/Kielce - nadajniki prawie w jednej linii i odbiór 3 mux-ów - warunkiem jest otwarty teren w tym kierunku.

pavel
Posty: 29
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 20:10

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: pavel »

Jak sprawa wyglada z Mux 1 ,kiedy zwiekszenie mocy bo obecne 18 Kw w terenach gorzystych problemy z odbiorem lub brak w przeciwienstwie do Mux 2 ktory nadaje z moca 50 Kw i jak umnie jakosc 90-100 procent.I jeszcze maja podniesc do 100 Kw jak pisal ktos na forum ,lepiej aby Mux 1 podniesli chociaz do 50 Kw bo problemy sa duze z odbiorem juz nie wpomne o Mux 3 ktory nie szybko bedziemy odbierac a szkoda.Napiszcie jesli wiecie cos konkretnego o Mux 1 ,dzieki

Shawnee
Posty: 2
Rejestracja: 13 sierpnia 2012, o 11:34
Odbiornik: Sharp
Instalacja antenowa: zbiorcza

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Shawnee »

Witam, mam pytanie. Złapało mi kanały z Mux 1 i Mux 3, z drugiego multipleksu coś nie chce złapać. TVN, Polsat działają analogowo. Mieszkam w okolicy galerii graffiki, korzystam ze zbiorowej anteny, która jest na dachu bloku. Co mogę zrobić, żeby działał mi drugi multipleks? Z góry dziękuję za pomoc, proszę o wyrozumiałość, jestem kobietą :) :)

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Bartt »

@Shawnee
Mux-2 jest osiągalny w Rzeszowie głównie na kanale 32 - 562MHz (Sucha Góra) i to z tego sygnału powinny korzystać wszelkie instalacje zbiorcze - być może administrator budynku nie zmodyfikował jeszcze tv zbiorczej pod mux-2.
Z reguły tego typu instalacje wykonywane są w ten sposób że przepuszczają tylko określone kanały i w twoim przypadku wśród nich nie ma kanału 32. To czy jest możliwość "wpuszczenia" kanału 32 do tv zbiorczej zależy od urządzeń tam zastosowanych. Tak więc trzeba pytać administracji jakie są możliwości tv zbiorczej w tym zakresie.

Można też oczywiście na własną rękę próbować odebrac mux-2 z Suchej Góry, ale tutaj warunkiem wstępnym powodzenia samodzielnych prób z anteną pokojową jest odsłonięty kierunek na Krosno (im wyższe piętro tym lepiej ;)) no i trudniej jest odebrać na takiej antence mux-1 z Suchej Góry z powodu mniejszej mocy niż mux-2 - najlepsza sytuacja to balkon w kierunku południowym lub zachodnim z widokiem na południe, bo wtedy można zamontować antenę zewnętrzną co wybitnie polepsza odbiór ;).

pavel
Posty: 29
Rejestracja: 28 kwietnia 2011, o 20:10

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: pavel »

Kiedy zwiekszenie mocy na Mux 1 ,przynajmniej do 50 kW ,czy wie ktos na ten temat.Prosze o odpowiedz,dziekuje

Shawnee
Posty: 2
Rejestracja: 13 sierpnia 2012, o 11:34
Odbiornik: Sharp
Instalacja antenowa: zbiorcza

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: Shawnee »

Dziękuje ślicznie za odpowiedź, widocznie jeszcze w moim bloku nie nadają Mux2, bo nic mi nie wyszukuje na danych kanałach, a próbowałam już niemal wszystkiego. Popytam jeszcze sąsiadów, czy nie wiedzą, kiedy jest możliwość odbioru kanałów, ale mam nadzieję, że już niedługo.

plimplan
Posty: 6
Rejestracja: 17 sierpnia 2012, o 07:59

Re: DVB-T z RTCN RZESZÓW SUCHA GÓRA

Post autor: plimplan »

Panowie czy od wczoraj coś się stało z MUXem 2 aktualnie mam informację o braku sygnału, stacje są odnajdywane, natomiast pojawił się MUX 1 którego do tej pory nie odbierałem. Dziwne bo MUX 2 ma mocniejszy nadajnik. Czy ktoś miał podobny problem ?

Odpowiedz